Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Wonder Woman 1984 – H υπερηρωίδα της βιντεοκασέτας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Wonder Woman 1984 – H υπερηρωίδα της βιντεοκασέτας
Cinema

Wonder Woman 1984 – H υπερηρωίδα της βιντεοκασέτας

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 5 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 3 Οκτωβρίου 2022
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η πιο ΠΑΣΟΚ  ταινία της χρονιάς έρχεται, όλως περιέργως στo ντροπιαστικό τελικά release του πολυαναμενόμενου sequel του Wonder Woman, το Wonder Woman 1984. Και είναι απορίας άξιο πως ενώ η ταινία είχε πάνω κάτω τους ίδιους συντελεστές, το τελικό αποτέλεσμα κατάφερε να είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το επικό πρώτο και να θυμίζει περισσότερο φτηνή υπερηρωική ταινία των 90ς, από αυτές που θα αρεσκόταν να παίζει το Mega κάποιο μεσημέρι Κυριακής. Σε αντίθεση όμως με το Shazam λόγου χάρη, το οποίο επιδιώκει αυτή την οικογενειακή και χλιαρή αισθητική, το Wonder Woman καταλήγει σε αυτή, ενστερνιζόμενο το κιτς και τη χαμηλή προσπάθεια στο τεχνικό κομμάτι.

Δανειζόμενο τη βασική πλοκή του Superman II, του ακραία μακρινού 1980, η ταινία ξεκινά με έναν παροξυσμό 80s extravaganza, που αγγίζει τα όρια του exploitation. Ωστόσο, η έμπειρη και αγαπημένη σκηνοθέτιδα Patty Jenkins (Μοnster, The Killing) φαίνεται να χάνεται στην πανδαισία χρωμάτων και τελικά η αναπαράσταση της εποχής καταλήγει να νοιάζει περισσότερο με αισθητική video clip κάποιου pop κομματιού της εποχής. Τα 80s ξεχύνονται στην οθόνη, την καταπίνουν και ξεχειλίζουν από παντού, με μηδαμινές προσπάθειες για κάποια πιο στρωτή απεικόνιση. Άτσαλα, ζωηρά χρώματα σε κολάν, τοίχους και αφίσες επιτίθενται στον θεατή, ο οποίος προσπαθεί να δει μια (χιλιοειπωμένη και παιδιάστικά γραμμένη) πλοκή να εκτυλίσσεται πίσω από αφάνες και τεράστιες ζακέτες. Και ο λόγος για αυτό το πράγμα είναι ίσως και ο πιο προβληματικός.

Η ίδια η ταινία δεν έχει την πρόθεση να μας δείξει τη δεκαετία του 1980. Περισσότερο την ενδιαφέρει να αναπαράγει (ή, ορθότερα, αντιγράψει) την αίσθηση που άφησε αυτή στην περιρρέουσα  ατμόσφαρα, όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από έργα της εποχής. Είναι δηλαδή το αντίγραφο ενός αντιγράφου, όπου η αρχική εικόνα, αν υπήρξε ποτέ, έχει διαφθαρεί εντελώς. Οι δημιουργοί πλέον, πέρα από περαστικά  easter egg like homages στον Superman του Christopher Reeves εδώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να βασίσουν κάθε πτυχή της δικής τους ταινίας στο έργο του Richard Lester (The Mouse on the Moon, The Three Musketeers). Ίσως αυτό να μπορούσε να ειπωθεί για πολλές ταινίες του είδους, καθώς η υπερηρωική αφήγηση, ειδικά στον κινηματογράφο, φαίνεται εγκλωβισμένη σε κάποια συγκεκριμένα μοτίβα. Ωστόσο είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να βλέπει κανείς μια γυναικεία οπτική, η οποία σίγουρα ενυπάρχει εδώ, να καθηλώνεται στα πλέον ξεπερασμένα από αυτά τα μοτίβα.

Ταυτόχρονα, αυτά τα ξεπερασμένα μοτίβα βλάπτουν τρομερά όταν προσπαθούμε να τα επαναφέρουμε στο σήμερα της πανδημίας. Ίσως στο έβγα του χαμένου 2020, να μη χρειαζόταν ένα ακόμα μήνυμα ατομικής ευθύνης. Eπίσης πρέπει να αναφερθεί πως και η συμμετοχή του κομίστα Geoff Jones, o οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών σκανδάλων στην DC σίγουρα δε βοήθησε.

Την ίδια στιγμή ένα ακόμα πολύ προβληματικό κομμάτι της ταινίας είναι και οι χορογραφίες μάχης και τα ειδικά εφέ. Κανείς δεν περίμενε πως σε μια τόσο πολυαναμενόμενη ταινία, με ένα τόσο επιτυχημένο πρώτο μέρος οι μάχες του sequel θα θύμιζαν Flintstones. Πέρα από τα απαίσια εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Cheetah πχ, όλες οι σκηνές δράσης, το οξυγόνο δηλαδή ενός τέτοιου blockbuster, είναι τρομακτικά προχειροφτιαγμένες, κουραστικές και προβλέψιμες. Όσο και αν θαυμάζουμε την κινητικότητα της Gal Gadot η οποία, ελλείψει ουσιαστικών ερμηνευτικών δυνατότητων, την καθιστά την κραταιότερη επιλογή για τη Diana, από μόνη της δεν αρκεί για μια τέτοια ταινία. Χρειάζεται και το green screen. Και εδώ μάλλον έγιναν περικοπές.

