Τα 5 manga που μιλούν για την επιβίωση… αλλιώς

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη Από Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Να αποφεύγονται από καρδιοπαθείς καθώς διαθέτουν υψηλά ποσοστά αγωνίας και τρόμου

Τρόμος, αγωνία, θλίψη και ενθουσιασμός – η κορεσμένη κατηγορία της επιβίωσης απλώς. Νομίζουμε πως τα έχουμε δει όλα και κάπου εκεί έρχεται η Ανατολή.

Ο Ιαπωνικός τρόμος είναι τόσο διαφορετικός, τόσο χαρακτηριστικός, κάπως σκοτεινός και οξύς, αποκαθηλώνει. Η προσέγγιση των mangaka για οποιαδήποτε Αποκάλυψη ή καταστροφή έχει ανθρωποκεντρικό πρόσωπο με έξτρα στρώσεις απόγνωσης και διαστροφής. Ότι νιώθουμε, χτίζεται γύρω από τους χαρακτήρες και όχι από τις εξελίξεις.

Συλλέξαμε 5 τίτλους επιβίωσης είτε
με τέρμα ευφάνταστα σενάρια είτε να δίνουν νέα πνοή σε παλιά. Όπως και να έχει είναι αναγνώσματα δυναμίτες.

#1 Cage of Eden (Eden no Ori)

Δεινόσαυροι και κακό. Ο πρωταγωνιστής μας Akira ταξίδευε αεροπορικώς στα πλαίσια σχολικής εκδρομής, όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται. Προς κακή τους τύχη βρίσκονται σε ένα άγνωστο νησί με προϊστορική πανίδα και χλωρίδα, κίνδυνος να ελλοχεύει παντού, από ανθρωποφάγους δεινόσαυρους μέχρι και μανιακούς συνεπιβάτες.

Το Cage of Eden αποτελεί την πιο shounen πρόταση μας με fan service, χιούμορ και μονοδιάστατους χαρακτήρες όπως ο ηρωικός πρωταγωνιστής, το φυτό-γκατζετάκια κλπ. Φυσικά χάρις την φύση της απειλής ο δημιουργός διαχειρίζεται την υπόθεση με ευρηματικότητα, αδύνατη σε άλλες περιπτώσεις.

#2 High-rise Invasion (Tenkuu Shinpan)

Η Yuri Honjo, φυσικά high-school girl, βρίσκεται χωρίς γνωρίζει και αυτή πως ή γιατί στο εσωτερικό μια θεόρατης πολυκατοικίας. Εκεί γίνεται μάρτυρας ενός φόνου όπου ο θύτης είναι μασκοφόρος. Προσπαθώντας να ξεφύγει βγαίνει στην οροφή όπου διαπιστώνει ότι ο κόσμος αυτός μονάχα μοιάζει με το Τόκυο, καθώς απαρτίζεται από ουρανοξύστες και άλλους μασκοφόρους μανιακούς.

Τρόμος, μυστήριο και επιστημονική φαντασία απαρτίζουν το High-rise Invasion. Αγωνιούμε για την επιβίωση των κύριων και δευτερευόντων χαρακτήρων, εντυπωσιαζόμαστε από την ευρηματικότητα τους αλλά και τις στροφές του μυστηρίου. Τι είναι αυτός ο κόσμος, τι οι μάσκες και πόσοι έχουν πλησιάσει τον Θεό; Η Tsuina Miura έχει δημιουργήσει άτομα και μάσκες που θα μας κερδίσουν και θα μας κρατήσουν αναγνώστες, μιας και σε κάποια σημεία η πλοκή επιβραδύνει. Ωστόσο το μυστήριο ξεδιπλώνεται σε μικρές, ικανοποιητικές δόσεις και το σχέδιο του Takahiro Oba είναι κατάλληλα διαυγές και μαλακό.

#3 GYO

Το σημείο που όλοι περιμέναμε, λίγο από τον πρόσωπο του anime τρόμου Junji Ito με ένα δημιούργημα όπου απειλή είναι τα ψάρια. Συγκεκριμένα ψάρια πάνω σε αραχνοειδής μηχανές.

Ο Tadashi με την κοπέλα του Kaori ήθελαν ήσυχες διακοπές στην Okinawa και δυστυχώς μια μυρωδιά ψόφιου θα είναι η αρχή του τέλους για τον κόσμο όπως τον ήξεραν. Γρήγορα καταδιώκονται από μυστήρια ψάρια με μηχανικά πόδια, καρχαρίες και άλλα θαλάσσια όντα, με την βρώμα να δυναμώνει.

