Γιατί δεν πολυγουστάρουμε τους Fantastic Four

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 11 Λεπτά Ανάγνωσης

Στις  7  Αυγούστου  θα  προβληθεί  η  νέα  ταινία  Fantastic  Four,  η  οποία  αποτελεί reboot  της  σειράς.  Οι  πρώτες  δύο  ταινίες  (2005,  2007)  δεν  είχαν  ιδιαίτερη  εισπρακτική επιτυχία ενώ κυμάνθηκαν από μέτριες έως κακές, η δεύτερη ειδικά (Rise of The Silver Surfer)  κατέστρεψε  την  πρώτη  κινηματογραφική  εμφάνιση  ενός  από  τους  καλύτερους κακούς της Marvel. Και οι δύο ταινίες άφησαν νύξεις για τις επόμενες (κυριαρχία του Doom στη  Latveria, εμφάνιση του Galactus) όμως δεν υπήρξε ταινία σε μια περίοδο που, αν και απέχει  λιγότερο  από  δέκα  χρόνια,  φαντάζει  σαν  να  είναι  πολλές  δεκαετίες  πίσω  από  την άποψη της εμπορικής επιτυχίας των super heroes movies.

keb6f5
Κάνατε πως το ξεχάσατε ε; Πως δεν υπήρξε ποτέ ε; Καλά κάνατε

Σήμερα, με την αναγέννηση του είδους που προσέφερε η Marvel Studios, καθένας που έχει κάποια δικαιώματα σε κάποιον ήρωα  θεωρεί  ότι  κρατάει  ένα  μικρό  χρυσωρυχείο  που  με  λίγο  σκάψιμο  θα  αποδώσει πλούτη.  Σκεπτόμενη  έτσι  η  Fox  πήρε  την  απόφαση  να  ξανά  ασχοληθεί  με  το  θέμα.  Οι απαιτήσεις  από  την  ταινία  είναι  πολλές  μιας  και  ο  πήχης  έχει  πάει  στα  ύψη.  Θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά με αυτό σε επόμενο ποστ. Σήμερα θα γράψουμε κάποια λίγα πράγματα που μας ξενερώνουν στους Fantastic Four (FF από δω και πέρα).

Οι  FF  είναι  από  τους  παλαιότερους  ήρωες  της  Marvel με  το  πρώτο  τεύχος  του περιοδικού  τους  να  χρονολογείται  στο  1961.  Όταν  ένα  χρόνο  αργότερα,  ο  Spiderman  θα αρχίσει  να  απλώνει  τον  ιστό  του  στη  Νέα  Υόρκη,  οι  FF  θεωρούνται  ήδη  «καθιερωμένοι» στην πόλη και τους κοιτάζει με δέος, τουλάχιστον  στην αρχή. Η απόκτηση των  δυνάμεων τους  είναι  προϊόν  ατυχήματος μιας  αποστολής  στο  διάστημα  όπου  εκτίθενται  σε κοσμική ακτινοβολία.  Όταν  επιστρέφουν  ο  αρχηγός  και  επιστημονικός  εγκέφαλος  της  αποστολής, Reed  Richards  (Mr Fantastic πλέον) μπορεί να απλώσει και να διαμορφώσει το  σώμα του όπως  θέλει,  η  Sue  Storm  (Invisible  Woman)  μπορεί  να  γίνεται  αόρατη  και  δημιουργεί μαγνητικά  πεδία,  ο  αδερφός  της,  Johnny  Storm  (Human  Torch)  μπορεί  να  πετάει  και  να περιβάλλεται  με  φωτιά  και  ο  Ben  Grimm  (The  Thing), φίλος  του  Reed  Richards  αποκτάει υπεράνθρωπη δύναμη, το σώμα μετατρέπεται σε πέτρα και βέβαια γίνεται ένας από τους πιο άσχημους σουπερ ήρωες που κυκλοφορούν.

Τα προβλήματα ξεκινάνε από τις δυνάμεις και τους χαρακτήρες. Ουσιαστικά ο chief της  φάσης είναι  μια  εξελιγμένη  εκδοχή  του  Τιραμόλα, κάτι που θα μπορούσα να αγνοήσω υπό άλλες συνθήκες (μη ξεχνάμε ότι παρόμοιες δυνάμεις έχει και ο Luffy του Οne piece). Aυτό που κάνει τόσο ενοχλητικό τον  Mr Fantastic είναι το δασκαλίστικo ύφος του, η τάση του να θέλει να σώσει τον κόσμο χωρίς ουσιαστικά να τον γνωρίζει και να μην ενδιαφέρεται να τον γνωρίσει.Και φυσικά το σώσιμο του κόσμου το εννοεί με μια τελείως δική του έννοια, που κάποιες φορές περιλαμβάνει ακόμα και πειράματα σε ανθρώπους ή και κτίσιμο φυλακών…

