Severance – Η εργατική τάξη δεν πάει στον παράδεισο

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Όλοι έχουμε πάει στη δουλεία μας και βλαστημάμε την ώρα και τη στιγμή που ήρθαμε και περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα φύγουμε για να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Από την απαρχή της ανθρώπινης κοινωνίας η εργασία ήταν ένα καθοριστικό κομμάτι της ανθρώπινης συνύπαρξης από την οποία έπρεπε να περάσουν όλοι τα άτομα μίας κοινωνίας προκειμένου να επιβιώσουν. Πολλές είναι οι ταινίες και τα βιβλία τα οποία έχουν μιλήσει για την αποξένωση της ανθρώπινης φύσης κάτω από το εργασιακό πρίσμα άλλες φορές με ωμό και ρεαλιστικό τρόπο και άλλες φορές με πιο αλληγορικές και συμβολικές ιστορίες. Και να που φέτος το AppleTv μια πλατφόρμα που δε σταματάει να μας εκπλήσσει με το εξαιρετικό περιεχόμενό του, μας παρουσιάζει το Severance την ίσως πιο τρομακτική και ταυτόχρονα πιο πολιτική σειρά της χρονιάς.

Στον εργασιακό χώρο της μεγαλοεταιρίας Loumon τα πράγματα δε δείχνουν να διαφέρουν σε τίποτα από όλες τις υπόλοιπες εταιρίες. Μεγάλοι και άψυχοι διάδρομοι οδηγούν σε αποστειρωμένα γραφεία λίγων εργαζόμενων οι οποίοι με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να εκτελούν τις εντολές που τους έχουν δοθεί αποξενωμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. O Mark Scout και οι συνάδελφοί του που δουλεύουν στον τομέα του microdata refinement βρίσκονται ακριβώς στην ίδια μοίρα. Αποκομμένοι από όλων τον υπόλοιπο κόσμο κάθονται για ένα οκταωράκι στο γραφείο τους ψάχνοντας για περίεργους αριθμούς στην οθόνη τους τους οποίους και πρέπει να τους απομονώσουν μόλις τους εντοπίσουν. Κανένας δεν αμφισβητεί τι κάνει άλλωστε το μόνο που έχει σημασία είναι να βγει η δουλεία. Όμως στη Loumon υπάρχει μία περίεργη ανατροπή. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουνε συμφωνήσει στην εγκατάσταση ενός μικροτσίπ μέσα στον εγκέφαλό τους το οποίο διαχωρίζει τη συνείδηση των εργαζομένων στα δύο. Στο κομμάτι εκτός και εντός της δουλείας. Όταν λοιπόν οι εργαζόμενοι είναι εντός των ορίων της Loumon ξεχνάνε οτιδήποτε έχει να κάνει με την πραγματική τους ζωή και όταν τελειώνουν τη δουλεία δε θυμούνται τίποτα από ότι συνέβη στον χώρο εργασίας τους. Έτσι η συνείδηση των εργαζομένων χωρίζεται στα δύο: σε αυτόν μέσα στην εργασία του και σε αυτόν έξω από αυτήν. Ώσπου μία μέρα, μία νέα συνάδελφος θα έρθει στο τμήμα τους, δυναμική Hely η οποία θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να φύγει από την πρώτη κιόλας μέρα της στο γραφείο. Και σιγά-σιγά αυτή η απλή καθημερινότητα των εργαζομένων θα αρχίσει να διαβρώνεται αποκαλύπτοντας το αληθινό και ανήθικο πρόσωπο της Loumon.

Το Severance πέραν του ότι είναι μία σειρά με εξαιρετικό ρυθμό και πρωτότυπη ιστορία, το λατρέψαμε κυρίως για την εξαιρετική πολιτική κριτική την οποία ασκεί. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει κάποιες ενδιαφέροντες σειρές οι οποίες ξεφεύγουν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική κριτική με πρώτο και καλύτερο το The Boys. Όμως το Severance πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν αναλώνεται στην κάφρικη πολιτική σάτιρα αλλά επιλέγει να χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο του την κριτική στον πυρήνα ολόκληρου το καπιταλιστικού συστήματος. Και ναι, μπορεί τέτοιοι πομπόδιες χαρακτηρισμοί να ακούγονται γραφικοί, όμως η αλήθεια είναι ότι το Severance καταφέρνει να εισέλθει στο πεδίο της πολιτικής κριτικής χρησιμοποιώντας ως κύριο άξονα την ψυχαγωγία, προσφέροντάς μας ένα ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία μαρξισμού.

