Ένα από τα θέματα που έχουν αναπτυχθεί πολύ στη λογοτεχνία με την πάροδο των χρόνων, είναι η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και το κατά πόσο εισχωρούν στην καθημερινότητα της κοινωνίας, αλλά και την αντικατάσταση του ανθρωπίνου δυναμικού από τεχνολογικά επιτεύγματα. Κυρίως στην sci-fi λογοτεχνία το αντικείμενο αυτό έχει αναπτυχθεί πολλές φορές, κυρίως σε ένα δυστοπικό πλαίσιο. Ο Antoine Bello (1970) από την πλευρά του, έρχεται να θίξει το ίδιο θέμα υπό τον μανδύα του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Ο Antoine Bello γεννήθηκε στη Βοστώνη από Γάλλους γονείς και έχει μία σημαντική βιβλιογραφία στο παλμαρέ του, γράφοντας πάντα στη μητρική του γλώσσα. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία του, όλα από τις εκδόσεις Πόλις, με πιο πρόσφατο το Άντα που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019 σε μετάφραση του Δημήτρη Δημακόπουλου. Το Άντα αποτελεί το ένατό του μυθιστόρημα και πραγματεύεται ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, το οποίο είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η χρήση της στην καθημερινότητα.
Βρισκόμαστε στην Βόρεια Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στην περίφημη Silicon Valley με την εξίσου περίφημη τεχνολογική και οικονομική της ανάπτυξη. Η εταιρεία Turing του φιλόδοξου επιχειρηματία Νταν Πάρκερ και του επίσης φιλόδοξου επιστήμονα Ίθαν Βάις, έχει προχωρήσει στη δημιουργία και πειραματική χρήση μιας ΤΝ, την οποία και βαφτίζουν Άντα. Σκοπός της Άντας είναι να γράψει ένα αισθηματικό μυθιστόρημα το οποίο πρέπει να ξεπεράσει τα 100.000 αντίτυπα σε πωλήσεις. Ο προγραμματισμός της εν λόγω ΤΝ, την έχει χρήσει ικανή να μιλάει, προβαίνοντας μάλιστα σε συζητήσεις και κάνοντας ταυτόχρονα διαφόρων ειδών αστεία και ειρωνείες, οδηγώντας με τον καιρό την Άντα να αποκτά ορισμένες υψηλές φιλοδοξίες.
Ενώ η ΤΝ έχει προχωρήσει στη συγγραφή της αποστολής, βρίσκεται εξαφανισμένη από το δωμάτιο στο οποίο φυλασσόταν εξονυχιστικά. Η υπόθεση θα ανατεθεί στον επιθεωρητή Φρανκ Λόγκαν, ο οποίος όντας αστυνόμος παλιάς σχολής, δεν τα πάει καλά με τη σύγχρονη τεχνολογίας και αντιπαθεί πλήρως την κατάντια της Silicon Valley,νοσταλγώντας το πώς ήταν η περιοχή όταν ο ίδιος μεγάλωνε εκεί. Η ακαταλαβίστικη για τον ίδιο έννοια της ΤΝ οδηγεί σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις του Φρανκ Λόγκαν με τους ιδιοκτήτες της Turing, που θα τον οδηγήσουν στο δίλλημα του αν τελικά πρέπει να βρεθεί ή όχι η Άντα.
Ο Antoine Bello πλάθει στην ουσία ένα διάλογο και ένα κατηγορώ απέναντι στη χρήση των ΤΝ, με πρωταγωνιστές τον Φρανκ Λόγκαν αλλά και την Άντα. Μέσω τον διαλόγων των πρωταγωνιστών παρουσιάζονται αρκετά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία ως προς την κατάληψη της κοινωνίας από την τεχνολογία, το οποίο γεγονός οδηγεί και σε μία ταυτόχρονη κριτική και στον Καπιταλισμό. Σε μία περιοχή όπως η Silicon Valley που δραστηριοποιούνται εταιρείες μεγαθήρια, μία πολύ συχνή κουβέντα είναι η μείωση του εργατικού κόστους και η αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού από τεχνολογικά επιτεύγματα, κάτι που οδηγεί αυτόματα στην αύξηση του κέρδους.
Παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία κουβέντα που στήνεται γύρω από τη λογοτεχνία και διάφορες άλλες τέχνες, με πάτημα την αποστολή της Άντας, τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Μέσα στο βιβλίο, γίνεται μια ιδιαιτέρως φιλοσοφική και φιλολογική κουβέντα ως προς τα τετριμμένα στοιχεία κυρίως της αισθηματικής αλλά και γενικότερα της λογοτεχνίας, και η χρήση αυτού του είδους τέχνης για εμπορικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τυποποιημένες δουλειές που στην ουσία είναι όμοιες μεταξύ τους.
Εν κατακλείδι, ο Antoine Bello με το Άντα στήνει έναν φιλοσοφικό διάλογο ως προς τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην κοινωνία, η οποία είναι ικανή να οδηγήσει στην απομάκρυνση του ανθρωπίνου εργατικού δυναμικού στο όνομα του χαμηλότερου κόστους, και να αλλοιώσει ακόμα και διάφορες μορφές τέχνης όπως η λογοτεχνία. Όλα αυτά ο Antoine Bello τα δένει υπό τον μανδύα του αστυνομικού μυθιστορήματος κάνοντας το Άντα ένα πολύ ελκυστικό και ενδιαφέρον ανάγνωσμα.