Είναι ωραίο όταν βλέπουμε δικοί μας άνθρωποι να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όχι λόγω κάποιας εθνικής υπερηφάνειας ή τίποτα τέτοιο αλλά επειδή όταν ξέρεις πόσο δουλευταράδες είναι τα άτομα αυτά και πόσο ζήλο και προσπάθεια ρίχνουν στις δουλειές τους, τότε δεν έχεις παρά να νιώθεις μόνο χαρά όταν τους βλέπεις να τα καταφέρνουν σε ένα χώρο που στη δικιά μας χώρα τουλάχιστον ακόμα βρίσκεται πολύ πίσω, παρά την εξαιρετική δουλειά πολλών ταλαντούχων δημιουργών.
Ο λόγος φυσικά για δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής μας, την DaNi και τον Ηλία Κυριαζή οι οποίοι σχεδόν την ίδια περίοδο βρέθηκαν να αναλαμβάνουν δουλειές για δύο μεγάλες εταιρίες της Αμερικής. Η πρώτη με το Coffin Bound – σε σενάριο του Dan Watters -, το οποίο εξέδωσε το πρώτο του τεύχος αυτόν τον μήνα κάτω από την εκδοτική σημαία της Image, ενώ ο δεύτερος με το Collapser – σε σενάριο των Mikey Way & Shaun Simon – για λογαριασμό της Young Animal (imprint της DC Comics η οποία στοχεύει σε πιο ενήλικες και πειραματικές ιστορίες) που αριθμεί ήδη 2 τεύχη. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που και οι δύο καλλιτέχνες ξεχωρίζουν με δουλειές τους στο εξωτερικό (η DaNi έχει δουλέψει παλιότερα με την 2000AD ενώ ο Ηλίας Κυριαζής πρόσφατα δούλεψε στον τίτλο Dirk Gentry’s Holistic Detective Agency
για την IDW) είναι οι καινούργιες τους αυτές δουλειές που έχουν εντυπωσιάσει τον κόσμο των κόμικς κι έχουν στρέψει τους τελευταίους μήνες τα πιο λαμπερά φώτα της ελληνικής κόμικ σκηνής πάνω τους. Ας πούμε όμως δύο λόγια γιατί αυτοί οι δύο καινούργιοι τίτλοι αξίζουν την προσοχή σας και την αγάπη σας αυτό το καλοκαίρι:
COFFIN BOUND
Το Coffin Bound είναι ένα απ’ τα πιο φιλόδοξα νέα πρότζεκτ της Image comics. Με σχέδια από την DaNi, την οποία οι περισσότεροι από εμάς στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από την αυτοέκδόσή της, Tales from the Strips (το οποίο και νίκησε στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς το 2015, στην κατηγορία Βραβείο Κοινού) και σενάριο του Dan Watters (LIMBO, Lucifer) η ιστορία τοποθετείται σε ένα post apocalyptic πλαίσιο το οποίο θυμίζει πολύ Άγρια Δύση. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Izzy Tyburn,η οποία μία μέρα σαν όλες τις άλλες συνειδητοποιεί ότι κάποιος θέλει να τη σκοτώσει. Κυνηγημένη λοιπόν από αιμοδιψείς δολοφόνους αλλά και απόκοσμα τέρατα η Izzy αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και να μάθει ποιος ή τι τη θέλει νεκρή. Ένα ανελέητο κυνήγι γάτας και ποντικιού λοιπόν ξεκινάει το οποίο θα αφήσει πίσω του μόνο καμμένη γη και πάρα πολύ αίμα.
