Τέτοιες μέρες διακοπών πάντα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση αλλά και περισυλλογή και αναδιάταξη των σκέψεών μας. Εξ’ ού και θεωρήσαμε πως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να συλλέξουμε τη σκέψη μας μετά και το τέλος ενός ακόμα Comicdom Con Athens και να πούμε τη γνωμούλα μας πάνω σε αυτό…
Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα, το Comicdom Con κατάφερε να στήσει μια μεγάλη πολιτισμική γιορτή στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τα κόμικς με πιο διαδραστικό τρόπο. Απόδειξη για αυτό είναι και τα πολλά panels και workshop στα οποία δίνεται χώρος και ευκαιρία σε δημιουργούς, εκδότες και λάτρεις των κόμικς να έρθουν σε επαφή με τη λειτουργία, τις θεματικές και τους διάφορους προβληματισμούς του μέσου, δοκιμάζοντας την εξωστρέφειά του.
Το φετινό Con μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στην γνωστή του ημερομηνία, αφού με την πανδημία χάσαμε ένα (το δίσεκτο 2020) και το άλλο το πήραμε αργοπορημένα (τον Σεπτέμβριο του 2021). Με την διεξαγωγή του για δεύτερη φορά στην πλατεία Κλαυθμώνος, με πληθώρα δημιουργών και καλλιτεχνών στα artists και self-publishers alley, εκδοτικούς οίκους, κομιξάδικα, merchandise κλπ, νομίζουμε πως είναι ασφαλές να πούμε πως αυτή είναι και η θέση του από εδώ και πέρα. Ο ανοιχτός και κεντρικός χώρος της Κλαυθμώνος είναι ιδανικός για το φεστιβάλ, σπάζοντας το κλειστοφοβικό αίσθημα που μπορεί να έπιανε κάποιον στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση ή στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Το τριήμερο κύλησε ομαλά με απίστευτη μαζικότητα κόσμου να επισκέφτονται τα τραπεζάκια των δημιουργών και τα περίπτερα των εκδοτών. Το Σάββατο ειδικά υπήρξε “πανικός”, ενώ την Κυριακή παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα διάφορα προβλήματα που έφερε στους συμμετέχοντες, ο κόσμος δεν μειώθηκε ιδιαίτερα και ο ενθουσιασμός του έμεινε απαράμιλλος.
Την φετινή διοργάνωση άνοιξαν τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, για πρώτη φορά πριν την έναρξη του τριημέρου – προηγουμένως γίνονταν το βράδυ της Παρασκευής, της πρώτης μέρας του φεστιβάλ. Η αναγνώριση της προσπάθειας που έγινε φέτος για μία ουσιαστική αναβάθμιση των βραβείων και της λειτουργίας της Ακαδημίας έγινε αρκετά αναγνωρίσιμη, και έδειξε πως η ελληνική κόμικς σκηνή αν και δοκιμάστηκε κι αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, πλέον δείχνει να έχει ξαναβρεί τον προ-Covid καλό της εαυτό!
Στο πρόγραμμα επίσης επανήλθε ο δημοφιλής Διαγωνισμός Comicdom Cosplay με τους κορυφαίους cosplayers της Ελλάδας να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην κατασκευή εντυπωσιακών και ευφάνταστων στολών καθώς και σε δυναμικές επί σκηνής παρουσιάσεις. Οι συζητήσεις των events κυμάνθηκαν γύρω από διλλήματα όπως χαρτί ή οθόνη, hero or villain αλλά και τα comicbook wars του Star Wars. Στα panels είδαμε μια επίκαιρη συζήτηση γύρω από τα κόμικς και τον πόλεμο και τις διαφορές σχολές αντιμετώπισης που δεν φαίνεται να πάψει να μας απασχολεί. Ένα ακόμα ιδιαίτερο panel ήταν εκείνο του My Hero Academia, όπου όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τούς ηθοποιούς φωνής τής ελληνικής έκδοσης της σειράς και να συζητήσουν για την μεταφορά της στα ελληνικά δεδομένα, τις δυσκολίες που προκύπτουν και τις προοπτικές που ανοίγονται.
