O Bras De Olivia Domingos είναι ο γιος ενός διάσημου βραζιλιάνου συγγραφέα που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει και αυτός σαν τον πατέρα του. Μέχρι στιγμής όμως περιορίζεται απλά στο να γράφει νεκρολογίες σε μία εφημερίδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι καλείται να κλείνει τις “ιστορίες” διαφόρων ανθρώπων που δε γνώρισε ποτέ, ενώ η δικιά του ζωή δεν έχει ξεκινήσει καν. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Μέχρι που μια μέρα ξαφνικά ο Bras πεθαίνει. Και ο σεναριογράφος αποφασίζει να μας κάνει ένα ταξίδι στη ζωή του Bras. Κάθε φορά ξαναζεί τη ζωή του και κάθε φορά πεθαίνει σε διαφορετική ηλικία και σε διαφορετική περίοδο της ζωής του.
Το Daytripper είναι ένα κόμικ που εκδόθηκε το 2010 από τη Vertigo και πρόκειται για τη συλλογική δουλειά δύο δίδυμων αδελφών από τη Βραζιλία του Fabio Moon (Casanova) και του Gabriel Ba (Umbrella Academy) σε ιστορία και σενάριο. Το φετινό καλοκαίρι κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ σε μετάφραση Σάββα Αργυρού. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο προσωπικό project των δύο αδερφών μια και η ιστορία δανείζεται έντονα στοιχεία από τη βραζιλιάνικη κουλτούρα. Η ιστορία από μόνη της είναι εμπνευσμένη από το μεγάλο βραζιλιάνικό λογοτεχνικό έργο “Μετά Θάνατον Απομνημονεύματα του Bras Cubas” (μεταφρασμένα επίσης και ως Επιτάφιος Ενός Μικρού Νικητή) του Ζουακίμ Μαρία Μασάντου. Σε όλη τη διάρκεια του κόμικ συναντάμε μαγευτικές απεικονίσεις των τοπίων της χώρας και πάρα πολλές αναφορές στα εξωτικά έθιμα και τις παραδόσεις της Βραζιλίας φανερώνοντας έτσι τη σύνδεση αλλά και την αγάπη των δύο αδερφών για τις ρίζες τους .
Η δομή της ιστορίας είναι αυτή που ουσιαστικά προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το κόμικ ακολουθεί τη δομή της ανθολογίας. Σε κάθε κεφάλαιο εξιστορείται η ιστορία του Bras την ημέρα που βασικά ο ίδιος πεθαίνει. Πρόκειται λοιπόν για έναν επικήδειο λόγο ή μάλλον καλύτερα για μια νεκρολογία σαν αυτές που βλέπουμε τον ίδιο τον Bras να γράφει προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Το σενάριο δεν ενδιαφέρεται να μας παρουσιάσει κάποιου είδους συνέχεια μεταξύ των κεφαλαίων. Σκοπός του δεν είναι να μας δώσει μία ενιαία ιστορία για τον Bras αλλά φαίνεται περισσότερο σαν να προσπαθεί να αποδώσει έναν φόρο τιμής στη δύναμη αλλά και στην παροδικότητα της ανθρώπινης ζωής. Πράγματι ο Bras πεθαίνει κάθε φορά σε μία διαφορετική ηλικία από παιδί μέχρι γέρος. Κάποιες φορές έχει οικογένεια, κάποιες φορές είναι επιτυχημένος συγγραφέας σαν τον πατέρα του, κάποιες φορές αναζητά τον καλύτερό του φίλο. Και κάθε φορά πεθαίνει ξαφνικά και απρόβλεπτα. Επίσης, κάθε μία από τις ιστορίες, έχει για τίτλο έναν αριθμό, συγκεκριμένα την ηλικία που πεθαίνει ο πρωταγωνιστής στο κάθε κεφάλαιο. Γιατί το μόνο σίγουρο πράγμα από τη στιγμή που γεννιέσαι είναι ότι θα πεθάνεις. Και αυτό είναι το βασικό ερώτημα που συναντάει ο αναγνώστης. Πότε ο άνθρωπος αρχίζει πραγματικά να ζει;
Το σχέδιο των δύο αδερφών ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της ιστορίας. Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τα διαφορετικά σχεδιαστικά στυλ των δύο αδερφών να ενώνονται δημιουργώντας έτσι ένα σχέδιο αρκετά καρτουνίστικο μεν, με σημεία ρεαλισμού δε. Τα σκίτσα μπορεί ίσως να θυμίσουν σε αρκετούς το σχεδιαστικό ύφος του Lemire ως προς το τρόπο που στέκονται οι χαρακτήρες μέσα στα καρέ, ενώ σαφέστατη είναι και η επιρροή από τον Mike Mignolia, μιας και οι δύο δημιουργοί έχουν εργαστεί πολλές φορές στους τίτλους του Hellboy. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στα χρώματα του Dave Stewart, (ο οποίος συνεργάστηκε ξανά με τον Gabriel Ba στο Umbrella Academy) ο οποίος με τα ψυχεδελικά του χρώματα ντύνει υπέροχα τα σουρεαλιστικά σχέδια της κάθε ιστορίας.
Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της ζωής; Πότε ένας άνθρωπος αρχίζει όντως να ζει; Τελικά τη ζωή μας την καθορίζουν τα κατορθώματά μας ή οι προσωπικές μας σχέσεις; Καμία από αυτές τις απαντήσεις δε δίνονται σε αυτό το κόμικ και ταυτόχρονα δίνονται όλες. Το Daytripper είναι ένα κόμικ το οποίο θέλει να μιλήσει για τον αγώνα της ζωής. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ιστορία του είναι γλυκόπικρη. Κάθε φορά που ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τους διαφόρους θανάτους του Bras, έρχεται αντιμέτωπος με τις δικές του αγωνίες. Το Daytripper είναι ένα κόμικ για αυτούς τους καθημερινούς αγώνες. Είναι ένα κόμικ που προσπαθεί να δείξει στον αναγνώστη τι είναι τελικά τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής. Τέλος όμως, το Daytripper είναι ένα γλυκόπικρο και πανέμορφο κόμικ για τον θάνατο. Και ταυτόχρονα είναι ένα πανέμορφο κόμικ για τη ζωή.