Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Είναι οι comic fans αναγνώστες Β’ κατηγορίας;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Είναι οι comic fans αναγνώστες Β’ κατηγορίας;
Comic

Είναι οι comic fans αναγνώστες Β’ κατηγορίας;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 21 Ιουλίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 20 Ιουλίου 2018
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η ερώτηση αναφέρεται όχι στο κατά πόσο αξίζει να διαβάζουμε comics. Αυτό το ερώτημα το έχουμε απαντήσει προ πολλού, με τη στάση μας να διαβάζουμε και να παρουσιάζουμε comics, τόσο της διεθνούς comic παραγωγής, όσο και της ελληνικής comic σκηνής. Όμως το ερώτημα αναφέρεται στο κατά πόσο ο κόσμος εκτός του χώρου των comics σέβεται τους comic fans ή τους θεωρεί αναγνώστες β’ κατηγορίας.

Αυτό το μήνα συνέβη ένα πρωτάκουστο (για τους περισσότερους από εμάς) περιστατικό. Το τεύχος #50 της σειράς Batman του Tom King ήταν απ’ τα πιο πολυδιαφημισμένα και πολυαναμενόμενα comics της χρονιάς, αφού θα γινόταν ο γάμος του Batman και της Catwoman. Το hype των fans ήταν στα ύψη, ενώ και η ίδια η DC είχε επενδύσει στην προετοιμασία αυτού του τεύχους, δημιουργώντας tie-ins ως «Preludes to the Weeding», βάζοντας τον Joker να προσπαθεί να διαλύσει το γάμο, ακόμα και μέσω της δημιουργίας πραγματικών προσκλητηρίων γάμου, όπου ανακοίνωναν την μέρα και ώρα κυκλοφορίας του τεύχους στα κομιξάδικα της Αμερικής. Μάλιστα πολλά comic book stores είχαν οργανώσει πάρτι και διάφορα events για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο.

Όμως όλα καταστράφηκαν από ένα spoiler το οποίο διέρρευσε ο George Gene Gustines σε άρθρο του στους New York Times! [Για να αποφύγουμε κάποια αντίστοιχη παρεξήγηση από εδώ και πέρα ακολουθούν spoilers για το τεύχος #50 του Batman] Αυτό το άρθρο διέρρευσε λοιπόν το τεράστιο spoiler ότι ο γάμος που προετοίμαζε τόσο καιρό η σειρά του Tom King τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα στο άρθρο γίνεται μια αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην ακύρωση του γάμου της Catwoman και του Batman. Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στο τι αποκάλυψε όλη την εξέλιξη του comic, αλλά στο ότι αυτό δεν είχε καν κυκλοφορήσει ακόμα. Και μάλιστα η εφημερίδα επέλεξε να spoilαρει την εξέλιξη ήδη από τον τίτλο του άρθρου (χωρίς καν προειδοποίηση για spoiler), λογικά για να κερδίσει περισσότερα clicks.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα κύμα αγανάκτησης των fans της DC, αλλά και των ιδιοκτητών των comic book stores, οι οποίοι είχαν διοργανώσει events και είχαν παραγγείλει εκατοντάδες τεύχη αφού φαινόταν ότι θα τα ξεπουλούσαν. Μάλιστα αυτή η αρνητική τροπή, η οποία επιβαρύνθηκε απ’ τον τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστή, δυσαρέστησε τόσο πολύ κάποιους fans, ώστε ο Tom King αποκάλυψε ότι δέχεται απειλητικά για τη ζωή του μηνύματα και για αυτό στην Comic-con του San Diego το συνοδεύει ένας bodyguard. Αυτή η εξέλιξη είναι λυπηρή γιατί όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο κείμενο το τεύχος #50 του Batman στην πραγματικότητα ήταν μια απ’ τις καλύτερες στιγμές του run του Tom Kingk, ένας φόρος τιμής στον superhero απ τον ίδιο και άλλους δημιουργούς που συμμετείχαν με τα δικά τους μονοσελιδα. Αλλά η έντονη δυσαρέσκεια μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αναγνώστες δεν έμαθαν την εξέλιξη της ιστορίας από το ίδιο το comic αλλά από τον ξύλινο τίτλο ενός άρθρου στο internet. Είναι κάτι ανάλογο με το μίσος που σου δημιουργείται όταν μαθαίνεις ότι αναστήθηκε ο Jon Snow από ένα scroll down στο Facebook, από κάποιον που σε εκδικείται που δεν είδες το επεισόδιο την ώρα προβολής του στην Αμερική, επειδή έπρεπε να πας στη δουλειά.

Because of the Batman 50 death threats they got me a bodyguard for the Con. This is David. He is presumably already very bored with endless looking for toys.