Στο θέμα ερμηνειών πάνω κάτω ξέρει κανείς τι να περιμένει. Η Gal Gadot παραμένει μια αλαβάστρινη φυσιογνωμία η οποία καταφέρνει και σε πολλές περιπτώσεις σώζει ό,τι μπορεί από την ταινία, ενώ είναι εμφανής η χημεία της με τον φωτεινό, πρόσχαρο και συναισθηματικό Chris Pine (Star Trek, Dungeons & Dragons). Ήταν η χημεία τους αυτή που μας έδωσε τις καλύτερες7888 στιγμές της ταινίας.

Kαι στους δύο όμως τα προβλήματα που διαφαίνονται οφείλονται στο γράψιμο. Στην περίπτωση της Gadot η αυξομείωση των δυνάμεων της δε φαίνεται πουθενά, γιατί, όπως και στην αρχετυπική περίπτωση του Superman, κανείς δε βρέθηκε να τις καθορίσει ουσιαστικά. Όμως στην περίπτωση του Superman κάτι τέτοιο μπορούσε να συγχωρεθεί καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά προηγούμενο, ούτε συγγραφικό mondus operandi για τις υπερδυνάμεις. Αλλά 40 χρόνια αργότερα υπάρχει και είναι απαράδεκτο να ξεχυλώνεται καθώς σπάει το immersion του θεατή, το άγραφο συμβόλαιο με τα υπερφυσικά στοιχεία της ταινίας. Στην περίπτωση του Pine ο χαρακτήρας του για άλλη μια φορά είναι τόσο πρόθυμος να θυσιαστεί για το κοινό καλό, σχεδόν άγιος, που τελικά η θυσία του δε μοιάζει και τόσο ουσιαστική.

 Όσον αφορά τις νέες αφίξεις, στο στρατόπεδο των villains την παράσταση κλέβει αναμφισβήτητα ο Pedro Pascal (Μandalorian, Narcos) ο οποίος μας δίνει έναν πολύπλευρο και βαθιά ανθρώπινο κακό, πολύ μακριά από τις καρικατούρες που θα περίμενε κανείς από μια ταινία που βασίζεται σε λογικές περασμένων δεκαετίων. Tην ίδια στιγμή η καθόλου διακριτική ομοιότητα με γνωστό γλοιώδη προτοκαλί πρώην πρόεδρο ΗΠΑ σίγουρα εκτιμήθηκε σαν καρφί στο φέρετρο της προεδρείας του.

Αντίθετα, η Cheetah της κωμικού κατά βάση Kristen Wiig (Bless the Harts, Saturday Night Live) καταφέρνει να σταθεί σε gravitas απέναντι στην Gadot, αλλά ο χαρακτήρας της είναι τρομερά μονοδιάστατος και τελικά δεν προσφέρει τίποτα πέρα από (αρκετές) αμήχανες στιγμές δράσης.

Eίναι το Wonder Woman 1984 μια κακή ταινία; Αν είναι μεσημέρι Κυριακή κάπου το 1993, είσαι 13 ετών και δεν ξέρεις τι είναι το Ίντερνετ (ή έστω νοσταλγείς αυτή την εποχή, δεν κρίνουμε κανέναν) μάλλον όχι. Αν κάποιος ζει στο σήμερα και ζητά από τον blockbuster κινηματογράφο να μην τον εμπαίζει, μάλλον ναι.

TAGGED:Chris PineGal GadotGeoff JonesKristen WiigPatty JenkinsPedro PascalRichard LesterSuperman IIWonder WomanWonder Woman 1984
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο That’s what they said – Tα 10 καλύτερα επεισόδια του Τhe Office
Επόμενο άρθρο Γυναίκες Που Επιστρέφουν – Ο γυναικείος πόνος “χαραγμένος” στην παράδοση
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ExclusiveExclusive Reviews

5 ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης από τη μαζική κουλτούρα

admin
admin
2 Νοεμβρίου 2018
ComicDC

Ικετεία – Ένα τελετουργικό που στάζει αίμα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
4 Μαρτίου 2018
Cinema

Justice League- Υπάρχει ελπίδα και εξέλιξη αλλά…

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
15 Νοεμβρίου 2018
ComicDC

Dark Knight Returns- Εδώ επέστρεψε πραγματικά ο Βatman….

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
27 Μαΐου 2017
ComicDC

Η ιστορία της δημιουργίας της Wonder Woman που πρέπει να διαβάσετε!

admin
admin
21 Μαρτίου 2022
Cinema

D&D: Ηonor Among Thieves – Nat 20 σε perfomance check!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
31 Μαρτίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?