Σίγουρα το μαγικό σύμπαν της J. K. Rowling έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς φανατικούς του ανά τον κόσμο. Με ένα απλό search στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας θεματικών καφέ και εστιατορίων, βιβλιοπωλείων, coctail και ζαχαρωτών, “μαγικών” αρραβώνων και γάμων, κοσμημάτων, δραστηριοτήτων, παιχνιδιών ακόμα και άλλων βιβλίων φαντασίας εμπνευσμένων από το κόσμο του Harry Potter. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χαριποτερομανία αποτελεί ένα είδος occult που εδώ και δεκαετίες καλά κρατεί και έχει προσφέρει δημιουργικές στιγμές γέλιου, χαράς και φαντασίας. Όμως ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο αγαπημένος μάγος και οι περιπέτειες του θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών Νομικής Σχολής;
Προς έκπληξη όλων μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ιαπωνία, αλλά σε γνωστό νομικό πανεπιστήμιο της Ινδίας, όπου και αποφασίστηκε η δημιουργία μαθήματος, βασισμένου στον φανταστικό κόσμο του Harry Potter. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο παρελθόν το έργο της J. K Rowling έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης από κλάδους της φιλολογίας και της θεολογίας. Η σχετική ενασχόληση, ωστόσο, φοιτητών της νομικής καταρχήν ξενίζει. Μια τέτοια αντίδραση είναι λογική, εξαιτίας της θετικιστικής προσέγγισης του δικαίου, η οποία θα λέγαμε ότι επικρατεί στο χώρο ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Μολαταύτα, η ιδέα δεν είναι καινούρια, αφού εντάσσεται σε αυτό που αποκαλούμε “Δίκαιο και Λογοτεχνία”. Πρόκειται για έναν κριτικό κλάδο του δικαίου, σύμφωνα με τον οποίο η λογοτεχνία αποτελεί ένα “πειραματικό εργαστήριο ηθικής”, ενώ η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων αναβαθμίζεται σε μια ηθική πρακτική, αφού ο αναγνώστης καλείται να ζήσει την ηθική σαν μια ανθρώπινη περιπέτεια. Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, η απόφαση του συγκεκριμένου πανεπιστημίου της Δυτικής Βεγγάλης φαίνεται ότι εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι Ινδοί θεωρούνται κορυφαίοι στο χώρο της νομικής επιστήμης σήμερα.
Συγκεκριμένα, στο μάθημα (τίτλος: “An interface between Fantasy Fiction Literature and Law: Special focus on Rowling’s Potterverse”) διερευνάται ο ρόλος του δικαίου σε ένα σύμπαν όπως αυτό που περιγράφει η J.K Rowling, κατά το οποίο ο κόσμος των μαγκλ και ο κόσμος των μάγων συνυπάρχουν παράλληλα. Πράγματι, δε θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι στα επτά κύρια βιβλία της, αλλά και σε διάφορες franchise συνεργασίες της J.K Rowling (βλέπε “Fantastic Beasts and where to find them”) , όχι μόνο δε λείπουν οι αναφορές στον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά η συγγραφέας έχει προχωρήσει σε μια λεπτομερή περιγραφή του συστήματος δικαιοσύνης. Αναλυτικότερα, στον κόσμο του Harry Potter δεσπόζει το “Υπουργείο Μαγείας”, μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι το λεγόμενο “Τμήμα Επιβολής του Μαγικού Νόμου”, το οποίο και ρυθμίζει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ των μάγων, αλλά και αυτές μεταξύ των μάγων και των μαγκλ, διαφυλάσσοντας την ισορροπία μεταξύ των δύο κόσμων. Επιπλέον, στα έργα της J.K Rowling αναφέρονται τα όργανα του υπουργείου, όπως είναι λόγου χάριν οι “χρυσούχοι”, αλλά και οι βασικές διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του πανεπιστημίου σχετικά με αυτή τη σειρά μαθημάτων υποδεικνύουν ότι όλα τα παραπάνω ελάχιστη σχέση έχουν με το μάθημα. Ειδικότερα, ο αρμόδιος καθηγητής, Shouvik Kumar Guha, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα “πείραμα” που σκοπό έχει την προώθηση του αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής νομικής συνθετικής σκέψης. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει θεματικές όπως είναι η επίδραση της τάξης και της κοινωνίας στην κατασκευή και την ανάπλαση του δικαίου, μέσα από τη σύγκριση ενός φανταστικού κόσμου και των ηθικών αξιών του με το ισχύον δίκαιο. Έτσι, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε να συγκρίνεται το καθεστώς δουλείας των οικιακών ξωτικών ή η περιθωριοποίηση των λυκανθρώπων με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όσον αφορά τη μεταχείριση συγκεκριμένων ευάλωτων κατηγοριών ανθρώπων. Τέλος, από το μάθημα αυτό δε θα λείψουν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις περί το δίκαιο και το άδικο, καθώς και οι νύξεις στη διαμόρφωση του σχετικού “μαγικού” αστικού και αθλητικού δικαίου με αντίστοιχες αναφορές στην αθωότητα του Σείριου Μπλακ, την επίκληση ασυγχώρητων κατάρων, τους απαραβίαστους όρκους σε επίπεδο συμβατικού δικαίου και τους κανόνες γύρω από το κουίντιτς, το αγαπημένο σπορ των μάγων!
Από πλευρά μας χαιρόμαστε που η κουκουβάγια τους δεν έχασε το δρόμο της και ευχόμαστε στους “ασκούμενους μάγους” καλή σχολική χρονιά!