Το 2018 μόλις ξεκίνησε και οι σειρές που αναμένουμε είναι ήδη πολλές. Σκυτάλη πήρε το Britannia με το 1o επεισόδιο να προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Δημιουργός της σειράς είναι ο Jez Butterworth (Edge of Tomorrow, Spectre) και πρωταγωνιστές οι David Morrissey (Ο κυβερνήτης στο «The Walking Dead») και Kelly Reilly («True Detective», «Sherlock Holmes»).
Το Britannia είναι ένα επικό δράμα που μας πηγαίνει πίσω στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ., την περίοδο που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπό τον Αύλο Πλαύτιο επιτίθεται και προσπαθεί να υποτάξει του μυστηριώδεις Κέλτες, μια φυλή με δυναμικές πολεμίστριες και πανίσχυρους δρυΐδες, οι οποίοι λέγεται ότι αντλούν δύναμη από τον Κάτω Κόσμο. Η Britannia είναι γεμάτη από πολεμικές φυλές druids, Regni, Cantii που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σειρά κι εμείς καταλαβαίνουμε από πολύ νωρίς πως πρόκειται να δούμε μία άκρως πολεμική σειρά.
Η αλήθεια είναι, ότι οι οπαδοί της επικής φαντασίας είχαν πολλές προσδοκίες από το Britannia, με αυτές να μην ικανοποιούνται απόλυτα. Παρά τα μουντά χρώματα, τα ναρκωτικά σε στυλ βοτάνων, τις δυνατές κραυγές πάθους και την έντονη πολεμική απειλή, το Britannia δεν κατάφερε να αφήσει έντονα το στίγμα του.
Και για τους οπαδούς της ιστορικής ακρίβειας όμως το Britannia άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. H προσαρμογή φανταστικών στοιχείων αδικεί την μεγαλοπρέπεια ενός (μονολιθικού) πολιτισμού που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Το πρώτο κιόλας επεισόδιο προμηνύει μία σειρά με έντονο πολεμικό κλίμα με ψήγματα δραματικού χιούμορ και οι ηθοποιοί το υποστηρίζουν αρκετά καλά . Το να απεικονίσεις τον Kέλτικο πολιτισμό, με τη σωστή διαλεκτική ανάμεσα στο υπαρκτό και το φανταστικό είναι μια λεπτή γραμμή που εύκολα καταπατάται και εύκολα ξεφεύγει από την πραγματική ροή της ιστορίας. Τα σκηνικά, τα ρούχα οι φωτογραφίες ακόμα και η προφορά πρέπει συνδυαστούν άψογα για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς μιλάμε για έναν πολιτισμό όχι αρκετά χαρτογραφημένο. Το Britannia σε όλα αυτά στέκεται με αξιοπρέπεια και η συνέχεια θα δείξει πολλά.
Η σύγκριση κάθε σειράς εποχής (πχ Britannia) με το Game of Thrones πατάει πάνω σε υπαρκτές βάσεις, αλλά καταλήγει εμμονική και άστοχη. Το Game of Thrones δεν βασίζεται-εμπνέεται αυστηρά πάνω μια συγκεκριμένη ιστορική φάση/περίοδο με αποτέλεσμα να μπορεί να αλλάζει την ιστορία του διαρκώς και να προσαρμόζει την ροή της ιστορίας όπως αυτό θέλει. Η ιστορία διαχωρίστηκε ακόμα και από τα βιβλία και χάραξε την δική της πορεία, ώστε να γίνει πιο τηλεοπτική. Από παραγωγές που ενώ αυτό που πραγματεύονται έχει την δική του ιστορική υπόσταση, καταλήγουν να θέλουν να μιμηθούν και να πάρουν στοιχεία του το Game of Thrones βγαίνουν αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα που είναι φανερά σε όλους μας. Εν τέλει, σίγουρα δεν είναι αυτή η μόνη ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο Game of Thrones με το Britannia ή άλλες τέτοιου είδους σειρές, αλλά η συνεχής σύγκριση καταντά βαρετή και μονότονη.
Το Britannia έχει πράγματα ακόμα να δείξει και για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι έχει τον δικό του χώρο σε αυτόν το μαραθώνιο, με την δική του ιστορική υπόσταση και τον δικό του χαρακτήρα. Οι παρεκκλίσεις από την πραγματικότητα είναι αρκετές με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η ιστορία αρκετά, επιβραδύνοντας τα πράγματα. Όλα αυτά είναι μία πρώτη γεύση που έχουμε πάρει από το Britannia και σίγουρα δεν είναι μία, μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ίσα ίσα που περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία…