Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Luke Cage season 2-Το Harlem χάνει τον ήρωα, η τηλεόραση κερδίζει μια σειρά με αξιώσεις
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Luke Cage season 2-Το Harlem χάνει τον ήρωα, η τηλεόραση κερδίζει μια σειρά με αξιώσεις
Σειρές

Luke Cage season 2-Το Harlem χάνει τον ήρωα, η τηλεόραση κερδίζει μια σειρά με αξιώσεις

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 22 Οκτωβρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 2018
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην συνεργασία Netflix και Marvel, η οποία περνάει από πολλές δοκιμασίες πριν την τελική, και, αναπόφευκτη, κατάρρευση της, και όσο κοιτάμε καλύτερα την 3η σεζόν του Daredevil, βλέπουμε λίγο τις ενδιάμεσες απόπειρες να μπει η τηλεοπτική Marvel ξανά σε μια τροχιά μετά την εκωφαντική αποτυχία των Defenders.

Η δεύτερη σεζόν της Jessica Jones όχι απλά δεν κατάφερε να πιάσει το επίπεδο της πρώτης, αλλά δεν έδωσε και κάποιο αξιοσημείωτο δείγμα του επιπέδου που θα μπορούσε να φτάσει η ηρωίδα.  Αρκούμενη σε χιλιοειπωμένα κλισέ και ένα υπερηρωικό αντι-Κριστεβα-ικό  “κατηγορώ- τη-μητέρα” ως σκελετό, ήταν κάτι που ξεχάστηκε γρήγορα. Η δεύτερη σεζόν του Luke Cage όμως, πάντα με την δαμόκλειο σπάθη του misinterpretation να κρέμεται από πάνω της, και τις διαφορετικές ισορροπίες που έπρεπε να πιάσει (πολύ λευκό για τους έγχρωμους, πολύ έγχρωμο για τους λευκούς) κατάφερε να αποτελέσει μια σειρά με αξιώσεις, με ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και διαφορετικές λειτουργίες για διαφορετικά ακροατήρια, ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο δεν στερείται μιας άρτιας αισθητικής υπόστασης.

Αντλώντας; έναν μεγάλο όγκο από ενδιαφέρονται στοιχεία τόσο από παλαιότερες blaxploitation στιγμές, τόσο το origin υλικό, τα κόμικ  του χαρακτήρα από τα 70ς όσο και από μια ετερετοκλήτη γκάμα επιρροών  (τις οικογενειακές τηλενουβέλες της δεκαετίας του 1990 λόγου χάρη), η δεύτερη σεζόν του Luke Cage επιστρέφει στον πυρήνα της, την έννοια της κοινότητας, αλλά αυτή την φορά όχι με ενωτικούς όρους. Είναι πολύ περισσότερο διασπαστική και σκωπτική. Τα γκέτο δεν είναι ενιαίες μονάδες, ούτε ανεξάρτητες από το περιβάλλον τους. Η ίδια η “γειτονιά”, όπως είχε οριστεί προηγουμένως αυτοαναιρείται καθώς τον πρώτο λόγο παίρνουν οι εθνικές, πολιτικές και ταξικές διαφορές των κατοίκων, η θέση τους στην παραγωγή, την νόμιμη και την παράνομη. Γιατί εδώ και το έγκλημα είναι ένα είδους παράπλευρης, υπόγειας αλλά απαραίτητης και συνδηλωτικής παραγωγής.

Εντελώς ελεύθερος από τα γεγονότα των Defenders, ο ήρωας του Harlem κινείται σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθώντας όχι να διατηρήσει τον νόμο, αλλά να σώσει ζωές, με όποιο τρόπο μπορεί. Σε αντίθεση με τον Μάρτυρα Daredevil, o Luke Cage γνωρίζει τις ηθελημένες αδυναμίες του αστικού νόμου, τα όρια και πότε αυτά ξεπερνιούνται κατά το δοκούν. Και, στην τελική, δεν είναι ο σκοπός του να δικαιώσει ένα σύστημα που για τον ίδιο έχει αποτύχει. Ωστόσο, εμμέσως το κάνει, λειτουργώντας σαν ένας παράγοντας τάξης, συνεργαζόμενος με την αστυνομία προκειμένου να μοιραστεί το μονοπώλιο βίας ακόμα και σαν τελικό σκοπό, παρουσιάζοντας (και) έτσι την δομική αντίφαση του χαρακτήρα.

