Το Big Bang Theory είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς αμερικάνικες σειρές και σίγουρα μία απ’ τις καλύτερες κωμωδίες της τηλεόρασης. Η μεγάλη δημοφιλία του Big Bang Theory έχει γνωρίσει τη nerd κουλτούρα σε ένα τεράστιο πλήθος τηλεθεατών διεθνώς. Η επιτυχία του Big Bang Theory βέβαια έχει συμπέσει και με την δημοφιλική άνοδο της nerd κουλτούρας, κυρίως λόγω της μεγάλης επιτυχίας των superhero ταινιών, που έχουν απενοχοποιήσει την ενασχόληση με τα comics, σε κόσμο που πριν τα θεωρούσε «μικυ μάου». Όμως παρά τη σημαντική ανάπτυξη του superhero κινηματογράφου είναι δεδομένο ότι η nerd κουλτούρα 10 χρόνια μετά την πρώτη σεζόν του Big Bang Theory χρωστάει πολλά σε αυτή τη σειρά.
Είναι συχνό το φαινόμενο, ιδιαίτερα στην Αμερική, πολλοί nerds να κατηγορούν το Big Bang Theory ότι είναι μια σειρά «με nerds», αλλά όχι «για nerds». Εκλαμβάνουν τους χαρακτήρες ως διακωμώδηση των αδύναμων χαρακτηριστικών του κόσμου της nerd κουλτούρας και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η σειρά τους γελοιοποιεί φτιάχνοντας καρικατούρες των nerds.
Η παραπάνω κριτική μπορεί να γίνει κατανοητή. Ειδικά η ταύτιση με τον creepy Howard των πρώτων σεζόν μπορεί να ενοχλούσε πολλούς. Όμως απ’ την άλλη, οι nerds, που ενοχλούνται απ’ τη διακωμώδηση της κουλτούρας τους, κυρίως έχουν έλλειψη αυτοσαρκασμού, παρά έχουν δίκιο. Γιατί στο κάτω – κάτω η αλήθεια είναι ότι στοιχεία όλων των πρωταγωνιστών της σειράς υπάρχουν στους κύκλους των nerds, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι να διακωμωδούνται, αλλά το να μην παρουσιάζονται προσβλητικά προς την nerd κοινότητα, προκειμένου να την υποβαθμίσουν. Και αυτή είναι και η ουσία. Ότι το Big Bang Theory κάνει ακριβώς το αντίθετο!
Το Big Bang Theory έχει καταφέρει με διάφορους τρόπους να γνωρίσει πολλές πλευρές της nerd κουλτούρας σε κόσμο που πιθανότατα πριν από αυτό πίστευε ότι το cosplay είναι μόνο το μασκάρεμα στις απόκριες και ότι τα t-shirts με στάμπα έχουν μόνο μέταλ συγκροτήματα. Η σειρά έχει περάσει από διάφορες φάσεις και σίγουρα στις τελευταίες σεζόν βρίσκεται στα χειρότερα της, γεγονός που το σφραγίζει και η κακή αρχή του Young Sheldon. Παρ’ όλα αυτά απ’ το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο οι nerd αναφορές μένουν εκεί για όποιον θέλει να ψαχτεί με αυτή την κουλτούρα.
Παρακάτω θα δούμε 10 πτυχές τις nerd κουλτούρας που γνώρισε το Big Bang Theory σε τόσο και τόσο κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια.
10. Διάσημοι guests της nerd κουλτούρας
Στο Big Bang Theory έχουν κάνει guest πολλές σημαντικές προσωπικότητες, με πιο ξεχωριστή την εμφάνιση του Stephen Hawking.
Όμως οι πιο συχνές εμφανίσεις είναι αυτές των αστέρων της nerd κουλτούρας. Και πραγματικά ποιος δεν έχει περάσει από τα επεισόδια του Big Bang Theory. Από τον Stan Lee και τον James Earl Jones (τον ηθοποιό πίσω απ’ τη φωνή του Darth Vader), μέχρι τον Adam West και τον Leonard Nimoy του Star Trek, απ’ τα πλατό του Big Bang Theory έχουν περάσει πολλές απ’ τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της nerd κουλτούρας.
