Ο Luke Cage εισβάλλει στις οθόνες μας και (ξανά)γνωρίζουμε τον προστάτη του Ηarlem!

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Γνωρίσαμε, τηλεοπτικά, τον Luke Cage στην περσινή του εμφάνιση στη σειρά Jessica Jones και ένα χρόνο μετά και χάρη στη μεγάλη επιτυχία της σειράς του Netflix, έρχεται τώρα η στιγμή να αποκτήσει δική του σειρά που θα κυκλοφορήσει ολόκληρη την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο δίκτυο του Netflix. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον πρώτο αφροαμερικανό υπερήρωα της Marvel και στην πολύ ιδιαίτερη ιστορία του.  Θα ξεκινήσουμε πηγαίνοντας αρκετά πίσω…

luke-cage-hero-for-hire-comicΣτις αρχές της δεκαετίας του ’70 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι μαύροι υπέρ-ήρωες, με την ποπ κουλτούρα να είναι απόλυτα λευκοκρατούμενη μέχρι τότε αλλά και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα να έχει συνταράξει την αμερικάνικη κοινωνία την προηγούμενη δεκαετία. Οι συνθήκες ήταν ώριμες για να πάψουν οι υπερδυνάμεις να είναι προνόμιο των λευκών και όσων προέρχονται από τις οικογένειες της «καλής κοινωνίας» και κληρονομούν επιχειρήσεις και περιουσίες που τους επιτρέπουν να βάζουν μια στολή και να κάνουν το κομμάτι τους. Ο Luke Cage εμφανίζεται το 1972 και είναι το αντίθετο από όλα αυτά : στο πρώτο τεύχος το κοινό τον γνωρίζει ως Carl Lucas κατάδικο σε φυλακή της Νέας Υόρκης και στην πορεία μαθαίνουμε ότι καταδικάστηκε για έγκλημα που δεν διέπραξε, όμως για χρόνια υπήρξε μέλος συμμορίας της μαφίας στο Harlem. Μέσα στη φυλακή συμμετέχει σε ένα πείραμα με την υπόσχεση να μικρύνει την ποινή του και θα αποκτήσει υπερδυνάμεις μέσα από ένα ατύχημα, οι οποίες του επιτρέπουν να δραπετεύσει. Έτσι θα γίνει ο Luke Cage, ο άνθρωπος με την υπερφυσική δύναμη και το αδιαπέραστο δέρμα και θα αρχίσει τη νέα ζωή του, προσπαθώντας πάντα να κρατήσει κρυφό το παρελθόν του. Εξ αρχής, ο Luke Cage δίνει μια διαφορετική εικόνα της Νέας Υόρκης από ότι συνηθίζονταν μέχρι τότε στα υπερηρωικά κόμικς, προσφέροντας μια σκοτεινή νότα πολύ πριν την επιστροφή στη νουάρ αισθητική κατά την Σιδερένια περίοδο της δεκαετίας του ‘80. Απουσιάζουν οι διαστημικοί εχθροί και οι φαντεζί ήρωες που σώζουν τον κόσμο κάθε δεύτερο τεύχος. Ο Luke Cage αντιμετωπίζει τοπικές μαφίες και μικροκακοποιούς, κινούμενος στις πιο φτωχές γειτονιές της Νέας Υόρκης. Είναι από τους πρώτους της ομάδας των Defenders, της ομάδας υπέρ-ηρώων που ασχολούνται με τις καθημερινές, μικρότερες απειλές που είναι εκτός ραντάρ των Avengers και των Fantastic Four κλπ.scn_0006

Οι διαφορές του με τους κλασικούς υπέρ-ήρωες δεν εξαντλούνται εδώ. Ο Luke Cage δεν είναι ένα από τα «rich white boys», όπως αποκαλεί τους άλλους υπερήρωες, που  πολεμούν το κακό για χόμπι.  Ο ίδιος δεν έχει κανένα τρόπο επιβίωσης και γίνεται ο πρώτος μισθοφόρος ήρωας που μισθώνει τις δυνάμεις του σε όποιον έχει χρήματα να διαθέσει. Το «Hero for Hire» είναι το όνομα της επιχείρησης του αλλά και ο τίτλος της αρχικής σειράς κόμικ με πρωταγωνιστή τον Luke Cage, πριν αποκτήσει το nickname Power Man και αλλάξει τον τίτλο της σειράς. Στις πρώτες ιστορίες, ο Luke Cage αναζητεί πελάτες, παραπονιέται για το νοίκι και τις ζημιές που προκαλούν οι διάφοροι κακοποιοί στα γραφεία της επιχείρησης του (που είναι και το πρώτο του σπίτι) και βρίσκεται σε αρκετές διφορούμενες καταστάσεις, όπως το να τον προσλάβει ένας από τους πιο γνωστούς κακούς, ο Doctor Doom. Όλα αυτά με τον Luke Cage να μιλάει διαρκώς σε μια ιδιότυπη διάλεκτο-αργκό που ξενίζει κάποιους από τους πιο εύπορους πελάτες του (που ενοχλούνται από το «ghetto jargon» όπως το αποκαλούν), να συχνάζει σε κακόφημα στέκια και να στήνει καυγάδες με πορτιέρηδες σε κυριλέ ξενοδοχεία. Το είπαμε, ο Luke Cage δεν είναι συνηθισμένος ήρωας.

