Πόσο σημαντική ήταν η δολοφονία του Sirius Black;

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Στις 17 Ιουνίου 1996 πεθαίνει ο Sirius Black σε ηλικία 36 ετών. Γιατί έπρεπε ο Sirius να πεθάνει τόσο νέος και κυρίως γιατί έπρεπε να πεθάνει μόλις 2 χρονιά μετά τη συνάντησή του με τον Harry; Η σημασία της δολοφονίας και της απώλειας του Σείριου για την ανάπτυξη της ιστορίας είναι τόσο σημαντική όσο ήταν και η παρουσία του στη ζωή του Harry.

black3

Η σημασία της παρουσίας του, ως νονού

Ο Harry εμπλέκεται στον Α και στον Β Μαγικό Πόλεμο με έναν τρόπο προσωπικό, που τον καθιστά πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω της προφητείας που ορίζει εκείνον ως τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να σκοτώσει τον Βόλντεμορτ αλλά και μέσω της μετατροπής του ίδιου του εαυτού του σε πεμπτουσιωτή. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε τη σημασία της δράσης που είχαν οι γονείς του στον Α Μαγικό Πόλεμο, ως μέλη του Τάγματος του Φοίνικα και φυσικά  δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία της δολοφονίας τους από τον Voldemort. Όλα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της προσωπικής σχέσης ανάμεσα στον Χάρι και τον Voldemort, ανάμεσα στον Χάρι και τους Θανατοφάγους πάντα μέσα στο πλαίσιο του Μαγικού Πολέμου.

james lilly

Αυτό το οικογενειακό παρελθόν ο Harry το βίωσε ως μωρό και θα χρειαστεί κάποιον να το αναδείξει. Αυτός είναι o Sirius που ταυτόχρονα παίζει και τον ρόλο του κηδεμόνα. Ο Sirius συνδέει τον Harry με την πραγματικότητα των τότε ζωντανών γονιών του. Είναι ο άνθρωπος που εμφανίζεται για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατό τους σκοτώνοντας τον δολοφόνο τους, Ποντικοουρά (αν και ευτυχώς δεν τα καταφέρνει) και αργότερα (μαζί με τον Lupin φυσικά) θα μιλήσει στον Harry για τον έφηβο James και τη σχέση του με τη Lilly. Αποτελεί την πατρική φιγούρα που συμβουλεύει και στηρίζει τον Harry, αλλά και προσπαθεί να του μιλήσει για το Τάγμα του Φοίνικα και τον συγχαίρει για την ίδρυση του Στρατού του Dumbledore. Θα μπορούσε και ο Lupin να έχει παίξει τέτοιο ρόλο  στη ζωή του Χάρι, αλλά ο Sirius ταυτίζεται πολύ περισσότερο με τον James και είναι και αυτός που μπορεί να σπρώξει τον Harry στο δρόμο του ηρωισμού.

fathers1

Η σημασία της δολοφονίας και της απώλειας

1 Αυτή η σχέση του Χάρι με τον Σείριο (αυτή που βοήθησε τον Voldemort να σύρει τον Harry στο Υπουργείο Μαγείας) είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντική τη δολοφονία του. Στο σημείο που η Bellatrix Lastrange σκοτώνει τον Sirius, μπορούμε να πούμε πως η πιστή φίλη του Voldemort ξανασκοτώνει τους γονείς του Harry Potter. Η δολοφονία γίνεται και πάλι μπροστά στα μάτια του παιδιού, αλλά αυτή τη φορά ο Harry είναι σχεδόν 16. Βιώνει το γεγονός και θέλει να πάρει εκδίκηση. Φτάνει στο σημείο να ασκήσει στην Bellatrix την ασυγχώρητη βασανιστική κατάρα (αν και δεν τα καταφέρνει). Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του χαρακτήρα και της ιστορίας αλλά και της ισχυροποίησης της προσωπικής σχέσης του Harry με τους Θανατοφάγους.

2 Στη συνέχεια η απουσία αυτής της πατρικής φιγούρας αναγκάζει στον νεαρό Harry να πάρει το κυνήγι των πεμπτουσιωτών και την τελική νίκη πάνω του. Ο θάνατος του Sirius αλλά και του Dumbledore τον αναγκάζουν να γίνει πιο δυνατός και τον αφήνουν απροστάτευτο στο δρόμο της τελικής μάχης, που θα τον κάνει ήρωα.  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η απόφαση του Dumbledore να ρίξει στη μάχη τρία παιδιά σχεδόν μόνα τους και η αδράνεια του Lupin δεν έχουν μια ικανοποιητική εξήγηση.

lupin-and-harry-potter

3 Τέλος η απώλεια του Sirius επιτρέπει την παρουσίαση του πένθους. Βλέπουμε τον Harry να νοιώθει τεράστιο πόνο και να προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει ή να τον αρνηθεί  ζητώντας τη λύση από τον Σχεδόν Ακέφαλο Νικ. Η απώλεια των γονιών του Harry υπάρχει πίσω από όλη την ιστορία αλλά ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου και συγκεκριμένα ενός γονιού δεν είχε βιωθεί ως τέτοιος. Ο θάνατος του Cedric έδειξε τη φρίκη της δολοφονίας αλλά όχι το πένθος, κάτι που επιβάλλεται να παρουσιαστεί καθώς ο θάνατος  και ο φόβος απέναντι σε αυτόν είναι κεντρικά θέματα σε όλη την ιστορία.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.