Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Θαλασσινό Νερό – Μια λυρική χαρτογράφηση της μοναξιάς
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Θαλασσινό Νερό – Μια λυρική χαρτογράφηση της μοναξιάς
Βιβλία

Θαλασσινό Νερό – Μια λυρική χαρτογράφηση της μοναξιάς

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 5 Ιουλίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 30 Ιουλίου 2022
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η νεαρή Λούσυ γυρνά στην Ιρλανδία για την κηδεία του παππού της και αποφασίζει να αφήσει πίσω της το πολύβουο Λονδίνο για να επιστρέψει στο παραθαλάσσιο χωριό Μπέρτονπορτ της Ιρλανδίας και στην αγροικία του παππού της, όπου περνούσε τα καλοκαίρια με την οικογένειά της όταν ήταν παιδί. Προσπαθώντας να ξαναβρεί τα βήματα και τη θέση της στον κόσμο σε μια περίοδο που αισθάνεται ολωσδιόλου χαμένη, η Λούσυ επιστρέφει στις αναμνήσεις της, στην παιδική της ηλικία στο Σάντερλαντ, με μια οικογένεια διαλυμένη, στη σφύζουσα από ζωή εφηβεία της, και στα φοιτητικά της χρόνια στο Λονδίνο, γεμάτο πάρτι, γνωριμίες, αλλά και μάταιες υποσχέσεις.

Το Θαλασσινό νερό, λογοτεχνικό ντεμπούτο της γεννηθείσας μόλις το 1992, Βρετανίδας Jessica Andrews, επικροτήθηκε από αναγνωστικό κοινό και κριτικούς και απέσπασε το Βραβείο Portico 2020. Το μυθιστόρημα αυτό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου, είναι μια λυρική ιστορία ενηλικίωσης και ταυτόχρονα μια τοιχογραφία της Αγγλίας και της Ιρλανδίας των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα από μια αφήγηση αποσπασματική, συνειρμική, που ακολουθεί τη ροή της συνείδησης, η ηρωίδα της Andrews ενώνει τα θραύσματα μιας παιδικής ηλικίας που κηλιδώνεται από τη γονική απόρριψη, από έναν πατέρα αλκοολικό και κατ’ ουσίαν απόντα, και από μια μητέρα πληγωμένη, κουρασμένη, που όμως πάντοτε δίνει τον καλύτερό της εαυτό, ακόμα και όταν αυτός δεν είναι αρκετός. Στην πρόζα της Andrews, η ανάμνηση είναι απτή, έχει τη γεύση από τα ζελεδάκια που η Λούσυ έτρωγε μικρή, την οσμή από την κάπνα πάνω στο μοτοσακό του πατέρα της, την υφή από το θαλασσινό αλάτι στα χείλη της τα καλοκαίρια που πέρναγε με την οικογένειά της στην Ιρλανδία, τόπο στον οποίο επέστρεψε ενήλικη, επιστροφή απότοκη μιας νοσταλγίας για την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, που ποτέ δεν κατάφερε να απολέσει.

Με μη γραμμική αφήγηση και αλλεπάλληλα flashbacks, η Andrews χρονογραφεί την ιστορία και το παρελθόν της οικογένειας της Λούσυ, μιας τυπικής οικογένειας Ιρλανδών μεταναστών στην Αγγλία και χαρακτηριστικών εκπροσώπων της εργατικής τάξης. Γράφει για τη σκληρή δουλειά του παππού της στα ναυπηγεία και την πρόταση γάμου που έκανε στη γιαγιά της στην ψαραγορά όπου εκείνη δούλευε, για τα νεανικά χρόνια της μητέρας και της θείας της, που ανέμεναν τα σαββατοκύριακα για να χορέψουν υπό τους ήχους των Depeche Mode, φορώντας παντελόνια καμπάνα αγορασμένα από το υστέρημα της μητέρας τους. Η Andrews γράφει λεπτομερώς, παραστατικά και περιγραφικά, και έτσι ηθογραφεί ολόκληρη τη βρετανική εργατική τάξη της δεκαετίας του ’80.

Στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος, εξιστορείται η εφηβική ηλικία της Λούσυ στη Βρετανία των ‘00s, του MSN, των κρεπαρισμένων μαλλιών και του τεχνητού μαυρίσματος, των Libertines και της Amy Winehouse. Tο σώμα της Λούσυ αλλάζει, η σεξουαλικότητά της αφυπνίζεται, η μάχη με την αυτοεικόνα της ξεκινά:  αμφιταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στην επιθυμία της να είναι ορατή, αντικείμενο πόθου, και στην αποστροφή της προς τη λάγνα ανδρική ματιά πάνω στο σώμα της που θηλυκοποιείται. Η ηρωίδα της Andrews εντυπωσιάζεται από το σώμα της που αλλάζει συνεχώς, τα στήθη που φουσκώνουν και την περιφέρεια που ανοίγει, ενώ ταυτόχρονα θέλει να αφαιρέσει κάθε ίντσα περιττού πάχους από το σώμα της, εξισώνει στο μυαλό της την ευτυχία με ένα αδύνατο σώμα, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη σχέση αγάπης – μίσους που έχουν με το σώμα τους ολόκληρες γενιές κοριτσιών, διαχρονικά και οικουμενικά. Η σχέση της Λούσυ με τη μητέρα της μεταλλάσσεται επίσης, αισθάνεται θηλυκή εγγύτητα με εκείνη ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται, όσο εκείνη οδεύει προς την ενηλικίωση. Η Λούσυ ανακαλύπτει τη θηλυκή της ταυτότητα όσο η μητέρα επανακαθορίζει τη δική της, ξανά-ερωτεύεται, ανακτά την ανεξαρτησία της.

Οι ζωές όλων των γυναικών της οικογένειας της Λούσυ προσδιορίζονται από την ανδρική παρουσία ή απουσία, από συζύγους συναρπαστικούς, που σηματοδοτούν κίβδηλες υποσχέσεις για ένα μέλλον πιο περιπετειώδες και λαμπερό, από πατέρες ενίοτε τρυφερούς και προστατευτικούς, ενίοτε κακοποιητικούς ή απόντες. Η αφηγήτρια, στη βιωματική εξιστόρησή της, μιλά συμπονετικά, με λόγια αγάπης, για τον πατέρα και τον παππού της, όμως μέσα από την αφήγησή της αναδύεται η έτερη όψη τους: άνδρες μέθυσοι, βίαιοι, που λιποθυμούσαν από το αλκοόλ, που χάνονταν επί μέρες, που ανάγκαζαν τις γυναίκες τους να κλειδωθούν στο μπάνιο ή να φύγουν φοβισμένες από το σπίτι.

Η Andrews γράφει για τις παθογένειες της εργατικής τάξης του τόπου της, για τον αλκοολισμό, την ανδρική βία και τη macho αρρενωπότητα, και υφαίνει έτσι ένα πορτρέτο της, τόσο ευαίσθητο και τρυφερό όσο διαυγές και ζοφερά ρεαλιστικό. Η ηρωίδα της, ως ενήλικη γυναίκα, επιλέγει άνδρες που της θυμίζουν τους ερωτικούς συντρόφους της μητέρας της, άνδρες της εργατικής τάξης και των χαμηλών μορφωτικών στρωμάτων, που μυρίζουν γράσο, μέταλλο και βιομηχανική εργασία, που ανάμεσα σε εκείνη και αυτούς το πολιτισμικό χάος βαθαίνει όσο αυξάνεται εκθετικά η οικειότητα, άνδρες που μαζί τους αισθάνεται στο σπίτι.

