Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Πλάνητες – Ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, μέσα μας
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Tomahawk Angel – Manga για και με τα ελληνικά δεδομένα
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Dark Trio και η γειωμένη υπέρβαση στα shonen manga
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Παλιές Καραβάνες – Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα καπιταλισμέ
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Γαμημένος Πόλεμος – Κραυγές από τα χαρακώματα του Α‘ Π.Π.
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Είναι working-class hero ο Batman του Absolute Universe;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    David Lloyd – «Ξεκινήσαμε το V for Vendetta χωρίς να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό»
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
    Supergirl: Woman of Tomorrow – Ένα υπαρξιακό space western
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Πέρα από την εκδοχή της Disney
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Xάρτινο Θηριοτροφείο Και Άλλες Ιστορίες– Το παρελθόν, το μέλλον, και οι λέξεις μεταξύ τους
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Naza – Οι μέρες είναι φυλακές, όταν χτυπάνε κάρτα οι βασανιστές
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Resident Evil – Τρόμος στο hard mode
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οδύσσεια – Το τραύμα ενός αποικιοκράτη
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Fjord- Χριστιανοί και Λιοντάρια
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Λούφα και Παραλλαγή ως η κατεξοχήν μεταπολιτευτική σάτιρα
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Widow’s Bay – Η σύνδεση τρόμου και γέλιου που δυστυχώς κάτι μας θυμίζει
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Lanterns – Ένα space noir χωρίς space (και λίγο noir)
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Spider-Noir – Aσπρομαυρο- έγχρωμοι, μπουρδουκλωμένοι ιστοί
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Euphoria 3η σεζόν – Kάτι πάει να πει αλλά… όχι
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Rooster – Ένα sitcom για 2,5 γενιές
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Δίδυμοι – Όταν η αρχιτεκτονική περιγράφει την πόλη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    David Lloyd – «Ξεκινήσαμε το V for Vendetta χωρίς να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό»
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μασκοφόρος Εκδικητής εναντίον Ζοργκ – Alien Invasion στην Μακρόπολις
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Εφηβική - Παιδική > Μασκοφόρος Εκδικητής εναντίον Ζοργκ – Alien Invasion στην Μακρόπολις
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Μασκοφόρος Εκδικητής εναντίον Ζοργκ – Alien Invasion στην Μακρόπολις

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 9 Μαΐου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 3 Μαρτίου 2026
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

«Είναι αεροπλάνο;»
«Όχι!»
«Είναι πουλί;»
«Όχι!»
«Είναι μια μεγάλη νυχτερίδα;»
«Όχι!»
«Είναι ο Μασκοφόρος Εκδικητής!»

Ο Μασκοφόρος Εκδικητής είναι το υπερηρωικό δημιούργημα του Σπύρου Γιαννακόπουλου (Νάνσι, Αλλόκοσμος Επισκέπτης). Γεννήθηκε στις σελίδες της λογοτεχνικής του σειράς «Άγης και Χάρης», της οποίας παράλληλη ιστορία αποτελεί και η δεύτερη ιστορία του υπερήρωα, στην οποία έρχεται αντιμέτωπος με τον εξωγήινο Ζοργκ που φιλοδοξεί να γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος. Μεγάλη η πρόκληση για τον υπερήρωα της Μακρόπολις, στο πλευρό του οποίου όμως θα σταθεί μία απροσδόκητη βοήθεια.

