Animators όλων των κόσμων ενωθείτε – Τα 10 καλύτερα anime του 2023

Jamal Animas Από Jamal Animas 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2023 ήταν αντικειμενικά μια πολύ, πολύ γεμάτη χρονιά. Από τη μία το One Piece, η ναυαρχίδα όλου του anime κόσμου έκανε ίσως την καλύτερη χρονιά του και όχι μόνο κυριάρχησε παντού, αλλά έκανε και την πρώτη ουσιαστικά καλή live action μεταφορά που έχουμε δει σε shonen anime που βασίζεται σε ένα τόσο σουρεαλιστικό power system, και μάλιστα από το Netflix, μια πλατφόρμα που, πια, δε φημίζεται και για την ποιότητά του. Ταυτόχρονα μάθαμε πως ετοιμάζεται και… remake του, πάλι στο Netflix, με νέο animation, αυτή τη φορά από το Studio Wit, ένα από τα καλύτερα (και ακριβότερα) animation studio.
Παράλληλα το Attack on Titan ολοκληρώθηκε (επιτέλους) με ένα καθηλωτικό φινάλε. Μαζί του παίρνει μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε και πληγώθηκε μαζί του.

Από την άλλη η δεύτερη σεζόν του Jujutsu Kaisen αποτέλεσε ένα ποίημα του σύγχρονου animation και γενικότερα των next gen anime. Bέβαια, με αφορμή το JJK προκλήθηκαν και οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις για εργασιακή καταπίεση σε έναν χώρο που ναι μεν όλα αυτά ήταν γνωστά, τώρα όμως ακόμα και οι ίδιοι οι animators της Ιαπωνίας, ένας χώρος με πολύ αυστηρή ιεραρχεία και πειθαρχεία, αναφώνούσαν ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. Και όταν οι άνθρωποι που φτιάχνουν τέτοια έργα τέχνης, όπως ήταν η δεύτερη σεζόν του JJK, λένε πως «ξέρετε τι, δεν ήταν ούτε το 40% αυτού που θέλαμε, αλλά μας πίεζαν», ε τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Και ότι πλέον πρέπει και αυτός ο χώρος να αγωνιστεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας, από τις οποίες θα επωφεληθεί πρώτα ο ίδιος και μετά εμείς ως κοινό!

Πάντως γενικότερα η παραγωγή φέτος ήταν ιδιαίτερα καλή, οπότε πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα anime που μας κέρδισαν το 2023!

10 - Skip And Loafer

Το Skip and Loafer, που αρχικά μοιάζει με slice of life αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ταιριάζει καλύτερα στο είδος του δράματος, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που δίνει έμφαση στα έντονα συναισθήματα και τους πόνους της εφηβείας. Η Mitsumi είναι μια απίστευτα δυνατή προσωπικότητα και υποστηρίζεται από μια από τις καλύτερες συλλογές δευτερευόντων χαρακτήρων του 2023!

9 – Undead Unluck

Ένα πιο παραδοσιακό shonen που δε φοβάται να λερώσει τα χέρια του, το Undead Unluck μας θυμίζει ότι χρειάζονται αγώνες ενάντια σε κάθε μορφής περιορισμό, με πολύ όμορφο animation και άφθονες, πολύ καλά χορογραφημένες μάχες!

8 – The Apothecary Diaries

Το The Apothecary Diaries έχει ενδιαφέρουσες υποθέσεις και ένα μοναδικό ιστορικό σκηνικό με συναρπαστική εσωτερική πολιτική, για να αναφέρω μόνο δύο- αλλά το anime φτιάχνεται από τονκεντρικό του χαρακτήρα και το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει…

7 - Oshi No Ko

Ξεκινώντας με το αναμφισβήτητα καλύτερο εναρκτήριο επεισόδιο της χρονιάς, το Oshi No Ko θέτει την κύρια κινητήρια δύναμη της ιστορίας του: Ο Aqua θέλει να βρει τον δολοφόνο της μητέρας του . Είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό (για παράδειγμα, εμπλέκεται η μετενσάρκωση), αλλά η σειρά πλαισιώνεται ως ένα μυστήριο δολοφονίας που ακολουθεί τον Aqua καθώς διεισδύει στη βιομηχανία ψυχαγωγίας σε αναζήτηση πληροφοριών. Το anime χρησιμοποιεί αυτή την υπόθεση για να ρίξει φως σε διαφορετικές όψεις της βιομηχανίας του θεάματος, αναδεικνύοντας τόσο το πάθος όσο και τη διαφθορά που χαρακτηρίζουν κάθε κομμάτι της.