Στο τρίτο μέρος του μυθιστορήματος, η Λούσυ ξεφεύγει από τα στενά, καταπιεστικά όρια της αγγλικής επαρχίας και από τους περιορισμούς της τάξης και της καταγωγής της, για να σπουδάσει λογοτεχνία στο Λονδίνο, πολιτισμική μητρόπολη και κέντρο του κόσμου στα νεανικά της μάτια. Μέσα από τα απαστράπτοντα νέον φώτα της μεγαλούπολης, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στα υπόγεια μπαρ, και τις γνωριμίες με αγόρια με βιβλία του Burroughs στην τσέπη και υπολείμματα κόκας στη μύτη, η Λούσυ προσπαθεί να αποτινάξει τα περιοριστικά δεσμά της ταξικής της ταυτότητας, να αποβάλει τη λαϊκή προφορά του βορρά και κάθε πολιτισμικό απομεινάρι της καταγωγής της, στην πραγματικότητα να αποδράσει από τα κόκαλά της. Σταδιακά και αθέλητα, μεταλλάσσεται σε μια ενήλικη γυναίκα δίχως άγκυρα, που ισορροπεί διαρκώς στο λεπτό σχοινί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της, που κολυμπά στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των αναμνήσεών της και γεύεται στα χείλη το θαλασσινό νερό της παιδικής της ηλικίας, μόνιμη κάτοικος κανενός τόπου, και γι’ αυτό απόλυτα και απαρέγκλιτα ελεύθερη.

Με μικρά σε έκταση κεφάλαια, σύντομες παραγράφους και βραχυπερίοδο λόγο, η δομή της αφήγησης της Andrews είναι υβριδική, πειραματική, η μορφή της συχνά θυμίζει Maggie Nelson και Jenny Offill, ενώ ο θεματικός της πυρήνας Sally Rooney. Η πρόζα είναι λυρική, ρέει σαν στίχους ποιήματος, όμως αυτή ακριβώς η ποιητικότητα καταλήγει συχνά υπερβάλλουσα και επιτηδευμένη, ενώ η ανάπτυξη του χαρακτήρα της Λούσυ παραμένει στάσιμη και ανεπαρκής.

Παρ’ όλα αυτά, η λογοτεχνική φωνή της Jessica Andrews είναι σίγουρα μια από τις πιο φρέσκιες και ενδιαφέρουσες της γενιάς της και το ντεμπούτο της ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα που διαβάσαμε τελευταία. Τρυφερή, συμπονετική ιστορία ενηλικίωσης, εξομολογητικό γράμμα αγάπης προς τη μητέρα και μια λυρική χαρτογράφηση της μοναξιάς, το Θαλασσινό νερό είναι μια πνοή ζωής στη σύγχρονη βρετανική λογοτεχνία.

TAGGED:Jessica AndrewsΒραβείο Porticoεκδόσεις ΠατάκηΘαλασσινό ΝερόΙρλανδίαΟυρανία Παπακωνσταντοπούλου
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Kill or be Killed – Ένα ψυχογράφημα για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη
Επόμενο άρθρο Pachinko – Για τους ανθρώπους που ξέρουν να επιβιώνουν
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Το Βιβλίο της Μητέρας – Τραύμα, μητρότητα και ψυχική ασθένεια

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
6 Αυγούστου 2023
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Μασκοφόρος Εκδικητής εναντίον Ζοργκ – Alien Invasion στην Μακρόπολις

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
8 Αυγούστου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Ο Πρώτος Άνθρωπος – Το κύκνειο άσμα του Camus έγινε comic

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Νοεμβρίου 2020
HorrorΒιβλία

Εξαίσιο Πτώμα – Στον καπιταλισμό είμαστε όλοι κανίβαλοι

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
5 Μαΐου 2023
ComicΕυρωπαϊκά

Φρόυντ: Μια Βιογραφία με Σκίτσα – Όταν χάνεσαι στο Ασυνείδητο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
8 Ιουλίου 2019
Sci-FiΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Τι θέλει ο Αλλόκοσμος Επισκέπτης απ’ τον πλανήτη μας;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
8 Αυγούστου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?