To One Piece και οι άλλοι – Τα 10 καλύτερα anime του 2024

Jamal Animas Από Jamal Animas 9 Λεπτά Ανάγνωσης
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

Η αλήθεια είναι πως ζούμε στην εποχή των anime. Η σιωπηλή (λέμε τώρα) επιρροή τους σε δεκάδες δυτικούς καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια ωρίμασε και πλέον βλέπουμε τον αντίκτυπό τους σε κάθε πλευρά της μαζικής κουλτούρας. Από το animation (προφανώς) έως τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όλα πλέον αποπνέουν έναν αέρα Japan-ίλας.

Δεν έχετε να χάσετε παρά τα μολύβια σας

H ίδια η βιομηχανία τώρα είναι σε ένα κρίσιμο σημείο. Aπό τη μία εισβάλει όλο και πιο έντονα το streaming, κυρίως το Netflix. Από την άλλη όμως, στην προσπάθειά της να τροφοδοτήσει με όλο και περισσότερα anime αυτή την παγκόσμια πείνα, εντείνει την εκμετάλλευση των δημιουργών. Το κακοπληρωμένο του πράγματος εντείνει η ίδια η ιαπωνική οικονομία, η οποία, παρά τις τεχνολογικές της αιχμές, είναι ακόμα προσανατολισμένη σε ένα περασμένο μοντέλο (πχ, πωλήσεις DVD), το οποίο επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και για μεγάλες επιτυχίες. Το αποτέλεσμα: Μισθοί πείνας, ατέλειωτες κακοπληρωμένες (στην καλύτερη) υπερωρίες και burn outs αποτελούν την καθημερινότητα των δημιουργών. Η τάση για ανάδειξη αυτών των θεμάτων, με την μεγαλύτερη επαφή με τις σωματειακές εργασιακές συνθήκες, συνεχίζεται και το 24 και ελπίζουμε να συνεχιστεί μέχρι να δούμε ενεργό και απεργιακά προσανατολισμένο σωματείο mangaka.

ΓΙΝΑΜΕ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ!

Σε άλλα νέα, ένα ζήτημα που έγινε φανερό φέτος είναι πως ουσιαστικά ζούμε στον κόσμο του One Piece. Το έπος του Eiichiro Oda είχε την καλύτερη χρονιά του έβερ και μια άνευ προηγούμενου παγκόσμια αναγνώριση, ενώ ανακοινώθηκε και το remake του από το studio Wit για το Netflix (ANIME ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ REMAKE, TΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ). Όμως, πέρα από αυτό, ο θρόνος είναι κενός. Ακόμα και οι διάδοχοι, τα λεγόμενα new-gen manga (Jujutsu Kaisen, My Hero Academia, Chainsaw Man) είτε ολοκληρώθηκαν είτε πλησιάζουν προς τα εκεί. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί ούτε να μετρηθεί μαζί τους ούτε όμως διαφαίνεται και μια τέτοια δυναμική. Γενικότερα υπάρχει ένα κενό το οποίο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να γεμίσει.

Μέεεχρι να γίνει όμως αυτό, έχουμε μια χαοτική κατάσταση όπου η αλήθεια είναι πως την ευχαριστιόμαστε αρκετά. Πάμε να δούμε λοιπόν τα 10 anime που ξεχωρίσαμε φέτος!

10 - Makeine: Too Many Losing Heroines!

Τα anime δεν στερούνται ερωτευμένων εφήβων που συμπεριφέρονται σαν ηλίθιοι, αλλά το Makeine: Too Many Losing Heroines! θα έπρεπε μάλλον να λειτουργεί ως ο κάνονας που μετριούνται όλα τα υπόλοιπα. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, η σειρά ενδιαφέρεται για τους χαμένους των ερωτικών τριγώνων, ξετυλίγοντας τα περίπλοκα συναισθήματα των δια βίου φιλιών και των αντιπάλων, τις ταπεινώσεις του να είσαι άτυχος στον έρωτα και πώς να προχωρήσεις από αυτή την απόρριψη. Η σειρά κατανοεί πολύ καλά τι κάνει, έχει μια τρυφερότητα, και είναι φουλ αστεία, όπως πρέπει να είναι κανείς για να αντέξει δηλαδή τη συναισθηματική αγωνία της απόρριψης! 

9 - Orb: On the Movements of the Earth

Αν είστε οπαδός των ιστορικών anime όπως το Vinland Saga ή το Golden Kamuy, τότε σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε το Orb: On the Movements of the Earth. Πρόκειται για ένα εκπληκτικά καθηλωτικό δράμα που μετατρέπει την έλευση της κοπερνικανικής επανάστασης σε έναν έντονο διαλογισμό για το ιδεολογικό σχίσμα μεταξύ πίστης και επιστήμης. Ταυτόχρονα, το σχέδιο του και η αποτύπωση του διαστήματος αλλά και των χαρακτήρων είναι συγκλονιστική!

8 - Kaiju No. 8

See what we did there? Γενικά δεν είμαστε τρομεροί φανς τους digital, 3d animation, έχοντας μεγαλώσει στα 90s όπου αυτό το στυλ στάθηκε η αφορμή για μερικά τερατουργήματα. Όμως οφείλουμε να πούμε πως η μείξη του με στοιχεία παραδοσιακού animation στο Kaiju No. 8 έδωσε μερικές πολύ καλές στιγμές. Λογικό βέβαια, καθώς η παραγωγή έγινε από την Production I.G (Ghost in the Shell, Psycho-Pass) και τα σχέδια των τεράτων από τον Mahiro Maeda (The Second Renaissance, Mad Max: Fury Road) και το Studio Khara, το στούντιο πίσω από την τετραλογία Rebuild of Evangelion του Hideaki Anno. Γενικά, εάν θέλετε δράση, το Kaiju No. 8 ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή για φέτος

7 - Go! Go! Loser Ranger!

