Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
Βιβλία

Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 16 Φεβρουαρίου 2025
Τελευταία Ενημέρωση 31 Μαρτίου 2025
12 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

“This land is your land, and this land is my land
From California to the New York island
From the Redwood Forest to the Gulf Stream waters
This land was made for you and me”

Woody Guthrie, “This Land is your Land”

της Μίκας Αγραφιώτου

«Κάποτε η Χαβάη αντιμετώπιζε προβλήματα με τον υπερπληθυσμό των αρουραίων», γράφει στις πρώτες σελίδες του εμβληματικού του «Τρυποκάρυδου» ο προσφάτως μακαρίτης Αμερικανός συγγραφέας Tom Robbins. Και συνεχίζει «τότε κάποιος βρήκε μια λαμπρή λύση για το πρόβλημα. Να εισαχθούν μαγκούστες από την Ινδία. Οι μαγκούστες θα σκότωναν τους αρουραίους. Έτσι και έγινε. Οι μαγκούστες σκότωσαν, επίσης, κότες, γουρουνάκια, πουλιά, γάτες, σκύλους και μικρά παιδιά. Υπήρξαν αναφορές για μαγκούστες που επιτέθηκαν σε μοτοσυκλέτες, χλοοκοπτικά μηχανήματα, αμαξάκια του γκολφ και στον James Michener. Έτσι, η Χαβάη αντάλλαξε το πρόβλημα των αρουραίων με το πρόβλημα της μαγκούστας. Η κοινωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα με το έγκλημα. Προσέλαβε αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα. Τώρα η κοινωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αστυνομικών». 

Ίσως, ο Tom Robbins, ο συγγραφέας που όλοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «ανατρεπτικό» -ο καθένας για τους δικούς του λόγους-, να ήταν όντως «ο πιο επικίνδυνος συγγραφέας στον κόσμο». Και αυτό διότι γνώριζε καλά πως να συνυφαίνει μέσα από εξωφρενικούς αφηγηματικούς χειρισμούς την ενδιαφέρουσα πολιτική ανάλυση της κοινωνίας του θεάματος με ανεπιτήδευτους, μαγικούς έρωτες, εμποτισμένους από άκρη σε άκρη από την ονειρική Americana. Αυτή τη ρομαντική ιδέα μιας «άλλης» Αμερικής, το δολοφονημένο αρνητικό του ηγεμονικού Ονείρου της, μιας Αμερικής που η καρδιά της ύπαρξης της βρισκόταν πάντα στα αξιοθέατα κατά μήκος των δρόμων παρά στους ουρανοξύστες των πολυεθνικών εταιρειών. Σε φιδίσιους αυτοκινητόδρομους, σε diners που συχνάζουν μοτοσικλετιστές και πεταλούδες της νύχτας, σε ξεχασμένα ράντσα που πηγαίνουν τα άλογα όταν γεράσουν, σε κάθε είδους ιριδίζουσες φαντασμαγορίες γεμάτες από μυστηριακό ερωτισμό, ναρκωτικά, αλκοόλ και γενναίες δόσεις τρέλας αναλόγως τους παντοδύναμους κύκλους της σελήνης. 

Alec Soth, USA. Kenner, Louisiana. 2002.

Έγραφε για εκείνο το παράλληλο σύμπαν, λοιπόν, όπου τις σχολικές τάξεις κοσμούσαν τα πορτραίτα του Jesse James και των άλλων Ρομπέν των Δασών της Άγριας Δύσης και όχι οι επιβλητικές, μεγαλεπήβολες εικόνες των Αμερικανών προέδρων και των απανταχού αποικιοκρατών. Μια άκρως επικίνδυνη λογοτεχνία που ισορροπούσε σαν ακροβάτης τσίρκου πάνω σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στα δοξασμένα άρλεκιν των περιπτέρων και στα βαθιά φιλοσοφικά και πολιτικά διακυβεύματα που απασχολούσαν τους στοχαστές των δεκαετιών των ‘60s και των ‘70ς. Μια λογοτεχνία για τις μάζες που μπαρούτιαζε με πάθος τα πιο ζωτικά θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος όπως ακριβώς και ένας αναρχικός βομβιστής. Κυρίως γιατί σε έβαζε να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε έναν κόσμο όπου η γνώση αποτελεί το ίδιο ουσιώδες δικαίωμα με την τεμπελιά, όπως και το να ζεις χωρίς να απολογείσαι απολύτως σε κανέναν. 

