5+1 comic ήρωες που αναστήθηκαν πιο εντυπωσιακά απ’ το Χριστό

admin Από admin 13 Λεπτά Ανάγνωσης

Σίγουρα ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι ο θάνατος και γι’ αυτό η ελπίδα της Ανάστασης είναι σημαντικό κομμάτι των ανθρώπινων μυθολογιών. Ο πιο διάσημος μυθολογικός χαρακτήρας που αναστήθηκε και σκόρπισε την ελπίδα στις ανθρώπινες κοινωνίες εδώ και αιώνες ήταν ο Χριστός, ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου best seller όλων των εποχών.

Όμως ο Χριστός δεν είναι ο μόνος χαρακτήρας που στη μυθολογία του νίκησε το θάνατο. Μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε πολλές περιπτώσεις φανταστικών χαρακτήρων που αναστήθηκαν σε κάποια ιστορία τους, ιδιαίτερα στα comics. Βέβαια είναι προφανές ότι το concept της ανάστασής τους έχει τις ρίζες του στη χριστιανική παράδοση. Όμως όπως συμβαίνει συνήθως, κάποιος θα βρεθεί να ξεπεράσει το original και η ζωή θα συνεχίζεται. Ομολογουμένως η ιστορία του Χριστού είναι εντυπωσιακή, έχει εμπνεύσει αμέτρητους αριθμούς ανθρώπων και κοινωνιών ανά τους αιώνες και δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα comic σε επίδραση. Όμως έχει γραφτεί και πριν 2 χιλιετίες, οπότε μπορούμε ασφαλώς να παραδεχτούμε ότι εν έτει 2020 γνωρίζουμε ήρωες που αναστήθηκαν πιο εντυπωσιακά απ’ τον Χριστό. Κι αν δεν μας έδωσαν την ελπίδα ότι επειδή εκείνοι τα κατάφεραν θα τα καταφέρουμε κι εμείς στο μέλλον, σίγουρα μας πλημμύρισαν με τρελό ενθουσιασμό πίσω από μία οθόνη, τις σελίδες ενός βιβλίου ή ενός comic.

Δεν μπορείτε να θυμηθείτε κάποια τέτοια στιγμή; Ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη σας με 2 λέξεις: John Snow.

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα παρουσιάσουμε 5+1 εντυπωσιακές στιγμές σε comics που οι ήρωες αναστήθηκαν και σκόρπισαν ενθουσιασμό στο αναγνωστικό κοινό. Και πώς να μην ξεκινήσουμε αυτή την απαρίθμηση με ό,τι πιο κοντινό έχουν τα comics σε μεσσιανικό χαρακτήρα, με τον Superman.

1) Superman – Death of Superman

Αν και η ίδια η ιστορία είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως σκηνοθετικό marketing για να αυξηθούν οι πωλήσεις της DC, τελικά τοDeath of Supermanκατέληξε να μετατραπεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι περίμενε κανείς. Το “Death of Superman” κυκλοφόρησε το 1993 και αφηγείται κάτι που κανένας δεν είχε σκεφτεί προηγουμένως: τον θάνατο του πρώτου και πιο εμβληματικού σούπερήρωα.

Η ιστορία των Dan Jurgens, Roger Stern και Louise Simonson αφηγείται την αγωνιώδη προσπάθεια του Υπερανθρώπου να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εχθρό που συνάντησε ποτέ του: ΤονDoomsday. Μετά από μία θυελλώδη μάχη ο Doomsday τελικά νικιέται στοιχίζοντας όμως τη ζωή του Superman ο οποίος θυσιάζετε για το καλό της ανθρωπότητας (όπως αρμόζει στο σύμβολο της ελπίδας).

Η ιστορία συνεχίστηκε με το άκρως συγκινητικό “Funeral for a Friend” και ολοκληρώθηκε με το “Reign of the Supermen” όπου συναντάμε έναν μεγάλο αριθμό από πιθανούς αντικαταστάτες του Superman. Επειδή όμως όπως όλοι ξέρουμε ο κανόνας του θανάτου δεν ισχύει ποτέ στον κόσμο των κόμικς τελικά ο αυθεντικός Υπεράνθρωπος επέστρεψε με τη βοήθεια του Eradicator κοντά στο τέλος της ιστορίας.

Πολλές ιστορίες από εκεί και πέρα έπαιξαν με την ιδέα του θανάτου του Superman, όμως το γεγονός του ότι σχεδόν όλες διαδραματίζονται στα πλαίσια των Elsewords (δηλαδή των ιστορίων εκτός του “κανονικού σύμπαντος” της DC) καμία δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο όσο η πρώτη ιστορία που επιχείρησε ένα τέτοιο εγχείρημα.