Όταν σε αποδέχονται και σε αναγνωρίζουν τόσες προσωπικότητες της nerd κουλτούρας, μάλλον κάνεις κάτι καλά στο πεδίο των nerd.
9. Superhero T-shirts
Φυσικά εδώ βρίσκεται αποκλειστικά ο Sheldon και τα t-shirts του, που έχουν γίνει συχνά η αιτία να τον κοροϊδέψουν τύποι που ενοχλούσε, όπως ο καθηγητής Proton.
Τα superhero μπλουζάκια είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σε κάθε επεισόδιο. Ο Sheldon δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τα t-shirts του Flash και του Green Lantern, τα οποία συνδυάζει πάντα με τη χαρακτηριστική μακρυμάνικη μπλούζα από κάτω.
8. Collectibles
Τα σπίτια όλων των πρωταγωνιστών είναι γεμάτα από collectibles αντικείμενα της nerd κουλτουρας.
Όλοι έχουν από ένα φωτόσπαθο, το οποίο ο Leonard έχει δείξει πόσο γαμάτος μπορείς να γίνεις όταν πέσει το ρεύμα και μπεις στο σαλόνι με το φωτόσπαθό σου. Όμως και από φιγούρες χαρακτήρων είναι γεμάτοι οι περισσότεροι χώροι. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Sheldon φυλάει το κομπόδεμά του στη φιγούρα του Aquaman, όπως μάθαμε όταν δάνεισε λεφτά στην Penny.
Βέβαια οι φιγούρες, όσο εντύπωση και να μας κάνουν μάλλον δεν πιάνουν πολλά μπροστά σε πραγματικά κειμήλια, τα οποία έχουν συλλέξει κατά καιρούς οι πρωταγωνιστές της σειράς. Ποια είναι αυτά; Η χρονομηχανή (ή αλλιώς TARDIS) του Doctor Who, που κρατούσε στην αποθήκη του ο Howard, αλλά και η χρονομηχανή απ’ την ταινία “The Time Machine” του Sheldon ίσως είναι οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις.
7. Cosplay
Το cosplay στο Big Bang Theory δεν είναι απλά τρόπος διασκέδασης, αλλά πραγματική επιστήμη. Δεν θα μπορούσε να επιτρέψει τίποτα διαφορετικό η τελειομανία του Sheldon.
Πάντα είναι ένα σοβαρό ερώτημα της παρέας το τι θα επιλέξουν να ντυθούν, αλλά και μια αιτία σοβαρού τσακωμού, όταν θα θέλουν να κάνουν όλοι τον ίδιο superhero, όπως τότε που ήθελαν να ντυθούν και οι τέσσερις Flash. Τελικά βέβαια αυτός που συνήθως την πληρώνει είναι ο Raj, ο οποίος στο διαγωνισμό cosplay του μαγαζιού comics του Stewart είχε αναγκαστεί να πάρει αυτός τον Aquaman.
Μάλιστα οι ενδυμασίες της παρέας είναι τόσο επικές που πρέπει να της απαθανατίσουν σε αντίστοιχα επικά τοπία, όπως τότε που ντύθηκαν με στολές χαρακτήρων του Star Trek και την ώρα που έβγαζαν φωτογραφίες στην ερημιά, κάποιοι τους έκλεβαν το αυτοκίνητο.
6. Συλλεκτικά comics
Nerd κουλτούρα χωρίς comics δεν υπάρχει και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι απ’ τη συλλογή των πρωταγωνιστών του Big Bang Theory.
