BRZRKR: Αιώνιος Μαχητής – Το comic ντεμπούτο του Keanu Reeves

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Keanu Reeves έχει μετατραπεί σε ποπ φαινόμενο την τελευταία δεκαετία. Ο εμβληματικός του ρόλος στο Matrix στις αρχές του αιώνα τον καθιέρωσε στην ελίτ του Hollywood κι από τότε μόνο ανοδική είναι η πορεία του, με αποκορύφωμα το John Wick franchise που εκτόξευσε τη δημοφιλία του έμπειρου ηθοποιού. Πλέον τον αντιμετωπίζουν σαν έναν νέο Chuck Norris και κάθε εμφάνιση του Reeves προκαλεί πανικό στους θαυμαστές του. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους ο ίδιος και γι’ αυτό δεν διστάζει να βγει έξω από τα νερά του και να δοκιμάσει νέα πράγματα, γνωρίζοντας ότι το όνομά του αποτελεί πλέον εγγύηση ότι καμία πρωτοβουλία του δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη. Κάπως έτσι μάλλον προέκυψε και το ντεμπούτο του στα comics, το BRZRKR του οποίου το σενάριο συνυπογράφει με τον έμπειρο δημιουργό comics Matt Kindt (Mind MGMT, Folklords) που στο παρελθόν ήταν πολλάκις υποψήφιος για τα βραβεία Eisner και Harvey. Για αρχή δεν τα έχει πάει κι άσχημα στη διεθνή αγορά comics, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε από ένα Kickstarter στο οποίο συγκέντρωσε 1.500.000$ και ότι οι μετέπειτα πωλήσεις του το έχουν καταστήσει τον πιο δημοφιλή ever τίτλο της BOOM! Studios και ένα απ’ τα πιο ευπώλητα comics της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια! Και μάλιστα έχει ακόμα μπροστά του τουλάχιστον άλλα 7 τεύχη για να καταρρίψει κι άλλα εισπρακτικά ρεκόρ (καθώς στις ΗΠΑ βρίσκονται ένα τεύχος μπροστά από εμάς, έχοντας στα χέρια τους και το 5ο τεύχος της σειράς).

Το BRZRKR πάντως δεν είναι απλώς ένα comic που επιθυμούσε να δημιουργήσει ο Keanu Reeves και το τόλμησε. Είναι ένα ολόκληρο project το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 12 τεύχη από την BOOM! Studios και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην οθόνη από το Netflix, ως live action ταινία αλλά και ως anime σειρά. Πρόκειται επομένως να μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, οπότε αξίζει να σχηματίσουμε από τώρα μία πρώτη άποψη, όπου έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα τεύχη, εκ των οποίων τα 4 σχηματίζουν το πρώτο volume της σειράς, που μετέφρασε στα ελληνικά ο Ορέστης Μανούσος για τις εκδόσεις Anubis.

Η υπόθεση του comic είναι προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στη δράση. Ο πρωταγωνιστής, γνωστός πλέον ως Β., είναι μία φονική μηχανή, ένας ανίκητος πολεμιστής, ο οποίος σκορπά το θάνατο σε κάθε εχθρό που καλείται να αντιμετωπίσει. Όμως ο ίδιος δεν είναι ευτυχισμένος ούτε με την υπέρμετρη δύναμή του, ούτε με το θεϊκό δώρο της αθανασίας με το οποίο γεννήθηκε. Τα αγαπημένα του πρόσωπα έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και ο ίδιος το μόνο που αναζητά είναι το τέλος της αθανασίας του, έναν τρόπο να αποδράσει από τον αιώνιο πόλεμο στον οποίο είναι καταδικασμένος να συμμετέχει. Ελπίζει ότι οι επιστήμονες του αμερικάνικου στρατού θα βρουν τον τρόπο να τον απαλλάξουν από αυτό το βάρος. Όμως το αντάλλαγμα που πρέπει να προσφέρει στον αμερικάνικο στρατό είναι οι πολεμικές του αρετές, εναντίον τον αμερικάνικων στόχων. Και φυσικά οι έρευνες του στρατού δεν προσανατολίζονται μόνον στο να βοηθήσουν τον Β. αλλά στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας.

