Oι otaku για τους otaku – Tα 10 καλύτερα anime για την ιαπωνική κουλτούρα

Jamal Animas Από Jamal Animas 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Το να σου αρέσει η ιαπωνική μαζική κουλτούρα, το περίεργο λεξιλόγιο που είναι αυτόχθων σε αυτή τη γωνιά των φανς, τα anime, τα μη ρεαλιστικά τεράστια σπαθιά και το να φωνάζεις το όνομα μια τεχνικής όταν επιτίθεσαι, μάλλον σε καθιστά έναν περήφανο otaku.

Είναι πάντα ωραίο λοιπόν όταν βλέπεις anime που βάζουν τις πτυχές μιας τέτοιας niche, ταυτοτικής για πολλούς, αλλότριας (και αλλοτριωτικής) για άλλους κουλτούρας στο μικροσκόπιο. Πολλά από τα anime της λίστας είναι κωμωδίες, που όμως αρθρώνουν έναν ενδοσκοπικό και πολλές φορές σαρκαστικό λόγο για τις αντιφάσεις που, όπως κάθε πολιτισμικό σημειωτικό σύστημα που σέβεται τον εαυτό του, η otaku culture κουβαλά.

Άλλα όμως εστιάζουν σε πιο βαθιά θέματα, με σοβαρότερο τόνο. Από τη ματιά τους δε ξεφεύγουν θέματα όπως ο σεξισμός, που είναι οριακά δομικό κομμάτι αυτής της πλευράς της μαζικής κουλτούρας και μόνο με πολύ κόπο και αγώνα αυτή η μάστιγα αρχίζει να απομακρύνεται. Πάμε λοιπόν να τα δούμε!

10) Genshiken

Από τα πιο wholesome anime της λίστας, το Genshiken, δια χειρός  Shimoku Kio, εστιάζει όχι στο gateism που διακρίνει τους παλαιότερους φανς κυρίως, αλλά στο τα anime μπορούν να αποκτήσουν νέο κοινό,  πώς μπορούν να γεφυρωθούν χάσματα και να επικοινωνήσουν καλύτερα άνθρωποι όταν υπάρχει ένα κοινό πάθος.

9) Lucky Star

Η αποκορύφωση του chibi cuteness. Το Lucky Star είναι απόλυτα ειλικρινές με τον εαυτό του και τους θεατές: προσφέρει μια σχετικά κοινότυπη ιστορία με τρομερά γλυκό τρόπο, τόσο που δεν μπορεί ο θεατής παρά να το αγαπήσει. Βασισμένο σε ένα manga χωρίς ιστορία επί της ουσίας, μόνο συλλογές 4 καρέ από τον Kagami Yoshimizu, το Lucky Star έχει σημαδέψει με την ωμή γλυκύτητά του την otaku κουλτούρα!

8) Oreimo

Στον αντίποδα της γλυκύκητας του Lucky Star υπάρχει το Oreimo, το οποίο ακολουθεί δύο αδέρφια, όπου η αδερφή εθίζεται σε ένα hentai manga. Μπορεί το θέμα του να είναι δύσκολο και πολλές φορές η ανωριμότητα του έργου του Tsukasa Fushim να μην μπορεί να το αναπτύξει επαρκώς, αλλά η αμιγής του ειλικρίνεια, σε συνδυασμό με το ότι ελάχιστα άλλα anime έχουν καταπιαστεί με το θέμα του (pοrn) addiction, το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον

 7) Keep Your Hands Off Eizouken

Μια ειλικρινής, βαθιά αυτοσαρκαστική και τέρμα αυτοαναφορική κωμωδία, το Keep Your Hands Off Eizouken του Sumito Ōwar είναι μια απόλαυση για τους φανς του είδους της κωμωδίας. Η τριμελής παρέα των καμένων κοριτσιών otakus που έχει για πρωταγωνίστριες πραγματικά συνεπαίρνουν τον θεατή, που νιώθει να αποκτά νέους φίλους και να συμμετέχει στον παραλογισμό της καθημερινότητάς τους. Χρειάζεται βέβαια μια πιο… ευρεία γνώση των anime για να καταλάβει κανείς όλα τα αστεία, αλλά είναι πολύ φιλικό και στον πρωτάρη θεατή!