Μάλιστα δεν είναι απλά κομμάτι της συλλογής τους, αλλά είναι μάλλον και το πιο πολύτιμο κομμάτι. Έτσι όταν είχαν μπει κλέφτες στο σπίτι του Sheldon και του Leonard, το πρώτο που έτρεξε να δει ο Sheldon αν λείπει είναι τα comics του, ενώ όταν έβαλαν στοίχημα ο Sheldon με τον Howard, ήταν μεγάλη απώλεια για τον Sheldon το τεύχος #123 του Flash (του 1961), που είχε στοιχηματίσει.
Το Big Bang Theory παίρνει πολύ στα σοβαρά τα comics και γι’ αυτό έχουν συνεχή παρουσία στις ιστορίες του. Μάλιστα υπάρχει και site που καταγράφει ποια comics εμφανίζονται σε κάθε επεισόδιο.
Όμως η λατρεία των πρωταγωνιστών για τα comics δεν μένει καν στην συλλογή τευχών. Συζητούν συχνά για τα αγαπημένα τους comics, σχολιάζουν κλασσικές και σύγχρονες ιστορίες και συγκρίνουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους για τους αγαπημένους τους superheroes.
Μάλιστα μια φορά που οι κοπέλες της παρέας κάθονταν στο σαλόνι και συζήταγαν στο σαλόνι για superheroes, η nerd παρέα πίστευε ότι βρισκόταν σε κάποιο παραδεισένιο παράλληλο σύμπαν. Σημαντική στιγμή βέβαια ήταν και το επεισόδιο που οι κοπέλες αποφάσισαν να δουν τι βρίσκουν τα αγόρια τους στα comics και ξεκίνησαν να διαβάζουν κάποια τεύχη απ’ τη συλλογή τους. Προφανώς η κατάληξη ήταν να τσακώνονται σαν κανονικοί nerds για ζητήματα που λίγες ώρες πριν τους φαινόταν γελοίο να ασχοληθούν.
5. Video Games
Τα τελευταία 10 χρόνια πρέπει να έχουν περάσει απ’ τα επεισόδια του Big Bang Theory όλες οι κονσόλες, που έχουν υπάρξει ποτέ.
Στο Big Bang δεν υπάρχουν απλά στιγμές που σχολιάζονται οι σύγχρονες τάσεις της gaming τεχνολογίας, όπως το επεισόδιο που ο Sheldon έκατσε όλη μέρα σε ένα μαγαζί γιατί δεν μπορούσε να διαλέξει αν πρέπει να αγοράσει Playstation 4 ή Xbox One (φοβόταν μην ξανακάνει το ίδιο λάθος, που είχε κάνει στο παρελθόν, όταν πίστεψε στα HD DVD της Microsoft, αντί για τα Bluray).
Το gaming είναι κομμάτι της ζωής των nerd της σειράς. Στις πρώτες σεζόν είχαν κάθε βδομάδα βραδιά Halo, έπαιζαν Guitar Hero, αθλούνταν με το Nintendo Wii, ενώ όταν έκλεψαν τον χαρακτήρα του Sheldon στο World of Warcraft, εκείνος κάλεσε την αστυνομία για την κλοπή. Φυσικά αξέχαστο είναι και το κόλλημα που είχε φάει η Penny με το WoW, όταν ήταν σε καταθλιπτική περίοδο γιατί δεν έβρισκε τρόπο να ξεφύγει απ’ το Cheesecake Factory και να γίνει ηθοποιός.
Όμως εκτός απ’ τις σύγχρονες gaming κονσόλες, ένας nerd δεν μπορεί να μην διασκεδάζει και με την αγνή ευχαρίστηση που προσέφεραν οι πρώτες κλασσικές κονσόλες. Έτσι όταν ο Leonard, έδιωξε τον Sheldon απ’ το διαμέρισμα για να μείνει μόνος στο ραντεβού του, ο Sheldon έκατσε στα σκαλιά της πολυκατοικίας με το laptop του και έπαιζε Super Mario, ενώ άλλες φορές έχει παίξει και Nintendo 64.