Στη δεύτερη περιπέτεια του Μασκοφόρου Εκδικητή παρακολουθούμε την παράλληλη εξέλιξη δύο ιστοριών: το origin του sidekick του ήρωα και την εξωγήινη εισβολή στη Γη του στρατού του Ζοργκ. Στην πρώτη υπο-ιστορία πρωταγωνιστής είναι ο Πίτερ, ένα παιδί που μεγαλώνει στο Ορφανοτροφείο της Μακρόπολις και είναι φανατικός θαυμαστής του Μασκοφόρου Εκδικητή. Όμως δεν του αρκεί να υποδύεται τον ήρωα της πόλης του στα videogames που έχει τερματίσει πολλαπλώς, αλλά βάζει στόχο να τον βρει και να του παράσχει έμπρακτα τη βοήθειά του. Και όσο ο Πίτερ προσπαθεί να γίνει ο Robin του Μασκοφόρου Εκδικητή, το μέλλον του σύμπαντος τίθεται σε κίνδυνο απ’ την εισβολή του αστρόπλοιου Ζόγκατρον στη Γη. Ο καπετάνιος του, ο Μεγάλος Ζοργκ, αναζητά την Πέτρα του Ολέθρου, που ξεπήδησε στην επιφάνεια της Γης μετά από έναν ισχυρό σεισμό. Μοναδική άμυνα του σύμπαντος απέναντι στην απόλυτη κυριαρχία του Ζοργκ μπορεί να σταθεί ο Μασκοφόρος Εκδικητής, ο οποίος απέναντι στον πανίσχυρο εξωγήινο εχθρό του θα χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να του παρασχεθεί προκειμένου να επικρατήσει σε αυτή την άνιση μάχη που πρόκειται να κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας και όχι μόνο.

Είναι πρόδηλο ότι οι περιπέτειες του Μασκοφόρου Εκδικητή μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει απ’ τα καρέ ενός comic. Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος, όντας φανατικός αναγνώστης comics και πλέον συν-δημιουργός ενός τέτοιου (του Στο Δάσος), μοιάζει να επιχειρεί να σμίξει στις περιπέτειες του Μασκοφόρου Εκδικητή την αγάπη του για τα comics με την τέχνη του, εκείνη της πεζογραφίας. Όχι ότι λείπουν οι comic (και ευρύτερα pop culture) αναφορές από τα υπόλοιπα βιβλία του, αλλά εδώ πολύ περισσότερο, με πρωταγωνιστή έναν υπερήρωα, το βιβλίο θυμίζει σε πολλά σημεία του τις σελίδες ενός αμερικάνικου υπερηρωικού comic. Οι πολυσέλιδες σκηνές δράσης, οι υπερηρωικές κάπες, τα gadgets μάχης, ακόμα και η εξωγήινη εισβολή παραπέμπουν ευθέως τον αναγνώστη σε κλασσικές στιγμές και ήρωες των superhero comics. Αυτό που αλλάζει κυρίως είναι η φόρμα της αφήγησης, αφού ο Γιαννακόπουλος επιλέγει να διηγηθεί τις ιστορίες του Μασκοφόρου Εκδικητή του μέσα από τις γραμμές ενός βιβλίου εφηβικής λογοτεχνίας, με τη σταθερή συμπαράστασητης εικονογράφησης του Πέτρου Χριστούλια (μέσα από τα σκίτσα της οποίας μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζε η ιστορία αν μας την παρουσίαζαν σε μορφή comic).

