Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Wayward Pines- Αξίζει τελικά στην τηλεόραση ο M Night Shyamalan;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Wayward Pines- Αξίζει τελικά στην τηλεόραση ο M Night Shyamalan;
Σειρές

Wayward Pines- Αξίζει τελικά στην τηλεόραση ο M Night Shyamalan;

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 14 Δεκεμβρίου 2015
Τελευταία Ενημέρωση 18 Σεπτεμβρίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

To όνομα του M Night Shyamalan είναι πλέον κάτι σαν αστείο για πολλούς. Από εξαιρετικός και γεμάτος προοπτικές σκηνοθέτης, ο οποίος μάλιστα μας έδωσε μερικές πολύ δυνατές ταινίες, όπως το “6η Αίσθηση” και το “Unbreakable”, έγινε γρήγορα περίγελος μέσα από έργα όπως το “Avatar the Last Airbender” και το αποκρουστικό “After Earth” αλλά και πολλά άλλα. Δεν ήταν τόσο ότι οι ταινίες αυτές καθαυτές ήταν κακές (που ήταν) όσο το ότι ο ίδιος ο Shyamalan δεν εννοούσε να καταλάβει πως το βαρύ και πομπώδες στυλ του δεν ήταν ούτε πάντα εφαρμόσιμο ούτε και τόσο artsy όσο ήθελε να πιστεύει. Έτσι επαναλάμβανε την συνταγή της αποτυχίας, κάθε φορά κάνοντας την και πιο ηχηρή.

aftereart-mnight

Αυτό που έσωσε κάπως την καριέρα του Shyamalan ήταν το Wayward Pines, το οποίο προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και, προς έκπληξη όλων, δεν ήταν εντελώς χάλια.

Η υπόθεση αφορά έναν πράκτορα του FBI,τον Ethan Burke, ο οποίος στην έρευνα του για δυο χαμένους συναδέλφους του καταλήγει στην πόλη του Wayward Pines η οποία κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό…

 Η σειρά, βασισμένη  στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Blake Crouch, έδωσε στον Shyamalan τον χώρο αλλά και τον τρόπο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να στήσει ένα βαρύ, κλειστοφοβικό σκηνικό και μια ζοφερή ατμόσφαιρα όπου ο κίνδυνος παραμονεύει κάθε λεπτό και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Παράλληλα οι ανατροπές και οι εκπλήξεις γέμιζαν κάθε επεισόδιο, όχι όμως πάντα για καλό. Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της η σειρά καταφέρνει να εξάπτει την περιέργεια για το τι θα γίνει μετά, τι είδους μυστικό κρύβεται πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες και τα φοβισμένα στόματα…Wayward-Pines-season-1-episode-1-recap-Fence-sign

Αυτή η ατμόσφαιρα μυστηρίου είναι και το δυνατότερο σημείο του Shyamalan ως δημιουργού και εδώ αξιοποιείται στο ακέραιο, ιδιαίτερα στα πρώτα επεισόδια. Επιπλέον η σειρά καταφέρνει να προκαλεί την αγωνία του θεατή για την τύχη των ηρώων της ιδιαίτερα με τον τρόπο που προχωρά η πλοκή, η οποία ξεκινά από ένα από τροχαίο και φτάνει σε σημεία που κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει…. για διάφορους λόγους.  Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική ιδέα είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθώς αφενός καταφέρνει και συνδυάζει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, που θα περίμενε κανείς σε σειρές τύπου X- Files, αφετέρου καταφέρνει και θέτει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα για τομείς όπως η εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάντα υπό το πρίσμα της επιστημονικής φαντασία, η οποία όμως εδώ δεν μας φέρνει στο διάστημα, αλλά στα άδυτα μιας πόλης που ζει στο φόβο… Το σκηνικό μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μυθιστόρημα του Steven King, εστιάζοντας όμως περισσότερο στην ανθρώπινη ευθύνη και ατομικότητα. Παρόλα αυτά τόσο η σκηνοθεσία όσο και η πλοκή γρήγορα εξαντλούν τα θετικά τους…

WP101_01_welcome

Το Wayward Pines, μπορεί να ήταν σειρά, και κάθε επεισόδιο να το επιμελήθηκε διαφορετικός σκηνοθέτης,  μπορεί ο Shyamalan να μην ήταν μόνος στην παραγωγή, αλλά να είχε την βοήθεια του Chad Hodge (Runaway, I Want to Marry Ryan Banks I Want to Marry Ryan Banks), ολόκληρη η  δημιουργία όμως ήταν ποτισμένη από το στυλ του Shyamalan μαζί με τα αρνητικά του, που από κάποια στιγμή και μετά συσσωρεύονταν και έκαναν την σειρά σχεδόν κουραστική: πλάνα με περίεργο και κάποιες φορές δηθενιάρικο set up και ένα σοβαροφανές στυλ που όταν η σκηνή δεν το χρειάζεται, βαραίνει και γελοιοποιείται. Ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρυθμού. Δεν καταφέρνει να βρει πραγματικά ένα μέσο και από την μια φαίνεται πως τρέχει, και από την άλλη πέφτει σε λήθαργό, κάνοντας μια μεγάλη κοιλιά, ειδικά στην μέση…