Βέβαια δεν λείπουν και τα σκηνικά τσακωμών των ζευγαριών για το gaming, όπως η σκηνή που η Bernadette φωνάζει τον Howard να τη βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού κι εκείνος απαντάει ότι καθαρίζει το χάλι που έχει δημιουργήσει ο Joker.
4. D&D
Η αποθέωση της φαντασίας στη nerd κουλτούρα είναι το D&D. Πολλοί το γνώρισαν πέρυσι στο Stranger Things. Όμως το D&D στην τηλεόραση, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, το είχε φέρει πρώτο το Big Bang Theory!
Πολλές φορές οι πρωταγωνιστές της σειράς παίζουν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, όμως όταν παίζουν D&D είναι προφανές ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Πρέπει να έχουν άπλετο χρόνο μπροστά τους και δεν επιτρέπεται να τους διακόψει κανείς.
Και φυσικά το D&D στο Big Bang Theory είναι τρόπος διασκέδασης, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση. Γι’ αυτό το λόγο τα Χριστούγεννα (τα οποία μισεί ως γνωστόν ο Sheldon), ο Leonard (για να του τη σπάσει και λίγο) δημιουργεί ένα one-shot campaign που έχει εξαφανιστεί ο Άγιος Βασίλης και οι ήρωες του παιχνιδιού πρέπει να τον βρουν για να σώσουν τα Χριστούγεννα. Ενώ μια άλλη φορά, όταν ο Sheldon έχει μείνει μόνος του με την Bernadette, αποφασίζει να την διασκεδάσει μαθαίνοντάς την να παίζει D&D.
3. Nerd γεγονότα
Οι nerds του Big Bang Theory ζουν στην εποχή τους, επηρεάζονται και εξελίσσονται απ’ την καθημερινότητά της. Έτσι το κάθε γεγονός της nerd κοινότητας είναι γεγονός και για τη σειρά.
Πόσες φορές οι μεγάλες πρεμιέρες ταινιών, που έχουν προκαλέσει πανικό στην nerd κοινότητα διεθνώς, δεν έχουν απασχολήσει ολόκληρα επεισόδια στο Big Bang Theory. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι η πρεμιέρα της νέας τριλογίας του Star Wars, η οποία δεν σχολιάστηκε μόνο την περίοδο που έβγαινε η ταινία. Ήδη μήνες πριν τα γυρίσματα, όταν ο Leonard είχε διαβάσει κρυφά το ημερολόγιο της Penny και εκείνη το έμαθε, τότε της έδωσε να διαβάσει κι αυτή το δικό του ημερολόγιο. Τι έλεγε η πρώτη σελίδα; «OMG OMG βγαίνει νέο Star Wars OMG!».
Κάθε πρεμιέρα ή ειδική επανέκδοση, που απασχολεί τη nerd κοινότητα θα σχολιαστεί σίγουρα στο Big Bang Theory. Έτσι ο Leonard και ο Howard, βρέθηκαν καταλάθως να παρακολουθούν την πρεμιέρα του Suicide Squad σε προβολή πριν την επίσημη πρεμιέρα, και για να δικαιολογήσουν την καθυστέρησή τους είπαν στην Penny και την Bernadette ότι τους έπιασε λάστιχο. Ή όταν έγινε προβολή του Indiana Jones με 9 δευτερόλεπτα κομμένων σκηνών, ο Sheldon πίεζε τους υπόλοιπους να πάνε πολλές ώρες νωρίτερα να πιάσουν θέση στην ουρά, για να μην μείνουν απ’ έξω. Τελικά η ουρά τελείωσε σε αυτούς και ο Sheldon για να πάρει την εκδίκησή του έκλεψε την ταινία απ’ την αίθουσα προβολών. Αν δεν δει ο Sheldon τις κομμένες σκηνές του Indiana Jones, τότε δεν θα τις δει κανείς.
