Before Υour Εyes – Μια ζωή εν ριπή οφθαλμού

Ηρώ Παπασπύρου Από Ηρώ Παπασπύρου 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Τι γίνεται αν κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, η ιστορία προχωράει και εσύ δε μπορείς να την σταματήσεις? Όλος ο μηχανισμός του Before your eyes είναι αυτός. Ανοιγόκλεισε τα μάτια σου και προχώρα στην επόμενη ανάμνηση, σε ένα παιχνίδι που σε αγγίζει βαθιά, προσφέροντας σου μια τελείως καινούργια εμπειρία.

Παίρνεις τον ρόλο του Benjamin Brynn, ενός ατόμου που πέθανε και η ψυχή του περιφέρεται στο afterlife, σε μια τεράστια λίμνη. Η ψυχή σου τραβάει την προσοχή του Βαρκάρη, ενός ανθρωπόμορφου λύκου, που ψάχνει ενδιαφέρουσες ψυχές για να τις παρουσιάσει στον Τελικό Κριτή, που θα κρίνει αν έχεις μια άξια ψυχή ή όχι.

Ο Βαρκάρης σου ζητάει να αναβιώσεις την ζωή σου, μέσα από στιγμιότυπα, για να εξερευνήσει τις αναμνήσεις σου. Σου δίνει μια προειδοποίηση όμως. Όσο και να σου αρέσει μια στιγμή, δε μπορείς να κάτσεις εκεί. Θα πρέπει να προχωρήσεις. Όπως και στην πραγματικότητα, έτσι και στη μετα θανάτιον ύπαρξη, η ζωή δε σταματάει. Προχωράει.

Κάθε φορά που προχωράς στην επόμενη ανάμνηση μπορεί να έχουν περάσει ώρες, μέρες ή και χρόνια. Το πόσο μακριά θα πας δεν εξαρτάται από εσένα, αλλά από το ποια γεγονότα καθόρισαν την ύπαρξη του Benjamin. Τα παιδικά χρόνια είναι πυκνά, όταν κάθε πράγμα είναι νέο και πρωτόγνωρο. Όσο περνάνε τα χρόνια τα κενά μπορεί να μεγαλώνουν και τα γεγονότα να γίνονται πιο δραματικά.

Το παιχνίδι έχει ένα εξαιρετικό eye detection μηχανισμό, που πιάνει και τις πιο μικρές σου κινήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διακόπτεις μια ανάμνηση πριν αυτή τελειώσει. Πριν δεις και εξερευνήσεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει. Κάθε φορά που τελειώνει μια ανάμνηση έχεις ένα πικρό συναίσθημα ότι δεν κατάφερες να κάτσεις παραπάνω και να μάθεις όλα όσα έγιναν, με τη γνώση ότι δε μπορείς να ξαναγυρίσεις πίσω σε αυτήν.

Ο τρόπος αυτός να περιηγηθείς το παιχνίδι του δίνει σχεδόν μια ονειρική διάσταση, που πόρτες στο χρόνο ανοίγουν και κλείνουν χωρίς τον έλεγχο σου. Ενώ το παιχνίδι σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις και το κλασικό mouse control για να περιηγηθείς τις αναμνήσεις, το παιχνίδι χάνει πολύ μεγάλο κομμάτι της αξίας του αν προτιμήσεις να το χρησιμοποιήσεις. Το γεγονός ότι “αναγκάζεσαι” να φύγεις από αναμνήσεις χωρίς να το θέλεις, παρόλο που μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε εκνευρίζει, είναι τελικά αυτό που χτίζει όλη την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Το Before your eyes ήταν για εμένα μια βαθιά συγκινητική και καινούργια εμπειρία. Με runtime που δεν ξεπερνάει τις δύο ώρες είναι ένα τρομερό παιχνίδι για να περάσετε ένα απόγευμα.

Αγοράστε το εδώ.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.