Powerless- Μια χαμένη ευκαιρία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 15 Λεπτά Ανάγνωσης

Πόσο αξιοπρόσεκτη ακούγεται μια σειρά που υπόσχεται να μας βάλει να δούμε έναν κόσμο στον οποίο πετάνε τριγύρω superheroes, όμως μέσα απ’ τα μάτια συνηθισμένων, powerless, ανθρώπων; Πώς θα σας φαινόταν να μπαίνατε στην εταιρεία ασφάλειας του ομίλου Wayne που προστατεύει τους απλούς κατοίκους της Charm City απ’ τις καθημερινές καταστροφές που προκαλούν οι supervillains; Και πόσο συναρπαστικό θα ακουγόταν όταν θα διαπιστώνατε ότι το να ζεις σε έναν κόσμο με superheroes σημαίνει να συζητάς καθημερινά για αυτούς, να προσπαθείς να τους συναντήσεις ή να σου τύχει να φλερτάρεις με ένα τσιράκι του Riddler; Ειδικά όταν στην πρώτη της σκηνή ξεκινά με μια θεαματική διάσωση του τρένου στο οποίο βρίσκεται η πρωταγωνίστρια, ίσως έχουμε προετοιμαστεί να ξεκινήσουμε μια σειρά που θα γίνει αμέσως μία απ’ τις αγαπημένες μας. Όμως, δυστυχώς, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.. Όμως πριν αρχίσουμε να απογοητευόμαστε ας δούμε πρώτα το trailer.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IQeG7u2MgEE]
Μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί τα πρώτα 4 επεισόδια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που μας δημιούργησαν το trailer και το concept της σειράς. Συνοπτικά η υπόθεση είναι η εξής: Βρισκόμαστε στην Charm City, όπου η Emily μετακομίζει για να αναλάβει υπεύθυνη της ομάδας έρευνας στην εταιρεία ασφάλειας του ομίλου Wayne. Διευθυντής της εταιρείας είναι ο Van Wayne, ξάδερφος του Bruce Wayne, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την εταιρεία γιατί θέλει να πάει να ζήσει στη Gotham City. Η Emily εμπνευσμένη απ’ τη φιλοσοφία του Bruce Wayne αρχικά δεν αφήνει απ’ τα χέρια της το βιβλίο του για το πώς θα «Wayne or Loose» και προσπαθεί απ’ την πρώτη στιγμή να εμψυχώσει την ερευνητική ομάδα για να σκεφτεί νέα πετυχημένα προϊόντα. Παράλληλα όμως θέλει να γίνει και φίλη με την ερευνητική ομάδα, η οποία συνεχώς την απορρίπτει. Η προσπάθειά της να δουλέψει η ομάδα αποτελεσματικά, αλλά και να μην γίνεται κακιά μαζί τους θα της δημιουργήσει σύντομα πολλά (και τελικά πολύωρα) προβλήματα.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια σειρά που μπαλατζάρει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά θέματα. Από τη μία είναι το superhero στοιχείο που καθορίζει την καθημερινή ζωή της Charm City και απ’ την άλλη η καθημερινότητα της λειτουργίας μιας εταιρείας και οι σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτήν. Αυτή είναι η βασική παγίδα στην οποία έχει πέσει μέχρι στιγμής το Powerless και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται έχει πέσει για τα καλά…

POWERLESS -- Pilot -- Pictured: (l-r) Atlin Mitchell as Crimson Fox, Vanessa Hudgens as Emily -- (Photo by: Chris Large/NBC)

