Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Το Τέρας του Πάγου και η Hilda (+συζήτηση με Σπ. Γιαννακόπουλο)
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Vilehunter: Τα Άνθη του Πόνου – Τρόμος είναι η αποξένωση και η φτώχεια
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ας Περιμένουν οι Γυναίκες – Ήταν καλή διασκευή κύριε Πάνο;
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Κακό Παπί και το Φτερό της Τύχης – Θα γίνει ξεπουπούλιασμα!
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Λεγεώνα – Λίγο Β’ ΠΠ, λίγο βαμπίρ, τίποτα από τα δύο
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Dungeon Crawler Carl – Ο Κάρολος και μια γάτα στα μπουντρούμια
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προδημοσίευση – The Witcher: Το Σταυροδρόμι των Κορακιών
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυστήρια Πράγματα: Ξυλόκαστρο & πέριξ -Μια ξεχωριστή ανθολογία ιστοριών λαογραφικού τρόμου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Project Hail Mary – Tο Μαράκι, ο Aριανός και το hard science fiction
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Hand that Rocks the Crandle -Το remake που κανείς δεν ζήτησε για ένα ζήτημα που κανείς δεν μιλάει
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bugonia – Μισάνθρωπη ωμότητα σε αντι-Λανθιμικό weird
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Hamnet – Aνούσιο δράμα εποχής με σταγόνες Shakespeare-ploitation
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Life of Chuck – Πιεστικό μελόδραμα με χορευτικές εξάρσεις
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τhe Studio – Ένα αστείο από και για το Hollywood
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ο Τηλέμαχος και το Δέρας – Autofiction για το τρανς βίωμα μετά τον Gérard
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Ο Τηλέμαχος και το Δέρας – Autofiction για το τρανς βίωμα μετά τον Gérard
ComicΕλληνικά

Ο Τηλέμαχος και το Δέρας – Autofiction για το τρανς βίωμα μετά τον Gérard

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 7 Σεπτεμβρίου 2025
Τελευταία Ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2025
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το σημαντικότερο ελληνικό κόμικ της περσινής χρονιάς ήταν με βεβαιότητα ο «Gérard ή το Σπαθί στην Πλάτη του» του Στηβ Στιβακτή, καθώς ανέδειξε την συζήτηση για το τρανς βίωμα μέσα από μία ευφάνταστη ημι-αυτοβιογραφική coming of age ιστορία· γι’ αυτό, μάλιστα, ξεχώρισε στα ΕΒΚ 2025 ως το Καλύτερο Κόμικ, το Καλύτερο Σενάριο και όχι μόνο. Εκείνο, όμως, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, είναι ότι ο «Gérard» ήταν η πρώτη έκδοση του Project Μουτζούρα, ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που έχει αγκαλιάσει (προς τιμήν της) η Jemma Press, και σκοπεύει να χτίσει έναν χώρο έκφρασης ιστοριών και εμπειριών για τα ζητήματα φύλου και ταυτότητας, μέσα από την φόρμα των κόμικς. Το δεύτερο έργο του project είναι ο «Τηλέμαχος και το Δέρας» του Χάρρυ Σάξον, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες στα τραπεζάκια του 9ου Comic Con της Θεσσαλονίκης και του 19ου Comicdom-Con Athens και σίγουρα θα έχει κλείσει θέση και στο επερχόμενο QueerCon. Με μινιμαλιστικό σχέδιο και ανθρωπόμορφα ζώα για πρωταγωνιστές, ο Σάξον προσεγγίζει το τρανς βίωμα μέσα από την ιστορία ενός τρανς άντρα συγγραφέα που εμποδίζεται να αφηγηθεί την προσωπική ιστορία του από το άγχος, τις κρίσεις πανικού και το -πολύ διαδεδομένο στη γενιά μας- σύνδρομο του απατεώνα, που τον κάνει να αμφιβάλλει αν μπορεί να πει κάτι σημαντικό.