waywardpinespamsneaky

 Όσον αφορά την πλοκή ας πούμε απλά ότι είναι υπερφιλόδοξη χωρίς όμως να έχει σκεφτεί τα πράγματα μέχρι τέλους…( πάνω-κάτω δηλαδή όπως και ο  Shyamalan ) η κεντρική αποκάλυψη δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα λύνει και όχι με καλόν τρόπο. Αν καθόμουν να γράψω πόσες ερωτήσεις και plot holes εντόπισα, αναλύοντας μόνο την κεντρική ιδέα δεν θα μου έφτανε το κείμενο. Την ίδια στιγμή, διάφοροι χαρακτήρες μένουν σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας καθώς άλλοι γνωρίζουν την αλήθεια και άλλοι όχι, καθιστώντας κάποιους απόλυτα βαρετούς, καθώς ο θεατής ήδη ξέρει τι γίνεται…

Επιπρόσθετα να πούμε πως και ο τομέας των ερμηνειών έχει και αυτός τις δικές του μικρές νίκες και τα δικά του Βατερλώ, κυρίως όμως λόγω σκηνοθετικής προσέγγισης. Το μεγαλύτερο φάουλ δεν είναι άλλο από τον πρωταγωνιστή της σειράς, τον Matt Dillon (Crash, The Outsiders) ο οποίος καταφέρνει και βγάζει όλη την σειρά με μόλις μια έκφραση (είναι αποτέλεσμα της σοβαροφάνειας που είπαμε παραπάνω). Την ίδια έκφραση υιοθέτησε και ο νεαρός Charlie Tahan (I am Legend, Blue Jasmin), o οποίος δεν κατάφερε ούτε στιγμή να κάνει την ερμηνεία του πιστευτή ή προσεγγίσιμη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πάλαι ποτέ αγαπημένη Shannyn Sossamon ( Α Knight s Tale, Kiss Kiss Bang Bang) η οποία εδώ παρουσιάζει μια σκιά του εαυτού της. Οι τρεις παραπάνω υποδύθηκαν την οικογένεια Burge, οπότε ίσως να ήταν κληρονομικό…150526-news-wayward-pines

Στα θετικά των ερμηνειών συγκαταλέγονται οι άνθρωποι  από όπου ο Shyamalan δεν κατάφερε να ρουφήξει την ζωή ή το ταλέντο, όπως ο δικό μας Toby Jones (Captain America, A Tale Of Tales,  Harry Poter) ο οποίος είναι άνετα ο καλύτερος  ηθοποιός της σειράς και μάλιστα χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα. Κάθε φορά που μπαίνει στο πλάνο αναθαρρεί ο θεατής! Επίσης άξια στάθηκε και η Carla Gugino ( Watchmen, Sin City) καθώς καταφέρνει σε αντίξοες συνθήκες να παρουσιάσει έναν πολύπλευρο και περίπλοκο χαρακτήρα που όχι μόνο κράτησε το ενδιαφέρον αλλά και στάθηκε κομβικός για την σειρά, τόσο ως νοηματική αναφορά όσο και ως χαρακτήρας αξιών.

WAYWARD PINES: Ethan (Matt Dillon, R) has questions for Kate (Carla Gugino, L) in the "Where Paradise is Home" Event Series Premiere episode of WAYWARD PINES airing Thursday, May 14 (9:00-10:00 PM ET/PT) on FOX. ©2015 Ed Araquel/FOX

Κάπου στο μέσο αυτών των δύο κατηγοριών κινήθηκαν οι Melissa Leo  (Frozen River, The Fighter)  και ο Terrence Howard (Ιron Man, Empire),οι οποίοι αν και είχαν κάποιες εξαιρετικές στιγμές, υπήρξαν περιπτώσεις που απλά βάραιναν την πλοκή με και δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν το κλίμα που υπήρχε…
21-wayward-pines.w750.h560.2x

 Σε κάθε περίπτωση βγαίνει σύντομα και η δεύτερη σεζόν, με άλλο cast. Αναμένουμε να δούμε πως θα διορθωθούν εκεί τα θέματα που είχε η σειρά, χωρίς να χαθούν τα θετικά της. Συστήνεται να την δείτε με παρέα πάντως…

TAGGED:Blake CrouchCarla GuginoCharlie TahanMatt DillonMelissa LeoShyamalanTerrence HowardToby JonesWayward Pines
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Συνέντευξη: Βαγγέλης Καλογερογιάννης, κομίστας
Επόμενο άρθρο Πως τα είχε πάει το πρώτο Star Wars το 1977; Δείτε την κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

The Ηouse Τhat Jack Βuilt- Μια παραβολή για την τέχνη από τον αυτοαναφορικό Lars Von Trier

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
11 Οκτωβρίου 2018
Cinema

Glass- Το “ραγισμένο” τέλος του Unbreakable

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
19 Σεπτεμβρίου 2021
Σειρές

The Haunting of Hill House- Τα φαντάσματα που κουβαλάμε μέσα μας

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
5 Δεκεμβρίου 2018
Cinema

Το Παραμύθι των παραμυθιών – Τα σκοτεινά ενήλικα παραμύθια που είχαμε ανάγκη

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
25 Φεβρουαρίου 2019
Σειρές

5+1 σειρές για να δεις μετά το Stranger Things

admin
admin
21 Σεπτεμβρίου 2019
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?