Για να σκεφτούμε πώς θα μπορούσε να είναι το Powerless και πώς είναι τελικά δεν χρειάζεται να πάμε σε άγνωστα μονοπάτια. Αρκεί να το συγκρίνουμε με το Big Bang Theory. Στο Big Bang το nerd στοιχείο μπορεί να μην είναι ο μοναδικός τρόπος να εξελιχθούν οι ιστορίες του, όμως διαπερνά και καθορίζει όλη τη ροή του. Οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει έχουν διαποτιστεί απ’ την ταυτότητα του nerd, ώστε όπου και να βρίσκονται θα συμπεριφερθούν ανάλογα. Ο Sheldon θα είναι Sheldon στο εστιατόριο του πανεπιστημίου, στο σπίτι της μητέρας του στο Texas, στο τρένο–εστιατόριο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Leonard δεν θα περνάει καλά βλέποντας αθλητικά με τους φίλους της Penny και θα της κάνει δώρο δύο εισιτήρια για τους Lakers αλλά θα της πει να πάει με κάποιον που θα του αρέσει, αφού αυτός προφανώς προτιμάει κάτι άλλο, όπως τις ημέρες Star Wars. Και όταν η Penny θα πέσει σε κατάθλιψη θα εθιστεί σε κάποιο ΜΜΟ, όπως και ο Howard θα περάσει την χειρότερη του περίοδο μακριά απ’ την Bernadette κάπου στο διάστημα. Το Big Bang Theory έχει καταφέρει να δημιουργήσει χαρακτήρες που σε πολλούς από εμας έχει γνωρίσει τη nerd κουλτούρα ή τουλάχιστον το έχουμε συνδέσει με τη σειρά σε τέτοιο βαθμό που φτάσαμε στο σημείο να στενοχωρηθούμε στο τελευταίο επεισόδιο, επειδή απλά αποφάσισαν φέτος να μην πάνε στην Comic-con (το ότι χαρήκαμε βέβαια που κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν για άλλες δύο σεζόν, μάλλον είναι προφανές).Και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, αυτό που έχει καταφέρει το Big Bang Theory είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορεί να φτάσει μέχρι στιγμής το Powerless. Δεν έχει πετύχει να ισορροπήσει ανάμεσα στους superheroes και στην ιστορίας μιας εταιρείας και τελικά καταλήγει απλά το superhero στοιχείο να γίνεται ένα background ή κάποιες σκόρπιες ωραίες στιγμές μέσα σε μια μέτρια office comedy.

170127_3461263_powerless__first_look

Αλλά για να μην γινόμαστε και υπερβολικά αυστηροί το Powerless έχει και μερικές ωραίες ιδέες μέχρι στιγμής. Μια εταιρεία ασφαλείας των πολιτών απ’ τους supervillains σίγουρα θα έπρεπε να είναι αρκετά εφευρετική στις ιδέες της για τα προϊόντα που θα παράγει. Κι αν ο wearable μηχανισμός εντοπισμού του Jack O’Lantern ήταν ομολογουμένως μια αρπαχτή για να σώσει τη μέρα η Emily στην πρεμιέρα, αντίθετα η ομπρέλα-ασπίδα rumbrella ή η ένεση Joker antivenom (που θεραπεύει το υστερικό γέλιο που προκαλούν τα όπλα του Joker) είχαν αρκετή δόση έμπνευσης. Πριν προχωρήσουμε ας περάσουμε σε ένα μονόλεπτο διάλειμμα διαφήμισης της ένεσης Joker antivenom απ’ τη Wayne Security.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HZ2UYA-WdmM]
Η πιο συναρπαστική «εφεύρεση» του Powerless όμως δεν έχει σχέση με την ασφάλεια, αλλά με τη διασκέδαση και είναι το Fantasy League με superheroes. Όλοι έχουμε παίξει κατά καιρούς fantasy league παιχνίδια είτε για το Champions League, είτε για κάποιο Μουντιάλ, για το NBA ή όπου αλλού, όπου επιλέγουμε τους παίκτες που πιστεύουμε ότι θα έχουν τα καλύτερα στατιστικά στον επόμενο αγώνα και ανάλογα με τις επιδόσεις του (γκολ, καλάθια, κόκκινες) παίρνουμε τους αντίστοιχους πόντους και ανεβαίνουμε ή πέφτουμε στην κατάταξη του παιχνιδιού. Τι πιο φυσιολογικό, λοιπόν, σε έναν κόσμο με superheroes να ποντάρεις στο fantasy league για το ποιος υπερήρωας θα έχει την καλύτερη απόδοση στην καθημερινή προσπάθεια να πολεμήσει τους κακούς και να σώσει τον κόσμο; Έτσι λοιπόν οι πρωταγωνιστές ποντάρουν πόσο περισσότερο κόσμο θα σώσει ο Superman έναντι του Flash ή σχολιάζουν την πεσμένη απόδοση του Superman, που τον τελευταίο καιρό όλο ασχολείται με το να σώζει τη Lois Lane. Ομολογουμένως εξαιρετικό..

tumblr_ojdmujbt3j1uezmbko1_540

Όμως πιάνοντας το ζήτημα των superheroes και των supervillains που εμφανίζονται στο Powerless πατάμε ένα απ’ τα μεγαλύτερα αγκάθια της σειράς, για το οποίο ίσως τελικά να μην φταίει καν η ίδια. Το Powerless εκτυλίσσεται στον κόσμο της DC και γι’ αυτό έχει αναφορές στον Batman, τον Superman ή τον Flash, αλλά και στον Joker. Όμως αυτά τα μεγάλα ονόματα δεν έχουν εμφανιστεί και ίσως δεν θα εμφανιστούν και ποτέ στη σειρά για διάφορους λόγους.

