Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται – Ύμνος για την ελευθερία της ζωής
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται – Ύμνος για την ελευθερία της ζωής
Cinema

Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται – Ύμνος για την ελευθερία της ζωής

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 4 Φεβρουαρίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 5 Φεβρουαρίου 2022
11 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Γράφει ο Γιώργος Μανουράς 

Η ταινία μας προσκαλεί να παρασυρθούμε σε μία δίνη χρωμάτων, κάθε ένα από τα οποία θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε κάποιο συναίσθημα. Χρώματα που μπορεί να μην είναι συναρπαστικά αλλά υπάρχουν διαρκώς εκεί όντας αληθινά. Η ίδια η τέχνη της ζωγραφικής γίνεται οικεία γιατί αν έχεις επιτρέψει στην οδύνη και το πάθος να σε κατακλύσουν κάποια στιγμή στη ζωή σου, θα νιώσεις αρκετά οικεία τη μυσταγωγία του να ζωγραφίζεις συναισθήματα πάνω σε βλέμματα, αγγίγματα, ανάσες και σκιρτήματα στα χείλη. Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται είναι πρώτα απ’όλα μια ταινία που υμνεί τη γυναίκα και μέσω αυτής υμνεί τη ζωή. Θλίψη, οργή, χαρά, έρωτας, μοναξιά, φόβος, αγάπη, πόνος και ανάμνηση. Αν επιλέξεις να ταυτιστείς με τις ηρωίδες θα νιώσεις μια ζωή να περνά από μέσα σου και ίσως κομμάτια της ζωής σου να αποτυπώνονται στον καμβά που συγκροτεί η οθόνη. 

Και αντίστροφα είναι μια ταινία για τη ζωή γιατί είναι μια ταινία για τη γυναίκα. Οι λίγοι άνδρες που αποτυπώνονται στο πλάνο είναι περαστικοί, επιφανειακοί και παίζουν το ρόλο του διαβιβαστή. Η ιστορία των κοριτσιών, τα πεπρωμένα τους, η κοινότητά τους, η σχέση τους με τη γέννα και τον θάνατο, η σχέση τους με τις τέχνες, ο ενθουσιασμός τους όταν διαβάζουν, οι βόλτες τους, ο τρόπος που παίζουν, το βλέμμα και ο τρόπος που αγγίζουν η μία την άλλη είναι η ιστορία της γυναίκας.  

Όλη η ταινία διαδραματίζεται στα 1770, σε ένα απομονωμένο σπίτι σε μια παραλιακή έκταση υπό τη δαμόκλεια σπάθη ενός προξενιού. Ο αιώνιος ρόλος της γυναίκας, ο παντοτινός της προορισμός, η συζυγική σχέση, η μητρότητα και η αναπαραγωγή της αγίας οικογένειας είναι το καφέ φόντο πάνω στο οποίο σχεδιάζει η σκηνοθέτης το συνολικό της πορτρέτο. Έξω από αυτό το σκοπό για τη νεαρή Ελοϊζ μόνη εναλλακτική μπορεί να είναι η κοινότητα της μονής όπου και βρίσκεται κλεισμένη για χρόνια. Ισότιμη αλλά ανελεύθερη. Γεμάτη από την όμορφη μεν θλιμμένη δε μελωδία του εκκλησιαστικού οργάνου. Μόνος λόγος να βρεθεί εκτός αυτού του διπλού ρόλου υποτακτικής αφοσίωσης στο σύζυγο και στο Θεό ο θρήνος για την αυτόχειρα αδερφή της. Άλλη μια που δεν φώναξε πέφτοντας… Μόνο απολογήθηκε στο άλλο μισό των παιδικών της χρόνων σε ένα γράμμα.  

