Μπορεί στην ελληνική comic σκηνή όταν μιλάμε για πουλιά να μας έρχονται αμέσως στο μυαλό οι «Χαμηλές πτήσεις» του Αρκά, όμως ο ίδιος ο δημιουργός έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να μας κάνει να σιχτιρίσουμε την ώρα και τη στιγμή που τον γνωρίσαμε και -τότε- τον αγαπήσαμε. Γιατί μπορεί μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού τα μόνα ελληνικά comics που ξέρει κι έχει διαβάσει να είναι εκείνα του Αρκά, όμως πλέον το γερασμένο του χιούμορ (δήθεν κόντρα στην «πολιτική ορθότητα») μας θυμίζει περισσότερο θίασο του Σεφερλή παρά τις παλιές εποχές των «Χαμηλών πτήσεων». Επειδή όμως τα ελληνικά comics δεν πέθαναν μαζί με το χιούμορ (και την αξιοπρέπεια) του Αρκά – αντιθέτως τα τελευταία τους χρόνια βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους- ήρθε η ώρα να σταματήσουν να ταυτίζονται τα ελληνικά comics με τον εν λόγω -πάλαι ποτέ- καλλιτέχνη και ήρθε η ώρα να αποκτήσει η ελληνική comic σκηνή νέα και διαφορετικά πουλιά, γατιά και γενικότερα χαρακτήρες που θα γίνουν τα νέα της σημεία αναφοράς.
Ο Steve Stivaktis και ο Γιώργος Κομιώτης, με ένα νέο τους comic, τα Πουλιά, χωρίς να αφήνουν υπόνοιες για παραλληλισμούς με τις «Χαμηλές Πτήσεις» καταφέρνουν να μας δώσουν ακριβώς αυτό που ζητάμε: νέες ιστορίες και χαρακτήρες που μας προσφέρουν γέλιο και παράλληλα καλλιεργούν τον κοινωνικό προβληματισμό.
Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα ταλαντούχους δημιουργούς comics, που έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχουν να δώσουν κάτι ξεχωριστό στα ελληνικά comics. Ο Steve Stivaktis (Εσμέ, Σκιτσούχτρα), τον οποίο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο φετινό Smass Fest σε μία εκδήλωση για τη ριζοσπαστικότητα στα comics, δημιουργεί έργα που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, ενώ ο Γιώργος Κομιώτης είναι ένας δημιουργός comics με πολύχρονη παρουσία στην ελληνική comic σκηνή και ξεκαρδιστικό χιούμορ, το οποίο είναι εμφανές και στα στριπάκια της σειράς Moufa που κυκλοφόρησαν πριν λίγα χρόνια.
Το νέο comic των Στιβακτή και Κομιώτη πρόκειται για μία αυτοέκδοση, που αποτελείται από δύο εξώφυλλα και -αντίστοιχα- δύο ολιγοσέλιδες ιστορίες, στις οποίες οι ήρωες είναι -προφανώς- πουλιά. Μέσα από αυτές, αναδεικνύεται το ιδιαίτερο χιούμορ των δύο δημιουργών, οι οποίοι, αναφερόμενοι -φαινομενικά τουλάχιστον- στη δεκαετία του ’50-60, στην πραγματικότητα μέσα από τη φυγή τους στο παρελθόν βρίσκουν αφορμή για να σατιρίσουν την Ελλάδα του σήμερα. Φυσικά, στο τέλος, ο αναγνώστης εύκολα συνειδητοποιεί πως πρόκειται απλά για ιστορίες με πουλιά που δεν παύουν να ζουν in a man’s world.
Από τη μια, το «Μια Περιστέρα Αγάπησα» του Στιβακτή αποτελεί παρωδία ιστοριών που ανήκουν στη λαϊκή παράδοση. Μια φτωχή οικογένεια περιστεριών, προκειμένου να επιβιώσει αρραβωνιάζει την μονάκριβη θυγατέρα με έναν άξεστο, παρά το γεγονός ότι η κόρη αγαπά άλλο πετούμενο. Οι δυο αντίπαλοι μονομαχούν για τα μάτια της και το καλό θριαμβεύει. Ο Στιβακτής έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας συνδυάζοντας queer ρομάντζο, λαογραφικά στοιχεία (τα περιστέρια μιλούν με διάλεκτο) και αναφορές στην geek κουλτούρα.
Από την άλλη, το «Fowl Noir» του Γιώργου Κομιώτη, είναι μια απροσδόκητη αλλά επιτυχημένη σάτιρα στη νουάρ λογοτεχνία. Μια μέρα, πρωταγωνιστής, ένας αστυνομικός βαρύς και ασήκωτος (τύπου Humphrey Bogart) δέχεται επίσκεψη από μια πανέμορφη θλιμμένη φλαμίνγκο που του ζητάει να βρει τον αγνοούμενο αδερφό της. Η έρευνα του περνάει από χίλια εμπόδια (τραμ, ρατσιστές επιστάτες) μέχρι να καταλήξει σε μια πολυτελή έπαυλη στη Φιλοθέη, όπου ξεσκεπάζει ένα κύκλωμα διακίνησης καναβουριού και τον επικεφαλή της επιχείρησης αυτής. Λίγες σελίδες γεμάτες αγωνία, το «Fowl Noir» φανερώνει το ταλέντο, την εμπειρία αλλά και την πρωτότυπη σκέψη του Κομιώτη, με τα λεπτομερή σκίτσα που απογειώνουν την πλοκή.
Τα Πουλιά έκαναν το ντεμπούτο τους στο φετινό Comicdom σε μορφή αυτοέκδοσης, οι οποίες -δυστυχώς- παραδοσιακά είναι πιο δυσεύρετες. Όμως πρόκειται για μία απ’ τις καλύτερες και πιο ξεχωριστές αυτοεκδόσεις της φετινής χρονιάς που σε κερδίζουν ήδη απ’ την πρώτη ματιά των δύο εξωφύλλων, τα οποία προετοιμάζουν τον αναγνώστη για αντίστοιχου υψηλού επιπέδου χιούμορ και σκίτσο. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να τα έχετε στο νου σας σε κάποιο επόμενο φεστιβάλ ή σε κάποιο comic-event για να τα ψάξετε και να τα διαβάσετε!