Στην δεύτερη σεζόν,η οποία θεματικά και δομικά θυμίζει πολύ το υποδειγματικό Black Panther,ασχολείται, με την διάνοιξη αυτής της αντίφασης και την διάχυση της σε όλο το οικοδόμημα της σειράς. Παρουσιάζει  και εξερευνά, όχι πάντα επιτυχημένα ή ολοκληρωμένα, τις πολιτικοοικονομικές ουσιαστικά διαφορές ομάδων που διαχωρίζονται αυθαίρετα με γνώμονα την εθνική τους ταυτότητα μέσα στα πλαίσια ενός γκέτο. Πως μέσα μια κοινότητα που ουσιαστικά τελεί στις άκρες του οικονομικούς συστήματος, παρά το γεγονός ότι χωροταξικά βρίσκεται στην καρδιά των καπιταλιστικών κέντρων, μπορεί να παρουσιάζει εντός της έντονες ταξικές διαμάχες. Πως ομάδες που βιώνουν την ίδια καταπίεση, τον ίδιο ρατσισμό από ένα απρόσωπο και αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο, ακόμα και αν έχει ένα “μαύρο’ πρόσωπο, έχει πάντα ένα μπλε μυαλό, εσωτερικοποιούν αυτή την αντιμετώπιση και την διοχετεύουν η μία στην άλλη με λεκτική και, προφανώς, (εδώ υπερηρωική) βία. Οι αντιθέσεις αυτές δίνονται και οπτικά, με μεγάλα μονόπλανα σε καταστήματα, σκηνές πλήθους αλλά και “ταξίδια” σε άλλες γειτονιές πέρα από το Harlem. Όλα μοιάζουν διαφορετικά, διασπασμένα. Μια καλύτερη ματιά όμως θα κάνει πρόδηλο ότι αυτές οι ομάδες δεν έχουν μεγάλες διαφορές η μία από την άλλη, όπως δεν έχουν μεγάλες διαφορές ο ήρωας Luke Cage από τον αντίπαλο του, Bushmaster.

Βασικός γνώμονας αυτής της διαμάχης είναι και το στοιχείο της μετανάστευσης, χωρίς τον διαχωρισμό νόμιμης και παράνομης, ειδικά σε μια χώρα αποίκων, μεταναστών και σκλάβων όπως οι ΗΠΑ. Ο βασικός κακός της σειράς, ο Bushmaster είναι γιος μεταναστών, μετανάστης και ο ίδιος, που οι ντόπιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτόν και την οικογένεια του. Η επιστροφή του στο βασίλειο του Harlem Paradise γίνεται με ένα ισχυρό ηθικό έρεισμα και μια μανία για εκδίκηση. Δύσκολο μπορεί κανείς να αρνηθεί αυτή την συνθήκη και ο επιβλητικός Mustafa Shakir (The Deuce , Brawl in Cell Block 99) την μεταχειρίζεται τέλεια για να κτίσει γύρω της έναν υποβλητικό και ανθρώπινο χαρακτήρα ο οποίος φλερτάρει μόνο με την ιδέα του villain, χωρίς να υπολείπεται όμως της σκληρότητας του. Ο Bushmaster, σαν άλλος Warmonger παρουσιάζει μια ηθική στάση που είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί της, ακόμα και ο Luke Cage, ο οποίος δεν έχει κάτι προσωπικά να χωρίσει από τον αντίπαλο του. Τον πολεμά μόνο εξαιτίας της μεθοδολογίας του. Το τελικό αποτέλεσμα τους βρίσκει ολοκληρωτικά σύμφωνους και τελικά, πολύ εύκολα θα μπορούσε να βρεθεί ο ένας στην θέση του άλλου.

Όμως υπό αυτές τις συνθήκες, ποια ενότητα μπορεί να υπάρξει μέσα σε μια εξωτερικά διαφραγμένη και αλλοτριωμένη κοινότητα; Στην πρώτη σεζόν η απάντηση ήταν η έμπνευση από μια ηρωική φιγούρα όπως ο Luke Cage, μια άποψη που συμβάδιζε με την απόλυτα νεοφιλελεύθερη άποψη του ατομικισμού. Ωστόσο η δεύτερη σεζόν, όπου ο ήρωας του Harlem καταρρέει κάτω από το βάρος της θέσης του προστάτη και, για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του ενδύεται το διάδημα ενός crime king, τι μπορεί να γίνει; Δυστυχώς το Netflix μας στέρησε την απάντηση με το να μην μας δώσει μια τρίτη σεζόν…