Marvel-Mr-Fantastic-random-35920222-608-229

Από την άλλη έχουμε τον  Human  Torch, που είναι  ένα κακομαθημένο  παιδάκι  που  κάνει  επίδειξη  των  δυνάμεων  του  για  να  ρίξει  γκόμενες  (και ρίχνει  πολλές…). Δεν αποτελεί τόσο ήρωα όσο εικόνα σε κουτσομπολίστικο περιοδικό, δείγμα της “χλιδάτης ζωής” που περνάνε οι έχοντες. Μπορεί να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να το ξεπεράσει, ωστόσο δε νομίζω πως μπορεί.

human torch

Tέλος,  δεν  υπάρχουν  χαρακτηρισμοί  για  το  The  Thing. O τύπος  πάει  να  δουλέψει  για  το  φίλο  του  και  αυτός  τον  εκθέτει  σε  ένα  ατύχημα  που  τον παραμορφώνει  μόνιμα  (όλοι  οι  άλλοι  παραμορφώνουν  το  σώμα  τους  κατά  βούληση).  Το αποτέλεσμα είναι να του αφοσιωθεί ακόμα περισσότερο σε τέτοιο βαθμό που στην πρώτη ταινία  έκριναν  ότι  έπρεπε  να  του  δώσουν  την  ιδιότητα  του  σωματοφύλακα. Είναι ουσιαστικά ένας  ταξικός  γαιοσκώληκας, που  τυφλωμένος από τη μεγάλη ζωή δεν στράφηκε απέναντι στο αφεντικό του που τον παραμόρφωσε. Ο τύπος είναι πραγματικά η ντροπή της εργατικής τάξης, δέχεται τα πάντα και υπηρετεί με τόση πίστη το αφεντικό του που ελάχιστες φορές του αντιτίθεται, και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δίνονται κάτω από μια επίφαση προσωπικής φιλίας και εκτίμησης.

Όχι καλέ μου Ben, όταν κάποιος ελέγχει το που μένεις, τι τρως και το πώς κινείσαι δεν είναι φίλος σου, είναι στη καλύτερη γονιός, στη χειρότερη εξουσιαστής. Νιώστο κάποια στιγμή. Ακόμα και στο Civil War, όπου όλοι οι ήρωες της Marvel αναγκάστηκαν από τα γεγονότα να πάρουν θέση, ο Ben παρόλο που έβλεπε από πρώτο χέρι τα εγκλήματα του Mr Fantastic και μπορούσε να του εναντιωθεί περήφανα, αυτός απλά είπε «είναι κακό» και έκατσε στη γωνιά του.

the thing

Αξίζει  να αναφέρουμε ότι,  στο ευρύτερο κλίμα της εποχής, και ο Human Torch και το The Thing έχουν catchphrases  (Flame on και it’s clobberin’ time αντίστοιχα), ατάκες που λένε πριν αρχίσει η δράση. Το πρόβλημα είναι ότι διατηρούν αυτή την  ξεπερασμένη αισθητική και σήμερα με ατάκες που έχουν χάσει προ πολλού την αίγλη τους. Η μόνη  που  δεν  έχει  μια  τρομερά  κλισέ  δύναμη  είναι  η Invisible  Woman  κυρίως  επειδή αξιοποιεί  τα  μαγνητικά  πεδία  με  πρωτότυπους  τρόπους  στα  κόμικς.  Επίσης  πάντα  θα  την τιμούμε για τη στάση της στο Civil War, ενάντια στον άνδρα της, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

sue storm

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι FF  ανήκουν  στην  ελίτ  των  σούπερ  ηρώων,  έχουν  όλα  τους  τα  προβλήματα  λυμένα.  Την  περίοδο που ο Super Man κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και ο Spiderman πασχίζει να συνδυάσει το σταριλίκι με τη δουλειά και το σχολείο, οι FF είναι οι πρώτοι ήρωες που δεν κρατάνε μυστική την ταυτότητα  τους  και δεν έχουν κάποιον  να προστατεύσουν πέρα από τους εαυτούς τους. Σα να μην έφτανε αυτό, αποφασίζουν να εγκατασταθούν σε έναν  ουρανοξύστη,  το  Baxter  Building  και  να  βάλουν  το  όνομα  τους  στο  κουδούνι,  μη  και  δεν ξέρει κάποιος εχθρός το πού βρίσκονται. Έτσι, η βασική πλευρά της σειράς, εκτός της crime-fighting  προφανώς,  είναι  οι  μεταξύ  τους  σχέσεις,  ο γάμος  της  Sue  με  τον  Reed  και  τα προβλήματα  τους,  η  προσπάθεια  του  Ben  να  ξεπεράσει την  εμφάνιση  του  και  οι μάταιες προσπάθειες  του  Johnny  να  ωριμάσει.  Έχουμε  να  κάνουμε  με  την  ελίτ  των  υπερηρώων, τους  Dallas  Dynasty  της  Marvel . Πρόκειται ουσιαστικά για ένα reality, για ανθρώπους που ζουν στη γυάλα τους και τους απασχολούν μονάχα τα ιδιαίτερα προβλήματα τους. Ελάχιστες οι επαφές τους με την «πλέμπα»που μαστίζεται από εγκληματικότητα, ανεργία και απλά, συνηθισμένα προβλήματα.