Πρώτον, υπάρχει ένα γνωστό κόλλημα της DC να μην συνδέει τους κόσμους που αναπτύσσει στις τηλεοπτικές σειρές και στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Κι αν είναι προφανές ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά των budget, ακόμα και των μισθών που εισπράττουν οι αντίστοιχοι πρωταγωνιστές δεν παύει να είναι παράλογη η πολιτική της DC, η οποία καταλήγει σε τραγελαφικά σκηνικά. Έτσι ενώ η Marvel στην αντίπερα όχθη έχει καταφέρει να συνδέσει πιο άρτια το cinematic universe της με τις διάφορες σειρές με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Marvel’s Agents of Shield, στο οποίο το διευθυντή Phil Coulson τον γνωρίσαμε αρχικά σε ταινία, σε κάθε κύκλο επηρεάζεται η εξέλιξη της σειράς από την αντίστοιχη Marvel ταινία που κάνει πρεμιέρα εκείνη την εβδομάδα (έτσι σε «αναγκάζει» να πας σινεμά με έναν πολύ έξυπνο τρόπο), ενώ έχει κάνει μέχρι και crossover με το Thor φέρνοντας για ένα επεισόδιο τη Sif της Asgaard. Αντίθετα στη DC όχι μόνο δεν συνδέονται οι δύο κόσμοι, αλλά έφτασαν στο σημείο να έχουν δημιουργήσει άλλον Flash στις ταινίες από της σειράς, ενώ η ακύρωση της ανάπτυξης της Suicide Squad στο Arrow επειδή θα έβγαινε η ταινία είχε προκαλέσει και αντιδράσεις ηθοποιών απ’ το Arrow. Κάπως έτσι θα πρέπει να αποκλείσουμε την εμφάνιση κάποιου «μεγάλου» ονόματος στο Powerless. Καλά, όχι βέβαια ότι θα θέλαμε να δούμε οπουδήποτε τα μούτρα του Ben Afflleck ξανά…

batman-powerless-nbc-224938-1280x0
Δεύτερον, λόγω δικαιωμάτων των διαφορετικών καναλιών (NBC και CW) στο Powerless δεν θα μπορούν να εμφανιστούν ήρωες από το Arrowverse. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και πέρσι με τη Supergirl, η οποία γυριζόταν στο CBS και χρειάστηκε να μεταφερθεί από τη δεύτερη σεζόν της στο CW για να κάνει crossover με το Arrowverse, ενώ οι παραγωγοί παραδέχτηκαν ότι δεν καλύφθηκε ικανοποιητικά το χάσμα μεταξύ της Supergirl με το Arrowverse και τον επόμενο χρόνο το αντίστοιχο crossover θα το καλύψει καλύτερα. Πάντως με αυτά και με εκείνα, λογικά, ούτε με αυτό τον τρόπο μπορεί να βρεθεί το Powerless με τους ήρωες από τις υπόλοιπες σειρές της DC.

