Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Danish Girl – Οσκαρικό αλλά τελικά λίγο…
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Danish Girl – Οσκαρικό αλλά τελικά λίγο…
Cinema

Danish Girl – Οσκαρικό αλλά τελικά λίγο…

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 5 Φεβρουαρίου 2016
Τελευταία Ενημέρωση 25 Φεβρουαρίου 2019
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Λίγο η έντονη οσκαρική του παρουσία (υποψήφιο για 4 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Ἀ ανδρικού και Β’ γυναικείου), λίγο το ότι αυτή η βδομάδα είναι σχετικά “ήσυχη”από νέες ταινίες, αποφασίσαμε αυτή την βδομάδα να ασχοληθούμε με μια ταινία που κυκλοφόρησε την προηγούμενη βδομάδα, και που μπορεί οι περισσότεροι να την έχετε ήδη δει. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζουμε το Κορίτσι από την Δανία.

Η ταινία αφηγείται την αληθινή  ιστορίας της Lily Elbe, (γεννημένης ως Einar Wegener, 1882-1931), μιας transgender και μάλιστα από τις πρώτες που υπεβλήθησαν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ακόμα η μέθοδος ήταν πειραματική και στην καλύτερη περίπτωση αρκετά βάναυση και επίπονη. Η  Elbe είναι μια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη μορφή του LGBT+ κινήματος, και μάλιστα το σχετικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κοπεγχάγης, το MIX Copenhagen, δίνει βραβεία που φέρουν το όνομα της.  Βέβαια η ταινία δεν έχει βλέψεις ντοκιμαντέρ, και βασίζεται πολύ περισσότερο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff (2000), από το οποίο αντλεί και το περισσότερο υλικό της.27DANISHGIRL-master675

Η εν λόγω ταινία λοιπόν εστιάζει στο μεγαλύτερο μέρος της στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Eddie Redmayne (Theory of Everything, Jupiter Ascending) και της Alicia Vikander (Ex Machina, The Man from U.N.C.L.E), η οποία φαίνεται πως έχει ξετρελάνει την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και είναι κλεισμένη για κάποιες αρκετές μεγάλες παραγωγές τα επόμενα χρόνια.

Η δυναμική η οποία αναπτύσσεται μεταξύ αυτών των δύο είναι και η κινητήρια δύναμη της ταινίας. Από την μία ο Redmayne απεικονίζει, με έναν σχεδόν αψεγάδιαστο τρόπο, τόσο το βαθύ ψυχολογικό δράμα που βιώνει ένας άνθρωπος μέχρι να ανακαλύψει την σεξουαλικότητα του αλλά και τον τρόπο έκφρασης της.  Από την άλλη η Vikander μετουσιώνει με τον δικό της τρόπο μια γυναίκα η οποία αφενός δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα στην εκτίμηση που είχε στον εαυτό της και αφετέρου παλεύει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις καταστάσεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι τρόποι ερμηνείας  των ηθοποιών. Ο Redmayne, βασισμένος τόσο στο τεράστιο ταλέντο του όσο και σε μια μακρά βρετανική παράδοση που δεν επιδοκιμάζει εξάρσεις, επιλέγει μια διακριτική, μικρομιμητική προσέγγιση, εστιάζοντας στις κινήσεις των χεριών και στις ανεπαίσθητες εκφράσεις του προσώπου. Αντίθετα, η  Vikander προτιμά μια πιο σωματική, γήινη και πιο άμεση επαφή με τα συναισθήματα της. Όποια μέθοδο και να προτιμούν, το μόνο σίγουρο είναι πως εικαστικά και ερμηνευτικά ταιριάζουν πάρα πολύ. Στα θετικά της ταινίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αξιοπρόσεχτα σκηνικά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν συμβολικά για την συναισθηματική κατάσταση των ηρώων.

MTM0NzIxNjIyNjkwMDIzNDM0

Ωστόσο κάπου εδώ τελειώνει η θριαμβολογία και ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ταινία σε όλους τους τομείς. Αρχικά στο θέμα της ιστορίας. Μπορεί η ταινία να βασίστηκε, όπως είδαμε, στο βιβλίο του David Ebershoff παρόλα αυτά  στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία δεν αγγίζει το πραγματικό της ζήτημα. Μπορεί στο poster να φαίνεται το πρόσωπο του Redmayne, μπορεί όλο το marketing να κινήθηκε γύρω από το ότι η ταινία αφορά μια transgender, στην πραγματικότητα όμως το film εστιάζει πολύ περισσότερο στο «δράμα»” της συζύγου. Η Vikander είναι ουσιαστικά το κορίτσι από την Δανία (σε κάποια στιγμή μάλιστα και μέσα στην ταινία αναφέρεται έτσι). Αντίθετα η Lily, παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι, υποτίθεται για αυτή, πετιέται σε μερικές σκηνές, που είτε κοιτάει περούκες είτε κλείνεται σε κάποιο δωμάτιο.  Οι δημιουργοί του film όχι μόνο πέταξαν έξω κομβικά κομμάτια της ιστορίας, όπως η καταπίεση και ο κρατικός ρατσισμός που δέχθηκε η Εlbe, αλλά δεν καταδέχθηκαν να βάλουν στο στόρι κανένα στοιχείο της μάχης που έδωσε εναντίον τους, όπως τον αγώνα που έκανε για να κατοχυρωθεί νομικά το δικαίωμα της να αλλάξει όνομα και ταυτότητα.