«Οι παράνομοι είναι τα ανοιχτήρια της κονσέρβας στο σούπερ μάρκετ της ζωής», θα μας θυμίσει συνθηματολογικά πάλι ο επαναστάτης Τρυποκάρυδος του, σε μια κρίση αυτό-αναφορικότητας που μεταμορφώνει παρανοϊκά τη διάσημη αναλογία με το σφυρί του Γερμανού φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ. Εφόσον αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη του σφυριού μόνο όταν εκείνο χαλάσει, έτσι αντιλαμβανόμαστε και τις εμπεδωμένες κοινωνικές νόρμες. Όταν διαρρηχθούν δυναμικά από εκείνες τις παράνομες πράξεις που μας οδηγούν στο να αμφισβητήσουμε τις βασικές κοινωνικές δομές και σαν άλλα «ανοιχτήρια κονσέρβας» μας προσφέρουν μια ενεργή ματιά σε έναν τελείως διαφορετικό και, ίσως, πιο δίκαιο κόσμο. Ο θείος-Tom είχε το κακό συνήθειο να μας κάνει να σκεφτόμαστε πολιτικά ακόμα και με τα πιο ευτελή αντικείμενα. 

Κωνσταντίνος Μάνος, «American Color», 1995

Ακολούθως, ο Tom Robbins δεν χρειαζόταν τον Bob Dylan και τον «Τυφώνα» του για να μάθει πως η δικαιοσύνη δαγκώνει πολύ πιο εύκολα τους ξυπόλητους, ειδικά αν είναι μαύροι, μετανάστες  ή, απλά, φτωχοί και πως το έγκλημα έχει, κατά κύριο λόγο, ταξικά αίτια. Αρκούσε απλά να παρατηρήσει τον κόσμο έξω από τον εαυτό του και τα προνόμια που του δόθηκαν από τη γέννησή του, ένα δραστικό χόμπι που απέκτησε ήδη από πολύ μικρή ηλικία όπως γράφει ο ίδιος στα «μη-απομνημονεύματα» της «Θιβετιανής Ροδακινόπιτας» του. Μεγαλώνει και ανατρέφεται, άλλωστε, στην Αμερική του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μακαρθιανής «Μαύρης Λίστας», μια εποχή που για να μετατραπεί κάποιος σε «παράνομο» αρκούσε να εκφέρει μερικές «λάθος λέξεις» και να επιδεικνύει έστω και μια φιλική συμπάθεια προς το κόκκινο χρώμα. Δεν ξεχνάει, επίσης, πως είναι ακόμα ένας λευκός σε ένα ολοκληρωτικά λευκό περιβάλλον, καθώς μεγαλώνει ως χιλμπίλι σε ένα ορεινό θέρετρο με συμβολικές διαστάσεις της δικής μας Χαλκιδικής αλλά χωμένο κάπου στα σπλάχνα της Βόρειας Καρολίνα, εκεί όπου και «οι πλούσιοι προτιμούσαν το λευκό υπηρετικό προσωπικό», ενώ η ύπαρξη των Αφρό-Αμερικανών γινόταν ορατή μονάχα μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες. 

Παρ’ όλα αυτά, για τον Tom Robbins ο κόσμος ήταν πάντα ένα στρείδι, έτοιμο να αποκαλύψει αν στο εσωτερικό του έκρυβε έναν θησαυρό ή ακαθαρσίες μέσα από τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, στην περίπτωση του κάποιο ειδικό ανοιχτήρι. Και αυτό το ανοιχτήρι για αρκετές δεκαετίες μάλλον υπήρξε η πένα του και η γραφομηχανή του, εξοπλισμός βουτηγμένος σε ένα ατελείωτο καζάνι με ειρωνεία, σχεδόν βρετανική φλεγματικότητα και αδίστακτη, ερωτική ευφυία που δεν είχε καμία σχέση με την καταναλωτική πορνογραφία ή τις αρένες των θεαμάτων. Μια ευφυία ικανή να τον μεταμορφώσει είτε στο πιο προσφιλές είτε στο πιο αντιπαθητικό άτομο μέσα στο δωμάτιο, καθώς ο κόσμος μας δεν εκτιμάει αρκετά όσους κατατάσσει ως «ξερόλες». 