Από την άλλη, σαν Smassing Culture δηλώνουμε ανοιχτά ότι πάντα θα προτιμάμε τους ήρωες των πραγματικών  καθημερινών  προβλημάτων,  όσους  προέρχονται  από  τα  λαϊκά  στρώματα, ζουν  μαζί  τους  και  με  τα  προβλήματα  τους  και  κρύβουν  την  ταυτότητα  τους,  όχι  από μυστικοπάθεια  αλλά  από  πραγματική  ανάγκη.  Γιατί  πέρα  από  τους  Galactus  του  κόσμου υπάρχει και η μαφία στο Hell’s Kitchen, υπάρχει και ο ρατσισμός και η μη ανοχή στο διαφορετικό που βιώνουν οι mutants, υπάρχουν τα ναρκωτικά στα βρώμικα σοκάκια που τριγυρνά ο Moonknight και ο Punisher. Στον ίδιο κόσμο με το Ιnfinity Gaunlet υπάρχει και η εργασιακή καταπίεση που βιώνει ο Spiderman από έναν κάφρο και γκεμπελίσκο ιδιοκτήτη εφημερίδας. Και στη τελική είναι πολύ ωραίο και διασκεδαστικό να διαβάζεις για πράγματα που δε θα ζήσεις, όταν όμως σε ρωτήσουν τι σε άγγιξε περισσότερο, αυτό δεν θα είναι μια ιστορία για πλουτοκράτες που αράζουν στο κάστρο τους, αλλά για ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζεις και εσύ.

Πριν  κλείσουμε  το  άρθρο  να  πούμε  δύο πραγματάκια  ακόμα:

Δείτε  αυτό  εδώ  και πείτε μας αν σας ενοχλεί ή όχι.

1290959789413339749

Franklin Richards ,  γιος της Sue Storm και του Reed Richards. Γενικά θα έλεγε κάποιος ότι η Marvel  έχει  ένα  θεματάκι  με  το  «ισχυρό»  DNA,  αρκεί να  θυμηθούμε  το  Age  of  X  και  το House  of Μ, όπου  όλη η πραγματικότητα αλλάζει, τη μία φορά  εξαιτίας του Legion (γιος του Charles Xavier) και την άλλη εξαιτίας της Scarlet Witch (κόρη του Magneto). Εδώ όμως το  πράγμα  παράγινε.  Ο  Franklin  Richards  είναι  Omega  level  psychic(για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Storm μια από τις πιο ισχυρές mutants είναι μόνο potentialy omega)  και  έχει  reality-manipulating  abilities.  Θα  έλεγε  κάποιος    ότι  ένα  μείγμα  του  Professor  X  και  της  Scarlet Witch  σε  ακραίο  βαθμό. Όταν είσαι δέκα χρονών και τα βάζεις με τον Galactus αντί να παίζει με Playmobil, μια λέξη υπάρχει : OVERPOWERED! Κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο δυνατός!

Και για να μη θεωρηθούμε εμπαθείς, δείτε και αυτό…

3127049-doctor+doom

Ο  Victor  von  Doom,  πρωτοεμφανίστηκε  ως  εχθρός  των  FF  αλλά  έσπασε  τα  στεγανά  και έγινε  ένας  από  τους  σημαντικότερους  villain  της  Marvel.  Είναι  δύσκολο  να  απαριθμήσει κανείς  με  ακρίβεια  ποιες  είναι  οι  δυνάμεις  του,  καθώς  περίπου  κάνει  τα  πάντα.  Ο Υπέρτατος  Κακός.  Ο  απόλυτος  άρχοντας  της  Latveria, μιας  χώρας  που  κυβερνά  με  ένα τεράστιο  στρατό-αστυνομία  από  ρομπότ  κατ  εικόνα  του.  O  άνθρωπος  που  φυλακίστηκε στην  Κόλαση  και  βγήκε  καβάλα  στο  σφυρί  του  Thor λ.   Ο  άνθρωπος    που  έσπασε  τους μετρητές μεγαλομανίας και ξαναέφτιαξε την κλίμακα στο όνομα του. Κάθε  νέος κακός, πριν  βγει  να  δουλέψει,  θα  έπρεπε  να  ερωτάται  «από  μηδέν  μέχρι  τον  Doom  πόσο μεγαλομανής  είστε;».  Σε  ένα  σύμπαν  γεμάτο  κοσμικές οντότητες,  κακούς  που  τρώνε πλανήτες και διαγαλαξιακές αυτοκρατορίες, ο Victor von Doom τιμά την ανθρωπότητα και μπαίνει επάξια στο τοπ 5.

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.