Iron Man: Νέα Αρχή – Όταν ο Iron Man έγινε ιδέα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

I am inevitable

– And I am Iron Man

Αυτός ο διάλογος ανάμεσα στον Thanos και τον Iron Man έκλεισε μία μεγάλη εποχή του υπερηρωικού κινηματογράφου, η οποία ξεκίνησε απ’ τα πρώτα βήματα του Iron Man το μακρινό 2008 και ολοκληρώθηκε με τον ίδιο βασικό πρωταγωνιστή του Avengers: Endgame να δίνει τη λύση απέναντι σε έναν σχεδόν ανίκητο αντίπαλο, ανίκητο για όλους εκτός απ’ το μυαλό και τη γενναιότητα του Tony Stark. Η αυτοθυσία του Tony Stark εντυπωσίασε, συγκίνησε και έκανε trend απ’ την πρώτη στιγμή την ατάκα «I love you 3000». Από εκείνη τη στιγμή, ο Iron Man, μία απ’ τις έτσι κι αλλιώς πιο iconic υπερηρωικές φιγούρες του marvelικού σύμπαντος, έγινε ένας απ’ τους δημοφιλέστερους ήρωες της ποπ κουλτούρας.

Αφού ο Robert Downey Jr. αποχώρησε απ’ το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και το κενό του θα αργήσει να αναπληρωθεί επί της οθόνης (χωρίς να αποκλείεται να δούμε κάποια στιγμή την Iron Heart, την γυναικεία και πιο νεανική μορφή του Iron Man) είναι αναμενόμενο η Marvel να εστιάσει σε ιστορίες του ήρωα πλέον στα comics της, ώστε να εκμεταλλευτεί και το momentum που δημιούργησε το Endgame για τον ήρωα. Ένας απ’ τους δημιουργούς που εμπιστεύτηκε η Marvel σε αυτή την κρίσιμη περίοδο του Iron Man στα comics ήταν ο έμπειρος Dan Slott. Ο Slott έχει συνδέσει τα τελευταία πολλά χρόνια το όνομά του με τον Spider-man και φαίνεται να μην είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του να μεταβεί σε έναν υπερηρωικό χαρακτήρα που έχει κατ’ εξοχήν πολύ στενή σχέση με τον Spider-man τόσο στα comics -αν σκεφτούμε ειδικά την ταραχώδη προϊστορία τους στο Civil War– όσο και στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, όπου ο Tony Stark εμφανίζεται ως προστάτης του νεαρού Peter Parker.

Πράγματι ο Slott απ’ την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είχε πολύ όρεξη να ασχοληθεί με τον Tony Stark και μάλιστα είχε εξαρχής σχεδιάσει πώς θα εξελιχθεί το run του, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον φετινό Αύγουστο σε μία limited σειρά 6 τευχών με τίτλο Iron Man 2020. Η έκδοση που κυκλοφόρησε στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Anubis συλλέγει τα τρία πρώτα τεύχη του run «Tony Stark: Iron Man» του Slott με τα οποία το 2019 ανέλαβε τον πρώτο του υπερήρωα α’ γραμμής μετά το μακρόβιο run του Spider-man.

Εστιάζοντας περισσότερο στο ίδιο το comic Νέα Αρχή πρόκειται για τρία τεύχη που μπορούν να διαβαστούν και σαν τρείς ημι-αυτοτελείς μικρές ιστορίες του Iron Man, στις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε πώς προσπάθησε ο Slott να προσεγγίσει τον ήρωα. Ο Stark, ο πάμπλουτος επιχειρηματίας, έχει συνδέσει το όνομά του με την τεχνολογική καινοτομία. Σε αυτό το στοιχείο εστιάζει και ο Slott, ο οποίος επιχειρεί να μας εισάγει στον καθημερινό κόσμο του Iron Man, στην ομάδα ανθρώπων (και ρομπότ) που κρύβεται πίσω από την πανοπλία του Iron Man. Θέλει να μας δείξει ότι ο Iron Man δεν είναι απλά ο Tony Stark, αλλά είναι μία «ιδέα», ένας κοινός στόχος, αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς της ομάδας πίσω από τον Iron Man. Με αυτό τον τρόπο μεγάλο μέρος της πλοκής εκτυλίσσεται στο τμήμα Ρομποτικής της Stark Industries. Εκεί θα γνωρίσουμε ανθρώπους και ρομπότ που συνεργάζονται για να βοηθούν τον Iron Man στο έργο της καταπολέμησης των εχθρών του.