Για κάποιον που δεν είναι millennial, η λογική των Power Ranger και γενικότερα, όλων των (superhero) Tokuhatsu είναι λίγο γελοία. Και είναι λογικό, μιλάμε για πολύχρωμα spandex, περίεργες πόζες και ακόμα πιο περίεργα κοστούμια τεράτων. Γενικά μια ευχάριστη διάθεση σωστά; Το Go! Go! Loser Ranger απαντά: ΛΑΘΟΣ! Το Go! Go! Loser Ranger! αποτελεί ουσιαστικά μια μείξη Power Ranger και The Boys, με όλη τη βία, το σκοτάδι και τις ουσιαστικές προβληματικές και κριτική στάση του δεύτερου, αλλά και την παράλογη δράση του πρώτου. Έκανε τη milenial καρδιά μας να σπάσει και το αγαπήσαμε.

6 - Brave Bang Bravern!

Τρεις λέξεις: GIANT GAY ROBOT. Αυτό. Μία από τις έξυπνες παρωδίες της χρονιάς, με γρήγορο, κοφτερό και πανέξυπνο σχέδιο και χιούμορ, το Brave Bang Bravern έρχεται να γεμίσει γκλίτερ τα κανόνια σας!

5 - The Elusive Samurai

Το The Elusive Samurai είναι πανέξυπνο κυρίως για τον τρόπο που πατά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σε 2 βάρκες: Από τη μία είναι ένα πολύ γλυκό και τρυφερό anime με αστείες στιγμές και meta-humor, από την άλλη δε φοβάται να δείξει όλη τη βία και κτηνωδία της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται (φεουδαρχική Ιαπωνία), χωρίς φιοριτούρες και ωραιοποιήσεις. Την ίδια στιγμή η δράση και οι εναλλαγές στο σχέδιό του καθιστούν την ίδια τη θέασή του μια δυναμική διαδικασία που θα θέλατε να βιώσετε!

4 - Dead Dead Demons Dededede Destruction

Πολύ σκατοψυχιά φέτος. Και πολλά D επίσης. Ένα anime που εστιάζει στην ξενοφοβία, την ακραία συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, την εξώθηση των πιο incels στη βία μέσω του Διαδικτύου και πολλά άλλα παρόμοια, δύσκολα, επίπονα σύγχρονα θέματα που δε μιλούμε η αλήθεια είναι όσο πρέπει. Ειδικά δε στον χώρο των otakus, θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση της συζήτησης. Το Dead Dead Demons Dededede Destruction το κάνει με πολύ ώριμο και έξυπνο τρόπο, με ένα πολύ γλυκό αλλά στρωτό και απλό σχέδιο.

3 – One Piece Fan Letter

Είναι δίκαιο το ότι μόνο ένα spin off επεισόδιο μιας σειράς βρίσκεται σε αυτή τη λίστα; Υπό κανονικές συνθήκες όχι, δε θα ήταν. Όμως το One Piece Fan Letter, μέσα σε 20 λεπτά, αφενός μας άνοιξε τον χαοτικό κόσμο του One Piece, με τους αμέτρητους ανθρώπους που δεν είναι ούτε πειρατές ούτε marines και βλέπουν όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα να εκτυλίσσονται γύρω του και, αφετέρου, μέσα από αυτούς τους ανθρώπους, μας έδειξε πόσα τελικά σημαίνει για εμάς το One Piece, οι χαρακτήρες και οι ιστορίες του. Είπαμε, το 2024 ήταν η χρονιά του One Piece, του σπουδαιότερου έπους της γενιάς μας, και πρέπει να το τιμήσουμε!

2 – Delicious in Dungeon

Είστε φαν των μαγειρικών σειρών; Του DnD; Του… αυτισμού της κωμωδίας; Τότε το Delicious in Dungeon (Dungeon Meshi όπως είναι ο αρχικός τίτλος του) είναι για εσάς! Βασικά είναι για όλους και αυτή είναι η γοητεία του. Φέρνει ξανά στο τραπέζι αυτή τη χαρά της εξερεύνησης, την αγωνία του τι θα συναντήσεις και τον ενθουσιασμό του πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσεις. Είναι, στην τελική του, ένα χαρούμενο και ασφαλές καταφύγιο (σα σειρά, όχι σα θεματική) που έχουμε ανάγκη, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα

1 – Dandadan

Χωρίς πολλά λόγια: ΑΜΕΣΟ, ΑΠΛΟ, ΔΩΡΙΚΟ, 10αρι. Ανερυθρίαστα και χωρίς δεύτερη σκέψη. Το Dandadan, συνδυάζοντας ένα απίστευτο, γεμάτο χρώματα και ενέργεια σχέδιο, με 3 διαφορετικά είδη (shonen, slice of life, romance) και με απίστευτους χαρακτήρες που καταφέρνουν και σε ψήνουν και ξεχωριστά αλλά και με αυτό το will they/won’t they, καταφέρνει κάθε Πέμπτη να μας κολλάει στις οθόνες μας. Ταυτόχρονα, τόσο το humor του όσο και οι δραματικές του στιγμές είναι καθηλωτικές! Turbo Granny ME 100!

Μοιραστείτε το Άρθρο