Στα anime ο θάνατος, όπως και ο χρόνος είναι σχετικός. Αν κάποιος είναι αρκετά δημοφιλής ή έγινε επειδή τον αναφέρουν ΣΥΝEΧΕΙΑ, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να φύγει από τον πάγκο και να ξαναπαίξει, αν όχι βασικός, τουλάχιστον ως πολύ πιθανή αλλαγή. Οι κυριότερες πιθανότητες για αυτό είναι οι εξής:
1) Η ονειρική αναδρομική δράση
Εδώ ο συμπαθής νεκρός συμμετέχει σε όσα συμβαίνουν στο κανονικό κόσμο ως όνειρο που σκάει όποτε κάποιος πάει για ύπνο, ως όραμα που δε σκαμπάζει από χρονικούς περιορισμούς και σκάει όποτε του καπνίσει ή όποτε ο ήρωας ή κάποιος άλλος βασικός πέσει σε κατάθλιψη ή αμφιβάλλει για τον σκοπό του. Σε αυτή τη περίπτωση οι δράσεις του νεκρού έχουν κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, γίνεται δηλαδή κάτι σαν ψυχολόγος του εκάστοτε ήρωα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο από το να τον φάει η μαρμάγκα της λήθης.
Παραδείγματα: Τengen Toppa Guren Lagann, One Piece, Naruto, Bleach, D.Gray-Man
2) Μπακ του δε φιούτσερ!
Αυτή η περίπτωση αφορά χαρακτήρες που ήταν νεκροί πριν καν ξεκινήσει η πλοκή του anime! Πρόκειται για χαρακτήρες που ο ήρωας άκουγε όλη την ώρα σε ιστορίες, αφηγήσεις ή τύπους που είχαν την ίδια θέση με τον ήρωα πριν τα κακαρώσουν, κατά πάσα πιθανότητα αυτοθυσιαζόμενοι για το ευρύτερο καλό. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να μην έκαναν τίποτα, και απλά αναφέρονται γιατί κάποιος είναι βαρεμένος και τους αναπολεί όλη την ώρα. Σε αυτή τη περίπτωση κάπου θα παίξει ή ένα ταξίδι στο χρόνο για να τους χορτάσουμε, ή μια άκυρη ιστορία του παρελθόντος που δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ! Αυτός ο τρόπος ισχύει και για χαρακτήρες που πέθαναν πρόσφατα και, ενώ τους συμπαθείς, το παρόν τους είναι ή ομιχλώδες ή διακόπτεται σύντομα και έτσι επιστρατεύεται το παρελθόν.
Παραδείγματα: Νaruto (o τέταρτος hokage), One Piece, Tenjho Tenge, Shigurui, Gungrave,
3) Ολική επαναφορά
Η νεκρανάσταση είναι η πιο τίμια απόπειρα και η πιο δημοφιλής λύση για να πάρει τελειωτικό Χ ο θάνατος. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, ειδικά σε shounen ή σε seinen που δε θέλουν να σε κακοκαρδίσουν βρε αδελφέ. Γουστάρεις κάποιον char και τον σκοτώνουν για δραματικό εφέ; Μη μου στενοχωριέσαι, θα στον ξαναβάλουν, κωλώνουν οι Ιάπωνες; Ο Χριστός ανέστησε έναν και το έκανε θέμα, οι Ιάπωνες ανασταίνουν ολόκληρο χωριό επειδή έτσι τους τη βάρεσε και είναι τόσο large που δε το συζητούν καν! Επίσης εδώ κολλάνε και οι κομπάρσοι, με τη προϋπόθεση όμως να είναι ένας σεβαστός αριθμός, μη ανασταίνουμε και όποιον να ΄ναι. Ο χρυσός κανόνας όσον αφορά τα πλήθη είναι να είναι μεγαλύτερο από πόλη, μικρότερο από πλανήτη.
Μάθε χριστιανέ πως γίνεται η ανάσταση: Dragon Ball, Shakugan Νo Shana,Tengen Toppa Guren Lagan, 11 eyes, 07 Ghost, Touhou, Hellsing, Drifters, A Fairy Tale For The Demon Lord, Fairy Tail, Full Metal Alchemist, Princess Resurection, Blood Lad, Shikabane Hime (Aka, Kuro), Angel Beats, Υu Yu Hakusho
4) Ο Ψευτοθάνατος
Το αντίθετο του παραπάνω. Η πιο εκνευριστική μορφή επαναφοράς. Παλεύουν δυο τύποι και ο χαμένος ανατινάζεται, γίνεται κομμάτια, είναι τόσο τρυπημένος που θυμίζει μαξιλαράκι για καρφίτσα και μετά η οθόνη ή μαυρίζει ή ο νικητής φεύγει. Νομίζεις λοιπόν, εύλογα, ότι ο loser τα τίναξε τα πέταλα. ΛΑΘΟΣ! Κάποια στιγμή θα επανεμφανιστεί, βαριά τραυματισμένος αλλά θα στέκεται και φυσικά, σαν κακομαθημένο, θα συνεχίζει να πολεμάει! Φιλέ, έχασες κάνε ένα καλο και μη συνεχίζεις να μας πρήζεις τα συκώτια. Δυστυχώς είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να διατηρείται η ισορροπία χαρακτήρων στο anime.
ΛΧ: γενικά κάθε shounen
5) Being a ghost sucks
Τέλος υπάρχει και η επιλογή να γίνεις φάντασμα οπου μπορείς να βοηθάς στα μικρά πράγματα, ή να σε δείχνουν στον άλλο κόσμο, χαρούμενο αφού έχεις κάνει το καθήκον σου στο anime και μπορείς να απολαύσεις τη σύνταξή σου ανενόχλητος. Είναι μια δευτερεύουσα θέση που απλά υπάρχει ο χαρακτήρας και κομπαρσοποιείται σιγά σιγά. Η διαφορά του από τη πρώτη κατηγορία είναι ότι μια στο τόσο του ανατίθενται πιο σημαντικά καθήκοντα από κουβερνάντα, πχ να βοηθήσει σε καμιά μάχη, να πάει το σκύλο βόλτα.
Παραδείγματα: Shaman King και κάθε anime/manga που έχει φαντάσματα.