6) Outbreak Company

Ιsekai αυτή τη φορά, με εντελώς καψιματικό, over the top humor για το πως άχρηστες γνώσεις και ανούσιες πληροφορίες, τις οποίες όλοι οι nerd, ανεξαρτήτως είδους, αγαπούν υπερβολικά, μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε έναν μαγικό κόσμο, όπου κατά λάθος μεταφέρεται ο πρωταγωνιστής! Απλά επικό γέλιο και εξαιρετική παρωδία της υπερβολής και κοινοτυπίας των isekai!

5) The World God Only Knows

Παρόμοιο με το παραπάνω, το The World God Only Knows στηρίζεται σε ένα εξαιρετικό σχέδιο, δυνατή μουσική και την παγκόσμια σταθερά του ότι οι nerds δυσκολεύονται στο φλερτ!

4) Wotakoi: Love Is Hard For Otaku

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα του έρωτα είναι κοινό σε αυτή τη λίστα! Κανένα όμως δεν το πάει σε τέτοιο βαθμό διερεύνησης όπως το Wotakoi: Love Is Hard For Otaku, το οποίο προσπαθεί, και πετυχαίνει, να έχει κάτι για όλους. Εξερευνά σε βάθος και με μεγάλη ευαισθησία τη διαδικασία της επικοινωνίας, του ενδιαφέροντος και, τελικά, της σπίθας, που είναι το φλερτ. Πιάνει ένα δύσκολο και λεπτό θέμα και καταφέρνει να το φέρει στην οθόνη μας συμπυκνωμένο αλλά καθόλου υπεραπλουστευμένο!

3) WataMote

¨Ένα εκπληκτικό μείγμα δράματος και κωμωδίας, το WataMote ( aka No Matter How I Look At It, It’s You Guys’ Fault I’m Not Popular!) αγγίζει ένα τρομερά υπαρκτό θέμα, σε κάθε πλευρά της nerd κουλτούρας: τον εγκλωβισμό στην απόδραση από την πραγματικότητα, το θόλωμα των γραμμών μεταξύ πραγματικού και φαντασίας. Επίσης εξερευνά θεματικές όπως η συναισθηματική καθήλωση, το κοινωνικό άγχος και πολλά άλλα, με μια απόλυτα relatable πρωταγωνίστρια. Επίσης έχει ίσως ένα από τα καλύτερα anime ops ever!

2) Bakuman

Ίσως το απόλυτο anime για τη δημιουργία των anime/manga, το Bakuman είναι η δύσκολη πραγματικότητα πίσω από τα αγαπημένα μας ιαπωνικά προϊόντα. Στη βάση του είναι ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ίδια την otaku culture για τον πλούτο που έχει προσφέρει στις ζωές μας…

1) Welcome To The NHK

Το  Bakuman θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Όμως είμαστε στριμμένοι άνθρωποι και έτσι διαλέγουμε για νούμερο ένα ένα anime που ασχολείται με τους αόρατους, τους ανθρώπους που ο άκρατος ανταγωνισμός του χωρίς αντίσταση καπιταλισμού, το βάρος των εξωτερικών απαιτήσεων και η βαθιά αντίδραση που υπάρχει στο DNA της ιαπωνικής κουλτούρας έχει εξωθήσει στο περιθώριο, σε έναν αργό θάνατο κρυμμένους στα διαμερίσματά τους. Μιλάμε για τους hikikomori, τους ανθρώπους που το κοινωνικό τους άγχος τους αποτρέπει από το να κυκλοφορούν και περνούν όλη τη μέρα στο διαμέρισμά τους, καταναλώνοντας, τι άλλο, anime. ΤοWelcome To The NHK ούτε ωραιοποιεί ούτε δαιμονοποιεί την κατάσταση του πρωταγωνιστή του, απλά μας δείχνει με έναν άμεσο, βαθύ και ειλικρινές τρόπο τη δική του πλευρά της πραγματικότητας. Το Welcome To The NHK  είναι ένα δύσκολο αλλά ξεχωριστό έργο.

Μοιραστείτε το Άρθρο