Age Of Ultron – Παρουσίαση του comic που ενέπνευσε την ταινία

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Μετά από 45 χρόνια σκληρής κόντρας, επιτέλους ο Ultron κερδίζει! Βάζει από κάτω τους Avengers και γίνεται κυρίαρχος του κόσμου και ξεκινάει την υλοποίηση του οράματος του. Όλα ξεκινούν όταν μία δευτεροκλασάτη ομάδα κακοποιών αποκτά ένα αντικείμενο εξωγήινης νοημοσύνης, το οποίο αποδεικνύεται ότι κρύβει το αγαπημένο μας, δολοφονικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.  Μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με μόνο προμήνυμα μια δυσοίωνη πρόβλεψη του Iron Man, η εικόνα αλλάζει και μας παρουσιάζεται ο κόσμος που ονειρεύεται ο Ultron : μέταλλο σκεπάζει τα πάντα, οι άνθρωποι ζουν υπό την επιτήρηση των ρομπότ και οι Avengers είναι καταζητούμενοι. Κορυφαίο στιγμιότυπο είναι ο Captain America σε εμβρυακή στάση να κοιτάζει απελπισμένος το κενό. Το κεντρικό κομμάτι της ιστορίας ξεκινάει όταν οι εναπομείναντες Avengers, με τη βοήθεια του Nick Fury (ο οποίος προφανώς και ήταν προετοιμασμένος για ένα τέτοιο σενάριο), στέλνουν πίσω στο χρόνο τον Wolverine. Στόχος είναι να φτάσει στα 60’s και να προειδοποιήσει τον Hank Pym (δημιουργό του Ultron) για τις συνέπειες των εφευρέσεων τους. Ο Wolverine βέβαια φτάνει στο παρελθόν προετοιμασμένος να «πείσει» τον Pym με κάθε τρόπο ενώ η Sue Storm, τον ακολουθεί κρυφά, για να τον αποτρέψει από το χειρότερο.

AgeOfUltron_5_Preview2

Όπως και σε άλλα saga της Marvel που έχουν κεντρικό θέμα το ταξίδι στο χρόνο, αξίζουν πάρα πολύ οι εικόνες από το δυστοπικό μέλλον που οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να αποφύγουν.  Τα απομεινάρια της Νέας Υόρκης, τα Ultron Sentinels που περιπολούν τους δρόμους και οι Avengers που ζουν στους υπονόμους αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο και αποτελούν ένα ακόμα «what If” σενάριο που αποδεικνύουν την ικανότητα των Marvel Comic να ανανεώνουν διαρκώς σενάρια και «κακούς» που μετράνε δεκαετίες δράσης. Οι πρωταγωνιστές, έχοντας ζήσει το Age of Ultron, αποφασίζουν  να ρισκάρουν να διαταράξουν το χωροχρονικό συνεχές ενώ όλη οι ενδοιασμοί του Wolverine καταλήγουν στο “one man’s life for a million”. Η εξέλιξη φέρνει τη διαίρεση της ιστορίας σε δύο εναλλακτικές εκδοχές : από τη μία ο κόσμος που έχει κατακτηθεί από τον Ultron και από την άλλη ο κόσμος που δεν δημιουργήθηκε ποτέ ο Ultron, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν δημιουργήθηκε ποτέ ο Vision. Έτσι, συνεχίζεται σε όλο το saga, η διερεύνηση των διαφόρων “what if” εμπλέκοντας προηγούμενες ιστορίες και διαφορετική πιθανή κατάληξη λόγων της μη ύπαρξης του Ultron. Σε κάποια σημεία, χρειάζεται διαρκής εναλλαγή μεταξύ του κόμικ και του Comicvine.com ή οποία άλλη database χρησιμοποιεί ο καθένας. (Εκτός βέβαια και αν είστε τόσο εξοικειωμένοι και σας υποτιμούμε, οπότε απολογούμαστε…).age-of-ultron-comic

Ο πυρήνας της ιστορίας του Age of Ultron είναι αρκετά σύντομος (10 τεύχη) όμως κανένα Marvel saga δεν είναι πλήρες χωρίς διάβασμα των tie-ins, δηλαδή τεύχη από επιμέρους σειρές χαρακτήρων που μας δείχνει το πώς βίωσαν αυτοί το Age of Ultron.  Εδώ ξεχωρίζει η ιστορία της Black Widow που η ημέρα της επίθεσης τη βρίσκει αραχτή να πίνει καφέ με έναν παλιό φίλο αλλά και η ιστορία του Spiderman, το μυαλό του οποίου εκείνη την περίοδο ελέγχεται από τον Doctor Octavius. Ο τελευταίος θα κάνει μια σοκαριστική (για τον ίδιο) ανακάλυψη ενώ πολεμάει άθελα του τα Ultron Sentinels μαζί με τους Avengers.

2953161-comics-age-of-ultron_de-j

Το Age Of Ultron κυκλοφόρησε το 2013,  σε μια περίοδο που ιδιαίτερα δύσκολη για τους ήρωες της Marvel. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί μέσα στο 2012, το Avengers vs X-Men, με το οποίο θα ασχοληθούμε διεξοδικά άλλη στιγμή. Παρά την καταθλιπτική αρχή, η ολοκλήρωση της ιστορίας φέρνει τους Avengers, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε μία θριαμβευτική νίκη απέναντι σε έναν κλασικό «κακό», ο οποίος φαίνεται να αποσύρεται για απροσδιόριστο διάστημα ενώ δεν είναι σαφές στο τέλος, αν ο Ultron ηττάται οριστικά. Χωρίς να μπορεί να σταθεί δίπλα σε κορυφαία saga είτε των Avengers είτε των X-Men (τέτοια είναι το Civil War και το House of M), πρόκειται για ένα αρκετά καλό σενάριο το οποίο ελπίζουμε να έρθει στην επιφάνεια μαζί με την ταινία, η οποία ήδη έχει γίνει τεράστια επιτυχία.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.