Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Beach off! – Τα 10 καλύτερα beach episodes που έχουμε δει!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Filler; Όχι ευχαριστώ – Τα 10 χειρότερα filler arcs όλων των εποχών
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κρυφτείτε – Οι 10 δυνατότεροι πρωταγωνιστές anime
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Παλιοί και νέοι θρύλοι – Tα 10 καλύτερα anime του 2022
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bασικά… τρέξτε! Οι 10 πιο overpowered villains των anime
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Αστερίξ: Λευκή Ίριδα – Εισβολή life coaches στο γαλατικό χωριό;
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    1800: 6. Zιχνα – Ο Θ. Καραμπάλιος συνδυάζει το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Σφαγείο Νούμερο 5 – An american war story
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μανώλης – Το μάταιο ταξίδι για την Ιθάκη
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό – Meta κατάδυση στον ψηφιακό μικρόκοσμο
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    666 λέξεις για το Πανδαιμόνιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κάποτε υπήρχαν λύκοι – Η βίαιη πλευρά της ανθρώπινης φύσης
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κοιλιά του Γαϊδάρου – Μια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Μικρή Λέξη Αγάπη – Μια σπαρακτική ιστορία έμφυλης βίας
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Oppenheimer – Η ζωή ενός διάττοντα αστέρα
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Nimona – Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα τέρατα μέσα μας
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Paradise – Η νέα radical δυστοπική προσθήκη του Netflix
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Barbie- Life in plastic, Ιt’s fantastic?
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Flash – Πρόσω ολοταχώς προς τον γκρεμό
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Ahsoka- Καλώς ήρθατε στο επόμενο sidequest
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Our Flag Means… Love
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Piece – Μεταξύ κατεργαραίων…
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    My Adventures with Superman- Ένας Superman για όλους
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Secret Invasion – Που θα πάει αυτή η βαλίτσα;
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Tι είναι Τεχνολογία; | Εκδήλωση Παρουσίασης TechTalk
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
    ΗiVerid Mind | Exploring hybrid realities – 24/11-8/12
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Smassing Culture επέστρεψε με νέο site και ανανεωμένη διάθεση
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βιβλία και νησιά ή καλύτερα… κάθε νησί και βιβλίο!
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πώς το Mission: Impossible κατέκτησε την κορυφή
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Fractured But Whole – Μια ολοκληρωμένη South Park εμπειρία, που όμως αφήνει πικρή γεύση
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Aa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Games > Videogames > Fractured But Whole – Μια ολοκληρωμένη South Park εμπειρία, που όμως αφήνει πικρή γεύση
GamesVideogames

Fractured But Whole – Μια ολοκληρωμένη South Park εμπειρία, που όμως αφήνει πικρή γεύση

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Τελευταία Ενημέρωση 20 Μαρτίου 2018 8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το South Park: The Fractured but Whole είχε χτίσει από καιρό μεγάλο κοινό, που ανυπομονούσε για την κυκλοφορία του και το οποίο ήταν αναμενόμενο να ξενέρωνε με τις απανωτές αναβολές που ανακοίνωνε η Ubisoft. Όμως ακόμα και με τα τελευταία trailers, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το νέο South Park είχε καταφέρει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την αναμονή του gaming κοινού. Πολλοί ήθελαν να επιστρέψουν στον αγαπημένο τηλεοπτικό κόσμο του South Park, που είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με το The Stick of Truth του 2014, ενώ πολλούς άλλους τους ιντρίγκαρε το videogame, στο οποίο η δυσκολία ανεβαίνει όσο πιο μαύρο γίνεται το δέρμα του πρωταγωνιστή. Τελικά το Fractured but Whole έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο και μπορούμε να πούμε ότι άφησε πίσω του κάποιες αστείες ώρες gameplay, όμως μας άφησε και μια πικρή γεύση.

Ξεκινώντας απ’ τη βασική ιστορία του Fractured but Whole, κάθε fan της τηλεοπτικής σειράς -η οποία έκλεισε πέρσι 20 χρόνια τηλεοπτικών εμφανίσεων- σίγουρα θα σκεφτεί ότι όσο παίζει είναι σαν να έχει τον έλεγχο της εξέλιξης ενός επεισοδίου της σειράς. Το Fractured but Whole μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία απ’ τον κόσμο του South Park, αφού τόσο οι cinematic σκηνές, όσο και οι ώρες του gameplay είναι έτσι σκηνοθετημένες ώστε να δίνουν τη συνέχεια μιας ιστορίας που εξελίσσεται σε ένα πολύωρο επεισόδιο της σειράς.

