Neon Genesis Evangelion – Γνωριμία με έναν θρύλο

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη Από Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Άμα βλέπετε anime τότε το ξέρετε! Άμα έχετε γκουγκλάρει «Best Animes» το έχετε ακουστά. Άμα το έχετε ήδη δει, τότε καταλαβαίνετε τον τίτλο μας. Με τα δικαιώματα του πια να ανήκουν στο Netflix το είδαμε, κολλήσαμε και σας το προτείνουμε (με υπότιτλους πάντα).

Ξεκινώντας λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αριστούργημα, αλλά αν μας ρωτήσει κανείς το γιατί, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε ιδέα. Χρειάζεται να δει κανείς με τα δικά του μάτια για να καταλάβει.

The Anno Age: Hideaki Anno and My Early Fandom (Part 1) - Anime Diet

Το πρώτο από τα 26 επεισόδια του Neon Genesis Evangelion προβλήθηκε στις 04/11/1995 ενώ το τελευταίο στις 27/03/1996 και πάνω από 20 χρόνια μετά μπορούμε να το απολαύσουμε σα να βγήκε σήμερα. Ο δημιουργός του και σκηνοθέτης Hideaki Anno έχει βάλει όλη την  τέχνη του στο δημιούργημα του αυτό φαίνεται στην λεπτομέρεια, η σειρά δεν υστερεί σε τίποτα. Πέρα από την αρχική σειρά ακολούθησαν ταινίες, άλλες σειρές και μάνγκα, πιο περιβόητη και ουσιώδη η ταινία «The End of Evangelion» που περιέχει εναλλακτικό τέλος της σειράς και θεωρείται συμπλήρωμα της. Ωστόσο για αυτά θα μιλήσουμε στην κατάληξη του κειμένου.

Geekly Rant: Anime Nerds, Quit Whining About the New 'Neon Genesis ...

Αλλά τι είναι ακριβώς;

Πολλοί ξεκινάμε την σειρά με απορία τι είναι αυτό το θρυλικό anime και γρήγορα απορούμε.

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει που λένε οι παλιοί.

Βρισκόμαστε στο μακρινό (για τότε) 2015, δεκαπέντε χρόνια μετά το Second Impact όπου ένας μετεωρίτη στη Γη και εξαφάνισε το μισό ανθρώπινο πληθυσμό. Ο έφηβος πρωταγωνιστής μας Shinji Ikari βρίσκεται στο Tokyo-3 με έναν σκοπό, έχει κληθεί από τον εξαφανισμένο πατέρα του να σώσει την ανθρωπότητα από τους Άγγελους.

Θέματα με πατέρα τσεκ – κλισέ με Χριστιανισμό τσεκ.

Οι Angels λοιπόν είναι τεράστια, υπερφυσικά τέρατα που επιτίθενται στο Tokyo-3 αποπειρώμενοι να ξεπαστρέψουν την ανθρωπότητα και εφόσον τα όπλα και πυρηνικά δεν έχουν αποτέλεσμα, η σωτηρία του κόσμου βρίσκεται στα χέρια εφήβων που πιλοτάρουν τεράστια, ανθρωπόμορφα ρομπότ τις Εύες/ Evangelions ή EVAS.

Στα πρώτα κιόλας επεισόδια βιώνουμε μια κάποια απογοήτευση, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας ένα συνηθισμένο mecha shounen anime με την μόνη ιδιαίτερη πινελιά ένα αξιόλογο μυστήριο «Τι είναι οι Angels και γιατί επιτίθενται; Τι είναι οι EVAS και γιατί έχουν σάρκα; Και άλλα σε σχέση με αυτό.». Έτσι για την πρώτη δεκαριά επεισόδια βλέπουμε ένα ευχάριστο shounen με συμπαθητικούς χαρακτήρες, αστεία και δράση, «best girls» για όσους ξέρουν. Ταυτόχρονα μας ταλανίζει το μυστήριο του πολέμου αυτού, διαισθανόμαστε ότι υπάρχει παραπάνω, ότι η πραγματικότητα αυτή είναι η δική μας, ή βασικά ήταν, το 2015 αυτό είναι πιο περίεργο και από το δικό μας 2020.

Neon Genesis Evangelion' On Netflix, A First-Timer Watches The ...

Ξαφνικά μπαίνουμε στο 2ο μέρος, σαν από το πουθενά η σειρά προσεγγίζει σιγά σιγά το ψυχολογικό δράμα, γίνεται seinen. Η μετάβαση αυτή είναι απίστευτη ομαλή, χωρίς να το ξέρουμε έχουν μπει θεμέλια, ένα φιλοσοφικό ταξίδι ξεκινάει με δείγματα ψυχεδέλειας. Εκεί είναι που μας πιάνει απροετοίμαστους, μας παρουσιάζονται πολυδιάστατοι ανθρώπινοι προβληματισμοί. «Ποιοι είμαστε; Τι κάνουμε σε αυτό τον κόσμο; Υπάρχει Θεός;». Βεβαίως σαν κάθε καλό υπαρξιακό έργο, οι παραλληλισμοί με την θρησκεία είναι παρόντες καθώς και φροϋδικές υπόνοιες.