                  Τα δύο κόμικς (Gérard και Τηλέμαχος) ανήκουν στο είδος του autofiction -που βρίσκεται σε περίοδο ορμητικής ακμής μετά την βράβευση της Annie Ernaux με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς και λόγω της πληθωρικής παρουσίας του Εντουάρ Λουί στα ευρωπαϊκά γράμματα- μολονότι αμφότερα χαρακτηρίζονται απ’ τους δημιουργούς τους ως ημι-αυτοβιογραφικά. Και τα δύο αφηγούνται τραυματικές ιστορίες που σφίγγουν το στομάχι, οι οποίες ακόμα κι αν δεν αντλούν εξ ολοκλήρου απ’ το προσωπικό τους βίωμα (ο Σάξον τονίζει ότι από τις εμπειρίες του πρωταγωνιστή του ορισμένες είναι 100% δικές του, άλλες 75% κι άλλες προέρχονται από διηγήσεις φίλων και γνωστών του), φωτίζουν με αυθεντικότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια τις παθογένειες κάθε ελληνικής οικογένειας των ‘80s και των ‘90s. «Γιατί, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα;» θα ρωτήσει κάποιος/-α ίσως προβοκατόρικα και θα έχει δίκιο. Σίγουρα το LGBTQ+ κίνημα έχει πετύχει σημαντικές νίκες και σε επίπεδο κατοχύρωσης δικαιωμάτων και ορατότητας, όμως η διεθνής άνοδος της ακροδεξιάς (και ιδιαίτερα η εκλογή Τραμπ) μας βυθίζει ταχύτατα σε μία σκοτεινή περίοδο για τα δικαιώματα, στην οποία, σύμφωνα με το Judith Butler: «υπάρχουν δύο φύλα: Φασίστες και Αντιφασίστες».

                  «Μπορούν να μας πάρουν τα πάντα εκτός από τις αναμνήσεις μας» λέει σε ένα απόσπασμα του autofiction βιβλίου της «Ας Πούμε πως Είμαι Εγώ» η Ιταλίδα Βερόνικα Ράιμο, το οποίο καταλήγει με την προκλητικά αυτό-υπονομευτική φράση «εντάξει, αλλά ποιον ακριβώς ενδιαφέρει μία τέτοια απαλλοτρίωση;». Αυτή την εδραιωμένη βεβαιότητα, όμως, κλωνίζει ο Τηλέμαχος, ο πρωταγωνιστής του κόμικ, ο οποίος, μολονότι θέλει να αφηγηθεί την ιστορία της φυλομετάβασής του, συνειδητοποιεί ότι το τραύμα του παρελθόντος, του έχει προκαλέσει κενά μνήμης. Το εύρημα των κενών μνήμης δεν λειτουργεί ως απλό αφηγηματικό τρικ, προκειμένου να προστρέξει ο πρωταγωνιστής στη βοήθεια γνωστών και φίλων, αλλά ο Σάξον το αξιοποιεί για να αναδείξει έναν μηχανισμό άμυνας των ατόμων που βρίσκονται ακόμα «στην ντουλάπα»: την εσωτερίκευση. Κρατώντας μέσα τους τις σκέψεις και τα άγχη τους, νιώθουν ότι δεν επιβαρύνουν τους άλλους με αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν εκφράζονται και υπονομεύουν την ορατότητά τους. Σκοπεύοντας να μιλήσει για αυτό το φαινόμενο, ο δημιουργός έγραψε -μάλλον- την κορυφαία σκηνή του έργου του, έναν θεατρικού ύφους δισέλιδο διάλογο του πρωταγωνιστή του με την μητέρα του, ο οποίος τοποθετείται πάνω από το μνήμα του πατέρα του.  