Σε αυτό το πολύωρο επεισόδιο βρίσκουμε την παρέα των παιδιών του South Park να έχει ντυθεί με superhero στολές και να προσπαθεί να στήσει το δικό της κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σύμπαν στα σκαριά του MCU. Όμως όπως το MCU έχει ως αντίπαλο δέος του DCEU, έτσι και εδώ ο Batmanοειδής Cartman ηγείται των Coon and Friends, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους Freedom Pals για το ποια superhero ομάδα θα ελέγξει και θα θέσει υπό την προστασία της την πόλη του South Park. Πρώτη αποστολή των Coon and Friends είναι να βρουν μια γάτα που αγνοείται, ώστε με την εύρετρα που προσφέρει η αγγελία να χρηματοδοτήσουν το franchise τους. Όμως η εξαφάνιση της γάτας της αγγελίας κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά, από όσα μπορούσαν να φανταστούν οι ατρόμητοι υπερασπιστές του Δημοτικού του South Park. Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούν σε μεγάλους μπελάδες αφού θα τα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μεθυσμένους πατεράδες, ρατσιστές αστυνομικούς, ανθρωπόμορφους κάβουρες, μέχρι και κοσμογονικά τέρατα! Και φυσικά οι αποστολές τους έχουν συγκεκριμένο ωράριο: απ’ την ώρα που θα σχολάσουν μέχρι την ώρα που θα πρέπει να γυρίσουν σπίτι για ύπνο, αλλά και κάποιες βραδινές ώρες, αν καταφέρουν να το σκάσουν απ’ την επιτήρηση των γονιών τους και να βγουν στο σκοτάδι να αντιμετωπίσουν το έγκλημα.

Η gameplay εμπειρία του South Park είναι αρκετά διασκεδαστική, ενώ σίγουρα θα αφήσει ικανοποιημένο κάθε fan της σειράς. Μια συμπύκνωση του παιχνιδιού θα μπορούσε να το χαρακτηρίζει ως «ένα D&D με superheroes στην εποχή των social media και του Τραμπ». Το Fractured but Whole στην ουσία είναι ένα roleplaying videogame, το οποίο στηρίζει τα συστήματα μάχης του και την ανάπτυξη των χαρακτήρων στα αντίστοιχα του κόσμου του D&D, προσαρμοσμένα όμως σε superhero εκδοχές, που προσφέρουν και τις αντίστοιχες υπερδυνάμεις στους χαρακτήρες. Η προσοχή που έχει δοθεί απ’ τους δημιουργούς στην ανάπτυξη της μάχης είναι προφανής, αφού τόσο με τη δυνατότητα επιλογής κάθε φορά διαφορετικής ομάδας, αλλά και με την ανάγκη προσαρμογής της μάχης απέναντι σε χαρακτήρες με διαφορετικούς μηχανισμούς και δυνάμεις, στο τέλος δεν πλήττεις από μονότονες μάχες.

Πέρα από τη μάχη, σημαντική πινελιά που δίνει ζωντάνια στο παιχνίδι είναι η έξυπνη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας. Ο χαρακτήρας μας χειρίζεται το smartphone του ανά πάσα στιγμή. Είτε για να βγάλει μια selfie με κάποιον άγνωστο, ώστε να τον κάνει follow και να αναπτύξει τη δημοτικότητά του στο Coonstagram (δηλαδή το Southparkικό Instagram), είτε για να ανοίξει την εφαρμογή με το χάρτη της πόλης, είτε για να κάνει video κλήση με το αρχηγείο, είτε για το άνοιγμα διαφόρων άλλων εφαρμογών. Η σάτιρα της υπερπροβολής στα social media δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα South Park, που είναι φρέσκο σε ιδέες, ακόμα και δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εμφάνισή του.

Το ζήτημα του χιούμορ στο Fractured but Whole, ίσως είναι το μεγάλο αγκάθι του videogame, το οποίο τελικά μας αφήνει με μια πικρή γεύση για τον τίτλο. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το χιούμορ και η πλοκή του videogame είναι αντίστοιχο με εκείνα της τηλεοπτικής σειράς, οπότε έναν φανατικό fan δεν θα τον δυσαρεστήσει. Όμως ακριβώς επειδή το παιχνίδι ακολουθεί πιστά την πορεία της σειράς, το αποτέλεσμα είναι ότι κουβαλάει και τη συντηρητική στροφή, την οποία ξεκάθαρα έχει κάνει η σειρά τα τελευταία χρόνια (η οποία ποτέ δεν ήταν και ιδιαίτερα προοδευτική).