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης εστιάζει την κριτική του στην ιατρική της περιόδου, υπονοώντας πως σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Προφανώς και αγνοεί το κοινό στο οποίο απευθύνεται, την LGBT+ κοινότητα, η οποία μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, όχι μόνο από γιατρούς που προσπαθούν να “θεραπεύσουν” την διαφορετική τους σεξουαλικότητα, αλλά και από μεγάλες κοινωνικές ομάδες που ακόμα και σήμερα πιστεύουν πως τέτοια φαινόμενα είναι αφύσικα και ότι πρέπει να μην είναι καν θέμα συζήτησης στην δημόσια σφαίρα, λες και οι άνθρωποι θα έπρεπε να κρύβονται.Ίσως είναι λογικό να υποθέτει κάτι τέτοιο ο δημιουργός, καθώς παρόλο που η ταινία μιλά για μια transgender οι συντελεστές της ταινίας είναι  στην πλειοψηφία τους ετεροφυλόφιλοι (και λευκοί αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).

landscape-1441126155-hbz-the-danish-girl

Επιπλέον, ένα μεγάλο ζήτημα της ταινίας είναι και η σκηνοθεσία, την οποία ανέλαβε ο γνωστός, υπερσυντηρητικός κλέφτης Όσκαρ Tom Hooper (The King’s Speech, Les Misérables ). Ο Hooper επιμένοντας στην  υπερστυλιζαρισμένη του μέθοδο, αντιμετώπισε το Danish Girl ως έναν κινούμενο πίνακα ζωγραφικής, δίνοντας πολύτιμο φιλμικό χώρο και χρόνο σε τοπία, χρώματα και πλάνα τα οποία δεν απέφεραν κανένα συναισθηματικό φορτίο και καμία ένταση. Αυτή η πλαδαρότητα της εικονογραφίας και του μοντάζ, μπορεί μεν να απέφερε κάποια οπτική ποικιλία στο έργο, αλλά του κόστισε σε ρυθμό, ένταση και ταχύτητα. Ταυτόχρονα ο Hooper, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει το θέμα για μια δυνατή ψυχαναλυτική αφήγηση, επιμένει να φέρεται στο κοινό του σαν μικρά παιδιά, να τους καθοδηγεί από το χέρι. Διανθίζει το στήσιμο των σκηνών και του μοντάζ με στοιχεία, σαν να λέει “τότε συνέβη αυτό” ή “αυτό σημαίνει εκεινο” μειώνοντας τον θεατή του σε απλό δέκτη. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που το κάνει αυτό, όμως το σινεμά ως Τέχνη δεν μπορεί να έχει τέτοιες συμπεριφορές. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε πως η σκηνοθεσία του δεν είναι εντελώς άχαρη. Η δουλειά του, όσον αφορά τον συσχετισμό σκηνικών και ανθρώπων, είναι ενδιαφέρουσα, όμως ακόμα και αυτό το χρησιμοποιεί ως επεξήγηση, στερώντας από τον θεατή την διαδικασία της σκέψης. Ευτυχώς βέβαια δεν υπάρχουν πιθανότητες να κλέψει κάποιο Όσκαρ φέτος, όπως έκανε το 2010.

Danish-Girl-The-poster

Tελικά, το Danish Girl βρίσκεται λίγο όταν συγκρίνεται με άλλα, παρόμοια έργα. Είναι μια ταινία που άργησε να έρθει περίπου 10 χρόνια, και όταν τελικά ήρθε, φάνηκε πως είχαμε ξεπεράσει αυτό που ήθελε να πει. Θεματικά ίσως αξίζει σαν εισαγωγή σε ένα δύσκολο θέμα, όμως όπως και να έχει τα τρομερά προβλήματα φόρμας που έχει δεν το αφήνουν να επιτελέσει ούτε αυτό. Χωρίς τις τεράστιες ερμηνείες δεν θα μιλούσαμε καν για αυτή την ταινία…

TAGGED:Alicia VikanderDanish GirlDavid EbershoffEddie RedmayneEx MachinaJupiter AscendingLes MiserablesThe King's SpeechThe Man from U.N.C.L.ETheory of EverythingTom Hooper
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο 10+ 1 λόγοι που ο Deadpool είναι ο καλύτερος superhero Και σίγουρα πιο ο γαμάτος
Επόμενο άρθρο Νοragami-Nοragami Aragoto:Ο αδέσποτος θεός των otaku!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Fantastic Beasts and Where to Find Them- Ο κόσμος του Χάρι Πότερ μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μας- και μας είχε λείψει αυτό

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
14 Νοεμβρίου 2018
Cinema

Τα βραβεία SC! Που θα δίναμε εμείς το χρυσό αγαλματίδιο;;

admin
admin
28 Φεβρουαρίου 2016
CinemaΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2019

Oι 10 ταινίες που σημάδεψαν το 2019

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
8 Ιανουαρίου 2021
Cinema

Green Knight – Στον δρόμο για τη φωτογραφία, χάσαμε τον μύθο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
14 Νοεμβρίου 2021
Cinema

Τhe Trial of Chicago Seven – Ποια δικαιοσύνη;

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
21 Οκτωβρίου 2020
Cinema

Crimes of Grindelwald – Εξερεύνηση της πιο σκοτεινής πλευράς του κόσμου της μαγείας

admin
admin
19 Απριλίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?