-‘Όσο δυναμώνει η βρώμα τόσο δυσχεραίνει η κατάσταση-

Θελκτικότατο το σχέδιο, απαράμιλλα ανατριχιαστικές οι σκιάσεις και εξαιρετική δόμηση της ιστορίας που αποτελούν κύρια γνωρίσματα του μέγιστου mangaka, έτσι ώστε να θεωρείται από τα κλασικά του. Το 2012 κυκλοφόρησε anime ταινία με τον τίτλο Gyo: Tokyo Fish Attack. Στην προκειμένη η Kaori είναι διακοπές με τις φίλες της και αναζητά τονTadashi.

#4 Jisatsutou

Στο Jisatsutou δεν υπάρχει απειλή για τους πρωταγωνιστές μεγαλύτερες του εαυτού τους. Σημαίνοντας κυριολεκτικά Νησί της Αυτοκτονίας, η υπόθεση αγγίζει ένα παντοτινό και έντονο ζήτημα της Ιαπωνίας, τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών.

Με βλέψεις για μείωση των ιατρικών εξόδων, η Ιαπωνική κυβέρνηση λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα για πολίτες με πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας στο ιστορικό τους. Ο γιατρός τους ρωτάει αν θέλουν να ζήσουν ή όχι και αν η απάντηση είναι όχι ξυπνάνε σε ένα αποκομμένο νησί μαζί με άλλους. Ο Sei και νέα του ομάδα βρίσκονται στο νησί και αποφασίζουν να καθορίσουν οι ίδιοι την μοίρα τους.

Ξεκάθαρα ψυχολογικό το Jisatsutou μας παρουσιάζει τους ανθρώπους όπως είναι, με τα θέματα τους, τις αδυναμίες τους και ταυτόχρονα θαυμαστές πτυχές τους. Παράλληλα με ψυχικά νοσήματα και προβληματικές συμπεριφορές, εμβαθύνεται ο μηχανισμός της ανθρώπινης σκέψης καθώς οι χαρακτήρες μας εξελίσσονται – όσοι αντέξουν δηλαδή

Το σχέδιο δεν είναι τέλειο, τα πρόσωπα και οι σιλουέτες έχουν αστοχίες, πάντως με τέτοια πλοκή γίνεται υποφερτό τουλάχιστον.

#5 I Am a Hero

Η λίστα αυτή δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια παραδοσιακή Αποκάλυψη με ζόμπι. Ο πρωταγωνιστής μας Hideo Suzuki είναι ένας αποτυχημένος mangaka, κάπως πουθενάς, σε σχέση και με χόμπι τα όπλα. Το I Am a Hero ακολουθεί το τυπικό τροπάριο Αποκάλυψης όπου υπάρχουν κρούσματα, ξεσπάει η Αποκάλυψη και οι χαρακτήρες ψάχνουν σωτηρία συνεχώς. Ίσως από τις πιο δημοφιλής επιλογές μας, δε θα μπορούσαμε να μη την διαλαλήσουμε και στο Ελληνικό κοινό.

Η Ιαπωνική κοινωνία και όσοι την απαρτίζουν αποτυπώνεται αψεγάδιαστα. Καθώς η Αποκάλυψη πραγματώνεται σιγά σιγά, οι πολίτες την αγνοούν αρχικά, ύστερα ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης ψύχραιμα. Ευρεία η γκάμα των προσώπων που συναντά ο Hideo, φυσικά αποτυπωμένοι, όπως και ο τρόπος σκέψης τους. Μαζί τους βλέπουμε τα σημάδια, μαζί τους φοβόμαστε και από πρώτο πλάνο βλέπουμε ό,τι και αυτοί. Όλα σχεδιασμένα τόσο μακάβρια και ρεαλιστικά, έτσι θα γινόταν η Αποκάλυψη πράγματι.

Δυστυχώς έχει ένα αρνητικό: όσο θα το αγαπήσετε τόσο θα το μισήσετε λόγω του τέλος του. Και μέχρι εκεί φτάνει αυτό το spoiler. Όπως και να έχει αξίζει τον χρόνο σας, ενώ το 2016 έγινε και ταινία.

Μοιραστείτε το Άρθρο
«Α ναι ρε το ξέρω έχω δει το 1ο επεισόδιο/διαβάσει /δει για αυτό». Αυτή είναι ίσως η χαρακτηριστικότατη ατάκα της νεαρής Πατρινής. Όλα άρχισαν τίμια με Cartoon Network, Playstation 2, Gameboy, Τριβιζά και Σαμουράι Χ. Η συνέχεια, στη σκοτεινή εφηβεία, επιφύλασσε μπόλικα anime και manga, κόμιξ και ταινίες. Τώρα πια μεταφράστρια με αιώνιο σύντροφο το Youtube τα κοιτάει όλα κάπως. Παράλληλα, διαβάζει κατιτίς ή λιώνει με ταινίες και σειρές, ίσως κουλτουρέ ίσως όχι. Προσοχή ψάχνει πάντα θύματα να κάνουν κριτικές και υπεραναλύσεις.