Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στέλιος Ανατολίτης: «Θέλω να βρω το μη προφανές αστείο»
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αυτό είναι ραπ για τον λαό – Τα καλύτερα ελληνικά rap albums του 2024
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
ComicΕλληνικά

Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 16 Απριλίου 2025
Τελευταία Ενημέρωση 16 Απριλίου 2025
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Είναι γνωστό σε κάθε τακτικό αναγνώστη/-τρια κόμικς ότι παράλληλα με τις κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, υπάρχει ένα ολόκληρο κομιξικό σύμπαν κρυμμένο στα φεστιβαλικά τραπεζάκια των αυτοεκδόσεων. Εκεί μπορείς να ανακαλύψεις μία τεράστια ποικιλία κόμικς· από σκληρά underground ιστορίες μέχρι μυθολογικές αφηγήσεις, κόμικς από φτασμένους/-ες κομίστες/-τριες μέχρι ανθολογίες από μεγάλες παρέες, κάθε είδους φορμάτ και μέγεθος, βιβλιοδεσία και επιλογή χρωματικής παλέτας. Ουσιαστικά, οι αυτοεκδόσεις κόμικς δεν είναι (μονάχα) ανάγκη των νέων που δεν έχουν συνεργασία με εκδοτικό οίκο, αλλά μία εναλλακτική διαδρομή, ένας χώρος απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας και απρόσκοπτης δημιουργικότητας. Το βάρος του κόστους παραγωγής και διανομής που επωμίζονται οι self–publishers αντισταθμίζεται έτσι με την απόλυτη ελευθερία στον πειραματισμό με νέα αφηγηματικά μονοπάτια και σχεδιαστικά στυλ, με σκοπό την διαμόρφωση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού αποτυπώματος. 

Contents
Το Κλάμα της ΜέδουσαςNobody Laughs Here AnymoreΓίνεται Πόλεμος Εκεί ΈξωΔαγκάναKuro Ninja Avenger… And Kaiju Cat Tasumaru!

Όλα τα παραπάνω καθιστούν την εξερεύνηση των πάγκων των αυτοεκδόσεων ένα ιδιαίτερο task σε κάθε φεστιβάλ κόμικς και την ανακάλυψη μιας ποιοτικής νέας ανεξάρτητης δουλειάς, μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της αναγνωστικής χρονιάς. 

Παρακάτω, προτείνουμε 5 τίτλους που πρόσφατα ξεχώρισαν στο συναρπαστικό σύμπαν των αυτοεκδόσεων κόμικς. 

Το Κλάμα της Μέδουσας

Η Κόννυ Τσιχλογιάννη ανέσυρε τον μύθο της Μέδουσας προκειμένου να μιλήσει για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάματος και το κίνημα #MeToo, αποσπώντας το βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2024. Παρά τις λίγες σελίδες και την ελλειπτική ανάπτυξη των πρωταγωνιστών του σύγχρονου timeline της ιστορίας, το  κόμικ της Τσιχλογιάννη κατάφερε να ξεχωρίσει για την επικαιρότητα του θέματος, και την ευρηματική ανανοηματοδότηση ενός μυθολογικού συμβόλου μέσα από μία σύγχρονη ματιά. 

Η ιστορία του κόμικ εκτυλίσσεται στο πλαίσιο μίας θεατρικής παράστασης. Η Μαρία είναι εκπαιδευόμενη ηθοποιός και δέχεται καθημερινά τις προσβολές του σκηνοθέτη και δασκάλου της, ο οποίος δεν εκμεταλλεύεται τη θέση ισχύος του μονάχα στο σανίδι, αλλά και στα παρασκήνια. Η φερέλπιδα ηθοποιός, όμως, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έναν διάσημο σκηνοθέτη· κανείς δεν θα την πιστέψει, αφού δεν έχει αποδείξεις για την παρενόχλησή της, μονάχα τον λόγο της εναντίον του λόγου του.

Αναλογιζόμενη την μειονεκτική θέση της, στοχάζεται τον μύθο της Μέδουσας, επανερμηνεύοντας τον υπό το πρίσμα της γυναικείας καταπίεσης. Με αυτό το αφηγηματικό εύρημα, η Τσιχλογιάννη ξαναδιαβάζει δημιουργικά τον μύθο, αντιστρέφοντας τους ρόλους με την αξιοποίηση σύγχρονων φεμινιστικών θεωρητικών εργαλείων, όπως είχαν κάνει πολύ επιτυχημένα πριν λίγα χρόνια και οι Σοφία Κομηνέα και Ανδρέας Γιοβάνος στην δική τους διασκευή του μύθου της «Μήδειας».