Και φυσικά τα nerd γεγονότα δεν σταματάνε στις πρεμιέρες ταινιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Comic-con, που είναι μια καθιερωμένη εκδρομή κάθε χρόνο. Για να βγάλουν εισιτήρια στήνουν ολόκληρη επιχείρηση με 4 laptops και συνεχή refresh, προκειμένου να καταφέρει κάποιος να συνδεθεί και να κλείσει εισιτήρια και για τους υπόλοιπους.
2. Το comic shop
Η επίσκεψη στο comic shop είναι τρόπος ζωής για τους nerds. Δύσκολα υπάρχουν χωρίς αυτήν.
Εκεί θα ψάξουν για τα comics που λείπουν απ’ τη συλλογή τους, θα αγοράσουν τις νέες κυκλοφορίες της εβδομάδας, αλλά και θα τσεκάρουν τα νέα επιτραπέζια και τα collectibles αντικείμενα που κυκλοφορούν. Για τους nerds είναι τόπος συνάντησης με «ομοϊδεάτες» τους το comic shop και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός ο τόπος συνάντησης της παρέας του Big Bang Theory.
Το comic shop το αγαπάνε και το επισκέπτονται σε κάθε επεισόδιο οι πρωταγωνιστές. Μάλιστα όταν είχε καταστραφεί και ο Stuart σκεφτόταν να το κλείσει, όλοι μαζί τον βοήθησαν και το έφτιαξε απ’ την αρχή. Εμείς εδώ δυστυχώς δεν έχουμε μεγαλώσει έτσι, γιατί τα τοπικά comic shops είναι ελάχιστα, αλλά η διεθνής nerd κοινότητα ζει και συναντιέται πολύ συχνά στα comic shops, για να βρει comics, να συζητήσει, να κάνει διαγωνισμούς cosplay ή να παίξει επιτραπέζια.
1. Αποδοχή και κατανόηση της ζωής των nerd
Η nerd κουλτούρα είναι ιδιαίτερη και ο κόσμος που την αποτελεί είναι εξαιρετικά ετερόκλητος. Σε nerd events εύκολα μπορεί να βρει κανείς πολλούς τύπους που είναι ενοχλητικός ο τρόπος που δεν λένε να μεγαλώσουν ποτέ, διάφορους οπαδούς της alt-right, ρατσιστές και μισογύνηδες. Βέβαια απ’ την άλλη στην nerd κοινότητα υπάρχουν και αριστεροί, άνθρωποι που δεν τους χωράει η μίζερη πραγματικότητα και φαντάζονται επικούς κόσμους όταν βυθίζονται στον Tolkien ή σε περιπέτειες του D&D, κόσμος που ψάχνεται πιο χαλαρά με τα comics, λόγω της δημοφιλίας των superhero κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, αλλά τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερες γυναίκες (επιτέλους).
Πολλές πτυχές της ζωής των nerds τις παρουσιάζει το Big Bang Theory. Πολλές φορές τις διακωμωδεί, δίνοντας αφορμή στους επικριτές του να το κατηγορήσουν ότι στην πραγματικότητα είναι εχθρικό απέναντι στη nerd κοινότητα.
Όμως στην πραγματικότητα, η διακωμώδηση των αδύναμων πλευρών της ζωής των nerd, δεν γίνεται για να τους υποβιβάσει, αλλά για να αναδείξει με προσιτό τρόπο προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία έρχονται συχνά αντιμέτωποι. Το bullying, η κοινωνική περιθωριοποίηση, η είσοδος γυναικών στον κόσμο των nerd και πολλά άλλα παρόμοια θέματα της καθημερινής ζωής των nerds έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στις ιστορίες του Big Bang Theory.
Πλέον το να βλέπεις superhero ταινίες, άπειρες σειρές, να διαβάζει comics και να πηγαίνεις σε nerd φεστιβάλ δεν είναι περίεργο. Κάποτε ήταν. Στην σημερινή εξέλιξη ότι όλα αυτά δεν είναι τόσο περίεργα έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό το Big Bang Theory τα τελευταία 10 χρόνια. Ας του το αναγνωρίσουμε!