Σειρές

Published on November 15th, 2020

0

Mandalorian – Γιατί το 3ο επεισόδιο της 2ης σεζόν είναι το πιο σημαντικό της σειράς;

Η σειρά Mandalorian έχει μπει στη 2η σεζόν και μας συντροφεύει μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας όταν πάρα πολλές σειρές έχουν μείνει πίσω στην παραγωγή ή και έχουν σταματήσει τελείως, περιμένοντας να περάσουν τα χειρότερα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πανδημία: είμαστε ένα χρόνο μετά το Rise of Skywalker, την κατά γενική ομολογία χειρότερη ταινία Star Wars που έχει βγει, μία ταινία που έβαλε σε κρίση το franchise που έχει περάσει υπό την ιδιοκτησία της Disney.

Το Mandalorian έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περιλάβει πολλά από τα στοιχεία του Star Wars που έλειπαν από την τελευταία τριλογία ταινιών: ένα τεράστιο και διαρκώς επεκτεινόμενο σύμπαν με ένα πλήθος πλανητών, φυλών και χαρακτήρων, γεμάτο με κινδύνους, βασανισμένους χαρακτήρες και μπόλικη δράση. Το Mandalorian πήρε τα στοιχεία western που υπήρχαν από τις πρώτες ταινίες και τα ανέδειξε σε βασική αισθητική της σειράς χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει ότι πρόκειται για μία περιπέτεια στο διάστημα. Το ανεβασμένο μπάτζετ της δεύτερης σεζόν αξιοποιείται μέχρι στιγμής με τον καλύτερο τρόπο: όχι απλά περισσότερα εφέ αλλά πλούσια σκηνικά, εντυπωσιακές πόλεις και περιβάλλοντα που πλαισιώνουν την περιπέτεια του Mandalorian και βέβαια, του αξιαγάπητου Child – Baby Yoda.  Η σειρά έχει καταφέρει να ανανεώσει την πίστα μας στο σύμπαν του Star Wars και να τραβήξει νέο κοινό για ένα galaxy far far away.

Το Mandalorian μέχρι στιγμής βασιζόταν σε ένα αρκετά απλό και γραμμικό σενάριο γύρω από έναν βετεράνο, μοναχικό πολεμιστή που ανακαλύπτει μία νέα πλευρά του εαυτού καθώς μεγαλώνει ένα παιδί και το προστατεύει από μία σειρά κινδύνους. Τα τελευταία δύο επεισόδια της 1ης σεζόν μας έδειξαν, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η σειρά έχει σημασία ευρύτερα για την μπλεγμένη ιστορία του Star Wars.

Όπως ξέρουμε, το Mandalorian τοποθετείται ανάμεσα στην 6η και στην 7η ταινία. Συνεπώς, η Αυτοκρατορία έχει ηττηθεί, το δεύτερο Death Star έχει καταστραφεί, οι Darth Sidious και Darth Vader έχουν πεθάνει. Στη θέση τους, προσπαθεί να ανελιχθεί το New Republic, μία προσπάθεια να ενωθούν σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο μία σειρά από πλανήτες. Και στην πρώτη (6o επεισόδιο) και στη δεύτερη (2ο επεισόδιο) ο Mandalorian συναντήθηκε με το New Republic και όλα δείχνουν ότι θα τους ξανά βρει μπροστά του αφού είναι μία ανερχόμενη δύναμη.

Όμως, η Αυτοκρατορία δεν εξαφανίστηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Στα συντρίμμια της αναδείχθηκαν νέες συγκρούσεις, τοπικοί πολέμαρχοι και τυχοδιώκτες που θέλουν είτε να διατηρήσουν την επιρροή τους σε κάποιους πλανήτες ή και να αναστήσουν την Αυτοκρατορία και την εξουσία τους. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Moff Gideon που τον είδαμε στο τέλος της 1ης σεζόν Mandalorian και ξέρουμε δύο πράγματα για αυτόν πολύ σημαντικά: α) θέλει να αποκτήσει το Child και β) έχει στην κατοχή του το Darksaber.

To Darksaber είναι ένα αρχαίο, μαύρο φωτόσπαθο, που ιστορικά το έχουν οι ηγέτες του Mandalore, του πλανήτη των Mandalorian.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Mandalore;

 Ο πλανήτης Mandalore έχει μία ξεχωριστή θέση στο σύμπαν του Star Wars. Η ιστορία του αναπτύχθηκε στις 2 σειρές animation, Star Wars Clone Wars και Star Wars Rebels.

Συνοπτικά, ο πλανήτης Mandalore, αν και εκπαιδεύει κορυφαίους πολεμιστές, οπλισμένους με τον αντίστοιχα κορυφαίο εξοπλισμό, κράτησε ουδέτερη στάση στο Clone Wars παρόλο που η ηγεσία του έτεινε περισσότερο προς τους Jedi και το Republic. O Count Dooku προσπάθησε να αναμειχθεί στα εσωτερικά του Mandalore, ενισχύοντας την εξτρεμιστική ομάδα του Death Watch με στόχο να ανατραπεί η εξουσία της Duchess Satine, φίλης του Obi Wan Kenobi. Ο πλανήτης ταλαιπωρείται από πραξικοπήματα, δολοφονίες πολιτικών ηγετών και αποτελεί το κέντρο κάποιων από τα καλύτερα επεισόδια Star Wars που έχουν βγει. Μετά την άνοδο των Sith και της Αυτοκρατορίας, θα έρθει ξανά στο επίκεντρο με την επανεμφάνιση του Darksaber. Για να αποφύγουμε τα spoiler, προτείνεται η παρακάτω λίστα, θα βρείτε τα 12 πιο σημαντικά επεισόδια από αυτές τις δύο σειρές που θα σας εξηγήσουν την ιστορία του πλανήτη και θα γνωρίσετε κάποιους από τους χαρακτήρες του, ορισμένοι από τους οποίους εμφανίζονται και στο 3ο επεισόδιο της φετινής σεζόν Mandalorian.