2) Green Lantern – Rebirth

Στα μέσα των 90’s η DC comics σε μία ακόμη προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις της αποφασίζει να “ξεφορτωθεί” τον Hal Jordan γνωστό και ως πρώτο Green Lantern και να τον αντικαταστήσει με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Kyle Rainer.  Έτσι λοιπόν στο Green Lantern #41 οCyborg Superman καταστρέφει την Coast City, την πόλη του Hal Jordan, οδηγώντας τον Green Lantern στην τρέλα και μετατρέποντάς τον στον super villain Parallax. Η ιστορία οδηγεί με τη σειρά της στο crοssover eventZero Hour όπου έπειτα από μία μεγάλη μάχη φθοράς ο Parallax τελικά νικιέται.

Οι εξαγριωμένοι φανς όμως του Hal Jordan δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ιστορίας και έτσι η DC για να μη «φαλιρίσει» από τις λανθασμένες της επιλογές επιχειρεί να εξαγνίσει το όνομα τουHal Jordan κάνοντάς τον να πεθάνει ηρωικά για το καλό της ανθρωπότητας στην ιστορία “Final Night το 1996 ενώ μάλιστα τρία χρόνια μετά ο ήρωας επιστρέφει αλλά αυτή τη φορά ως ο νέος φορέας του κοσμικού Spectre.

Τίποτα από αυτά όμως δεν άφησε ικανοποιημένους τους φανς του ήρωα κι έτσι λοιπόν τον Δεκέμβριο του 2004 η DC εκδίδει την ιστορία “Green Lantern: Rebirth” γραμμένη από τον Geoff Johns και σε σχέδιο του Ethan Van Sciver, μία ιστορία η οποία ανασταίνει τον Hal Jordan και τον επανεγκαθιδρύει στο πάνθεον των σούπερ ηρώων.  

3) Captain America

Πρόκειται για μία απ’ τις πιο διάσημες αναγεννήσεις υπερηρώων, λόγω της τεράστιας επιτυχίας του MCU και του καθοριστικού ρόλου που κέρδισε σε αυτό απ’ την πρώτη στιγμή ο Captain America του Chris Evans.

Έτσι όλοι γνωρίζουμε πάνω – κάτω την ιστορία του Captain America, ο οποίος ήταν ένας μέτριου αναστήματος στρατιώτης του αμερικάνικου στρατού που δέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα πείραμα για να γίνει μηχανή πολέμου ενάντια στους ναζί. Τελικά αφού εκπληρώνει την αποστολή του ο Captain America χάνεται τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και μένει νεκρός μέχρι τα μέσα των ‘60s οπότε επιστρέφει στη ζωή ως ένας ήρωας πολέμου, η σημαία των Αμερικανών και ηγέτης των Avengers. Όλα αυτά τα έχουμε δει στις πρώτες ταινίες του Captain America στο MCU, στο First Avenger και στο Winter Soldier.

Πρόσφατα ο Captain America έζησε και μία δεύτερη αναγέννηση, η οποία στην αρχή φαινόταν απλά διαφημιστικό τρικ χωρίς κάποια συνοχή (μα είναι δυνατόν ο Captain America να γίνεται ναζί;), αλλά τελικά μας διέψευσε απόλυτα. Αυτή ξεκίνησε απ’ το θάνατο του Captain America στο Civil War II, μία απ’ τις καλύτερες στιγμές του event όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, αφού οδήγησε στο επόμενο μεγάλο event της Marvel, το Secret Empire.

4) Jean Grey

Στον κόσμο των Xmen οι θάνατοι είναι συχνότεροι από κάθε άλλο υπερηρωικό σύμπαν και μάλιστα χωρίς να είναι δεδομένο ότι ο χαρακτήρας που πεθαίνει θα αναγεννηθεί. Μία απ’ τις εμβληματικότερες περιπτώσεις αναγέννησης μεταλλαγμένου χαρακτήρα είναι φυσικά εκείνη της Jean Grey, η οποία έχει παραμείνει στο παρελθόν νεκρή επί 13 συναπτά έτη, διάστημα που λογικά αποτελεί ρεκόρ για μία ηρωίδα πρώτης γραμμής.

Η Jean Grey μπορεί να πει κανείς ότι άνοιξε τον δρόμο για τον θάνατο πρωταγωνιστών ήδη από το 1980 για να αναστηθεί στη συνέχεια. Όμως με το δεύτερο θάνατο της το 2004,  στα πλαίσια της εξαιρετικής σειράς New X-Men με τον Grant Morrison, φάνηκε να έρχεται ένα οριστικό τέλος. Η Marvel, πιέζοντας τη FOX, ξεκίνησε τις περικοπές και σταμάτησε να δημιουργήσει νέους mutant ενώ άρχισε να βγάζει εκτός, με διάφορους τρόπους, αρκετούς από τους χαρακτήρες δεύτερης και τρίτης σειράς. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση, η Jean  Grey είχε ένα θάνατο αντάξιο της : αποδέχθηκε για δεύτερη φορά την κοσμική δύναμη του Φοίνικα (Phoenix Force), έσωσε την ομάδα της και πέθανε, αντιμετωπίζοντας έναν Magneto εκτός ελέγχου, ισοπεδώνοντας για πάντα το προφίλ ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των μεταλλαγμένων.