Το σενάριο του comic παραπέμπει περισσότερο σε μία πλοκή sitcom γραφείου, θυμίζοντας λίγο Office ή -πολύ πιο ταιριαστά- το Powerless, μία απόλυτα ξεχασμένη sitcom απόπειρα της DC που κόπηκε πολύ πριν ολοκληρώσει μία σεζόν. Η πλοκή στα Stark Industries έχει κι ένα μυστήριο, αφού έχει εισβάλλει ένας εχθρός τον οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας. Δυστυχώς στα τρία πρώτα τεύχη αυτό είναι ένα μυστήριο το οποίο δεν θα επιλυθεί. Ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται να μάθει πώς κατέληξε αυτό το subplot είτε θα πρέπει να διαβάσει τα πρωτότυπα comics και να συνεχίσει το run για να μάθει τη λύση της υπόθεσης ή θα πρέπει να ελπίζει ότι η Anubis θα συνεχίσει με την μετάφραση και των επόμενων τευχών του run του Slott. Όμως το τελευταίο δεν φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο αφού το τεύχος ολοκληρώνεται στο 3ο επεισόδιο, το οποίο ρίχνει και τίτλους τέλους, στοιχείο που υποδηλώνει ότι δύσκολα θα δούμε στα ελληνικά τη συνέχεια του συγκεκριμένου run.

Βέβαια πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παρά την ύπαρξη κάποιων subplots που μένουν στον αέρα, το τεύχος «Νέα Αρχή» είναι ένα κόμικ που έχει ιστορίες κατά βάση ημι-αυτοτελείς, οι οποίες μπορούν εύκολα να σταθούν ως ένα αυτοτελές κόμικ με ιστορίες του Iron Man. Μάλιστα, μέσα από το comic έχει την ευκαιρία το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει μία πτυχή του Iron Man την οποία δεν προσέγγισε σχεδόν καθόλου το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, εκείνη του ιθύνοντα νου της Stark Industries, ο οποίος ηγείται μίας τεχνολογικής ομάδας ικανής να ισχυρίζεται ότι όλοι μαζί είναι ο Iron Man.

Από το κόμικ δεν λείπει φυσικά και η δράση. Η πλοκή απ’ τα γραφεία της Stark Industries μας μεταφέρει στα τοπία των μαχών, τα οποία είναι όλα ιδιαίτερα εντυπωσιακά, σε κάθε τεύχος με ξεχωριστό τρόπο. Απ’ την ιστορία του πρώτου τεύχους ίσως ξεχωρίζει η πανοπλία του Iron Man, η οποία είναι τεραστίων διαστάσεων θυμίζοντάς μας ίσως χαρακτήρες Transformers. Ο Slott έχει δημιουργήσει μάχες κινηματογραφικού επιπέδου, οι οποίες αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο χαρτί με το σχέδιο του Valerio Schitti, που θεωρείται μία απ’ τις πιο ταλαντούχες πένες της Marvel αυτή τη στιγμή. Στην τρίτη ιστορία μεταφερόμαστε σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον AI το οποίο δίνει την ευκαιρία στον Schitti να δημιουργήσει μαγευτικές φουτουριστικές εικόνες σε μορφή First Person Shooter. Σε κάθε τεύχος ο Iron Man έχει να αντιμετωπίσει και έναν διαφορετικό αντίπαλο, οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους αφού κινούνται απ’ τον τεραστίων διαστάσεων Φιν Φανγκ, ένα τέρας τύπου Godzilla, σε έναν incognito εχθρό που έχει παρεισφρύσει στο εσωτερικό των Stark Industries και προσπαθούν στο τρίτο επεισόδιο να τον αποκαλύψουν μέσω ενός AI που προσομοιάζει σε MMO game.

Τελικά, τι έχει να μας προσφέρει το comic «Iron Man: Νέα Αρχή»; Τρεις ημι-αυτοτελείς ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Tony Stark, οι οποίες επικεντρώνονται στα γραφεία Stark Industries και στην ομάδα που κρύβεται πίσω από τη μάσκα του Iron Man. Οι κωμικές καταστάσεις σε περιβάλλον γραφείου τύπου Office συνδυάζονται με ομαλό ρυθμό με σκηνές καταιγιστικής δράσης, προσφέροντάς μας τρεις γεμάτες ιστορίες Iron Man, στις οποίες ο Dan Slott δείχνει να προσπαθεί να εξερευνήσει με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά τις δυνατότητες των ιστοριών του ήρωά του. Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία limited ιστορία, αλλά μόνο για την αρχή ενός run το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ολοκληρωθεί στα ελληνικά παρ’ όλο που έχει αφήσει κενά ως προς την πλοκή, αφήνει μία αίσθηση ανολοκλήρωτου, όμως ο αφοσιωμένος αναγνώστης μπορεί να βρει μέσα απ’ αυτό το comic την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη του run στην original εκδοχή του. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βλέπαμε μεταφρασμένα ολόκληρα τα runs δημιουργών που αξίζουν, όπως τον Batman του Tom King, όμως στην κατάσταση που βρίσκονται οι εκδόσεις comics στην Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί παρά να θεωρείται κάτι τέτοιο πολυτέλεια.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.