Για να προχωρήσει η Ελοϊζ και να ολοκληρωθεί το προξενιό με τον Μιλανέζο “πρίγκιπα” που την περιμένει χωρίς να την αναζητά, όπως συμβαίνει τουλάχιστον στα παραμύθια, πρώτα πρέπει να του στείλει ένα πορτρέτο της. Σε αυτή τη συναλλαγή μόνο ο ένας δικαιούται να έχει μάτια και επιλογή. Η άρνηση της Ελοϊζ απέναντι στον καταναγκασμό μιας προδιαγεγραμμένης ζωής αποτυπώνεται στην άρνηση να ποζάρει και στην αδυναμία όσων προσπαθούν να αποτυπώσουν το πρόσωπό της στον καμβά. 

Έτσι ερχόμαστε στην έλευση της Μάριαν. Μια νεαρή ζωγράφος προερχόμενη από την πόλη, ταξιδεμένη, κόρη του ζωγράφου που είχε σχεδιάσει το πορτρέτο της μητέρας της Ελοϊζ. Ο ρόλος που της ανατίθεται είναι να ζωγραφίσει το πορτρέτο της μέλλουσας νύφης στα κρυφά, παριστάνοντας την παρέα για τους περιπάτους της. Έτσι την παρατηρεί και προσπαθεί να την γνωρίσει με τα μάτια. Όταν τα βλέμματά τους συναντιούνται, χαμηλώνει το βλέμμα της. Σαν να προσπαθεί να κρύψει το μυστικό της. Αλλά και σαν από ντροπή απέναντι στο απέραντο οργισμένο πράσινο όλο αναζήτηση που κρύβεται στις οφθαλμικές κόρες της Ελοϊζ. Στα κρυφά την σκέφτεται και την αποτυπώνει. Πόσος ερωτισμός κρύβεται στο να σχεδιάζεις κρυφά τους καρπούς, τις παλάμες και τα δάχτυλα κάποιου άλλου. Πόσος ερωτισμός κρύβεται στο να προσπαθείς να κάνεις κάποιον να χαμογελάσει ώστε να του κλέψεις το χαμόγελο και να το αποτυπώσεις μόνιμα με ένα πινέλο. 

Έτσι αυτή η διαρκής αναζήτηση και η επιμονή στην κατανόηση του άλλου, μαζί με την φιλία που αναπτύσσεται, τον εκατέρωθεν θαυμασμό και την από κοινού αναζήτηση της ελευθερίας απέναντι στην εποχή τους οδηγεί σιγά σιγά σε κάτι πιο βαθύ. Τελικά είναι όταν ρωτάς κάποιον αν έχει ζήσει τον έρωτα η στιγμή που στην πραγματικότητα εκφράζεις την επιθυμία να γίνεις η απάντηση. 

Ο έρωτας που αναπτύσσεται είναι πραγματικός. Και δεν είναι τυχαίο που ξεκινά να εκδηλώνεται φανερά όταν έρχονται σε επαφή με την κοινότητα των γυναικών. Σαν άλλες μάγισσες, μαζεμένες στο σκοτάδι, γύρω από τη φωτιά, συναντιούνται απόκρυφα σαν έτοιμες για κάποιο μυστικιστικό τελετουργικό. Αυτό της ελευθερίας, της επιλογής και της αυτοδιάθεσης. Τίποτα πέρα από την εξουσία των ιδίων στις εαυτές και τα σώματά τους. Είναι εκεί που μπορούν να προγραμματίσουν τον τερματισμό ανεπιθύμητων κυήσεων και είναι εκεί σαν ένα. Σε έναν κύκλο με κέντρο την φωτιά, τραγουδάνε τα τραγούδια τους. Ένα αρχικά απόκοσμο βουητό από τα στόματά τους σε ωθεί για μερικά δευτερόλεπτα να σκεφτείς πως πρόκειται για αίρεση, για μαγεία. Σε οδηγεί ακριβώς εκεί που πρέπει ώστε να σε αφήσει γυμνό και ντροπιασμένο μπροστά στην προκατάληψη της σκέψης σου μόλις η βοή μετατρέπεται σε μια μαγευτική μελωδία, την οποία συνοδεύουν ρυθμικά παλαμάκια, ψίθυροι και ύμνοι. “Non possum fugere”. Δεν μπορώ να δραπετεύσω από όλα! Το ένα από τα δύο, μόνο, τραγούδια που ακούγονται σε όλη την ταινία δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπενθύμιση του κυνηγιού των μαγισσών και μια εκκωφαντική νίκη της κοινότητας της απελευθερωμένης γυναίκας και της ομορφιάς που την συνοδεύει.  