Απ’ το δεύτερο τεύχος μέχρι το τέταρτο (με το οποίο ολοκληρώνεται ο πρώτος τόμος) γνωρίζουμε το origin του Β. με ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν του, ογδόντα χιλιάδες χρόνια πριν, όπου γεννήθηκε μέσα στους κόλπους μίας νομαδικής ανθρώπινης κοινότητας της πρωτόγονης εποχής. Εκεί οι πρώιμες δεισιδαιμονίες συνδυάζονται με την ανάγκη να αμυνθεί η κοινότητα απέναντι σε καλύτερα οργανωμένους και οπλισμένους εχθρούς, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ο πρωταγωνιστής – σωτήρας τους, ένας ανίκητος πολεμιστής, ένας ημίθεος, που τελικά εξελίσσεται ακούσια σε έναν αιώνιο μαχητή. Αυτό το ταξίδι στο τόσο μακρινό παρελθόν (80.000 χρόνια!) του πρωταγωνιστή υποδεικνύει εξάλλου ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ιστοριών του ήρωα, το οποίο ίσως θελήσουν κάποια στιγμή να αφηγηθούν οι δημιουργοί του και πέραν των 12 προγραμματισμένων τευχών και της κεντρικής ιστορίας που έχουν αρχικά σχεδιάσει. Δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε αν δούμε τον Β., τον brutal πολεμιστή με τη φυσιογνωμία του Keanu Reeves να εμφανίζεται σε νέες comic σειρές που τον τοποθετούν σε διαφορετικά ιστορικά πλαίσια για να μας αφηγηθεί τις ιστορίες του, σε μία λογική τύπου R-Rated Assassin’s Creed.

Το σχέδιο των Ron Garney και Bill Crabtree προσπαθεί να εντυπωσιάσει με θεαματικές splatter σκηνές ακραίας βίας. Όταν η διήγηση επιστρέφει στο προϊστορικό παρελθόν του πρωταγωνιστή τα χρώματα των τοπίων γίνονται πιο φωτεινά και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων θυμίζει λίγο το στυλ των comics του Conan the Barbarian.

Η όψη του Β. ομοιάζει με εκείνη του Keanu Reeves κι αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο δημοφιλής ηθοποιός θα αναπαραστήσει τον πρωταγωνιστή του comic στη live action μεταφορά του στο Netflix. Όμως σε καμία περίπτωση αυτή η μεταφορά δεν πρόκειται να αποτελέσει μία εύκολη υπόθεση, καθώς αν ένα στοιχείο ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο comic αυτό είναι η ασυγκράτητη βία που γεμίζει τις σελίδες του BRZRKR με καρέ που στάζουν αίμα και ξεχειλίζουν από splatterιά. Ήδη απ’ την πρώτη του σκηνή μάχης ο Β. ξεριζώνει χέρια, σπάει σαγόνια, διαπερνά τα κορμιά των αντιπάλων του απλώς με μία γροθιά του! Το origin του εξηγεί την προέλευση αυτής της δίψας του για βία και αίμα. Γενικώς το σενάριο χαρακτηρίζεται από μία φετιχιστική βία, η οποία μάλλον ταιριάζει περισσότερο στη φόρμα της anime σειράς που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Netflix κι όχι τόσο στο film adaptation, που θα χρειαστεί ένα καλά προσαρμοσμένο σενάριο και πολύ δαπανηρά εφέ προκειμένου να μην καταλήξει να γίνει μία ακόμα cult ταινία δράσης. Αλλά αυτές είναι απλώς κάποιες αρκετά πρώιμες εκτιμήσεις απ’ τα πρώτα τεύχη μίας σειράς comic που δεν έχει διηγηθεί ακόμα παρά το 1/3 της ιστορίας της. Το μέλλον θα δείξει.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.