Nobody Laughs Here Anymore

Η συνεργασία των Δημήτρη Αβραμόπουλου (Avram) και Μάρκου Ευλογημένου (Blessed Zines) βασίζεται στο σουρεαλιστικό παιχνίδι Exquisite Corpse στο οποίο ο καθένας από τους συμμετέχοντες παίρνει την σκυτάλη από τον προηγούμενο, συνεχίζοντας με την συμβολή του έναν διάλογο που δύναται να συνεχίζεται αέναα. Ίσως θυμάστε ότι παλιότερα από το ίδιο παιχνίδι είχε σχηματιστεί το The Very Closed Circle, μία ομάδα από την σημερινή αφρόκρεμα της σημερινής ελληνικής κόμικ σκηνής (Tasmar, Κιουτσιούκης, Ζαφειριάδης, Pan Pan, Αδαμοπούλου κ.α.) με πρωτοστάτη τον Tomek, η οποία είχε φτιάξει το ομώνυμο blog και ο καθένας με το δικό του χιουμοριστικό στριπάκι έδινε την σκυτάλη στον επόμενο. Έτσι δούλεψαν και οι Avram και Blessed Zines, ανταλλάσσοντας κάθε ημέρα και από μία σελίδα – καρέ, απαντώντας στο προηγούμενο και συνεχίζοντας έτσι την αινιγματική ιστορία που παραμένει διαρκώς υπό διαμόρφωση.

Με πρωταγωνιστή τους έναν κλόουν, οι δημιουργοί χτίζουν μία ατμόσφαιρα θρίλερ, μεταβαίνοντας από δραματικές καταστάσεις σε σκηνές δράσης και έντασης. Σε περισσότερες από 160 σελίδες, χωρίς καθόλου λόγια, με ασπρόμαυρο σχέδιο που χαρακτηρίζεται από έντονες γραμμές και το προσωπικό στυλ του καθενός, εστιάζουν στις λεπτομέρειες των προσώπων και του περιβάλλοντος, φορτίζοντας την αφήγηση του κόμικ με αγωνία και ψυχολογική ένταση.

Γίνεται Πόλεμος Εκεί Έξω

Σε επιμέλεια και πάλι του Μάρκου Ευλογημένου (Blessed Zines) κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες επιπλέον και μία ανθολογία κόμικς με θέμα την κρατική καταστολή. Το ζήτημα απασχόλησε έντονα την ελληνική σκηνή κόμικς στην περίοδο της πανδημίας, οπότε δημοσιεύονταν πολλά έργα με το hashtag #ArtVsPoliceBrutality​ και είχε φτιαχτεί και ένα Facebook group με τίτλο Penakia Enantion Globs προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτός ο καλλιτεχνικός όγκος σε ένα διαδικτυακό μέρος.

Μερικά χρόνια αργότερα κι ενώ η αστυνομική βία εξακολουθεί να συνιστά ένα μείζον κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα (εκδόθηκε, μάλιστα, μία μελέτη της Αναστασίας Τσουκαλά με τίτλο «Η Συστημική Φύση της Αστυνομικής Βίας στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις Τόπος), μία ομάδα κομιξάδων ένωσε ιστορίες εμπνευσμένες από τραγικά περιστατικά για την κατάληξη των οποίων υπήρχε ευθύνη των οργάνων κρατικής καταστολής, όπως ο αναιτιολόγητος θάνατος του Εμπουκά στο Α.Τ. Ομονοίας ή οι πνιγμοί εκατοντάδων ανώνυμων στα ανοιχτά του Αιγαίου. Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Βίας/Αυθαιρεσίας CopwatchGr, η ανθολογία λειτουργεί ως ένα εργαλείο μνήμης για τα θύματα της αστυνομικής βίας, αλλά ως και ένα κάλεσμα διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στη συστημική φύση της κρατικής καταστολής.

Δαγκάνα

Με έντονα Toy Story vibes ο Πανάγος αξιοποίησε το concept της δαγκάνας -εκείνου του παιχνιδιού των λούνα παρκ που αχόρταγα τρώει κέρματα αλλά σπάνια προσφέρει τα παιχνίδια του ως αντάλλαγμα- προκειμένου να σατιρίσει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Ξεκινώντας από posts στο Instagram, τα στριπάκια της Δαγκάνας με την ποπ αισθητική τους και τις κυρίαρχες έντονες αποχρώσεις του ροζ και του κίτρινου, γοητεύουν το μάτι με την πρώτη ματιά. Η αισθητική του κόμικ προέρχεται από τα αμερικάνικα underground comics, οι pop culture αναφορές είναι αλλεπάλληλες και το χιούμορ δεν περιορίζεται στην πολιτική σάτιρα, αλλά περιέχει και αγνή καφρίλα τύπου Ted και Happy Tree Friends.