Βέβαια, ο διδακτισμός δεν υπήρξε ποτέ το φόρτε του συγκεκριμένου συγγραφέα, τον οποίο και απέφευγε με τον ίδιο τρόπο που ένας αλλεργικός αποφεύγει τους ξηρούς καρπούς. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και μάλλον από λάθος της στιγμής, υιοθετούσε τον ρόλο ενός κοσμοπολίτη σαμάνου που μέσα στην παραζάλη του μονολογούσε ορισμένες «αλήθειες της ζωής» για τους ευκολόπιστους και εκείνους που έχουν κατασκευάσει την ουσία τους  με τέτοιο τρόπο ώστε να υποβαστάζεται διαρκώς από έναν χάρτινο πύργο αποφθεγμάτων και μεγαλοστομιών για ό,τι συναρθρώνει το νόημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων και δεν περιορίζεται σε έναν κοινό αριθμό. Τουλάχιστον, στις πιο παλιές εποχές, κάτι τέτοιο μπορούσε να σου αγοράσει ένα γεύμα ή μερικά γεμάτα ποτήρια μπύρας. Και ο θείος-Tom δεν έλεγε ποτέ όχι σε μερικά αφρισμένα ποτήρια μπύρας. 

Κωνσταντίνος Μάνος, «American Color», 1995.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως ένα κακό συνήθειο των «αχρείων» κριτικών λογοτεχνίας είναι ότι τείνουν να χρησιμοποιούν εντελώς βαρετές λέξεις για να χαρακτηρίσουν τους ήρωες των βιβλίων του Robbins. Χαρακτηρισμοί όπως «αντισυμβατικοί», «επαναστατικοί» ή «αντικομφορμιστές» έχουν την τάση να κοσμούν τους πηχυαίους τίτλους μιας ολόκληρης εποποιίας άρθρων για το έργο του. Φυσικά, αυτά αποτελούν εύκολες χρήσεις του αγίου γλωσσικού μας συστήματος που γίνονται καραμέλες για τον λαιμό από λευκογιακάδες υπαλλήλους οι οποίοι σπανίως ξεμυτίζουν από τα γραφεία τους ώστε να αντιληφθούν πως ο κόσμος δεν διαχωρίζεται ανάμεσα στους λευκογιακάδες υπαλλήλους και τους «Άλλους», ξέρετε, εκείνους που αποτελούν της γης τους κολασμένους. 

Αν έχεις ζήσει όλη σου τη ζωή χωρίς προνόμια, ίσως η αντισυμβατικότητα και ο αντικομφορμισμός να μην ήταν ακριβώς οι πρώτες σου επιλογές από την πρώτη στιγμή που άνοιξες τα μάτια σου σε αυτόν τον μάταιο και σκληρό κόσμο. «Κοιτάξτε γύρω σας», είναι σαν φωνάζει στα μούτρα μας ο ημίτρελος κοσμοπολίτης σαμάνος, «ο πλανήτης είναι γεμάτος από σερβιτόρες που έπνιξαν τα όνειρα τους να γίνουν πρίμες μπαλαρίνες μέσα σε βρώμικους νεροχύτες εστιατορίων». Όχι σαν ακόμα ένα πολιτικό μανιφέστο, αλλά, περισσότερο, σαν μια συνειδητοποίηση της ουσίας, του πραγματικού αποστάγματος της σύγχρονης κοινωνίας του καταναλωτισμού έτσι όπως αυτή κατασκευαζόταν την μεταπολεμική περίοδο και ο ίδιος ο Robbins υπήρξε ενεργό υποκείμενό της. 

Robert Frank, “The Americans”, 1958.