For my uh kids. pic.twitter.com/snbBYMHwcx

— Tom King (@TomKingTK) 19 Ιουλίου 2018

Πολλοί αναγνώστες των New York Times έστειλαν τα παράπονά τους στην εφημερίδα και κάποια από αυτά δημοσιεύτηκαν σε μορφή ερωταπαντήσεων, όπου οι υπεύθυνοι της εφημερίδας προσπάθησαν να δικαιολογηθούν για το σφάλμα τους. Κάποια από αυτά τα παράπονα εχει αξια να τα αναφέρουμε.

Ένας αναγνώστης θυμάται ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούριο αλλά έχει επαναληφθεί στο παρελθόν πολλές φορές! Λέει λοιπόν: «Τα γεγονότα ενός comic θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια φροντίδα, που επιδεικνύεται σε κάθε άλλο spoiler. Αλλά για κάποιο λόγο τα spoilers στις δημοφιλείς σειρές comics συχνά διαρρέουν νωρίτερα από την κυκλοφορία τους. Όταν ο Robin πέθανε το 2013 συνέβη το ίδιο πράγμα με τις εφημερίδες να δημοσιοποιούν τον θάνατό του πριν να έχει την ευκαιρία οποιοσδήποτε comic fan να διαβάσει το τεύχος στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία που οδήγησε στο θάνατο». Έπειτα επισημαίνει εύστοχα στην εφημερίδα ότι «το να επιλέγετε να αποκαλύψετε ένα μεγάλο spoiler για ένα comic πριν να έχει οποιοσδήποτε τη δυνατότητα να το διαβάσει προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες απέναντι στους ίδιους τους χαρακτήρες, τους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από τις comic ιστορίες και όλους εμάς που απολαμβάνουμε να διαβάζουμε comics».

Όλη η ουσία του προβλήματος συμπυκνώνεται στο μήνυμα ενός άλλου αναγνώστη: «Αν δεν spoilάρετε για ταινίες, τότε γιατί spoilαρετε για comics ή για τους αναγνώστες των comics;»

Γιατί λοιπόν να συμβεί αυτό σε μία σειρά comic; Θα μπορούσε η ίδια ή άλλη εφημερίδα να spoilαρει το τέλος μιας πολυαναμενόμενης ταινίας ή μία σειράς; Θα μπορούσε ένας αρθρογράφος οποιουδήποτε μέσου να βγει και να πει πριν την κυκλοφορία του βιβλίου ότι πεθαίνει ο Dumbledore ή ότι ο Rob Stark και ο στρατός του θα σφαγιαστούν στο ματωμένο γάμο; Φυσικά και όχι! Συνήθως μάλιστα οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής θέτουν μία περίοδο «εμπαργκο» κατά την οποία οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει μία ταινία που αναμένεται σύντομα να βγει ή έχουν διαβάσει ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει, δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν καμία λεπτομέρεια από όσα είδαν ή διάβασαν μέχρι την κυκλοφορία του έργου στην αγορά.

Όμως, όπως αναφέρει απολογούμενος και ο Gustines, για το συγκεκριμένο comic δεν υπήρξε κάποια περίοδος «εμπάργκο» απ την DC, η οποία μπήκε και αυτή στο στόχαστρο των αναγνωστών ως συνυπεύθυνη του spoiler. Φυσικά αυτό δεν δικαιολογεί τον αρθρογράφο και τις New York Times για το μεγάλο τους σφάλμα (όσες φορές κι αν ζητήσουν συγγνώμη, όπως έκαναν μετά την κατακραυγή), αλλά διευρύνει τον προβληματισμό μας για το κατά πόσο οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής comics, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης σέβονται τους αναγνώστες comics εξίσου με όλους τους άλλους ή αντίθετα αν τους αντιμετωπίζουν ως δευτεροκλασάτους αναγνώστες!

TAGGED:BatmanDCNew York TimesSpoiler
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο The Bat/Cat Wedding – Αυτός ναι! Ήταν ο γάμος της χρονιάς
Επόμενο άρθρο Η Σκοτεινή Καρδιά του Δάσους- Πως να πλάθεις σύγχρονα παραμύθια από διαχρονικά υλικά
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Suicide Squad* Fans εναντίον κριτικών και στην μέση μια χαμένη θεωρία!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
2 Νοεμβρίου 2018
Σειρές

Swamp Thing Ep 1 & 2 – Υποσχόμενη αρχή (μιας ήδη ακυρωμένης σειράς)

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
11 Ιουνίου 2019
Cinema

Batman Vs Superman: Dawn of Justice- Όχι πάτος, όχι αριστούργημα, αλλά σίγουρα μια δυνατή ταινία…

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
27 Μαΐου 2017
ComicDC

Ποιος είδε τον Dark Prince Charming και δεν τον φοβήθηκε;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
28 Ιουνίου 2018
CinemaJokerΑφιερώματα

Ωδή στο Joker: Folie à Deux

admin
admin
6 Νοεμβρίου 2024
ComicDCJokerΑφιερώματα

Πως οδηγήθηκαν Batman και Joker να ενωθούν σε ένα Θανάσιμο Δίδυμο;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
14 Νοεμβρίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?