Αυτή συνοδεύει και την πορεία της νεαρής οικιακής βοηθού που ζει μαζί με τις κοπέλες και η οποία έχει μια ανεπιθύμητη κύηση που προσπαθεί να αποβάλλει. Στο πλευρό της όλες οι γυναίκες που εμφανίζονται στην ταινία εκτός από την αφεντικίνα, από την οποία και κρύβει την κατάστασή της. Μέσω αυτής της συμπληρωματικής ιστορίας περνάμε σε μία ακόμα πανίσχυρη σκηνή, απόρροια της αδυναμίας της κοπέλας να αποβάλλει. Τη σκηνή της έκτρωσης. Πόνος και αγάπη για τη ζωή σε μια σκηνή. Καθώς αποχωρίζεται το μωρό που μεγαλώνει στα σπλάχνα της κρατάει στην παλάμη της το δάχτυλο του μωρού της μαμής που την “εγχειρίζει”. Πόνος και αγάπη για τη δική της ζωή. Αυτήν που η ίδια επιλέγει να ζήσει. Φυσικά για ακόμα μια φορά είναι όλες μαζί. Δεν της συμπαραστέκονται απλώς. Την κοιτάζουν κατά τη διάρκεια της πράξης και πονάνε μαζί της. Αλλά δε σταματούν ούτε εκεί. Αποφασίζουν να αποτυπώσουν το σκηνικό σε καμβά. Γνωρίζοντας ότι η ιστορία αυτού του γυναικείου βιώματος αξίζει να αποτυπωθεί. Σαν μια υπενθύμιση του παρελθόντος, μια παραδοχή για το παρόν και μια αφιέρωση για το μέλλον. Η στιγμή που η γυναίκα αρνείται τον προκαθορισμένο από θεούς και πατριάρχες ρόλο της. Η ισχύς της επιλογής. Η ισχύς της μιας για την άλλη. 

Όσο για τις ηρωίδες μας; Είναι τόσο καθηλωτικά πραγματικές που χωρίς να το συνειδητοποιείς ερωτεύεσαι τον έρωτα τους. Η εκπλήρωση της επιθυμίας τους όταν έρχεται είναι λυτρωτική. Το στήθος που φλέγεται, η ανάσα που βαραίνει από λαχτάρα, τα βλέφαρα που δεν κλείνουν για να μπορέσουν τα μάτια να χορτάσουν στον ύψιστο βαθμό την έλευση του άλλου. Το πρώτο φιλί. Αλλά και η αρχική αμφιβολία, η άρνηση και ο φόβος είναι αυτά που ακριβώς κάνουν την τελική αποδοχή ολοκληρωμένη και ειλικρινή. “Με ονειρεύτηκες;” “Όχι. Σε σκέφτηκα!”. Η ισχύς της ερωτικής φαντασίωσης, της συνειδητής επιλογής του άλλου, συνοδεύεται με την γνώση για το τι να κάνεις ακόμη κι αν είναι η πρώτη σου φορά. “Όλοι οι εραστές νιώθουν ότι εφευρίσκουν κάτι;”. Χαμόγελο, επαφή, εξερεύνηση και ναρκωτική ηδονή. Όλα από εκεί και πέρα είναι γνωστά. Ανόθευτος έρωτας όπως τον έχουμε (?) ζήσει. Να δίνεις νερό με το στόμα σου στον άλλο. Να μοιράζεσαι με κάποια άλλη αυτό που σας κρατά ζωντανούς και δοχείο να είναι τα χείλη σου. Πάθος και γυμνός ερωτισμός σε κάθε σκηνή χωρίς καμία ανάγκη απεικόνισης της σεξουαλικής πράξης. 