luke-cage-doom

Στην πορεία της εξέλιξης του, θα αποκτήσει συνεργάτες και φίλους. Πρώτα από όλα, μέσα από τη γνωριμία με τον Iron Fist, ο οποίος θα γίνει ο κυριότερος συμπαραστάτης του και θα αποκτήσουν σειρά κοινών τίτλων όπως το Power Man and Iron Fist, το Heroes for Hire (που είναι ο τίτλος της νέας κοινής σειράς τους που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι) ενώ θα βρεθούν μαζί και στους Defenders.  Δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα αξιόλογους αντιπάλους, στα πλαίσια του πιο γειωμένου χαρακτήρα των ιστοριών του, όμως αξίζει μια αναφορά στον Diamondback, συνεργάτη και στενό φίλο του Cage την περίοδο που είναι μαζί στην τοπική μαφία και ο οποίος παγίδευσε τον Cage για να τον στείλει φυλακή,τον Gideon Mace, βετεράνο του Βιετνάμ που οργανώνει ένοπλες ληστείες για να κερδίσει τον πλούτο που θεωρεί ότι του χρωστάει η πατρίδα του αλλά και την Black Mariah, την αρχηγό της τοπικής μαφίας. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον Luke Cage είναι η γνωριμία του με τη Jessica Jones, με την οποία θα παντρευτεί και θα κάνει παιδί όντας ένα από τα ελάχιστα ζευγάρια υπερηρώων που δεν χωρίζουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για luke cage vietnam

Η πορεία των εμφανίσεων του Luke Cage στους τίτλους της Marvel γνωρίζει διαρκώς σκαμπανεβάσματα, καθώς, ως ήρωας «δεύτερης γραμμής» δεν μπορεί να συντηρήσει για μεγάλο διάστημα αυτοτελείς σειρές με αποτέλεσμα να κάνει κάποιες εμφανίσεις μόνος του για κάποια χρόνια, μετά να εξαφανίζεται ή να χρησιμοποιείται παροδικά ενώ στη δεκαετία του 2000 έχει ενταχθεί στους New Avengers (πριν το Dark reign) και στους Thunderbolts (μετά το Siege) ως αρχηγός τους. Η τελευταία επιστροφή του έγινε το τελευταίο εξάμηνο με τον τίτλο «Heroes for Hire» που ξεκίνησε στα πλαίσια του Αll New All Different reboot και ενεπλάκη δυναμικά με το δεύτερο Civil War, αλλά θα συνεχιστεί και μετά από αυτό.

Αποτέλεσμα εικόνας για heroes for hire 2016

Για όποιον θέλει μια πιο εντατική μελέτη, πριν και μετά από τη σειρά προτείνουμε τα εξής

  • Hero for Hire
  • Power Man and Iron Fist
  • Cage
  • Avengers Origins : Luke Cage
  • Jessica Jones, Alias

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Luke Cage έχει μια διφορούμενη κληρονομία. Από τη μία, είναι ένας από τους πρώτους μαύρους υπέρ-ήρωες και ο πρώτος της Marvel, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερους Αφροαμερικανούς (και όχι μόνο) πρωταγωνιστές.  Ταυτόχρονα, όμως και ιδιαίτερα στις πρώτες ιστορίες του, ο ίδιος ο Luke Cage σε πολλές περιπτώσεις σκέφτεται και δρα αντίστοιχα με κάποια κλισέ που έχουν οι λευκοί στο μυαλό τους, καταλήγοντας περισσότερο καρικατούρα παρά μια πειστική αναπαράσταση. Φυσικά, αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι οι δημιουργοί του είναι τρεις λευκοί με καλές προθέσεις και ότι αντιφάσεις μπορεί να συνεπάγεται αυτό για κάποιον που θέλει να δώσει ζωή σε έναν μαύρο, πρώην κακοποιό από το Harlem. Αυτό μπορεί να τον έκανε λιγότερο επίκαιρο όσο περνούσαν τα χρόνια και να χρειάζεται συχνά να πλαισιώνεται με άλλους ήρωες για να αποκτήσει ενδιαφέρον.  Πάντως, η τηλεοπτική εμφάνιση του σε μια εποχή που τα ζητήματα του ρατσισμού και της φυλετικής βίας έχουν επιστρέψει δυνατά στις ΗΠΑ θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Μέσα σε αυτό το κλίμα, του «φόρεσαν» για πρώτη φορά κουκούλα, επηρεασμένοι, όπως δήλωσε ο Mike Colter, ο ηθοποιός που τον υποδύεται, από το θάνατο του δεκαεπτάχρονου μαύρου Trevon Martin, τον οποίο πυροβόλησε συμπολίτης του ενώ συντηρητικοί πολιτικοί απέδωσαν τη δολοφονία στο ότι φορούσε κουκούλα και έμοιαζε με εγκληματία. Σε αυτές τις συνθήκες και με τον απαραίτητο σεβασμό στο «black power» που χαρακτηρίζει τον ήρωα, ο Luke Cage μπορεί να γίνει επίκαιρος και να μιλήσει, με τις γροθιές του και όχι μόνο, για όλα αυτά τα ζητήματα.

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.