Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Σχόλια για μία τοιχογραφία του Trump στο κέντρο της Αθήνας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Exclusive > Σχόλια για μία τοιχογραφία του Trump στο κέντρο της Αθήνας
Exclusive

Σχόλια για μία τοιχογραφία του Trump στο κέντρο της Αθήνας

Παναγιώτα Καρβούνη
Από Παναγιώτα Καρβούνη
Δημοσιεύτηκε 8 Νοεμβρίου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 14 Νοεμβρίου 2024
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Εισαγωγικά περί graffiti και street art

Τέχνη του δρόμου, street art, graffiti. Αυτοί είναι οι βασικοί όροι που χρησιμοποιούνται προκειμένου να περιγράψουν ένα καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- φαινόμενο. Από την πρώτη τους εμφάνιση ως μία underground κουλτούρα της νεοϋορκέζικης νεολαίας, η street art  και τα graffiti έχουν απασχολήσει σχετικά με τη φύση τους και την ακριβή τους οριοθέτηση. Πολύ συχνά στη δημόσια συζήτηση αντιπαραβάλλονται, το πρώτο σαν κάτι δημιουργικό και όμορφο, ενώ το δεύτερο σαν κάτι άσχημο και αποτέλεσμα εγκληματικών πράξεων. Όμως, στην πραγματικότητα, περισσότερα είναι τα χαρακτηριστικά που ενώνουν τα δύο πολιτιστικά φαινόμενα, παρά εκείνα που τα χωρίζουν. 

Contents
Εισαγωγικά περί graffiti και street artΤο έργοΠεριγραφή του έργουΗ λεοντή και η εξουσίαΗ γη και πάλι ματωμένηΗ διαχρονικότητα του ΆτλανταΔιακειμενικότητα στα graffitiΓιατί ο Άτλας;

Η πιο σημαντική διάκριση που, ευτυχώς τείνει να εξασθενήσει μέχρι σήμερα, είναι ο προβληματισμός σχετικά με το αν η street art μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο πεδίο των «καλών τεχνών». Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Jacob Kimvall, το γεγονός πως τα graffiti και η street art  έχουν εισαχθεί και εδραιωθεί στα μουσεία, αποδεικνύει πως ανήκουν στη θεσμική ιστορία της τέχνης. Αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι οι καλλιτεχνικοί θεσμοί έχουν αναγνωρίσει τα είδη αυτά ως τέχνες και τα προβάλλουν βάσει των κανόνων και των προτύπων τους. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται ότι «έχουν αναγνωριστεί ως τέχνη από τους ίδιους τους ανθρώπους της τέχνης»,  ενώ παράλληλα η ακαδημαϊκή έρευνα συνεχίζει τον διάλογο, μελετώντας τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές του διαστάσεις.

Το έργο

Με δεδομένη την επιστροφή του Donald Trump και της παρανοϊκής ακροδεξιάς ατζέντας του στην προεδρία των ΗΠΑ, επανερχόμαστε σε ένα παλιότερο έργο που εμφανίστηκε το 2020 σε έναν τοίχο του κέντρου της Αθήνας απ’ τον street artist Yeti Yeti, το οποίο δυστυχώς πλέον έχει εξαφανιστεί (όπως συμβαίνει συχνά με τα graffiti που από τη φύση τους είναι εφήμερα). Ο τίτλος του έργου ήταν “Punishment of Atlas as the far west end of earth (D. Trump as Atlas)”

Περιγραφή του έργου

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε εντός της περιόδου του Covid-19 και προς το τέλος της πρώτης τετραετίας του D.Trump (2017-2021). Σε αυτήν ο alt–right αμερικανός πρόεδρος απεικονίζεται ως Άτλας να κρατάει στους ώμους του μία σφαίρα που, μάλλον, μοιάζει με τη γη, κάπως -όμως- αφαιρετικά αφού με μία πρώτη εκτίμηση διακρίνονται οι κάθετες κυκλικές γραμμές που συνδέουν τους δύο πόλους της γης, οι μεσημβρινοί και οι οριζόντιες κυκλικές γραμμές, οι παράλληλοι κύκλοι. 

Ο Trump  σαν Άτλαντας  παρουσιάζεται γονατιστός. Στηρίζεται στο δεξί του πόδι ενώ προτάσσει μπροστά το αριστερό. Σε μία κίνηση χιαστή, τα πόδια βρίσκονται σε πρόσοψη, ο θώρακας βρίσκεται σε ευθεία με το βλέμμα του παρατηρητή. Ενδιαφέρον έχουν τα χέρια του Άτλαντα. Το δεξί χέρι του Trump φαίνεται να προσπαθεί να στερεώσει τη λεοντή, η οποία είναι μία ευθεία αναφορά στον Ηρακλή. 

Η λεοντή και η εξουσία

Ο Ηρακλής είναι ένας χαρακτήρας στη μυθολογία που κινείται ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θεό. Έχει εξουσία και τη δύναμη να αποκαταστήσει την τάξη, απομακρύνοντας όλες τις εξωτερικές απειλές. Η λεοντή του είναι η απόδειξη αυτής της εξουσίας την οποία όπως φαίνεται από την τοιχογραφία προσπαθεί να την κρατήσει με το δεξί του χέρι, τη alt-right  πολιτική του. 

Η γη και πάλι ματωμένη

Το πρόσωπο του Trump  αποδίδεται κατά 3/4 , φαίνεται αποφασιστικός και παράλληλα δυσαρεστημένος. Παράλληλα, στα δεξιά φαίνεται η ματωμένη μισή γη, που εμφανίζεται σαν κούπα, από την οποία πίνει ο Trump. Ίσως, το θέμα αυτό αποτελεί μία αλληγορία και μία αναφορά στους πολέμους που γίνονται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ματωμένη γη είναι μία ευθεία αναφορά στην περιβαλλοντική κρίση και τον πόλεμο, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο. 

