Literacomics – Μια ημερίδα για την λογοτεχνία στην 9η Τέχνη

Ίωνας Αγγελής Από Ίωνας Αγγελής 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Μια Ημερίδα που διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των comics σε σχέση με τη λογοτεχνία, μία έκθεση – ταξίδι στα σημαντικότερα εγχώρια και διεθνή comics και graphic novels που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα, workshops για μικρούς και μεγάλους κι ένα bazaar με νέες, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της πρωτότυπης δράσης που διοργανώνει το Comicdom, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. H ημέρα θα κλείσει με ένα party στο Dave Red Hotel, με καλλιτέχνες να σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό, στο πλαίσιο του δημοφιλούς event, Drink & Draw.

Το LiteraComics – H Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη θα διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου, από τις 10:30 το πρωί έως και τις 6:30 το απόγευμα στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Όλες οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Στην Ημερίδα, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί comics, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των comics στην Ελλάδα θα συνομιλήσουν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών. 

Στην Έκθεση, παρακολουθούμε την εξέλιξη της εκδοτικής πορείας μεταφορών λογοτεχνικών έργων σε comics και graphic novels: από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα και τις πολυδιαβασμένες και πολυμεταφρασμένες Κωμωδίες του Αριστοφάνη, μέχρι τη σύγχρονη άνθηση των εγχώριων μεταφορών, με μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες όπως ο Ερωτόκριτος, το Αϊβαλί και Το Καπλάνι της Βιτρίνας. 

Τη δράση LiteraComics, συμπληρώνουν ανοιχτές συζητήσεις και workshops για την πρόκληση της μετάφρασης λογοτεχνικών μεταφορών σε comics, την ένταξη αυτών των έργων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, παιδικό workshop με τους μικρούς μας φίλους να μεταφέρουν γνωστά παραμύθια σε σελίδες comics κι ένα bazaar με νέες και παλαιότερες εκδόσεις από την πλούσια εγχώρια παραγωγή.

H ημέρα θα κλείσει στο Dave Red Hotel (Βερανζέρου 25) με ένα θεματικό Drink & Draw sketch event, εμπνευσμένο από το θέμα του LiteraComics, στο οποίο καλλιτέχνες θα σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό, για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Αναλυτικές λεπτομέρειες και ανακοινώσεις, στο Facebook Event του LiteraComics! Η δράση LiteraComics πραγματοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος “Επιχορήγηση έργων και δράσεων σχετικών με τον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας”.

Από τη σειρά μας αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον όλες τις συζητήσεις του μονοημέρου. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές και στις εκλεκτές ομιλήτριες (πανεπιστημιακούς, ερευνητές/-τριες, δημιουργούς κόμικς) έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε κι εμείς με ομιλήτρια την Παναγιώτα Καρβούνη στο πάνελ “Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση” (11:15 -12:00).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

11:00 – 11:10 Έναρξη – Χαιρετισμοί
11:15 -12:00 Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση
Συντονισμός: Κέλη Δασκαλά (Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)

Συμμετέχουν: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Παναγιώτα Καρβούνη (Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Συντάκτρια στο Smassing Culture).
12:15 – 13:00 Τα Αμερικανικά και τα Ελληνικά Κλασσικά Εικονογραφημένα

Εισήγηση: Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός comics, δημοσιογράφος)
13:15 – 14:00 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη Εισήγηση: Μαρία-Όλια Ντακογιάννη (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Δημιουργός comics)

Συμμετέχει: Τάσος Αποστολίδης (Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)
14:00 – 14:15 Διάλειμμα
14:20 – 15:00 Comics και Λογοτεχνικές Αναπλαισιώσεις – Αποκαθήλωση ή Επανεπικαιροποίηση;

Εισήγηση: Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΑΣΚΤ)

15:15 – 17:00 Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών Συντονισμός: Soloup Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) Συμμετέχουν: Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος comics), Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός comics, διδάσκων στον ΑΚΤΟ), Γιώργος Ζαρρής (Εκδότης Polaris),
Γεωργία Ζάχαρη (Δημιουργός comics), Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος στην The Books’ Journal και την Athens Voice)

17:15 – 18:15 Η Διεθνής Λογοτεχνία από Έλληνες Δημιουργούς

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (Αρχισυντάκτης Comicdom.gr) Συμμετέχουν: Στέλλα Στεργίου (Δημιουργός comics), Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Εκδότης Μικρός Ήρως), Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Εκδότης Comicdom Press, Σεναριογράφος)

Μοιραστείτε το Άρθρο
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.