Δυστυχώς, ακόμα πιο ενοχλητική κι απ’ τα απανωτά fart jokes είναι η ιδιότυπη λογική των ίσων αποστάσεων απ’ την αμερικανική alt-right κι απ’ τον δικαιωματικό λόγο, που αντικειμενικά καταλήγει μια άλλη όψη του alt-right! Το Fractured but Whole εκτυλίσσεται την εποχή του Τραμπ, στον οποίο φανερά ασκεί κριτική, όπως άλλωστε είχε κάνει και στα επεισόδια της 20ης σεζόν, όπου σατίριζε το ρατσισμό του και την παρανοϊκή επιθετικότητά του. Έτσι και εδώ εμφανίζονται ως αντίπαλοι μας, οι υποστηρικτές του Τραμπ, αυτή η κοινωνική κατηγορία που αυτοπροσδιορίζεται ως η «λευκή εργατική τάξη», η οποία θέλει να διώξει τους μετανάστες που της παίρνουν τις δουλειές και να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, ενώ ένα ολόκληρο storyline αφιερώνεται στον ακραίο ρατσισμό της αστυνομίας. Αυτά δεν είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι το South Park μπαίνει στο μάτι πολλών fans του. Όμως από την άλλη δεν λείπει η alt-right λογική, που παρουσιάζει, τις μειονότητες, τους υπέρμαχους των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τους αντιρατσιστές και τους αντισεξιστές (και τελικά τους αριστερούς) ως υπερβολικούς «Social Justice Warriors». Έτσι η σάτιρα του political correct βρίσκεται σε πολλά σημεία, όπως όταν περνάς απ’ το πάρκο και ένα κορίτσι φωνάζει επικριτικά ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί γυναικείοι χαρακτήρες στο South Park» ή όταν καλείται ο χαρακτήρας να επιλέξει φύλο και ουσιαστικά το παιχνίδι προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ρατσισμός για τον straight άνδρα, αντίστοιχος με τον σεξισμό (ακόμα και τη ρατσιστική βία) που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες και τα LGBTQ άτομα στις πατριαρχικές κοινωνίες της σύγχρονης συντηρητικής Δύσης. Είναι ένα αντίστοιχο επιχείρημα με το ρατσισμό «κατά των λευκών» ή και «κατά των Ελλήνων», που προσπαθεί να σχετικοποιήσει το ρατσισμό και το φασισμό, που αναπτύσσεται στις κοινωνίες μας.

Πάντως, παρά την στρεβλή πολιτική του σάτιρα, το South Park: The Fractured but Whole παραμένει ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι, το οποίο σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε fan της τηλεοπτικής σειράς, αλλά και όποιον θέλει να περάσει κάποιες gaming ώρες κάνοντας μάχες με superheroes σε έναν πανέμορφα σχεδιασμένο animation κόσμο.

TAGGED: alt-right, South Park, Ubisoft
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 20 Μαρτίου 2018 20 Μαρτίου 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Twitter Copy Link Print
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Batman: The Doom That Came to Gotham- Όταν ο Lovecraft συνάντησε την DC
Επόμενο άρθρο Μετά τη Bροχή- Ένα νουάρ μυθιστόρημα με αντιπολεμική χροιά

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

GamesNon-fictionVideogamesΒιβλία

Into the Indies –Ένα indie εγχείρημα για το indie video gaming

Aθηνά Κακλαμάνη Aθηνά Κακλαμάνη 5 Απριλίου 2023
Board GamesGames

To DnD, η OGL και το σε ποιον ανήκει η φαντασία στον ύστερο καπιταλισμό

Nίκος Γιακουμέλος Nίκος Γιακουμέλος 20 Φεβρουαρίου 2023
GamesVideogames

The Last Of Us Part II – Bιώνοντας ένα video game ως ταινία

admin admin 7 Φεβρουαρίου 2023
Videogames

Before Υour Εyes – Μια ζωή εν ριπή οφθαλμού

Ηρώ Παπασπύρου Ηρώ Παπασπύρου 30 Απριλίου 2022
CinemaVideogames

Uncharted – Γιατί το Hollywood δε σέβεται τα video games;

Ηρώ Παπασπύρου Ηρώ Παπασπύρου 18 Απριλίου 2022
ExclusiveGamesSmassPodcastsVideogames

Έμφυλες αναπαραστάσεις στο League of Legends (SmassPodcasts #46)

admin admin 20 Φεβρουαρίου 2022
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?