Η ιστορία ολοκληρώνεται όπως ακριβώς και ο μύθος που εκστασιάζει τα τρία κορίτσια στις βραδινές τους συναθροίσεις. Ο Ορφέας γυρνά, κοιτάζει την Ευριδίκη και αυτή χάνεται. Αλλά όχι από ανυπομονησία. Αυτή επέλεξε να του το ζητήσει για να δημιουργήσει έτσι την ανάμνηση και αυτός επέλεξε να αποδεχθεί την πρόσκληση, επιλέγοντας έτσι την ποίηση.  

Και η αναζήτηση δεν παύει ποτέ. Είναι πάντα εκεί και καίει σαν φλόγα. Σαν αυτή που τις άναψε. Σαν αυτή που τις έδεσε. Και μιλάνε και ας μην μιλάνε. Και πονάνε. Πονάνε τόσο πολύ. Τόσο βουβά και τόσο μόνες. Όπως συνηθίζεται να πονά η γυναίκα στο σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας. Και όταν η Ελοϊζ δε μπορεί να ανασάνει κάτω από τους ήχους της καταιγίδας του Βιβάλντι, κι όταν το στήθος και η καρδιά της χτυπάνε έτσι που λες θα σταματήσουν, τα ποτάμια της επιθυμίας και της ανάμνησης δεν μπορούν να συγκρατηθούν πια και ρέουν με τη μορφή απλών πανέμορφων δακρύων. Και όμως στο τέλος χαμογελά. Γιατί έστω και για δέκα ημέρες επέλεξε. Γιατί έζησε. 

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σε καμία περίπτωση ικανό να βιώσω ή να ερμηνεύσω την ιστορία ή τα βιώματα της κοινότητας των γυναικών. Ένα κομμάτι μου ζηλεύει αυτό που είδε. Απλά ταινίες σα τη συγκεκριμένη τέτοιου ουσιώδους ριζοσπαστισμού είναι που μας βοηθούν να δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των φεμινίστριών  και να θέλουμε να βρισκόμαστε στο πλάι όλων αυτών των κοριτσιών και γυναικών που τα δίνουν όλα με τόσο εμψυχωτικό, θορυβώδη και αποφασιστικό τρόπο.  

TAGGED:Adele HaenelCeline SciammaLGBTQNoemie Merlantportrait of a lady on fire
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Η Μαρία Χριστοδούλου μας μίλησε για τη σελίδα της “Θεατρομυθία”, τους μύθους, το θέατρο
Επόμενο άρθρο Αργότερα – O Κing βουτάει στην κρίση και τη σύγχρονη Αμερική
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Mrs America – Ριζοσπαστισμός και Αντεπανάσταση στο γυναικείο κίνημα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
7 Αυγούστου 2020
Cinema

Petite Maman – Η μηδενική απόσταση μεταξύ αθωότητας και ωριμότητας

Σάντρα Δημητρέλου
Σάντρα Δημητρέλου
18 Απριλίου 2022
AdvertorialsExclusive

QueerCon – Ένα φεστιβάλ σαν παραμυθένιο κόμικ

admin
admin
5 Σεπτεμβρίου 2024
Cinema

Jennifer’s Body – Άλλο ένα θύμα στο βωμό του μισογυνιστικού Hollywood

Mαίρη Μαυρομάτη
Mαίρη Μαυρομάτη
23 Νοεμβρίου 2021
ComicComic Cultura

Αφιέρωμα: Diversity – Ελληνικά κόμικς και διαφορετικότητα

admin
admin
30 Ιουνίου 2019
BookTokΒιβλία

Στο Σπίτι Tων Ονείρων – Χαρτογράφηση του κουήρ τραύματος

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
1 Απριλίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?