Πίσω από τον Trump υπάρχει μία έντονη εστία φωτιάς πιθανόν υπονοώντας το τεταμένο κλίμα που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις. Στο κάτω αριστερό μέρος, απεικονίζονται νεκροκεφαλές και κόκκαλα ανθρώπων, στις οποίες αν εστιάσουμε θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει εκφραστικότητα. Αποτυπώνονται η στενοχώρια, η έκπληξη και η άγνοια. Ο Trump παρ’ όλη την εικονογραφία, εξακολουθεί να βρίσκεται γονατιστός πάνω στο αίμα. 

Η διαχρονικότητα του Άτλαντα

Το σώμα του Άτλαντα είναι γκρι και σταθερό αυτό ίσως υπονοεί πως πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα προσπαθεί να κυριαρχεί στον κόσμο, τον πλανήτη. Άλλωστε το όνομα του (Α-τλας) σημαίνει «αταλάντευτος», ο ανθεκτικός, αυτός που μπορεί και υπομένει να σηκώνει τα βάρη. Το πρόσωπο όμως, του Trump είναι «ζωντανό», αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία αλλάζει, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια. 

Διακειμενικότητα στα graffiti

Το συγκεκριμένο έργο αξίζει να συζητηθεί μαζί με μία δημιουργία του Έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ στην Πολωνία του 2009. Στο συγκεκριμένο έργο εμφανίζεται η φιγούρα του Άτλαντα να κρατάει την υδρόγειο ως μία βόμβα. Στο έργο αυτό συμβολίζεται η ανθρώπινη δύναμη και το βάρος του κόσμου που έχει να σηκώσει η ανθρωπότητα προσπαθώντας αλληγορικά να σχολιάσει τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα και πραγματικότητα. Το έργο αυτό έχει προηγηθεί του έργου του Yeti Yeti, και το γκρι που επιλέγεται κάθε φορά στην περίπτωση του ΙΝΟ σε όλο το έργο του -και στην περίπτωση του Yeti Yeti στο σώμα του Άτλαντα και τα ανθρώπινα κατάλοιπα- συμβολίζει σε αμφότερα τη διαχρονικότητα αυτών των ζητημάτων.

Φωτογραφία από culturenow.gr

Γιατί ο Άτλας;

Γιατί όμως ανασύρεται ο μύθος του Άτλαντα; Αυτός ο μύθος αναδεικνύει τη συμβολική σύνδεση του τιτάνα με την κοσμική τάξη και την ανθεκτικότητα. Στην ελληνική μυθολογία, ο Άτλας τιμωρείται με το χρέος να σηκώνει τον ουρανό στους ώμους του, διαχωρίζοντάς τον από τη γη. Δεν πρόκειται μονάχα για μία τιμωρία, αλλά και μια αισθητοποιημένη αναπαράσταση της κοσμικής τάξης και της δημιουργίας, υποδεικνύοντας ότι το σύμπαν είναι δομημένο σαν αρχιτεκτονικό οικοδόμημα. 

Η ερμηνεία του Άτλαντα ως σταθερού και ανθεκτικού, που αντέχει το βάρος του κόσμου, υπογραμμίζει την ιδέα ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη σταθερότητα του κοσμικού αυτού “οικοδομήματος”. Ο Άτλας είναι μια μορφή που συμβολίζει τη δύναμη, την υπομονή και την ανθεκτικότητα, ενώ η δράση του υπογραμμίζει την πρωταρχική πράξη διαχωρισμού και οργάνωσης του κόσμου. Το κεφάλι του Τραμπ, όμως, δίνει μία διαφορετική διάσταση στον μύθο. Πλέον δεν πρόκειται για ένα σταθερό οικοδόμημα. Βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Σαν μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Κάπως έτσι δεν νιώθουμε όλοι/-ες μας αυτή τη στιγμή;

Δείτε και την σχετική δημοσίευση στο PANΑrchaeo, μία νέα πρωτοβουλία πολιτιστικής διαχείρισης

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PANArchaeo- Archaeology and Cultural Heritage Management (@panarchaeo)

TAGGED:graffitistreet artTrumpYeti YetiγκράφιτιΗΠΑπόλεμοςπροεδρικές εκλογέςτέχνη του δρόμουΤραμπ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΠαναγιώτα Καρβούνη
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.
Προηγούμενο άρθρο Οι εικόνες και οι λέξεις: κόμιξ και λογοτεχνία στο έργο του Ίταλο Καλβίνο
Επόμενο άρθρο Πως οδηγήθηκαν Batman και Joker να ενωθούν σε ένα Θανάσιμο Δίδυμο;
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Non-fictionΒιβλία

Sister Outsider – Μία Μαύρη γυναίκα, μαχήτρια και ποιήτρια «που κάνει τη δουλειά της» 

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
21 Ιουλίου 2023
Cinema

Οι μισές αλήθειες του Social Dilemma

Γιώργος Τζήκας
Γιώργος Τζήκας
28 Νοεμβρίου 2020
ComicΕυρωπαϊκά

Η ζωή και το έργο του Αϊνστάιν έγιναν comic

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
31 Αυγούστου 2020
ComicΕλληνικά

Τι έχει να μας πει σήμερα ο 70χρονος Μικρός Ήρως;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
12 Μαρτίου 2024
Cinema

Guillermo del Toro’s Pinocchio – Ένα χειροποίητο μοντέρνο παραμύθι

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
5 Μαρτίου 2023
ComicΕλληνικά

1922: Το Τέλος ενός Ονείρου – Η αιματοβαμμένη ήττα της Μεγάλης Ιδέας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
19 Σεπτεμβρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?