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης, με τον έτερα κομμένο Iron Fist, του οποίου πράγματι η δεύτερη σεζόν ήταν αισθητά βελτιωμένη από την πρώτη, ίσως και να παραμένει σε μια πιθανή μεταφορά του Heroes for Hire. Το cameo του Danny Rand στην δεύτερη σεζόν ήταν όντως μια από τις πιο δυνατές στιγμές της σειράς και, επιτέλους, ο Iron Fist κατάφερε να λειτουργήσει ως όφειλε εξ αρχής. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά έχει αναφερθεί,  η ελαφρότερη, χιουμοριστική διάθεση, αλλά η βαθιά πολιτική ματιά ενός τέτοιου διδύμου δεν θα ήταν εύκολο έργο στην μεταφορά της, πέρα από το γεγονός ότι θα μας στερούσε την ιδιαίτερη τροπή που έχει δώσει ο Cheo Hodari Coker ( Almost Human, Southland ) στο σενάριο.

Στο ερμηνευτικό σκέλος, ο κολοσσός  Mike Colter παραμένει ο σκελετός της σειράς με το προσγειωμένο του στυλ και την άνεση να κινείται στο χώρο και την ίδια στιγμή να επιβάλλεται με το μέγεθος του. Στο ίδιο ακριβώς κλίμα βρίσκεται και ο Mustafa Shakir, λειτουργώντας πολύ αποτελεσματικά ως το αντίπαλο δέος στον Colter. Η Simone Missick χάνει τον σοβαροφανή της ρόλο, αποδέχεται τα πιο comic στοιχεία της σειράς και πλέον θυμίζει πολύ περισσότερο την Misty Knight που γνωρίσαμε μέσα από τα καρέ των κόμικ, χωρίς να παύει να αποτελεί μια πολύ δυναμική παρουσία που τονίζει τον έντονα φεμινιστικό χαρακτήρα της σειράς στο πρακτικό κομμάτι. Ωστόσο, στο κομμάτι των ερμηνειών, η βετεράνος Alfre Woodard (Cpataina America: Civil War, K-pax) είναι αυτή που κλέβει την παράσταση με το ξεδίπλωμα του εύρους της, το οποίο της επιτρέπει να πιάνει πολλές πτυχές του πολύπλοκου χαρακτήρα της Mariah Dillard: από την σκληρή γκάγκστερ, μέχρι την ερωτευμένη γυναίκα,  από την μητέρα μέχρι την παρανοϊκή δολοφόνο.  H Alfre Woodard τα αποδίδει όλα αυτά και λειτουργεί ουσιαστικά ως το κέντρο βάρους της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, είτε ξαναδούμε τον Luke Cage είτε όχι, η εμπειρία του στην τηλεόραση μας άφησε έναν προβληματισμό, έφερε στο προσκήνιο θέματα που η μαζική κουλτούρα είτε δεν ήθελε να δει είτε τα αντιμετώπιζε πολύ επιφανειακά, με έναν liberal ενθουσιασμό που όμως δεν έλυνε τα πολύπλευρα ζητήματα που αυτά αναδείκνυαν. Το Luke Cage σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη σειρά που θα μπορούσε να γίνει βάσει του υλικού. Ήταν όμως η μόνη σειρά που θα μπορούσε να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που χρειάζονται για να δει το υλικό αυτό τον τηλεοπτικό φακό. Και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα.

TAGGED:Alfre WoodardBlack PantherCheo Hodari CokerDefendersIron FistJessica JonesLuke CageMARVELMike ColterMustafa ShakirNetflixSimone Missick
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Η Εύνοια των Στοιχείων – Όταν το fantasy συναντά τον εσωτερισμό
Επόμενο άρθρο Tα 10+1 anime που τελικά το κακό κερδίζει!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

How To Sell Drugs Online (Fast) – Ένα μοντέρνο Breaking Bad σε φορμάτ Social Network

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
26 Ιουνίου 2019
Σειρές

Everything Sucks! – Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια!

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
4 Μαρτίου 2018
ComicMarvel

Thor: Ragnarok – Το κόμικ που ενέπνευσε την ταινία

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
2 Νοεμβρίου 2017
GamesVideogames

Μια θεωρία για την πλοκή του νέου video game Spider Man

21 Ιουνίου 2017
ExclusiveSmassPodcasts

SmassPodcasts #22: Σειρές με πολλές seasons για την καραντίνα (feat. Spoileralert.gr)

admin
admin
21 Νοεμβρίου 2020
Σειρές

Three Body Problem – Φυσική απογοήτευση μαθηματικής ακρίβειας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
11 Φεβρουαρίου 2025
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?