Στο σκέλος των προβολών, είχαμε τα μικρού μήκους ισπανικά animation για ενήλικες, με τίτλο Γυναίκες Δημιουργοί Κινουμένων Σχεδίων Για Τον 21ο Αιώνα. Στις ταινίες αυτές συγκεντρώνεται μια ενδιαφέρουσα διαγενεακή ομάδα από τις καλύτερες Ισπανίδες δημιουργούς animation! Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε σπουδαίες καλλιτέχνιδες να αξιοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικές τεχνικές animation και να μετατρέπουν την αστάθεια που συνήθως συνοδεύει αυτή τη μορφή κινηματογραφικής έκφρασης σε μια εγγύηση εκφραστικής ελευθερίας.
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον φετινό τιμώμενο καλλιτέχνη, που δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη. Σε μια άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση, ξαναβαδίσαμε όλη την καριέρα του σκιτσογράφου, από έργα σε περιοδικά και εφημερίδας που έχει εργαστεί, από το socomic.gr, από εκδόσεις του όπως την τριλογία του Ανώνυμος, Ο Αθηναίος, Εικόνες Από Τα Σύννεφα, Σαν Όνειρο. Στην αναδρομική αυτή έκθεση του δημιουργού, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε περισσότερα από 50 έργα του.
Από άλλες εκθέσεις είχαμε το αφιέρωμα στον θρύλο της Wonder Woman, με αφορμή και το κλείσιμο των 80 χρόνων από την πρώτη της κυκλοφορία. Ώντας έως και σήμερα, η πιο αναγνωρίσιμη υπερηρωίδα, με το αποτύπωμά της να εκτείνεται όχι μόνο σε πολλές γενιές, αλλά και υπερβαίνει τα γλωσσικά εμπόδια και τις ηλικίες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης για εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Σε συνδυασμό και με το sketch event, «80 Χρόνια Wonder Woman», όπου εικονογράφοι σχεδιάζουν τις δικές τους εκδοχές της αγαπημένης ηρωίδας, ζωντανά για το κοινό, αποτέλεσε ένα γεγονός που θα θυμόμαστε καιρό από το φεστιβάλ.
Ειδική μνεία πρέπει να δώσουμε στις καταπληκτικές εκθέσεις, Οι Ιστορίες μας, μας Έφεραν Εδώ και The Window Comics Project. Στην πρώτη, μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύουν μέσα από δέκα ιστορίες, περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα φυλής, θρησκείας, τάξης, εκπαιδευτικής ανισότητας, συστηματικής εκτόπισης και διακρίσεων, ψυχικής υγείας, αναπηρίας και ακτιβισμού. Η συγκεκριμένη έκθεση βασίζονταν και σε μια αντίστοιχη αμερικάνικη ανθολογία κόμικς. Στη δεύτερη, κομίστ(ρι)ες από όλη την Ευρώπη, σχεδιάζουν σε μία σελίδα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον τους.
Τέλος, από εκθέσεις είχαμε και την παρουσίαση των (αδίκως) ξεχασμένων έργων από το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς, που είχε γίνει το 1994 και μια ακόμα φορά το 2012, στο φετινό λοιπόν Con παρουσιάζονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά.
Μπορεί να μην κατάφερε να έρθει τελικά ο Esad Ribic (με το καλό του χρόνου), αλλά διάφοροι διεθνείς καλεσμένοι του χώρου παρευρέθηκαν στο τριήμερο, μεταξύ αυτών η Tea Rozman (συνιδρύτρια του Green Card Voices), ο Andrew Farago (curator στο Cartoon Art Museum), Tania Cardoso (εικονογράφος), Eva Hilhorst (αρχισυντάκτρια του Drawing The Times, μια διαδικτυκακή πλατφόρμα για δημοσιογραφία σε μορφή κόμικς). Η καθεμία και ο ένας είχαν και το αντίστοιχο panel ή workshop του, στα οποία και μετέφεραν τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις για το μέσο των κόμικς.
Νομίζουμε πως την ανυπομονησία μας για το επόμενο δεν μπορούμε να την κρύψουμε. Αλλά μαζί να δώσουμε την υπόσχεση πως το μικρόβιο των κόμικς θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό μέχρι την επόμενη μεγάλη συνάντηση σε κάποιο Con!