Τι μαθαίνουμε στο 3ο επεισόδιο;

Με την εμφάνιση της Bo Katan, το Mandalorian πιάνει το νήμα από τις σειρές animation.  Μέχρι τώρα ο Mandalorian πρωταγωνιστής μας, αν και ιδιαίτερα φανατικός με το The Way, δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα ο πλανήτης Mandalore. Μαθαίνουμε στην αρχή του επεισοδίου ότι η καταστροφή που προκάλεσε η Αυτοκρατορία πρέπει να ήταν τόσο μεγάλη που είναι αμφίβολο το αν μπορεί να  ζήσει πλέον κάποιος εκεί. Όμως όλα αλλάζουν όταν εμφανίζονται οι τρεις Mandalorian που τον σώζουν από τους πειρατές. Καταρχάς επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη υποπτευόμασταν: η επιλογή του Mandalorian να μη βγάζει ποτέ το κράνος δεν είναι γενικός κανόνας. Το The Way μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Η προσήλωση στο καλυμμένο πρόσωπο μάλλον ταιριάζει στο Death Watch και όχι γενικά στους πολεμιστές Mandalorian. Ο πρωταγωνιστής μας δεν έχει προλάβει τα πραξικοπήματα του Death Watch αλλά τον έχουν εκπαιδεύσει κάποιοι από τους εναπομείναντες.

Η ίδια η εμφάνιση της Bo Katan έχει από μόνη της μεγάλη σημασία. Η  Bo Katan ήταν και η ίδια στο Death Watch όταν ήταν νέα αλλά στη συνέχεια, όταν είδε που οδηγούσε η συνεργασία με τον Darth Maul, τους εγκατέλειψε και, όπως είδαμε στην τελευταία σεζόν Clone Wars, ήταν αυτή που ηγήθηκε στο Siege of Mandalore και μαζί με την Ahsoka Tano κατάφερε να απελευθερώσει τον πλανήτη από την τυραννία του Darth Maul. Η Bo Katan ήταν κεντρικό πρόσωπο σε όλη την πολιτική ίντριγκα του Mandalore, έχει ζήσει τον πλανήτη σε ένδοξα χρόνια αλλά και μέσα σε σκοτεινές μέρες και η επιβεβαίωση ότι ζει και ότι έχει σχέδια για τον Mandalore, έχει τρομερό ενδιαφέρον και δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για τη συνέχεια. Προφανώς η Bo Katan χρειάζεται το Darksaber για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους και αυτό τη φέρνει σε σύγκρουση με τον Moff Gideon, ο οποίος φαίνεται ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού της Αυτοκρατορίας. Ο Mandalorian μένει αφοσιωμένος στο σκοπό του, να βοηθήσει τον Baby Yoda και για αυτό το λόγο αρνείται, για την ώρα, να εμπλακεί περισσότερο. Όμως έχουν μπει οι βάσεις για μία τέτοια σύγκρουση απέναντι στους Mandalorians και τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας, με την ελπίδα ότι θα αναμειχθεί και το New Republic.

Δεν σταματάνε όμως εδώ τα ενδιαφέροντα. Στο τέλος του επεισοδίου μαθαίνουμε ότι η Ahsoka Tano είναι ζωντανή, βρίσκεται στον πλανήτη  Corvus και ότι μπορεί να βοηθήσει τον Mandalorian και τον Baby Yoda. H padawan του Anakin είναι πάρα πολύ δημοφιλής και από τις καλύτερες προσθήκες στο σύμπαν του Star Wars. Η επανεμφάνιση της στη σειρά Rebels, η αναμέτρηση με τον Vader και ειδικά στο φινάλε, μας έδωσε μερικές κορυφαίες στιγμές. Δεν ξέρουμε αν θα είναι στο επόμενο ή το μεθεπόμενο επεισόδιο αλλά η προοπτική να τη δούμε να την υποδύεται κανονική ηθοποιός, έχει Looking for remote .NET developers ? Contact us. δικαιολογημένα ενθουσιάσει τους φαν των σειρών Star Wars. Η Ahsoka, αν και εγκατέλειψε το Jedi Order, είναι ιδιαίτερα ισχυρή, είναι πάντα δεμένη με το Force και προφανώς θα καταλάβει πολύ καλύτερα από ό,τι ο Mandalorian τη σημασία που έχει η παρουσία του Baby Yoda. Επιπλέον, η Ahsoka έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ιστορία του Mandalore, άρα η επανεμφάνιση της σίγουρα θα συνδεθεί με τις εξελίξεις γύρω από το Darksaber.

Το Heiress έρχεται να δέσει στοιχεία που μας έδωσε το Mandalorian στα προηγούμενα επεισόδια και, το κυριότερο, ξαναφέρνει στο προσκήνιο χαρακτήρες και ιστορίες που τραβάνε δεκαετίες ολόκληρες μέσα στο σύμπαν του Star Wars. Ενώ οι νέες ταινίες Star Wars απέτυχαν να αντλήσουν από την πλούσια ιστορία του σύμπαντος τους, το Mandalorian το κάνει με τον καλύτερο τρόπο και δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


About the Authors

Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social