                  Μολονότι, όμως, το τραύμα δεν μπορεί να απουσιάζει από μία ιστορία φυλομετάβασης, εκπεφρασμένη πρόθεση του Σάξον για το κόμικ του ήταν να αποφύγει το «trauma porn», αφηγούμενος μία ιστορία που να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ενός τρανς ατόμου, αντανακλώντας τις δικές του ανησυχίες ως καλλιτέχνη και ανθρώπου «που έχασε σχεδόν τα ¾ της ζωής του ζώντας ως άλλος και μην πιστεύοντας στον εαυτό του». Γι’ αυτό και ο πρωταγωνιστής του τοποθετείται σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, περιστοιχιζόμενος από άτομα που τον κατανοούν και τον βοηθούν να βγει απ’ τα σκοτάδια που τον βυθίζουν τα άγχη και οι ανασφάλειές του. Χτίζοντας ουσιαστικές προσωπικές σχέσεις και κοινότητες, ο Σάξον στέλνει ένα μήνυμα ενδυνάμωσης προς τα τρανς άτομα, ελπίζοντας να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα στην ιστορία του. Ταυτόχρονα, όπως και ο ήρωάς του, απευθύνεται σε όλους προκειμένου να τους βοηθήσει να κατανοήσουν μία απλή διαπίστωση: «ότι είμαστε, βασικά, όλοι άνθρωποι».

                  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξώφυλλο της έκδοσης, το οποίο απεικονίζει ένα σώμα που γδέρνεται, σκίζεται, αποσυντίθεται. Όμως, τα νύχια που το σκίζουν (σύμβολα άγχους και κρίσεων πανικού μέσα στην αφήγηση) βρίσκονται μόνο στο οπισθόφυλλο. Έτσι, το εξώφυλλο έχει το εικαστικό εύρημα της εικόνας ενός σώματος σκισμένου σε ρίγες, το οποίο προσομοιάζει -έστω υπαινικτικά- στη μορφή μίας πολύχρωμης σημαίας, που χρωματικά παραπέμπει στην transgender flag. Περισσότερο, όμως, δεν εικονογραφεί την σημαία, αλλά  λειτουργεί ως μία εικονογραφική μεταφορά: κάθε σώμα, με τα τραύματά του, μπορεί να λειτουργήσει ως μία σημαία υπερηφάνειας του καθενός μας, με την ελπίδα -με τα λόγια του Σάξον- ότι «μπορείς να συμφιλιωθείς με το τομάρι που κουβαλάς και σε βαραίνει».

TAGGED:autofictionGérard ή το Σπαθί στην Πλάτη τουJemma PressProject Μουτζούραqueer τέχνηημι-αυτοβιογραφίαμνήμηορατότηταΣτηβ ΣτιβακτήςΤηλέμαχος και το Δέραςτρανς βίωματρανς ταυτότητατραύμαΧάρρυ Σάξον
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Η εικονογράφηση του Arsène Lupin ξαναζωντανεύει τον μύθο του κλασσικού ήρωα
Επόμενο άρθρο Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
31 Δεκεμβρίου 2025
Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
31 Δεκεμβρίου 2025
10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
26 Δεκεμβρίου 2025
Το Τέρας του Πάγου και η Hilda (+συζήτηση με Σπ. Γιαννακόπουλο)
23 Δεκεμβρίου 2025
Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
31 Δεκεμβρίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Comic Soap- Η άβολη και ξεκαρδιστική αλήθεια για την nerd κουλτούρα

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
11 Απριλίου 2018
ComicΕλληνικά

Η Μητρόπολη Του Χρυσού: 3. Γενοκτονία – «Τέλος ο χρύσος, τέλος οι αλυσίδες, τέλος η σκλαβιά!»

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
2 Σεπτεμβρίου 2019
ComicΕλληνικά

Gérard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Σεπτεμβρίου 2025
ComicΕλληνικά

Οι Νύφες του Δράκουλα 3: Κάριν – Το τριπλό τέλος και η έξοδος στο φως της Νύχτας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
1 Ιουνίου 2019
ComicΕυρωπαϊκά

Το Πιο Κόκκινο Τριαντάφυλλο Ανθίζει …στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
28 Ιανουαρίου 2025
ComicΕλληνικά

H Μοναξιά της Αβύσσου – Ο θαλάσσιος τρόμος της ελληνικής λαογραφίας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
16 Μαΐου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?