Έρως ανίκατε τάχα -Όταν ο Τσιφόρος συνάντησε τον Ρόμπινς

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Διαβάζοντας και μόνο την εισαγωγή του νέου βιβλίου του Χρηστου Φασούλα Έρως Ανίκατε Τάχα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πηγή, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για εκείνα τα βιβλία που θα διαβάσεις μέσα σε μια μέρα, καθώς συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία ενός δημοφιλούς αναγνώσματος. Πρόκειται για την γνωριμία δύο αγνώστων, μια γνωριμία που συνοδεύεται καθημερινά από τρομακτικά, απόκοσμα όνειρα και μια διαρκή αίσθηση ότι όσα βιώνουν τα έχουν ξαναβιώσει στο παρελθόν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο, όσο η πλοκή ξεδιπλώνεται, μέσα από τους έξυπνους διαλόγους του Χρήστου Φασούλα, τόσο αποδεικνύεται ότι ακόμα και η πραγματικότητα που ζουν είναι το ίδιο εφιαλτική. Έμφυλη βία, καταπιεστικοί μηχανισμοί σχέσεων, οικογενειακά δράματα και η ηθική μιας κοινωνίας ενάντιας στον έρωτα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία αυτού του εφιάλτη, στον οποίο οι δύο ήρωες, η Έλλη και ο Τζέισον είναι εγκλωβισμένοι.

            Πράγματι, ένα από τα πρώτα στοιχεία που γίνονται αντιληπτά διαβάζοντας το βιβλίο είναι η συνεχής αίσθηση του εγκλωβισμού των ηρώων σε ζωές που δεν έχουν επιλέξει, αλλά τους επιβάλλονται από τα κοινωνικά τους περιβάλλοντα. Ως εκ τούτου τόσο η Έλλη, μέσα από την ιστορία της οποίας ο συγγραφέας προσεγγίζει το γυναικείο βίωμα, όσο και ο Τζέισον, εκπρόσωπος του δικού του φύλου, χαρακτηρίζονται από μια διαρκή αντιπαράθεση του ποιοι πραγματικά είναι και ποιοι η κοινωνία επιθυμεί να είναι. Εν τω μεταξύ, τα αλλόκοτα κοινά όνειρα που μοιράζονται αντιπροσωπεύουν το Εκεινο, το Αρχέγονο, το φροϋδικό Id, που πασχίζει να αναδυθεί, προκειμένου να τους αποκαλύψει τους λόγους που η έλξη μεταξύ τους είναι τόσο μεταφυσική και αναπόφευκτη.

            Από τα παραπάνω ο αναγνώστης μπορεί να φανταστεί ότι το βιβλίο του Χρήστου Φασούλα αποτελεί μια συναισθηματική δραμεντί, η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι ο συγγραφέας έχει επιλέξει μια εντελώς διαφορετική οπτική, προκειμένου να αποτυπώσει στο χαρτί τα συναισθήματα, αλλά και το πλέγμα των σχέσεων μέσα στις οποίες κινούνται οι ήρωές του. Ειδικότερα, όλα τα παραπάνω αναλύονται μέσα από την επίφαση μιας γλυκόπικρης συναισθηματικής κομεντί, η οποία έχει στοιχεία ερωτικού θρίλερ και αστυνομικού μυθιστορήματος! Ο συγγραφέας, δε, επιλέγει να ξεδιπλώσει την σουρεαλιστική ιστορία των δύο ηρώων και τον μυστήριο τρόπο, με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι, κάνοντας χρήση του διαλόγου, δίνοντας φωνή στους ίδιους, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις που επιλέγει τον αφηγηματικό λόγο, αυτό γίνεται δια στόματος του Θεού Έρωτα, ο οποίος τους παρατηρεί από απόσταση και χιουμοριστικά σχολιάζει την πλοκή, που σε κάθε σελίδα γίνεται όλο και πιο πυκνή και ουσιώδης.

            Πράγματι, η ιδιαίτερη σύνδεση της ιστορίας με την ελληνική μυθολογία, αλλά και την προσωπική αίσθηση του χιούμορ του συγγραφέα είναι δύο ακόμα χαρακτηριστικά του βιβλίου που θα πρέπει να σχολιαστούν, αφού συνιστούν την ιδιαίτερη ταυτότητά του, αυτή ενός ανάλαφρου , “φευγάτου” διηγήματος που εύκολα μπορεί να καταταχθεί στις λογοτεχνικές σχολές που χάραξε ο Νίκος Τσιφόρος και ο Τομ Ρόμπινς! Παράλληλα, πρόκειται για ένα έργο με σαφή φεμινιστικό προσανατολισμό και αναφορές στο κίνημα #metoo, που ήρθε για να αναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, αναδεικνύοντας τις παθογένειες, την εξουσία και την βία που υποκρύπτονται συχνά πίσω από αυτές. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο ανάγνωσμα, το οποίο συνδυάζοντας πετυχημένα αφηγηματικά στυλ και την εναλλαγή του women με το male gaze καταλήγει όχι μόνο σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και εναλλακτική, ψυχαναλυτική προσέγγιση του έρωτα, αλλά και σε έναν αγνό λογοτεχνικό πειραματισμό!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.