Και αυτό διότι στο σύμπαν του Tom Robbins, υπήρχε χώρους για όλους. Συνήθιζε να μην διαχωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες πρώτης ή δεύτερης διαλογής. Υπήρχε χώρος για τους φτωχούς και καταφρονημένους, για τους φαντασμένους αστούς και τους ξεπεσμένους αριστοκράτες, για μυθικές θεότητες που έψαχναν να βρουν τα ελιξίρια της νεότητας και της αθανασίας μέσα από ευτελή παντζάρια, για Εβραίους που απέκτησαν αδερφικές σχέσεις με Άραβες κάνοντας πολύ καλύτερα τη δουλειά του ΟΗΕ, για βετεράνους πολέμων και μελαγχολικές καουμπόισσες με υπερμεγέθεις, σχεδόν φαλλικούς αντίχειρες, για όλους εκείνους που οι επίσημες κοινωνικές κατασκευές πετούσαν με ευκολία στο περιθώριο, στα διάφορα freakshows της ζωής. Ο Tom Robbins πήρε αυτό το παραπεταμένο freakshow και όχι μόνο το έφερε στο επίκεντρο των μυθιστορημάτων του, αλλά του έδωσε και το όμορφο, αίσιο τέλος που του άξιζε. 

Και, ίσως, αυτή να ήταν και η πιο σπουδαία πολιτική πράξη του θείου- Τομ. Ότι σε αντίθεση με όλα όσα πιστεύει η αστική κοινωνία, το να ζεις μη απολογητικά τη ζωή σου, διεκδικώντας διαρκώς την ελευθερία σου και την ορατότητά σου μέσα στην αστική κοινωνία, να αποτελεί από μόνο του ένα ευτυχισμένο τέλος. Βγάζοντας τη γλώσσα κοροϊδευτικά απέναντι στον θάνατο, σπάζοντας τις αλυσίδες που σε κρατάνε δέσμιο σε άυλες συμπεριφορικές και κοινωνικές νόρμες, απογυμνώνοντας την ορατή πραγματικότητα από όλα τα μυστηριώδη πέπλα της και τις τεχνητές κουλτούρες που συνεχίζει να κρατάει διασωληνωμένες λόγω του παραλυτικού φόβου μιας ριζικής αλλαγής. 

Και αν κάτι μένει από τα βιβλία του Tom Robbins, είναι αυτή η εύθυμη, ευφορική διάθεση ότι ο κόσμος και ανήκει σε όλους μας και αλλάζει με τον τρόπο που στροβιλίζονται οι κύκλοι της σελήνης πάνω από το κεφάλι μας. Ίσως και με λίγο απελευθερωτικό σεξ, ένα καλό ποτό και ένα αδίστακτα ευφυές αστείο, σε ένα σκοτεινό μπαρ χωμένο στα σπλάχνα του Σιάτλ και της Νέας Ορλεάνης, με ένα μεθυσμένο πιάνο να παίζει στη γωνία τα μπλουζ. 

*Ο τίτλος προέρχεται από το αντίστοιχο βιβλίο του Νίκου Νικολαϊδη «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα». 

TAGGED:FeaturedTom Robbinsεκδόσεις Αίολοςλογοτεχνία
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
Επόμενο άρθρο Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
31 Μαρτίου 2025
Comic

AI Art – Εργαλείο εκδημοκρατισμού της τέχνης ή high-tech λογοκλοπή;

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
29 Ιουλίου 2024
Βιβλία

Το Απαγορευμένο Τετράδιο – Η γραφή ως προάγγελος της εξέγερσης

Ιφιγένεια Αθανασοπούλου
Ιφιγένεια Αθανασοπούλου
31 Μαρτίου 2024
Σειρές

The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
13 Μαΐου 2025
Exclusive

Ένα Πάρτυ για το βιβλίο

admin
admin
6 Ιουνίου 2020
Sci-FiΒιβλία

Η Λέξη Για Τον Κόσμο Είναι Δάσος – Η οικολογική επιστημονική φαντασία της Ursula Le Guin, το Βιετνάμ και το Handmaid’s tale

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
3 Δεκεμβρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?