Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ο Captain Αmerica δεν χρειάζεται να γίνει φασίστας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Marvel > Ο Captain Αmerica δεν χρειάζεται να γίνει φασίστας
ComicMarvel

Ο Captain Αmerica δεν χρειάζεται να γίνει φασίστας

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Από Αλέξανδρος Μινωτάκης
Δημοσιεύτηκε 6 Ιουνίου 2016
Τελευταία Ενημέρωση 6 Αυγούστου 2023
11 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η απόφαση της Marvel να κάνει τον Captain America  φασίστα πράκτορα είναι μία ακόμα υπενθύμιση του ποιος πραγματικά κατέχει την κουλτούρα

To εξώφυλλο του πρώτου τεύχους Captain America απεικονίζει τον εμβληματικό ήρωα να δίνει γροθιά κατευθείαν στο σαγόνι του Χίτλερ. Κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1941 – εννιά μήνες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ – και ο Captain America ήταν έτοιμος να πολεμήσει το φασισμό νωρίτερα από ότι η αμερικάνικη κοινή γνώμη.

Τα πρώτα τεύχη της σειράς ήταν αφιερωμένα στα κατορθώματα του Cap στην Ευρώπη, γεμάτα με έναν ενθουσιασμό για τη μάχη με τους φασίστες που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των κόμικ. Σε αυτό οφείλεται το ότι πίσω από τις ιστορίες του ήρωα βρισκόταν δύο Εβραίοι σχεδιαστές και σεναριογράφοι.

Καθώς είναι μία από τις παλαιότερες δημιουργίες της Marvel, ο Captain America έχει αλλάξει στην πορεία των χρόνων. Δεν αποτέλεσε πάντα ένα προοδευτικό πρότυπο, δεδομένου ότι η ιστορία του συνταίριαξε με την ψυχροπολεμική πολιτική των ΗΠΑ υπερβολικά καλά κάποιες φορές. Όμως, παρά τα κάποια περιοδικά παραστρατήματα, τουλάχιστον μπορούσε να ειπωθεί με σιγουριά ότι ο Captain America δεν ήταν φασίστας.

Μέχρι τώρα. Ακόμα και δεν παρακολουθείτε στενά τα κόμικ, θα ήταν δύσκολο να αποφύγετε την είδηση ότι η Marvel μόλις αποκάλυψε ότι ο Captain America είναι – και πάντα ήταν – ένας μυστικός πράκτορας της φασιστικής ομάδας υπερ-κακών της Marvel, τη Hydra.

Οι φαν είναι σε απελπισία. Διαμαρτύρονται πως αυτό δεν ταιριάζει με αυτό που είναι και που συμβολίζει ο Captain America. Ο ήρωας αυτός (πρέπει να) εκφράζει την πίστη στην αλήθεια και στην επιλογή του καλού, ένας ήρωας που υπάρχει ως ιδανικό (συνήθως αποκομμένος από την πραγματικότητα) του τι σημαίνει να είσαι Αμερικάνος. Οι φαν θέλουν τον Captain America όπως τον έχουν στο μυαλό τους, ο μύθος του οποίου πάντα εξελίσσεται προς τα εμπρός, ακόμα και αν σκοντάφτει κάπου στην πορεία. Αν και είναι ακόμα σχετικά νωρίς, η Marvel σχεδόν σίγουρα δεν θα αλλάξει πορεία για να ικανοποιήσει τους αναγνώστες της.

“Αυτό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου μίας ευρύτερης ιστορίας”, δήλωσε ο Tom Brevoort, διευθύνων εκδότης των Marvel Comics στο CNNMoney. Συνέχισε λέγοντας ότι ο “πιο βασικός λόγος που το κάνουμε είναι για να δούμε αν προσέχετε και για να κάνουμε τους αναγνώστες να αδημονούν για το επόμενο τεύχος”

Αυτό το απόσπασμα είναι μία ακούσια ομολογία. Η συνέντευξη δεν παρουσιάστηκε στις ειδήσεις του CNN για τη διασκέδαση ή για τις τέχνες αλλά στο οικονομικό σκέλος. Ο Brevoort εξηγεί με καθαρό τρόπο – παρόλο που όσα λέει σίγουρα θα αγνοηθούν υπό το βάρος των δογματισμών για το τι σημαίνει αυτή η μετατόπιση για την τρέχουσα ιστορία του Captain America–  ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την πώληση του επόμενου τεύχους. Παραδέχεται ότι τα πόδια χτυπούν το κεφάλι : η αφήγηση των ιστοριών κόμικ κατευθύνεται από το κέρδος · η απότομη αλλαγή είναι ένα clickbait με κόκκινη, λευκή και μπλε στολή.

