Berserk- Το τέλος ( ; ) μιας κληρονομιάς

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 12 Λεπτά Ανάγνωσης

Είναι κάποιες ιστορίες οι οποίες δε χρειάζονται συστάσεις. Και το Berserk είναι μία από αυτές. Το θρυλικό manga του Kentaro Miura είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα μέσα στους κύκλους της μαζικής κουλτούρας που ακόμα και τα άτομα που ήταν παντελώς άσχετα με τον κόσμο των manga θα είχαν πέσει πάνω σε κάποιο καρέ ή θα το άκουγαν να αναφέρεται κάπου. Θες το απίστευτο σχέδιο του Miura, θες η σκοτεινή αλλά και γοητευτική ιστορία του Gats the Black Swordsman, το Berserk ήταν αναμφίβολα ένα manga το οποίο χάραξε τη δικιά του ιστορία στον χώρο των κόμικς και όχι μόνο. Δυστυχώς για όλους μας ο Kentaro Miura μας άφησε για πάντα στις 6 Μαΐου του 2021 αφήνοντας έτσι και την ιστορία μισοτελειωμένη. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη δυσάρεστη είδηση και επειδή δυστυχώς ποτέ δεν εκτιμάμε κάτι όσο πρέπει μέχρι να το χάσουμε για πάντα, αποφασίσαμε έστω και τώρα να πούμε δυο λόγια για το γιατί το Berserk ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έβγαλε ποτέ το ανθρώπινο μυαλό.

Η αρχή

Το Berserk ξεκίνησε τον κύκλο του σχετικά ήσυχα και αθόρυβα το 1989 στο περιοδικό Monthly Animal House. Ο Miura είχε ήδη κάνει κάποια πρώτα βήματα στον χώρο των manga έχοντας δημιουργήσει το βραχύβιο King of Wolves, μια κατά τα άλλα αδιάφορη ιστορία, η οποία όμως θα αποτελέσει τον πρόδρομο του Berserk τόσο σχεδιαστικά όσο και ιστορικά. Ένα χρόνο πριν, επίσης, δημοσιεύει ένα πιλοτικό κεφάλαιο το οποίο ονομάζεται ως Berserk: The Prototype, και είναι ουσιαστικά το το πρώτο ανεπίσημο κεφάλαιο της ιστορίας. Το Berserk γίνεται γρήγορα επιτυχία και αποκτάει φανς σε όλον τον κόσμο. Αν και οι σκοτεινές και μακάβριες ιστορίες δεν ήταν ξένες στην Ιαπωνία, φυσικά η high fantasy αισθητική του αλλά και το εξαιρετικό worldbuilding ήταν αυτά που το έκαναν να ξεχωρίσει εύκολα και γρήγορα από τη μαζική παραγωγή των manga. Πολύ σύντομα, το Berserk αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα τόσο στην Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Για πολλούς αποτέλεσε την είσοδό τους στον κόσμο των manga, ενώ απέκτησε και ένα τεράστιο και πιστό fun base, το οποίο με τη σειρά του ενέπνευσε και άλλα δημιουργήματα της μαζικής κουλτούρας όπως τα βιντεοπαιχνίδια Dynasty Warriors και DarkSouls, τα οποία βρίθουν σε αναφορές από τον κόσμο του Berserk. Και όλα αυτά τα χρωστάμε στο λαμπρό μυαλό του Kentaro Miura.