6 – Mashle: Magic and Muscles

Σκεφτείτε το One Punch man σε συνδυασμό με το Harry Poter και έχετε το Mashle: Magic and Muscles. Το ίδιο το anime όχι απλά δεν είναι διακριτικό με τις επηροές του, αλλά είναι αποφασισμένο να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το One Punch man λειτούργσε για τους υπερήρωες: κοροιδεύοντας αβυσσαλέα όλα τα κλισέ του είδους και ταυτόχρονα δίνοντάς μερικές απολαυστικές στιγμές αγνού, χεράτου, βρωμόξυλου απέναντι σε ξόρκια!

5 – Blue Lock

Το Blue Lock αναμειγνύει τα καλύτερα μέρη των σχεδόν υπερδύναμων αθλητικών anime, όπως το Kuroko’s Basketball, με τον σκληρό ανταγωνισμό του Squid Game, αλλά το αποτέλεσμα μοιάζει συναρπαστικά φρέσκο.

4 – Tengoku Daimakyo

Με ένα αξιομνημόνευτο καστ από ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όμορφα κινούμενα σχέδια, μια συναρπαστική μετα-αποκαλυπτική πλοκή μυστηρίου με ανατροπές που είναι τόσο βαθιές όσο και προσωπικές, και μια καταπληκτική μουσική, το Tengoku Daimakyo είναι ένα από τα anime που πρέπει να παρακολουθήσετε το 2023.

3 – Frieren: Beyond Journey's End

Το Frieren έχει τα πάντα. Οι κύριοι χαρακτήρες δεν είναι μόνο αξιαγάπητοι αλλά και πολυεπίπεδοι, καθώς προέρχονται από μακρά ιστορία που έχει διαμορφώσει τις ταυτότητές τους. Παρόλο που διαδραματίζεται σε ένα σχετικά τυπικό σύμπαν φαντασίας, το σκηνικό αναβαθμίζεται από τη λεπτή οικοδόμηση του κόσμου που συχνά δίνει έμφαση στο πέρασμα του χρόνου. Αν και δεν είναι anime δράσης, οι σκηνές μάχης του Frieren είναι όλες εξαιρετικές. Αν και δεν είναι κωμωδία, το anime είναι υπεύθυνο για μερικά από τα μεγαλύτερα γέλια του 2023. Μελαγχολικό αλλά και ελπιδοφόρο, το Frieren καταδεικνύει την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της ζωής.

2 – Ηell’s Paradise

To τρίτο μέρος του dark trio (μαζί με Chainsaw Man και Jujutsu Kaisen),το Hell’s Paradise είναι ένα οπτικά πανέμορφο και βαθύ anime απίστευτης βίας. Η βασική του όμως λειτουργία είναι η σχεδόν ορκισμένη του αποστολή να αποτελειώσει όποια στερεότυπα έχουμε συνηθίσει στα shonen!

1 – Pluto

Ένα στοχαστικό δράμα επιστημονικής φαντασίας που περιστρέφεται γύρω από έναν κατά συρροή δολοφόνο που στοχεύει ισχυρά ρομπότ αλλά και ανθρώπους, το Pluto χρησιμοποιεί το βασικό του μυστήριο δολοφονίας για να αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν την ταυτότητα και την προκατάληψη, μεταξύ άλλων. Ενώ η κύρια αφήγηση είναι συναρπαστική, οι μικρότερης κλίμακας προσωπικές ιστορίες του anime είναι πολύ πιο αξιομνημόνευτες. Οι θεατές γνωρίζουν τα θύματα και τους ντετέκτιβ που έχουν αναλάβει την υπόθεση, οι οποίοι διαμορφώνονται από τα σχέδια, τους περιορισμούς, τις τύψεις και τις δεσμεύσεις τους.

Μοιραστείτε το Άρθρο