Αυτή η είδηση θα έπρεπε να μας θυμίσει ότι τα κόμικ ανέκαθεν υπήρξαν ως μία ιδιαίτερη διασταύρωση της τέχνης με τις επιχειρήσεις. Εν αντιθέσει με ότι ισχύει για τις σειρές της τηλεόρασης, τις ταινίες, τα μυθιστορήματα ή τις περισσότερες μορφές αφηγηματικής τέχνης, οι εταιρείες κόμικ – και όχι οι συγγραφείς και οι σχεδιαστές – κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε καμία καταβολή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και σε μία άθλια αντιμετώπιση των δημιουργών.

Αλλά αυτός ο ιδιαίτερος διακανονισμός των δικαιωμάτων στα κόμικ επηρεάζει και τις ιστορίες που αφηγούνται. Οι εταιρείες ξεχειλώνουν και αλλάζουν τους χαρακτήρες για να ενισχύσουν τις άμεσες πωλήσεις, αλλά πάντα επιστρέφουν στην αρχική μορφή τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα κόμικ έχουν μία διαρκή αίσθηση στασιμότητας επειδή οι εταιρείες απαιτούν να μην αλλάζουν ποτέ πάρα πολύ οι υπέρ-ήρωες.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, ο θάνατος του Superman προκάλεσε σοκ, μέχρι όλοι να θυμηθούμε ότι στα κόμικ, οι ήρωες ποτέ δεν μένουν νεκροί για πάρα πολύ.  Αυτό οφείλεται στο συνονθύλευμα των εμπορικών σημάτων, στα παιχνίδια και στις διάφορες άδειες σε άλλα μέσα που επιβάλλουν όλοι οι ήρωες να παραμένουν προσδεδεμένοι στο μηχανισμό του καπιταλισμού, ανεξάρτητα με το πόσο καλή ή κακή είναι η μία μεμονωμένη ιστορία.

Στα κόμικ, παρά το ότι είναι  ένας άσχημος επαγγελματικός κλάδος – ανελέητος από τη φύση του, εκμεταλλευτικός απέναντι στους εργαζόμενους, περιφρονητικός για τους φαν και τους χαρακτήρες – υπάρχει  συχνά  ένας φιλόδοξος χαρακτήρας στις ιστορίες. Αν αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν,  φαίνεται υπάρχει πάντα η ελπίδα για κάτι πολύ παραπάνω που δεν μπορούμε να το φτάσουμε.

Όλο αυτό δημιουργεί μία παράδοξη κατάσταση. Εμείς – όχι μόνο οι σκληροπυρηνικοί φαν των κόμικ αλλά το πλατύ κοινό που έκανε τις ταινίες της Marvel και της DC και τα παιχνίδια (ηλεκτρονικά και μη ) την πολιτιστική διάλεκτο της τελευταίας δεκαετίες- νιώθουμε νευρικότητα. Θέλουμε να προχωρήσουν οι ιστορίες, αλλά να μην προδώσουν ποτέ τις ρίζες τους.

Ο Captain America ως φασίστας σίγουρα είναι μία κίνηση προς τα εμπρός – μία έκπληξη που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει – αλλά προδίδει το μύθο του. Οι φαν στο Twitter επαναλαμβάνουν ότι ο Joe Simon και ο Jack Kirby επινόησαν τον Captain America για να είναι αντιφασίστας και έτσι πρέπει να μείνει.

Όμως, ο Captain America δεν ανήκει τώρα – και όσον αφορά τη Marvel, ποτέ δεν ανήκε – στους Simon και Kirby. Ανήκει στη Marvel. Η επινόηση του Captain America από τους Simon και Kirby ως ένα έμβλημα του αντιφασισμού ποτέ δεν απασχόλησε τους υπολογισμούς της Marvel. Στην πραγματικότητα, η απότομη αλλαγή στην πλοκή με τη Hydra αποτελεί απόδειξη ότι ο Captain America δεν υποχρεούται να είναι αυτό που ήταν: είναι μία από τις πολλές μασκότ της Marvel Worldwide, Inc και θα τον χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Το να τονίζουμε την επίδραση των εταιρειών στα κόμικ δεν είναι υπεροπτικό. Όμως η οργή που συνοδεύει την αλλαγή στα εβδομήντα πέντε χρόνια ιστορίας του Captain America δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει.  Η ωμή απληστία έκανε τη Marvel να αλλάξει θεμελιακά  το ήθος του Captain America. Η ίδια απληστία θα τους κάνει σύντομα να το ξανά αλλάξουν. Όλοι γνωρίζουν ότι η καλλιτεχνική αξία του Captain America θα αντέξει την απότομη μεταστροφή, όπως άντεξε όλες τις προηγούμενες. Όμως, υπάρχει κάτι νέο στις αντιδράσεις των φαν, μία αίσθηση κόπωσης με τα τερτίπια της Marvel για να αυξηθούν οι πωλήσεις, μία κούραση που τώρα συνοδεύει την οργή. Το έχουμε δει ήδη με τη μία ή την άλλη μορφή – ακόμα και πρόσφατα με τη νέα κλίση του Superman για μαζικές καταστροφές στις ταινίες του Zach Snyder– παρόλο που δεν ήταν τόσο έντονο

