Mεγαλώνοντας μάθαμε να βλέπουμε anime από διάφορα πειρατικά sites γιατί, αρχές του 2000, ε δεν υπήρχε και άλλος τρόπος. Η ελληνική τηλεόραση μετά τα 90s αποφάσισε πως η φασούλα δεν έχει και πολύ νόημα και έτσι κράτησε τα όποια anime έπαιζε (τα οποία μάλλον τα έβρισκε στα παζάρια με τις προσφορές) στο αυστηρά παιδικό διάστημα των πρωινών του σκ, ενώ συχνά ακόμα και σε αυτό το διάστημα πολλά κανάλια αποφάσισαν να βάζουν πρωινάδικα, γιατί πράγματι έλειπε μία ακόμα εκπομπή για ζώδια από το σκουπιδαριό της ελληνικής τηλεόρασης.
Όπως και να έχει όμως, το θέμα είναι το μάθαμε στα πειρατικά και έτσι δεν μας πείραζε το αργό φόρτωμα, οι άπειρες ύποπτες διαφημίσεις που έπεφταν συνέχεια και οι κάποιες φορές μπερδεμένες ακολουθίες κλικ, αρνήσεων και ad blocker που έπρεπε να κάνεις για να δεις ένα επεισόδιο. Ωστόσο ήταν εκεί που βρίσκαμε νέα anime, που τέθηκαν τα πρώτα βήματα του binge watching σα νοοτροπία και τα βρήκαν όλοι.
Στην εποχή του streaming, οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν προσθέσει anime στο πρόγραμμα τους. Μάλιστα το Netflix, το οποίο και υπήρξε το καθοριστικό συμβάν της προηγούμενης δεκαετίας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε πολιτισμικά αγαθά μαζικής κουλτούρας (άρα και anime), έχει πλεόν ανεβάσει το επίπεδο, φτιάχνοντας και δικά του anime, πολλά από τα οποία αξίζουν τον χρόνο και το βλέμμα μας. Εδώ θα αναφέρουμε μερικά από αυτά και σημειώνουμε, πως σε αντίθεση με τις σχεδόν πάντα μέτριες ταινίες του, στα anime το επίπεδο του Netflix είναι αρκετά πιο ανεβασμένο, μάλλον γιατί γενικά στις σειρές τα καταφέρνει καλύτερα. Οπότε πάμε!
10 – SWORDGAI The Animation
Σκεφτείτε το Naruto, αλλά με καταραμένα σπαθιά αντί για Tailed Beasts και αρκετά πιο σκοτεινό, χωρίς να χάνει όμως το ανθρώπινο χαρακτήρα του. Το SWORDGAI The Animation του Toshiki Inoue πράγματι δεν κερδίζει κάποιο Όσκαρ πρωτοτυπίας, ωστόσο παίρνει πολλούς πόντους η εξαιρετική παραγωγή του και το ανάλαφρο σχέδιο του. Αυτά, σε συνδυασμό με τις πολύ ενδιαφέρουσες χορογραφίες μάχης και το πηγαίο του χιούμορ το καθιστούν μια καλή επιλογή για κάποια απάλευτα καλοκαιρινά βράδια στις 2 το βράδυ που δε σε πιάνει ο ύπνος από τη ζέστη.
9- Cannon Busters
Το Cannon Busters του μόνιμα διαμένοντα στο Τόκιο LeSean Thomas (Black Dynamite, Legend of Korra )ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες. Ωστόσο στην πορεία φάνηκε πως δεν ήταν δυνατό να τις εκπληρώσει. Αυτό δε σημαίνει όμως πως όσα έδωσε (ένας τρομερά ευφάνταστος steampunk κόσμος, ένα φαντασμαγορικό σχέδιο και πολύ συμπαθητικοί χαρακτήρες) πήγαν στράφι. Η μία σεζόν που υπάρχει αυτή τη στιγμή αξίζει την προσοχή του κοινού, το οποίο ίσως θα μπορούσε να στραφεί μετά στο comic (ναι, όχι manga) του Thomas, το οποίο βέβαια είναι πλέον και 15 ετών.