Berserk: A beginner's guide to a manga and anime legend | SYFY WIRE

Ο δημιουργός

Ο Kentaro Miura ήταν αυτό που θα έλεγε κανείς ιδιοφυΐα. Και δε θα είχε άδικο. Το ταλέντο του άρχισε να φαίνεται από την ηλικία των 10, όπου κυκλοφόρησε το πρώτο του manga το οποίο εκδόθηκε από τους συμμαθητές του στο σχολείο και κράτησε για 40 ολόκληρους τόμους. Σύντομα ο φέρελπις Kentaro θα βρεθεί να γίνεται ο βοηθός του George Morikawa, δημιουργού του εξίσου θρυλικού manga Hajime No Ippo. Ο Morikawa θα εντυπωσιαστεί με τα εξαιρετικά μελάνια και τις επιβλητικές φυσιογνωμίες που έφτιαχνε ο Miura πάρα το νεαρό της ηλικίας του και σύντομα θα τον απαλλάξει ως βοηθό του λέγοντάς του ότι ο ίδιος δεν έχει να του μάθει τίποτα. Το 1985 μπαίνει στο καλλιτεχνικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας. Από τότε μέχρι το 1989 δημοσιεύει μερικά manga τα οποία όμως δεν κάνουν κάποια τρελή επιτυχία μέχρι να κατασταλάξει στο Berserk, το οποίο βγήκε για λογαριασμό του seinen περιοδικού Young Animal και συνέχισε εκεί την έκδοσή του μέχρι και τον θάνατο του δημιουργού. Αν και το Berserk είναι αυτό που θα θυμόμαστε για πάντα ως το αριστούργημα του Miura, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και μερικούς ακόμα τίτλους στους οποίους δούλεψε όπως το Oro Den, το Japan (αν και σε αυτά τα δύο είναι μόνο ο σχεδιαστής), το Giganto Maxia και το Duranki. Η συνεισφορά του Miura στον κόσμο των manga ήταν τεράστια από την άποψη ότι το Berserk ήταν ένα από τα πρώτα seinen (δηλαδή κόμικ για ενηλίκους) τα οποία έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό, φέρνοντας σε επαφή διάφορους ανθρώπους με τον κόσμο των manga, οι οποίο μπορεί προηγουμένως να τα απέφευγαν λόγω της υπερβολής η οποία είναι γνωστό ότι διακατέχει το συγκεκριμένο είδος.

Berserk Manga Creator Kentaro Miura Dies, Aged 54 | LaptrinhX / News

To manga

Άραγε τι μπορούμε να πούμε πια για το Berserk που να μην έχει πλέον ειπωθεί; Η ιστορία του ξιφομάχου Guts στο ταξίδι του να βρει τον κάποτε αγαπημένο φίλο του και τώρα άσπονδο εχθρό του Griffith έχει χαραχτεί στην καρδιά χιλιάδων αναγνωστών λόγω του ότι ήταν σκοτεινή και βίαιη. Ο τρόπος που η ιστορία είναι γραμμένη μπορεί να θυμίσει πολύ εύκολα ένα open world RPG ή ένα σκωτεινό quest DND. Το σχέδιο επίσης του Miura είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα που μπορεί να συναντήσει κανένας στα manga. Εξισορροπώντας ανάμεσα στο body horror και τον σουρεαλισμό, το Berserk πολλές φορές με έκανε να χαζεύω σαν χαζός τα τεράστια καρέ του με τέρατα που φαίνονται σαν να ξεπήδησαν κατευθείαν από τη φαντασία του H. P. Lovecraft. Η ωμή βία επίσης είναι άλλο ένα γνωστό χαρακτηριστικό της σειράς, αφού τα επίπεδα του gore ώρες ώρες φτάνουν σε ένα αποπνικτικό σημείο, το οποίο σε συνδυασμό με το σχέδιο του Miura μπορεί να φέρει τον αναγνώστη σε πολύ άβολη θέση. Όμως, όπως έχετε ήδη καταλάβει, μάλλον το Berserk δεν είναι άλλη μία ιστορία βίας και αίματος. Οι θεματολογίες που εξερευνήθηκαν στα 363 κεφάλαιά του είναι τόσες πολλές που θα έπαιρνε πάρα πολύ ώρα για να τις συζητήσουμε. Αυτό όμως που έκανε πολύ έξυπνα, ήταν ότι η βια δεν καπηλεύεται το νόημα της ιστορίας. Πράγματι αν ρωτήσεις κάποιον γιατί ξεχωρίζει το Berserk ανάμεσα στα χιλιάδες manga που υπάρχουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι το τελευταίο πράγμα που θα σου πει θα είναι η βια. Το Berserk κατάφερε να κερδίσει τους αναγνώστες του μέσα από το worldbuilding του, τους άρτια δομημένους χαρακτήρες του, τη fantasy αισθητική του και χίλια δυο άλλα στοιχεία. Για τους περισσότερους από εμάς σύντομα σταμάτησε να είναι απλά άλλο ένα βίαιο manga και έγινε κάτι πολύ περισσότερο. Έγινε ένα ταξίδι.

Berserk' Creator Kentaro Miura Dies At 54 : NPR
Ένα από τα άπειρα φαντασμαγορικά καρέ που θα συναντήσει κανείς διαβάζοντας το Berserk.

