Dogs: Bullets and Carnage- Ένα καθαρόαιμο action manga που μας έλειπε

admin Από admin 5 Λεπτά Ανάγνωσης
http://brightwallpapers.com.ua/

Το Dogs είναι ίσως ένα από τα καλύτερα «ώριμα» manga δράσης που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Πρωτοέκανε την εμφάνισή του στο ιαπωνικό περιοδικό Ultra Jump το έτος 2005 και άρχισα να ασχολούμαι μαζί του ένα χρόνο μετά, όταν σε κάποιο φόρουμ πήρε το μάτι μου screencaps σελίδων του. Πραγματικά το μοναδικό παράπονο που έχω από αυτό το manga είναι η ακανόνιστη κυκλοφορία νέων chapters (συνεχίζεται ακόμη), τα οποία μπορεί να ανέρχονται στα δύο ή τρία ανά έτος (!). Κοινώς τείνει να γίνει Berserk (συγγνώμη, Miura-san, η αλήθεια να λέγεται), παρόλα αυτά δεν παύει να ισχύει το λαϊκό ρητό που ισχυρίζεται πως «το καλό πράμα αργεί». Και, ω ναι, είναι καλό…

Story:

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στους δρόμους μιας πόλης χωρίς όνομα, η οποία εκτείνεται και κάτω από το έδαφος μέσω ενός περίπλοκου συστήματος από σήραγγες και υπόγειους σιδηρόδρομους, τέσσερις πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται. Ο Mihai, ο Badou, η Naoto και ο Heine φαίνεται να μην έχουν τίποτα κοινό, πρόκειται όμως να ανακαλύψουν ότι μοιράζονται όχι μόνο ένα βασανισμένο και σκοτεινό παρελθόν, αλλά τους καταδιώκουν και οι ίδιοι δαίμονες τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Μόνη απάντηση στα ερωτήματά τους είναι η κάθοδος στα κατώτερα επίπεδα της πόλης, μια κάθοδος που μοιάζει αναπόφευκτη…

Dogs Bullets Carnage

Το πιο χαρακτηριστικό και δυνατό σημείο του Dogs, το οποίο ευθύς αμέσως γίνεται αντιληπτό, είναι η δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές δράσης θυμίζουν αρκετά τα έργα του Garth Ennis, δημιουργό των Judge Dredd και Punisher μεταξύ άλλων. Ο Shirow Miwa, δημιουργός του manga, καταφέρνει να αποτυπώσει τόσο το πιστολίδι όσο και τις μάχες με σπαθιά ή σώμα με σώμα με κινηματογραφικό τρόπο μέσω της χρήσης ανοιχτών φόντων και της έλλειψης πληθώρας ειδικών εφέ στα καρέ του, ενώ η χρήση ασυνήθιστων γωνιών «λήψης» αποδίδει με απίστευτο τρόπο την αίσθηση του βάθους. Η τεχνοτροπία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη και ρευστή ροή του manga και κατ’ επέκταση την αποτύπωση μαχών σχεδόν ως χορογραφίες. Συνδυάζοντας την τεχνοτροπία του mangaka με το ήδη λεπτομερές και προσεγμένο σκίτσο του έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ΟΜΟΡΦΟ manga.

11717253_10203372489433035_1005434177_n

Άρα ουσιαστικά μόνο eye-candy είναι το Dogs ρε ψηλέ μου, σωστά?

Ούτε καν. Για μένα το Dogs αποτελεί τρανό παράδειγμα πως ένα έργο, είτε manga είναι αυτό, είτε δυτικό κόμικ, είτε ταινία μπορεί να είναι άψογο αισθητικά ή έστω πολύ άνω του μετρίου , χωρίς να στερείται πλοκής, βάθους και ουσίας (γράφω καθώς κοπανάω τον Kubo στο κεφάλι με ένα πλακάτ που γράφει Bleach). Παράδειγμα.

Το setting του Dogs είναι, χωρίς πολλά spoiler, μια πόλη στο κοντινό μέλλον η οποία μαστίζεται από έγκλημα, βία, ναρκωτικά και πόλεμο μεταξύ των οικογενειών της μαφίας, ενώ άμετρη εφαρμογή επιστημονικών ανακαλύψεων στη γενετική και τη βιολογία έχουν οδηγήσει σε μεταλλάξεις των νεότερων γενεών των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζονται ρατσιστικά λόγω της ζωώδους πολλές φορές εμφάνισής τους από την λιγότερο επηρεασμένη ελίτ και σχηματίζουν γκέτο και συμμορίες.11421539_10203372621636340_1832044041_n

Από μόνο του αυτό το setting προσφέρει άπειρες δυνατότητες για το development χαρακτήρων και καταστάσεων. Οι χαρακτήρες μόνο μονοδιάστατοι δεν είναι, σε αντίθεση με πολλά σύγχρονά του manga και anime, αφού όσο προχωρά η ιστορία γίνονται φανερά ολοένα και περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητάς τους και των κινήτρων τους, ενώ και οι τέσσερις πρωταγωνιστές, ο καθένας με τον τρόπο του, αποτελούν αντι-ήρωες. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη δημιουργία μεγάλου βάθους στην πλοκή, ειδικά όσο περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά για τα κατώτερα επίπεδα της πόλης.

11717166_10203372621556338_1296381235_n

Το Dogs γενικά είναι ένα manga που κατά τη γνώμη μου φωνάζει για να μεταφερθεί σε (καλό) anime. Τι φωνάζει, δηλαδή, ουρλιάζει, και μάλιστα η πολύ μέτρια προσπάθεια που έγινε να γίνουν animated τα τέσσερα origin stories των πρωταγωνιστών , με generic animation και μέτριες ερμηνείες από τους voice actors αν μη τι άλλο άνοιξε περισσότερο την όρεξη των fans για ένα Dogs anime της προκοπής, πράγμα χλωμό, ωστόσο μπορώ να κάνω όνειρα.

01

Και επειδή παραέγινα fanboy, θα κλείσω εδώ λέγοντας πως αν ψάχνεστε για ένα manga με δυνατές δόσεις βίας και mindfuck με επιρροές από Pulp Fiction και Matrix, look no further, το Dogs: Bullets and Carnage (ταιριαστός τίτλος) είναι για εσάς.

Μοιραστείτε το Άρθρο