Στη σειρά ο χώρος εργασίας παρομοιάζεται με την κόλαση στην οποία τοποθετείτε ένα κομμάτι της συνείδησης του υποκειμένου. Ένα υποκείμενο αποξενωμένο από την ύπαρξή του εκτός της εργασίας του, το οποίο υπάρχει μόνο για να δουλεύει. Παρατηρούμε τους χαρακτήρες να έχουν διαφορετική συμπεριφορά μέσα και έξω από την εταιρία ενώ για ένα σημαντικό κομμάτι τους όλη τους η ζωή είναι ο εργασιακός τους χώρος. Η οποαιδήποτε άλλη ανάμνηση εξαφανίζεται και ο μοναδικός αυτοσκοπός του εργάτη είναι η επιτέλεση της εργασίας του. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: τι γίνεται όταν αυτά τα αποξενωμένα όντα αρχίζουν να αποκτούν τη δικιά τους συνείδηση και αποφασίζουν να εναντιωθούν στους δεσμώτες τους αλλά και στους ίδιους τους του εαυτούς;

Ο Adam Scott (Parks and Recreations) κάνει εξαιρετική δουλεία ενσαρκώνοντας τη διττή προσωπικότητα τουMark Scoutt ο οποίος στον έξω κόσμο είναι ένας αντικοινωνικός άνθρωπος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον θάνατο της γυναίκας του, ενώ στα γραφεία της Loumen μετατρέπεται σε έναν φερελπί υπάλληλο ο οποίος προσπαθεί να ανελιχτεί στην ιεραρχία της εταιρίας. Τον πλαισιώνουν η Britt Lower (Man Seeking Woman) στον ρόλο της νεοφερμένης Helly, ο John Turturo (The Big Lebowski) και ο Zach Cherry στους ρόλους των δύο συναδέλφων του. Η χημεία αυτών των τεσσάρων είναι εξαιρετική. Το αληθινό όμως διαμάντι της σειράς είναι η σκηνοθεσία τουBen Stiller (A Night at the Museum) ο οποίος μαζί με τονAoife McArdle σκηνοθετεί τα 9 επεισόδια της σειράς. Ο Stiller είναι η απόδειξη ότι οι παλαίμαχοι του Hollywood έχουν ακόμα λόγο στα πράγματα ενώ πριν από μερικά χρόνια μας έκανε πάλι να παραμιλάμε με το εξαιρετικό Escape at Dannemora.

Η σειρά έκανε πάταγο σχεδόν από την πρώτη μέρα που βγήκε με τον κόσμο να εκθειάζει τόσο τον ρυθμό όσο και το εξαιρετικό γράψιμο της. Όλα αυτά φυσικά και υπάρχουν., όμως το Severance αξίζει την προσοχή σας για έναν πιο σοβαρό λόγο. Πρόκειται για μια σειρά η οποία τολμάει να μιλήσει για πράγματα που αφορούν τους θεατές και εμάς. Βασιζόμενη πάνω στην ύπαρξη της εργασία ως έναν κοινωνικό θεσμό η σειρά μιλάει για αυτήν με έναν τρόπο που αφοράει όλους τους θεατές. Ειδικά στη σημερινή εποχή όπου η εργασία γίνεται όλο και πιο αυτοματοποιημένη και το εργατικό δυναμικό γίνεται ολοένα και πιο αναλώσιμο, το Severance ήρθε για να οξύνει την αντιπαράθεση και να μιλήσει για τα πράγματα όπως είναι. Με ένα τρομακτικό αλλά και επαναστατικό τρόπο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.