Τρίτον, φαίνεται ότι η σειρά δεν επιλέγει να δώσει μεγάλη σημασία στην εμφάνιση των superheroes ή των supervillains, αλλά να τους κρατήσει στο background της εξέλιξης της ιστορίας της, κυρίως με αναφορές σε αυτούς. Όμως δεν γίνεται να υπόσχεσαι μια σειρά που εξελίσσεται στον κόσμο που υπάρχουν υπερήρωες και αυτοί να εμφανίζονται μόνο στο βάθος της οθόνης… Έτσι λοιπόν ήταν απογοητευτικό το πόσο πίσω σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει ήταν τα εφέ με τις φωτιές στο πρώτο επεισόδιο. Αλλά και οι superheroes και supervillains που εμφανίστηκαν, όπως ο Jack O’Lantern ή η Crimson Fox και ο Prince Evillo δεν προέρχονται απ’ τους γνωστούς ήρωες της DC. Βέβαια βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε. Και πριν πάμε στο τελευταίο μέρος ας δούμε το παρακάτω video γνωριμίας.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Kd46GQvBWQ4]
Τέλος αξίζει μια σύντομη αναφορά στους χαρακτήρες της σειράς:
Η Emily Locke (Vanessa Hudgens: High School Musical) είναι η βασική πρωταγωνίστρια που έρχεται στην Charm City από μια μικρή πόλη για να αλλάξει τη ζωή της και προσπαθεί με αισιοδοξία και δημιουργικότητα να γίνει τόσο το επιτυχημένο αφεντικό των εργαζόμενων, όσο και φίλη τους. Μέχρι στιγμής ως χαρακτήρας δεν μας έχει προσφέρει τίποτα πέρα απ’ τα αναμενόμενα. Υπάρχουν στιγμές που κάνει επιτηδευμένα κακό χιούμορ, όμως αυτό δεν είναι τόσο αστείο όσο το είχαν σκεφτεί μάλλον οι σεναριογράφοι, ενώ ελάχιστες είναι μέχρι στιγμής οι καλές στιγμές που μας έχει δώσει μέχρι τώρα. Μία απ’ τις καλές της στιγμές είναι οι ιστορίες που λέει στο αφεντικό της για τον πατέρα της που την πήγαινε για ψάρεμα, που δείχνει το χάσμα των δύο κόσμων και βγάζει κάποιο γέλιο.powerless2

O Van Wayne (Alan Tudyk: Rogue One) είναι ο ξάδερφος του Bruce Wayne, που αδιαφορεί για την Wayne Security, αφού θέλει να αποτύχει και να πάει στη Gotham City. Ο Alan Tudyk έχει να διαχειριστεί έναν πολλά υποσχόμενο χαρακτήρα, ο οποίος μας έχει δώσει κάποιες ωραίες στιγμές, όπως στο δεύτερο επεισόδιο, όπου επειδή δεν είχε βγει στην αφίσα της εταιρίας photoshopαρε τον εαυτό του να ποζάρει cool με αυτοσχέδια όπλα των χεριών, ανάμεσα στους σοβαρούς συνεργάτες του ή όπως στο τέταρτο επεισόδιο που ντύθηκε Ρόμπιν για να γνωρίσει τον Μπάτμαν. Η γραμματέας του Wayne (Christina Kirk: Love is strange) η οποία έχει πάντα προετοιμάσει ό,τι θα χρεαστεί ή θα θελήσει το αφεντικό της δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, ειδικά για όσους έχουμε δει την Donna στο Suits να έχει κατακτήσει το ρόλο της τέλειας γραμματέα.tumblr_ok5hnbubor1qee9ito1_500

Τέλος η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Teddy (Danny Pudi– Community), Ron (Ron Funches: Οι ευχούληδες) και Wendy (Jennie Pierson). Αντικειμενικά είναι οι geek της σειράς που παίζουν superhero fantasy league την ώρα της δουλειάς, κάνουν αναφορές σε υπερήρωες και παρουσιάζουν με τον ιδιαίτερο τρόπο τους τις νέες εφευρέσεις τους. Είναι οι τύποι που όταν θα βρουν ένα batarang θα ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν για να γνωρίσουν τον Batman.

Συνοψίζοντας το Powerless έχει τις δυνατότητες να γίνει μία από τις αγαπημένες μας κωμικές σειρές, όμως μέχρι στιγμής έχει πετάξει αυτή την ευκαιρία στα σκουπίδια. Και είναι κρίμα για τον επιπλέον λόγο ότι το intro της σειράς που κάνει tribute στα κλασσικά τεύχη των Action Comics είναι πραγματικά φανταστικό Ας ελπίσουμε ότι το αρνητικό ξεκίνημα θα είναι απλά τα πρώτα δειλά βήματα, που πολλές σειρές κάνουν πριν βρουν τον πραγματικό εαυτό τους, αλλά και ότι οι αρνητικές κριτικές θα δώσουν ώθηση στη σειρά να βελτιωθεί άμεσα. Πραγματικά έχουμε ανάγκη ένα καλό Powerless. Μακάρι κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά να το έχουμε.
Μέχρι τότε τουλάχιστον ας δούμε το φοβερό του intro άλλη μια φορά.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=28mV0bATS1k]

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.