Τα λούτρινα ζωάκια του μηχανήματος παρουσιάζονται παγιδευμένα μέσα στο παιχνίδι – φυλακή. Εκεί μέσα αναπτύσσουν ποικίλους μηχανισμούς επιβίωσης· καταφεύγουν στη φιλοσοφία, στην μοιρολατρία, στον μεσσιανισμό, στη διάδοση θεωριών συνομωσίας, ακόμα και σε life coaches. Σε μία μάχη όλων εναντίον όλων, οι λούτρινοι δεσμώτες δεν θα ησυχάσουν μέχρι να δραπετεύσουν ή μέχρι να καταρρεύσει το σύστημα που τους καταπιέζει (το μηχάνημα του λούνα παρκ) και να εξολοθρευθεί η δαγκάνα, το όργανο του καταπιεστή τους (του περιπτερά ιδιοκτήτη του μηχανήματος).

Είναι φανερό ότι οι πρωταγωνιστικές λούτρινες φιγούρες λειτουργούν ως «αφηγηματικά μέσα» (όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός που κάνει την εμφάνισή του ανάμεσά τους), ως ένα «ευφάνταστο εύρημα» του Πανάγου προκειμένου να σατιρίσει τους δικούς μας μηχανισμούς επιβίωσης σε μία κοινωνία εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην οποία ο καθένας μας εγκλωβίζεται στην ρουτίνα του αδιαφορώντας για την κοινωνία γύρω του. Με τα λόγια ενός λούτρινου αρκούδου:

«Άλλος ένας χρόνος άλλαξε. Προς τι όμως όλη αυτή η χαρά; Αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα μίζερα ντουβάρια. Αυτός ο εγκλωβισμός. Αυτή η μηχανική επανάληψη της καθημερινότητας. Όλη αυτή η ζωή που σπαταλιέται σε μία προγραμματισμένη μάταιη ρουτίνα»

Kuro Ninja Avenger… And Kaiju Cat Tasumaru!

Παλαιστίνη, γκοτζίλα, νίντζα και γάτες. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του νέου τεύχους Kuro, της σειράς αυτοεκδόσεων του Tasmar με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την γάτα του, στις σελίδες της οποίας έχει συμβεί μέχρι και δολοφονία πρωθυπουργού (και μάλιστα πήρε και βραβείο από τα ΕΒΚ γι’ αυτό!). Πρόκειται για την σειρά που κυκλοφορεί παράλληλα με την νέα εποχή του Hard Rock, στην οποία ο Tasmar συνδέει πιο έντονα τα storylines του με την κοινωνικο-πολιτική επικαιρότητα… και τις γατοτροφές· μία γέφυρα μεταξύ των γελοιογραφιών του Tasmar και των κόμικς του.  

Στο νέο τεύχος της, η Kuro δεν αντέχει να βλέπει άλλο από τον καναπέ της την τέλεση μίας γενοκτονίας στη Γάζα και αποφασίζει να λάβει δράση. Με τα λόγια της ίδιας:

«Τα πάντα έχουν καταστραφεί και όσοι επέζησαν έχουν φύγει για το Νότο μήπως και επιβιώσουν. Και να σκεφτείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν παραδίπλα από εμένα, εκεί που στην ευημερία μου κάθομαι και τρώω γαριδάκια και διαβάζω κόμικς»

TAGGED:#metooAvramBlessed ZinesCopwatchGrKuroKuro Ninja Avenger… And Kaiju Cat TasumaruNobody Laughs Here AnymoreTasmarαστυνομίααστυνομική βίαΑυτοεκδόσειςΓάζαγάταΓίνεται Πόλεμος Εκεί ΈξωΔαγκάναΔημήτρης Αβραμόπουλοςελληνικά κόμικςελληνική μυθολογίαΗ Συστημική Φύση της Αστυνομικής Βίας στην ΕλλάδακαταστολήΚόννυ ΤσιχλογιάννηΜάρκος ΕυλογημένοςΜέδουσαΠαλαιστίνηΠανάγοςΠαρατηρητήριο Βίας/Αυθαιρεσίας CopwatchGrΤο Κλάμα της Μέδουσας
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
Επόμενο άρθρο Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025
Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
11 Απριλίου 2025
The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
6 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Σκορποχώρι: Στα όρια του χιούμορ και της αυτοαναφορικότητας

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
28 Μαΐου 2017
Exclusive

Εν Αιθρία 10 – Η κόμικ αρχή του χρόνου

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
13 Σεπτεμβρίου 2019
Comic CulturaExclusive

Comic Cultura #06 – Επετειακό και Πρωτοχρονιάτικο

admin
admin
6 Ιανουαρίου 2020
ComicΕλληνικά

Dead Active – Mια ιστορία καπιταλιστικού τρόμου

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
13 Μαΐου 2022
ComicΕλληνικά

Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων – Γκουρού ή θύμα του έρωτα;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
23 Φεβρουαρίου 2024
ComicΕλληνικά

The very closed circle : Πόσο κλειστός είναι τελικά αυτός ο κύκλος;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Αυγούστου 2017
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?