Είναι βέβαιο ότι αποτελεί εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία η δημιουργία ενός νέου υπερήρωα. Τα υπερηρωικά comics έχουν παρελθόν πολλών δεκαετιών, ενώ αποτελούσαν για πολλές από αυτές τις δεκαετίες μία πολύ κερδοφόρα βιομηχανία με συνεχή παραγωγή σειρών, ανάμεσα στις οποίες έχουν δοκιμαστεί (επιτυχημένα ή όχι) κάθε λογής ιδέες για νέους υπερήρωες και αντίστοιχες ομάδες. Συχνά υποστηρίζεται μάλιστα ότι στις ημέρες μας το υπερηρωικό είδος στα comics έχει «χτυπήσει» ταβάνι, εξαντλώντας τα περιθώρια να αφηγηθούν οι σύγχρονοι δημιουργοί κάτι αισθητά διαφορετικό (με λαμπρές εξαιρέσεις ελάχιστους δημιουργούς όπως ο Tom King που αντιστρέφοντας τους αφηγηματικούς όρους ξεφεύγουν από τη μονότονη αναπαραγωγή των κλισέ του είδους που χαρακτηρίζει πλειοψηφικά πλέον τη βιομηχανία). Παραμένει στοίχημα αν ο Μασκοφόρος Εκδικητής του Σπύρου Γιαννακόπουλου θα καταφέρει να ξεχωρίσει ως ένα υπερήρωας που δεν θα θυμίζει απλώς τους κλασσικούς ήρωες του είδους, αλλά θα αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα που θα γοητεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Στα πρώτα δύο βιβλία έχουμε γνωρίσει έναν χαρακτήρα με σαφείς επιρροές απ’ τον Batman και τον Superman, ο οποίος όμως έχει και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το χτίσιμο των οποίων όμως σε αυτή τη δεύτερη ιστορία δείχνει λίγο να υποχωρεί κυρίως λόγω της γνωριμίας μας με τον νέο χαρακτήρα, τον Πίτερ. Πάντως, σχετικά με αυτό το ζήτημα, ίσως θα ήταν ενδιαφέρουσα η σύγκριση με έναν άλλο υπερήρωα “made in Greece”, τον Καπετάν Νυχτερίδα του Πέτρου Χριστούλια (του εικονογράφου των ιστοριών του Μασκοφόρου Εκδικητή) που χαρακτηρίζεται απ’ το κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται (τη μεταπολεμική Αθήνα) και απ’ την έντονη παρουσία του ρεμπέτικου τραγουδιού στις ιστορίες του. Ανάλογα στοιχεία που θα ξεχωρίσουν τον Μασκοφόρο Εκδικητή και το sidekick του απ’ τα υπερηρωικά αρχέτυπα (και τα κλισέ του είδους) ίσως πρέπει να τονιστούν πιο έντονα στις επόμενες περιπέτειές τους.

TAGGED:superheroεκδόσεις Πατάκηεξωγήινη εισβολήεξωγήινοιΖοργκΜασκοφόρος ΕκδικητήςΠέτρος ΧριστούλιαςΣπύρος Γιαννακόπουλοςυπερήρωες
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Jupiter’s Legacy – Η ξεφτισμένη «Λάμψη» των υπερηρώων
Επόμενο άρθρο Το Έτος της Χάριτος – Μια πατριαρχική δυστοπία ανησυχητικά οικεία
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Naza – Οι μέρες είναι φυλακές, όταν χτυπάνε κάρτα οι βασανιστές
7 Οκτωβρίου 2026
Resident Evil – Τρόμος στο hard mode
1 Οκτωβρίου 2026
Παλιές Καραβάνες – Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα καπιταλισμέ
1 Οκτωβρίου 2026
Δίδυμοι – Όταν η αρχιτεκτονική περιγράφει την πόλη
25 Σεπτεμβρίου 2026
Widow’s Bay – Η σύνδεση τρόμου και γέλιου που δυστυχώς κάτι μας θυμίζει
22 Σεπτεμβρίου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Φεβρουαρίου 2026
ComicΕλληνικά

Μάγισσες, νάνοι, βάτραχοι και ιπποτες σε μια ξέφρενη περιπέτεια Στο Δάσος

Παναγιώτα ΚαρβούνηΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Παναγιώτα Καρβούνη
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026
Βιβλία

Τα Κορδόνια – Οι άρρηκτοι δεσμοί ενός καταρρέοντος γάμου

Mariana
Mariana
18 Μαΐου 2021
Βιβλία

Εννέα Ιστορίες – Ανατομή της μεταπολεμικής Αμερικής

Mariana
Mariana
17 Δεκεμβρίου 2022
ComicΕλληνικά

Γιαννούλης Χαλεπάς – Παρεφρόνησε αναζητών το τέλειον

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026
Exclusive

Spider-Man πού πήγε η ταξική σου συνείδηση; (video)

admin
admin
22 Νοεμβρίου 2023

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.