Η ιστορία έχει βγάλει μέχρι στιγμής μόνο ένα κεφάλαιο, το οποίο ωστόσο μας έχει αφήσει τρομερά ενθουσιασμένους. Το σχέδιο της DaNi είναι εξαιρετικό και λεπτομερέστατο αποδεικνύοντας την εξέλιξη που είχε και η ίδια σαν δημιουργός όλα αυτά τα χρόνια. Η έμπνευσή της φαίνεται να αντλεί στοιχεία τόσο από γκανγκστερικές ταινίες τύπου Bonnie and Clyde και The Goodfellas αλλά και την cyberpunk αισθητική των ταινιών του Mad Max και ιδιαίτερα αυτή του Fury Road. Το πρώτο αυτό τεύχος είναι γεμάτο δράση και έξυπνους διαλόγους αλλά και με μία εντελώς παράλογη ατμόσφαιρα όπου το υπερφυσικό στοιχείο αναμιγνύεται με το western. Η δυστοπική του ατμόσφαιρα διακρίνεται σε όλη την έκταση του κόμικ, ενώ οι χαρακτήρες με μυστήριο και διπλές ατζέντες παίρνουν τον πρώτο λόγο. Βέβαια για πρώτο τεύχος πολλά ακόμα δεν βγάζουν απόλυτο νόημα, και αυτό λόγω του world-building που ακόμα χτίζεται – και του σεναριακού στυλ του Watters, που δεν μας συνηθίζει σε mainstream σενάρια, αλλά αυτά είναι πολύ συνηθισμένα στοιχεία για ένα νέο κόμικ.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ίσως να είναι πολύ νωρίς για να πέφτουμε τόσο σύντομα σε εικασίες όμως εμείς θα το πούμε: περιμένουμε πολλά πράγματα από την εν λόγω ιστορία. Το πρώτο τεύχος μας ικανοποίησε τόσο πολύ που απλά θέλουμε να έρθει ο Σεπτέμβρης διακαώς ώστε να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο τεύχος. Και κρίνοντας από την εξαιρετική δουλεία που έγινε ήδη στο πρώτο τεύχος, τότε δεν έχουμε παρά μόνο να ελπίζουμε ότι οι περιπέτειες της Izzy θα μας κρατάνε συντροφιά για πολύ καιρό ακόμα – γιατί όχι και πέρα από τα ήδη ανακοινωθέντα 6 τεύχη…
COLLAPSER
Το Collapser αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη σαν project. Πρώτα από όλα γιατί θα εκδιδόταν κάτω από τις φτερούγες της Young Animal, μίας θυγατρικής εταιρίας της DC Comics, δημιουργημένη από τον Gerard Way (Umbrella Academy) της οποίας κύριος στόχος ήταν η αναδημιουργία διαφόρων χαρακτήρων της DC Comics κάτω από ένα πιο ενήλικο πρίσμα. Μία από τις γνωστότερες ιστορίες της Young Animal είναι το Doom Patrol κάτω από την καθοδήγηση του ίδιου του Way ο οποίος δηλώνει και φανατικός της συγκεκριμένης ομάδας. Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο του κόμικ ήταν ότι θα αποτελούσε την πρώτη δουλειά του αδερφού του Gerard Way, Mikey Way, μπασίστα των My Chemical Romance, την οποία θα την δημιουργούσε με τον Shaun Simons (The True Lives of the Fabulous Killjoys). Και φυσικά για όλους εμάς ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε για μία ακόμη φορά τον Ηλία Κυριαζή να αναλαμβάνει ένα κόμικ στην DC, σε μία από τους δύο μεγαλύτερους εκδοτικούς κολοσσούς των κόμικ διεθνώς.
Η ιστορία του Collapser μιλάει για τον Liam James ο οποίος υποφέρει από αγχώδη διαταραχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τον ευχαριστεί τίποτα γύρω του: Από τη δουλειά του ως νοσηλευτής μέχρι τη σχέση του με την κοπέλα του. Το μόνο που του δίνει παρηγοριά είναι η μουσική με την οποία ασχολείται επαγγελματικά ως DJ τα βράδια. Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα δέμα το οποίο περιέχει μία… μαύρη τρύπα. Και ξαφνικά η ζωή του αλλάζει.
Το Collapser φαίνεται βαθύτατα επηρεασμένο από τη δουλεία του Gerard Way και ιδιαίτερα από το Umbrella Academy. Η ιστορία έχει γρήγορη ροή και παρασύρει αμέσως τον θεατή χωρίς όμως να τον κάνει να «αγκομαχάει». Το χιούμορ της ιστορίας είναι πάρα πολύ ιδιόρρυθμο και οι χαρακτήρες βαθύτατα ανθρώπινοι και αληθινοί. Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση στο εν λόγω κόμικ είναι το σχέδιο του Κυριαζή. Το ιδιαίτερο σχέδιο του έμπειρου δημιουργού και σχεδιαστή καταφέρνει να χτίσει έναν ευφάνταστο κόσμο. Στο χτίσιμο τέτοιων ιδιαίτερων και ευφάνταστων κόσμων μας έχει συνηθίσει ο Κυριαζής, ο οποίος στο παρελθόν έχει χτίσει και άλλους αντίστοιχα εντυπωσιακούς κόσμους, με χαρακτηριστικότερο ίσως εκείνον του Elysium. Στο Collapser φαίνεται ότι στον Κυριαζή έχει δοθεί μεγάλη καλλιτεχνική ελευθερία, η οποία διακρίνεται από το σχέδιο της σειράς, το οποίο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και μάλιστα με την ιδιαιτερότητα του καταφέρνει και δένει με απίστευτο τρόπο με το σενάριο των Way & Simon.
Το κόμικ με τα -μέχρι στιγμής- δύο -από τα συνολικά έξι- τεύχη του, έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού, έχει χτίσει πολύ γερά θεμέλια για τη μετέπειτα πορεία του και όλα δείχνουν ότι πάει για μεγάλα πράγματα στο χώρο των Αμερικάνικων κομικς.