Κάτι Aστραφτερό- Τα blues της ενηλικίωσης

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Jaqcueline Woodson (1963) αποτελεί μία πολυγραφότατη συγγραφέα η οποία τα τελευταία τριάντα χρόνια που γράφει, έχει κυκλοφορήσει ένα πλήθος βιβλίων απευθυνόμενη κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό. Έχοντας στην πλάτη της άπλετες διακρίσεις και βραβεία σε αυτά τα είδη και έχοντας κάνει πρώτα μια προσπάθεια για «μεγαλίστικο» μυθιστόρημα το 1995, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το βιβλίο της Ένα άλλο Μπρούκλιν (εκδόσεις Πόλις) το 2019 και τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το πιο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο Κάτι αστραφτερό, σε μετάφραση της Άννας Μαραγκάκη.

Η συγγραφέας θέτει το παρόν του μυθιστορήματος στο 2001, φυσικά στο Μπρούκλιν, όπου παρακολουθείται η ιστορίας μιας ιδιαίτερης μαύρης οικογένειας. Κύριες φιγούρες είναι η Άιρις, που πλέον έχει πατήσει τα τριάντα, και η κόρη της, η Μέλοντι, την οποία έκανε στην τρυφερή ηλικία των δεκαπέντε. Από την αρχή διαφαίνεται μια απόμακρη σχέση μεταξύ των δυο τους, κατά τη διάρκεια της τελετής ενηλικίωσης της Μέλοντι. Μάνα και κόρη φαίνεται πως δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η υπόλοιπη οικογένεια.

Τα κεφάλαια είναι χωρισμένα σε προσωποπαγείς περιγραφές, άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, από όλα τα μέλη της οικογένειας αυτής. Οι γονείς της Άιρις, οι οποίοι περιγράφουν εμπειρίες από τα νιάτα τους έως το παρόν. Ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια όπως η Σφαγή της Τάλσα, μία από τις μεγαλύτερες ρατσιστικές κτηνωδίες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, μέχρι τις δυσκολίες που συναντώνται ώστε να μείνει μια οικογένεια ενωμένη. Ο έτερος χαρακτήρας που έχει τη δική του μερίδα του λέοντος, είναι ο Όμπρεϊ, πατέρας της Μέλοντι. Σφοδρά ερωτευμένος με την απόμακρη Άιρις ζει με τους γονείς της και την κόρη τους, χωρίς όμως ποτέ να έχουν μια επίσημη σχέση.

Η βάση του μυθιστορήματος βρίσκεται στη χαμένη νεότητα της Άιρις. Μεγαλωμένη σε ένα καθολικό και συντηρητικό περιβάλλον, το να μείνει έγκυος ως έφηβη και δη εκτός γάμου ήταν κάτι ανήκουστο. Πέραν τούτου όμως, η έφηβη Άιρις δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει στην ηλικία αυτή, πόσα πράγματα αλλάζουν με τον ερχομό ενός παιδιού και το μέλλον που αναγκαστικά μεταβάλλεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Jacqueline Woodson μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι που με οδηγούς τους ήρωές της, συναντάει την φρικτή ιστορία των μαύρων κοινοτήτων στην προπολεμική, και όχι μόνο, Αμερική, τον συντηρητισμό και τον ρατσισμό σε κάθε τι διαφορετικό και το κρυφτό που αναγκάζονται πολλές φορές να παίζουν οι άνθρωποι για όμορφα συναισθήματα όπως ο έρωτας. Πέρα από αυτά όμως η συγγραφέας, γράφει με μεγάλη τρυφερότητα για ζητήματα όπως οι αναπόφευκτες πολλές φορές ενδοοικογενειακές κόντρες, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, αλλά και τη σημασία του να έχει κάποιος τους ανθρώπους του δίπλα στα καλά και στα δύσκολα.

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και στο soundtrack με το οποίο ντύνει η Jacqueline Woodson την ιστορία της. Την στιγμή που συναντώνται τρεις διαφορετικές γενιές, μέσα στο κείμενο παρελαύνουν καλλιτέχνες σύγχρονη της κάθε γενιάς όπως ο Duke Ellington, οι Wu-Tang Clan, ο Prince, οι NWA και πολλοί άλλοι.

Εν κατακλείδι, η Jacqueline Woodson παρουσιάζει ένα ήσυχο μεν μυθιστόρημα, αλλά με πολύ μεγάλη τρυφερότητα και βάθος, στο οποίο θίγει διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, αλλά και ατομικά με τα οποία, λίγο ή πολύ, ο περισσότερος κόσμος κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος. Και στην ουσία, το Κάτι αστραφτερό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξαιρετικά καλογραμμένο ταξίδι ενηλικίωσης από τα μάτια τριών διαφορετικών γενεών.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.