Η γενικευμένη συνειδητοποίηση ότι οι εταιρείες κόμικ παίζουν τον “παπά”  μπορεί να σημαίνει ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το σημερινό ορυμαγδό ταινιών από κόμικ, ατελείωτα remake και ακραίες ανακατασκευές των αγαπημένων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες των κόμικ έχουν, ευτυχώς ή δυστυχώς, κεντρική θέση στο παγκόσμιο πολιτιστικό πεδίο. Όταν εταιρείες γιγάντιου μεγέθους και ισχύος ασκούν τον έλεγχο τους πάνω τους, απαιτούν την προσοχή μας.

Οι φαν μπορεί να μην μπορεί να απελευθερώσουν τον Captain America από τη Hydra, αλλά έχουν τον έλεγχο της σύζευξης της δικής τους δημιουργικότητας με το πάθος τους για τη συγκεκριμένη μορφή.  Το fan fiction είναι μία προσπάθεια πολλών δεκαετιών να διεκδικήσουν οι φαν τα κόμικ. Γεννήθηκε από την αίσθηση ότι οι χαρακτήρες των κόμικ, ως ηθοποιοί μίας ιστορίας που δεν τελειώνει ποτέ, δεν ανήκουν στις εταιρείες που έχουν τα νομικά δικαιώματα.

Αυτή η παρόρμηση δείχνει ότι η δημιουργικότητα που εμπνέουν οι υπέρ-ήρωες και η απόλυτη διαπεραστικότητα της πολιτιστικής ορατότητας τους σημαίνουν πως καμία εταιρεία δεν μπορεί να τους διεκδικήσει απόλυτα.  Είναι μία προσπάθεια να απελευθερωθεί ο πολιτισμός από τους φύλακες του. Το ίδιο ισχύει με το cosplay. Αυτές οι δύο εκφράσεις της αγάπης των φαν μπορεί να μην είναι συμπαθής σε όλους, όμως η ύπαρξη τους είναι μία  επιφάνεια ζωντάνιας σε ένα πολιτιστικό πεδίο που κάποιες φορές φαίνεται λιγότερο δημιουργικό από ότι θα μπορούσε να είναι.

Πάνω από όλα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι συγγραφείς και οι σχεδιαστές κόμικ είναι, κατά κύριο λόγο, φαν. Έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τον έλεγχο της δημιουργίας τους και την αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων από τις επιχειρήσεις ή να δημιουργήσουν εκδοτικούς οίκους δικούς τους, που να ελέγχονται από τους εργαζόμενους.

Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο καθήκον – δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά  το πόσο πολύ ελέγχουν οι Marvel και DC τη δημιουργικότητα στα κόμικ. Όμως δεν είναι αδύνατο.

Αν η πρόσφατη αποκάλυψη για τον Captain America είναι ανυπόφορη για τους φαν, είτε επειδή είναι μία ωμή απόπειρα κέρδους είτε επειδή το παρακάνει ανακατασκευάζοντας ένα χαρακτήρα με μακρά παράδοση, μπορούν να κατευθύνουν τον εκνευρισμό τους στη διεκδίκηση για κάτι καλύτερο.

πηγή: jacobin

 

 

TAGGED:Captain AmericacosplayHydraJack KirbyJoe SimonMARVELRed SkullΑμερικήφασισμός
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΑλέξανδρος Μινωτάκης
Follow:
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.
Προηγούμενο άρθρο Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows: Κατάφεραν να το κάνουν ακόμα χειρότερο!
Επόμενο άρθρο 10 κανάλια στο youtube-ο ορισμός του geek culture
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Hawkeye – Οι Matt Fraction και David Aja έκαναν το θαύμα τους!

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
25 Απριλίου 2019
ComicΕυρωπαϊκά

Judge Dredd: Έλεγχος – Ποιος κρίνει τους δικαστές;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
2 Δεκεμβρίου 2022
Cinema

Thor: Ragnarok -Η απογοήτευση τρίτωσε

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Μαρτίου 2018
ComicMarvel

Spider-Man: Blue- Για όλες αυτές τις μελαγχολικές μέρες

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
14 Φεβρουαρίου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Νύχτες του Βερολίνου – Στη Βαϊμάρη ένας ναυτικός «γεννημένος τον περασμένο αιώνα»

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαΐου 2023
Σειρές

Οι 10 καλύτερες νέες σειρές του 2017

admin
admin
4 Ιανουαρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?