Ο θάνατος της έδειχνε την τεράστια δύναμη ενός χαρακτήρα και μία ωραία αξιοποίηση  Phoenix Force που μέχρι τότε αποτελούσε το μεγάλο φόβο της Jean Grey. Ήταν ένα ωραίο τέλος για μία ηρωίδα που συνδέθηκε με τις καλύτερες στιγμές των X-Men τη δεκαετία του ’80 και ξεπέρασε πλήρως τον αρχικό ρόλο της ως το γυναικείο συμπλήρωμα σε μία ανδροκρατούμενη ομάδα ηρώων στις αρχές των X-Men. Η απώλεια της πυροδότησε μερικές από τις καλύτερες ιστορίες των τελευταίων χρόνων και βοήθησε στη σκοτεινή στροφή του έτερου ήμισυ της, του Cyclops.

5) Cassidy – Preacher

Ο Cassidy είναι ίσως ο πιο cool χαρακτήρας του θρυλικού comic Preacher. Ο κολλητός του Jesse με την ιρλανδική καταγωγή και τις συνεχείς βωμολοχίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας βρικόλακας και ως εκ τούτου ένας απ’ τους πιο ισχυρούς χαρακτήρες του σύμπαντος του Preacher. Βέβαια αυτό ισχύει κυρίως από πλευράς σωματικής δύναμης και αντοχής γιατί ψυχολογικά ο Cassidy είναι πολύ ευάλωτος, όμως αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Είναι προφανές ότι ο Cassidy αναστήθηκε κάποια στιγμή, αφού ξεκινάμε απ’ το δεδομένο ότι είναι βρικόλακας. Την ιστορία του πώς έγινε βρικόλακας την γνωρίζουμε ως ένα sidestory που μας παρουσιάζει το origin του Cassidy στον ιρλανδικο στρατό.

Όμως ο Cassidy «αναστήθηκε» ξανά σε μία απ’ τις πιο βίαιες στιγμές του comic. Στα κεντρικά της παραθρησκευτικής οργάνωσης Grail είχαν αιχμαλωτίσει τον Cassidy και τον βασάνιζαν με σκοπό να τον σκοτώσουν. Εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο βίαιες μεθόδους πρέπει να δοκιμάσει κανείς για να σκοτώσει έναν αθάνατο ήρωα. Ενώ όλοι πίστευαν ότι ήταν νεκρός, τελικά ο Cassidy δραπέτευσε απ’ τη φυλακή του και επανενώθηκε με τον Jesse και την Tulip και τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εντυπωσιακή καταστροφή της οργάνωσης Grail και του βουλιμικού τους Μεσσία.

+1) Walking Dead

Την ανάσταση την έχουμε πάντα στο μυαλό μας ως το πιο ελπιδοφόρο γεγονός, για την κατάληξή μας στον μάταιο τούτο κόσμο. Τι συμβαίνει όμως όταν η ανάσταση μετατρέπεται σε δυστοπία; Όταν πράγματι αναγεννιόμαστε αλλά σε επιθετικές αγέλες που τρώνε εγκεφάλους ζωντανών που τους μετατρέπουν σε ζόμπι;

Η θεματική των ζωντανών νεκρών είναι πλέον κλασσική στη μαζική κουλτούρα. Στις ρίζες της βρίσκουμε ταινίες που στην εποχή τους ανατρίχιασαν το κοινό, όπως το Shaun of the Dead και το Night of the Living Dead, ενώ μέχρι και σήμερα δύσκολα θα πούμε όχι σε μία καλή ζομπο-ταινία.

Βασισμένο σε αυτή τη θεματική ήταν και το postapocalyptic comic του Robert Kirkman, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ever της Image Comics, η οποία μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη για να μας τρομοκρατήσει στις πρώτες σεζόν, μέχρι πια να σταματήσει να μας εντυπωσιάζει και να συνεχίσουμε να τη βλέπουμε σαν μία σαπουνόπερα με ζόμπι, για όσες σεζόν άντεξε ο καθένας.

Σίγουρα η προοπτική του να γίνουμε ζόμπι δεν είναι και η πιο ελπιδοφόρα όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί και να τα καταφέρουμε και να νικήσουμε τελικά το θάνατο. Όμως δεν είναι και ένα εντελώς μη ρεαλιστικό σενάριο, ειδικά αν σκεφτούμε τη σημερινή μας κατάσταση: Ποιος θα πίστευε ότι το 2020 θα ήμασταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας γιατί θα έχει ξεσπάσει μία φονική πανδημία; Ε μετά από αυτή την εμπειρία το zombie apocalypse δεν θα μοιάζει πια τόσο απίθανο.

Μοιραστείτε το Άρθρο