Star Wars: Princess Leia Review #1-5: Η Marvel έκανε και πάλι το θαύμα της…

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν και αυτή η σειρά των πέντε τευχών βγήκε πέρσι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το hype από την τότε καινούργια ταινία, εμείς την διαβάζουμε τώρα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Βρισκόμαστε πραγματικά στην αυγή της καινούργιας εποχής  του Star Wars, που σημαδεύεται κυρίως από την νοσταλγία του παλιού(περισσότερα γι’ αυτό εδώ) αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να αντιπροτάξει κάτι νέο. Σημαντικό ρόλο έρχεται να παίξει προφανώς και η εταιρεία παραγωγής και εφόσον η Disney αγόρασε τη Lucas Film(τι είχαμε πει γι’ αυτό τότε…), από δω και πέρα  τα παράπονά σας στον Robert Iger.

img_0143

Όπως και να ‘χει λοιπόν, έχουμε την τρίτη σειρά κόμιξ που δημιουργείται το 2015 και καλύπτει χρονικά το διάστημα μεταξύ των Επεισοδίων IV και V. Κεντρικός ήρωας είναι η πριγκίπισσα Leia, που αποτελεί θαύμα από μόνο του γιατί την έχουμε συνηθίσει σε δευτερεύοντες ρόλους, και βρισκόμαστε μετά την καταστροφή του πρώτου Death Star, οπότε και ο πολιτισμός των Alderaan βρίσκεται στο κατώφλι της γενοκτονίας από τους Imperials.  Η Leia βρίσκεται στο Yavin και μετά το θάνατο των γονιών της, έχει δοθεί σαφή εντολή να παραμείνει εκεί γιατί καταζητείται. Όμως η «Ice Queen», όπως αποκαλείται κρυφά από τους επαναστάτες, κρύβει το πένθος της και αποφασίζει να σώσει και τον τελευταίο Alderaanian, μαζί με την πιλότο Evaan.

Πρώτη στάση το Naboo, εκεί η Leia διασώζει κάποιους Alderaanian μουσικούς συμπεριλαμβανομένων της  Pareece και της Τace που προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με την αδελφή της Τula η οποία τελικά αποδεικνύεται ότι εργάζεται για τα Imperials. Η Leia και το σκάφος της στη συνέχεια πηγαίνουν στο Sullust όπου βρίσκουν την Jora ο οποίος είναι υπεύθυνη ενός Alderanian κρατιδίου . Η Jora είναι καχύποπτη για την Leia, ειδικά όταν ανακαλύπτουν μια μετάδοση από το σκάφος της προς τους Imperials που έφερε stormtroopers στο κατώφλι τους. Μετά διαπιστώνεται ότι τους πρόδωσε η Tace εν αγνοία της μέσω της αδερφής της και η Leia κάνει ένα σχέδιο για να στείλεi ένα νέο μήνυμα στην αδελφή της.Η Jora και η  Pareece ταξιδεύουν παράλληλα στο Espirion όπου συναντούν τον Πρόξενο Rill, ηγέτη μιας ομάδας ημίαιμων Alderaanian. Η Jora όμως τον προσβάλλει εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για διάσωση μόνο των «καθαρών» Alderaanian , δημιουργώντας πρόβλημα στις διπλωματικές σχέσεις τους και η Pareece δεν είναι σε θέση να πείσει τον Πρόξενο ότι η  Leia και οι άλλοι Alderaanian δεν συμμερίζονται τις προκατειλημμένες απόψεις της Jora .