Τα anime

Η πορεία του Berserk στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, κάποιες από αυτές αρκετά επιτυχημένες και κάποιες καθόλου. Καμία όμως δεν έφτασε το επίπεδο του manga, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Η πρώτη μεταφορά του έγινε το 1997 και διήρκεσε 25 επεισόδια. Τότε φυσικά το manga βρισκόταν ακόμα αρκετά στις αρχές του και έτσι το anime επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Golden Age arc, την πρώτη μεγάλη ιστορία του Berserk, η οποία εξηγεί το παρελθόν του Guts και πώς κατέληξε να μετατρέπεται από απλός πολεμιστής στον Black Swordsman. Η πρώτη μεταφορά έχει καταντήσει cult και έχει πολλούς που το θεωρούν μία αξιοπρεπέστατη μεταφορά της ιστορίας. Σίγουρα πολλά πράγματα έχουν γεράσει πολύ άσχημα, όπως το animation, όμως είναι η αλήθεια ότι είναι μία καλή μεταφορά για κάποιον που θέλει να μπει ομαλά στον κόσμο του Berserk.

Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο υπέροχο και cult opening αυτής της πρώτης σειράς.

https://www.youtube.com/watch?v=ocQ6PDiP014

Αυτή βέβαια δε θα ήταν η μοναδική φορά που θα βλέπαμε την Golden Age. 13 χρόνια αργότερα το 2012 μία τριλογία κινηματογραφικών ταινιών θα επιχειρήσει να την ξαναπεί εκ νέου, αυτή τη φορά με σύγχρονο animation και περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστορία. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο βετεράνος Toshiyuki Kubooka και το animation έγινε από το Studio 4°C. Δυστυχώς όμως, αυτή η τριλογία δεν μπόρεσε να σταθεί αντάξια των περιστάσεων. Αποδείχθηκε εισπρακτική αποτυχία και οι δύο πρώτες ταινίες απέσπασαν μέτριες κριτικές τόσο για τον ρυθμό, όσο και για το animation με μόνο την τρίτη να καταφέρνει να τα πάει κάπως καλύτερα.

Berserk: The Golden Age Arc I - The Egg of the King | Netflix

Η τελευταία μεταφορά του manga είναι και πάλι στη μικρή οθόνη και είναι μακράν η χειρότερη. Πρόκειται για τη σειρά που βγήκε το 2016 ως η συνέχεια των ταινιών. Αν και το συγκεκριμένο anime προχώρησε την ιστορία πέρα από το Golden Age arc καλύπτοντας τα επόμενα κεφάλαια του manga, δυστυχώς ήταν μία παταγώδης αποτυχία λόγω του κάκιστου 3D CGI animation, με το οποίο το Studio GEMBA επέλεξε να συνοδεύσει την ιστορία. Αν και το Berserk είναι μία ιστορία στην οποία ο πειραματισμός ενδείκνυται ιδιαίτερα, δυστυχώς εδώ το αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό, καθώς το animation δεν καταφέρνει να αποδώσει ούτε στο ελάχιστο τον σκοτεινό και βίαιο κόσμο του manga. Η σειρά απέσπασε κακές κριτικές από τους φανς βάζοντας στον πάγο για άλλη μία φορά τις ελπίδες μας για μία καλή και πιστή μεταφορά.

Berserk Updates Fans on Its Next Chapter Release
Το πολύ κακό CGI το οποίο συνοδεέυει το anime είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους αποτυχίας της τελευταίας μεταφοράς του manga.

Η Κληρονομιά

Τα σημάδια που άφησε το Berserk στη μαζική κουλτούρα είναι άπειρα και δε θα μας φτάσουν ούτε άλλες χίλιες λέξεις για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτά. Πολλοί mangaka ανά καιρούς έχουν πει ότι έχουν εμπνευστεί από τη δουλεία του Miura όπως οι δημιουργοί του Ao No Exorcist, του Attack on Titan και του Vinland Saga. Οι επιρροές του όμως μπορούν να ανιχνευτούν και πέρα από τον χώρο του κόμικς, καθώς πολλά βιντεοπαιχνίδια έχουν σαφέστατες αναφορές στον κόσμο που έχτισε ο πολυτάλαντος αυτός δημιουργός, όπως το Bloodborne, το Dynasty Warriors, ενώ το συναντάμε ακόμα και σε μουσικά κομμάτια. Είναι αναμφίβολο το γεγονός ότι το Berserk αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον χώρο των manga αλλά και των κόμικς γενικότερα. Και μπορεί δυστυχώς με τον θάνατο του Miura να μη δούμε ποτέ την ολοκλήρωση της ιστορίας, είναι όμως σίγουρο πια ότι το Berserk θα χαραχτεί για πάντα στις καρδιές μας ως μία από τις πιο όμορφες ιστορίες που έβγαλε ποτέ το μυαλό του ανθρώπου.

Αντίο Sensei

Σε ευχαριστούμε για όλα!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.