Οι χαρακτήρες μας, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και παρόμοια προβληματισμένοι, έχουν πια ωριμάσει όσο ήθελε ο δημιουργός και η δράση έχει εδραιωθεί στην σειρά. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, δεν πρόκειται για ένα από ψαγμενοanime, όλα τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο δημιουργός περνιούνται ήπια και όχι βεβιασμένοι. Μάλιστα ο θεατής έχει την δυνατότητα να κατανοήσει πολλά και να κάνει τις κατάλληλες συνδέσεις όπως πατέρας-Θεός χωρίς να νιώσει ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του, ενώ όλα τα θέματα εμβαθύνονται εντυπωσιακά.

 Ο συμβολισμός του έχει πολλές πηγές, ο Hideaki Anno κατά την διάρκεια της παραγωγής έπασχε από κατάθλιψη και βρήκε την σωτηρία του στην ψυχανάλυση που επηρέασε και την οπτική του καθώς και το όραμα του. Πρόκειται για μια προσωπική δημιουργία που θέλει να επηρεάσει τον θεατή του θετικά. Μέχρι και οι θρησκευτικοί συμβολισμοί ποικίλλουν σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει, δεν μας παρουσιάζεται επιφανειακά ο Χριστιανισμός, άλλοι κύριοι συμβολισμοί προέρχονται από τον Ιουδαϊσμό και όλα με μεγαλύτερη έμφαση στην θρησκεία.

Άμα ακούγεται τρομερά πληκτικό, δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν και του ’90 το animation παραμένει ευχάριστο και στις μέρες μας, ενώ οι σκηνές δράσεις και η χημεία των ιδιότροπων και μη χαρακτήρων είναι εξαιρετικά. Όσον αφορά την μοναδικότητα του, ένα μεγάλο προτέρημα αποτελεί η σκηνοθεσία, σε αρκετά σημεία ξεπερνάει την ευρύτερη πλειοψηφία των , ακόμα και των τωρινών.

Ωστόσο πολλοί φτάνουν στο τελευταίο επεισόδιο και είτε συγκινούνται είτε βιώνουν την περιβόητη ξενέρα. Κι όμως η ταινία του ’97 σημαίνει κυριολεκτικά «Το Τέλος του Evangelion» και ο λόγος ύπαρξης της είναι η ξενέρα που βίωσαν τότε οι θεατές με το τέλος της σειράς. Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί για πολλούς το αληθινό τέλος και εμείς θα συμβουλεύαμε να την δείτε στα καπάκια. Ακόμα και αν αρκείστε στο αυθεντικό τέλος, η ταινία έχει καταπληκτικό animation και για τα δεδομένα της δική μας εποχής καθώς και περνάμε και λίγο χρόνο παραπάνω με τους ήρωες της σειράς. Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό τέλος είναι εν τέλει προσωπική άποψη. Σειρές και ταινίες βγαίνουν ακόμα, με νέους χαρακτήρες και πλοκές, αλλά έχουν διχάσει το κοινό για μία ακόμη φορά, εμείς επιμένουμε: Δείτε την αρχική σειρά και ταινία και δε θα το μετανιώσετε ότι γούστο να έχετε.

Λεξιλόγιο

Shounen anime: anime που απευθύνεται σε αγόρια εφηβικής κυρίως ηλικίας με έντονο το στοιχείο δράσης

Mecha anime: anime που περιέχει ρομπότ και μάχες με ρομπότ

Seinen anime: anime που απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες και συνήθως εξερευνά σοβαρά ανθρώπινα θέματα

Μοιραστείτε το Άρθρο
«Α ναι ρε το ξέρω έχω δει το 1ο επεισόδιο/διαβάσει /δει για αυτό». Αυτή είναι ίσως η χαρακτηριστικότατη ατάκα της νεαρής Πατρινής. Όλα άρχισαν τίμια με Cartoon Network, Playstation 2, Gameboy, Τριβιζά και Σαμουράι Χ. Η συνέχεια, στη σκοτεινή εφηβεία, επιφύλασσε μπόλικα anime και manga, κόμιξ και ταινίες. Τώρα πια μεταφράστρια με αιώνιο σύντροφο το Youtube τα κοιτάει όλα κάπως. Παράλληλα, διαβάζει κατιτίς ή λιώνει με ταινίες και σειρές, ίσως κουλτουρέ ίσως όχι. Προσοχή ψάχνει πάντα θύματα να κάνουν κριτικές και υπεραναλύσεις.