8- Dorohedoro
Mε ένα απίστευτο ενδιαφέρον σχέδιο, steam punk αισθητική σε συνδυασμό με μαγεία και βία, το Dorohedoro θα μπορούσε εύκολα να τραβήξει την προσοχή του θεατή. Το γεγονός ότι σε όλα αυτά βάζει και πολύ καλογραμμένους χαρακτήρες και μια πλοκή μυστηρίου που κυριολεκτικά σε δένει στη θέση του το κάνει ακόμα καλύτερο.
7 – Kakegurui
Ένα ιδιαίτερo anime με mind games μονομαχίες τύπου No Games no Life, αλλά με πολύ πιο έντονα τα στοιχεία της τύχης (και με ελαφρώς ecchi χαρακτηριστικά), το Kakegurui αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες του Netflix στα anime κυρίως λόγω του ωμού μαγνητισμού της πρωταγωνίστριας του αλλά και της παραγωγής του. Δείτε το αντί να πάτε καζίνο ή για χαρτιά σε εκείνον τον φίλο όπου η σχέση σας περιορίζεται στο πόκερ.
6- Dragon
Pilot
Δια χειρός του αγαπημένου Studio Bones, είναι δύσκολο να αντισταθείς κανείς στην ωμή γλυκύτητα τόσο των πρωταγωνιστριών όσο και των ίδιων των δράκων, οι οποίοι και κλέβουν την παράσταση σε κάθε καρέ. Αν διψάτε για wholesome περιεχόμενο (και εναέριες μάχες), μην ψάξετε άλλο.
5- Children
of the Whale
Ένα δύσκολο anime, που απαιτούσε τελικά πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσε να δώσει, το Children of the Whale ξεκινά με όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το κάνουν σπουδαίο και, ενώ είναι πολύ καλό, τελικά δεν τα αξιοποιεί πλήρως ποτέ. Ωστόσο, όπως και το Cannon Busters, αφήνει παρακαταθήκη έναν ζωντανό και ευφάνταστο κόσμο, όπως επίσης και μια ενδιαφέρουσα οπτική.
4- B: The Beginning
Αν συνδυάσει κανείς το Death Note και το Psycho-Pass το αποτέλεσμα θα είναι το υπερφιλόδοξο B: The Beginning. Η εν λόγω σειρά καταπιάνετα με μαεστρία με πολλές ιστορίες ταυτόχρονα, συνδέοντας τις όλες σε μια ενιαία συλλογιστική. Ζωηρό και έντονο σχέδιο, παραγωγή παράδειγμα προς μίμηση και μυστήριο συνδράμουν στο να κάνουν το B: The Beginning μια ιδιαίτερη εμπειρία.
3- Violet Evergarden
Ισως ένα από τα πιο όμορφα και προσγειωμένα anime των τελευταίων χρόνων, το Violet Evergarden εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση, το τραύμα και τους περίπλοκους μηχανισμούς ίασης που διαθέτει ο καθένας, με κατανόηση και, τελικά, αγάπη. Βασισμένο στο βραβευμένο ομώνυμο έργο της Kana Akatsuki και σε σκηνοθεσία του Taichi Ishidate, είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
2- Αggretsuko
Tα έχουμε ξαναπει, οπότε απλά απορούμε γιατί δεν το έχετε δει ήδη.
1 – Devilman Crybaby
Ένα anime που δεν λυπάται τους θεατές του και θέλει να τους κάνει να πονέσουν επιδεικνύντας με ένα τρελό, σουρεαλιστικό τρόπο την απίστευτη σκατοψυχιά για την οποία είναι ικανοί οι πλήρως αλλοτριωμένοι από φόβο και μίσος άνθρωποι. ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ Devilman ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΩ;
Κρυφό Μπόνους:
Τα anime που δεν είναι anime
Στο Netflix υπάρχουν εξαιρετικά animation που ενώ δεν είναι anime, έχουν πάρει πολλά στοιχεί από την ιαπωνική σχολή. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν τα απίστευτα Castlevania και Dragon Prince, τα οποία προτείνονται ανεπιφύλακτα.