Η Leia κάνει μια συμφωνία με τους Imperials να ανταλλάξει τον εαυτό της  για την Τula. Όταν πρόκειται να γίνει η ανταλλαγή, η Evaan, έρχεται με λαθραίο σκάφος  και σώζει την πριγκίπισσα. Χωρίς στρατιωτική βοήθεια από το Espirion, οι λίγοι Alderaanian που είχε μαζέψει η Leia είναι σε κίνδυνο να σκοτωθούν από τους πολυπληθέστερους Imperials. Σε μια ύστατη προσπάθεια, η Leia εκπέμπει ένα κάλεσμα για ενότητα που πείθει τελικά τον Πρόξενο να τους σώσει και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να φέρουν σε επαφή όλους τους επιζώντες Alderaanian.

leia-3

Αν και γνωρίζαμε τον αποφασιστικό και θαρραλέο χαρακτήρα της Leia , αυτή η σειρά έρχεται να αποδείξει ότι έχει και ηγετικές δυνατότητες, πράγμα που δεν θίγεται αρκετά στις ταινίες. Η Leia καλείται να κερδίσει τον σεβασμό από τον λαό της, ανάμεσα στις αμέτρητες σκηνές διάσωσης και διαφυγής και να γίνει τελικά η ηγέτιδα των Alderaanian. Από αυτή τη σειρά είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι απέδειξε ότι ένα κόμικ με μια γυναίκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να πετύχει. Τελικά, όχι μόνο έχουμε μια σειρά για να γνωρίσουμε καλύτερα την Leia, αλλά έχουμε και ένα δεύτερο γυναικείο ρόλο, όπου η δυναμική μεταξύ αυτών των δύο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο άλλος χαρακτήρας λοιπόν που εμφανίζεται στο κόμικ είναι μια γυναίκα Alderaanian πιλότος που ονομάζεται Evaan. Η Evaan έχει καθήκον να προσφέρει στην Leia τις υπηρεσίες της, αλλά δεν αυτό της αρέσει. Αυτή η σχέση ουσιαστικά ενεργεί ως το συναισθηματικό βαρόμετρο για τα συναισθήματα της Leia σχετικά με την διάσωση των Alderaanian επιζώντων κατά τη διάρκεια της σειράς και εξυπηρετούν βέβαια την εξέλιξη της ιστορίας.

star-wars-comics-leia-136946

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα για το κόμικ ήταν το στυλ τέχνης από Terry Dodson. Από τη μια, εκφράζονται παράπονα ότι το σχέδιο δεν έχει λεπτομέρειες και ότι η Leia δεν μοιάζει καθόλου με την Carrie Fisher. Σε γενικές γραμμές, αν και μου αρέσει το πιο λεπτομερές σχέδιο, σκέφτηκα ότι το στυλ του Dodson ήταν ταιριαστό για το θέμα. Το πιο ρευστό στυλ και η γήινη παλέτα χρωμάτων φαίνεται να  λειτούργησαν θετικά στο αισθητικό αποτέλεσμα. Και, ναι, η Leia σε αυτό το κόμικ δεν μοιάζει καθόλου με την Carrie Fisher, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα γιατί θεωρώ ότι η σειρά ταινιών του George Lucas είναι απλά μια οπτική και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αξιωματικά ή να είναι στο απυρόβλητο . Ένας αντικειμενικός παράγοντας είναι ότι οι καλλιτέχνες των κόμικ αντικαθίστανται συχνά και φέρνουν ένα εντελώς νέο στυλ μαζί τους κάθε φορά . Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε μια ομοιότητα με έναν ηθοποιό κάθε φορά που ένας χαρακτήρας εμφανίζεται σε ένα κόμικ αλλά πιστεύω επίσης ότι κάπου χάνεται το νόημα, ακριβώς επειδή το στυλ στο σχέδιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αφήγηση και όχι κάτι λιγότερο. Ένα άλλο επίσης μειονέκτημα της σειράς ήταν η μικρή της διάρκεια, που δεν επέτρεπε ας πούμε κάποια flashback για το πώς ήταν η Alderaan παλιότερα, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια συνέχεια σε δεύτερο χρόνο. Και πραγματικά αυτό είναι που θα είχε νόημα.

Μοιραστείτε το Άρθρο