Οδηγός Φόνων Για Καλά Κορίτσια – Έφηβη ντετέκτιβ εν δράσει

Μαριάννα Τσότρα Από Μαριάννα Τσότρα 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Πέντε χρόνια πριν, η Άντι Μπελ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και όλοι στη βρετανική κωμόπολη του Λιτλ Κίλτον κατηγορούν για τον φόνο της το αγόρι της, Σαλ Σινγκ, ο οποίος αυτοκτόνησε αμέσως μετά. Όλοι εκτός από την Πίπα Φιτζ-Αμόμπι, που είναι πεπεισμένη πως ο Σαλ είναι αθώος και, με αφορμή την εισαγωγική εργασία της στο πανεπιστήμιο, ξεκινά να ερευνά εκ νέου την υπόθεση της Άντι. Με τη βοήθεια του Ράβι, του αδελφού του εκλιπόντος Σαλ, η Πίπα ανακρίνει κάθε εμπλεκόμενο, μάρτυρες, φίλους και συγγενείς της Άντι, διαβάζει τα αρχεία και τις αναφορές της αστυνομίας, παρακολουθεί υπόπτους και εισβάλλει σε σπίτια, όλα με απώτερο στόχο να αποδείξει την αθωότητα του Σαλ και να βρει τον πραγματικό δολοφόνο της Άντι. Όμως, η έρευνά της θα καταλήξει πολύ πιο επικίνδυνη από όσο περίμενε, καθώς πολλοί στην κοινότητα του Λιτλ Κίλτον θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να προστατέψουν τα μυστικά τους…

Το πρώτο μυθιστόρημα της Βρετανίδας Holly Jackson, Οδηγός Φόνων Για Καλά Κορίτσια, έγινε Νο1 New York Times best-seller και από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο BookTok. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση, είναι ένα συναρπαστικό YA μυθιστόρημα μυστηρίου, με μια πανέξυπνη έφηβη ντετέκτιβ που δεν σταματά πουθενά μέχρι να ανακαλύψει την αλήθεια.

Η Πίπα Φιτζ-Αμόμπι είναι ένας μοναδικός πρωταγωνιστικός χαρακτήρας: γενναία, πεισματάρα και αποφασισμένη, μεθοδική, υπεραναλυτική και εργατική, ιδιόρρυθμη και αξιολάτρευτη, αποφασίζει με αφορμή μια εργασία για την επιρροή των ΜΜΕ στην έκβαση αστυνομικών υποθέσεων να αποκαταστήσει την αδικία που θεωρεί πως συντελέστηκε εις βάρος του Σαλ Σινγκ και να ανακαλύψει τον πραγματικό δολοφόνο της Άντι Μπελ. Τα κεφάλαια σε τριτοπρόσωπη αφήγηση διαδέχονται αρχειακές καταγραφές εν είδει ημερολογίου της Πίπα, απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων, χάρτες της περιοχής, πίνακες και σημειώσεις, όλα συστατικά στοιχεία της έρευνας της Πίπα, αλλά και μιας αφήγησης ζωντανής, άμεσης και ρεαλιστικής, στην οποία ο αναγνώστης νιώθει πως μετέχει.

Κεντρική θεματική του βιβλίου ο ρατσισμός και το πώς τα στερεότυπα και οι φυλετικές προκαταλήψεις επηρεάζουν τη συλλογική κρίση και την άποψη της μάζας: ο Σαλ ήταν Ινδικής καταγωγής, γι’αυτό και αυτομάτως εκλαμβάνεται ως πολιτισμικά ικανός να δολοφονήσει την κοπέλα του για λόγους ζήλιας ή κτητικότητας. Ο Ράβι και η οικογένειά του αποτελούν πλέον τους αποδιοπομπαίους τράγους της τοπικής κοινωνίας, έχουν περιθωριοποιηθεί και εξοστρακιστεί, με μόνο την Πίπα να προσπαθεί να αποκαταστήσει την αθωότητά τους και την υστεροφημία του Σαλ.

Μετά από ενδελεχή, οξυδερκή έρευνα, ο μίτος της ζωής της Άντι και των γεγονότων πριν και μετά την εξαφάνισή της αρχίζει να ξετυλίγεται και η αλήθεια για την ίδια να αναδύεται: η Άντι απείχε μακράν από το τέλειο, αψεγάδιαστο, δημοφιλές κορίτσι που η ίδια αλλά και τα ΜΜΕ προέβαλλαν. Ήταν ταυτόχρονα θύτης, μια κοπέλα μοχθηρή, εκδικητική και συναισθηματικά χειριστική,που απατούσε, εκβίαζε και έκανε bullying, αλλά και θύμα, ενός τοξικού και συναισθηματικά κακοποιητικού οικογενειακού περιβάλλοντος, με έναν πατέρα που κατακρεουργούσε την αυτοπεποίθησή της καθημερινά. 

Η Πίπα θα συνειδητοποιήσει σύντομα πως κανείς από τους φίλους και συγγενείς της Άντι δεν είναι απόλυτα αθώος, πως όλοι κρύβουν τα ένοχα μυστικά τους και πως τελικά η αλήθεια κρύβεται εκεί που κανείς δεν την περιμένει. Με κάθε κεφάλαιο, συντελείται και μια νέα αποκάλυψη για το παρελθόν των κατοίκων του Λιτλ Κίλτον, διαφορετικός ύποπτος βρίσκεται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Πίπα, διαφορετικό κομμάτι βρίσκει τη θέση του στο πολυσύνθετο παζλ της υπόθεσης. Όσο τα ψέματα αρχίζουν να αποκαλύπτονται και η αληθινή φύση του καθενός κάνει την εμφάνισή της, η Πίπα, η επιμελής μαθήτρια και αφοσιωμένη φίλη, το καλό κορίτσι, θα βρεθεί στη δίνη μιας έρευνας ενδεχομένως επικίνδυνης, την οποία όμως η μόνη πραγματικά ικανή να διενεργήσει.

Η Holly Jackson γράφει ένα συναρπαστικό, pageturner εφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου, γεμάτο υποθέσεις και διαψεύσεις, σασπένς και ανατροπές, με μια από τις συμπαθέστερες, πιο οξύνοες ντετέκτιβ που έχουμε συναντήσει στο είδος. Δεν σκάβει ποτέ βαθύτερα από την επιφάνεια ούτε προσδίδει ιδιαίτερες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις στην ιστορία της, όμως οι χαρακτήρες της είναι τόσο ζωντανοί και η γραφή της ρέουσα, που το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, μέχρι τα plot twists των τελευταίων σελίδων. Ο Οδηγός Φόνων Για Καλά Κορίτσια είναι ένα απολαυστικό εφηβικό μυθιστόρημα, που μαγνητίζει τον αναγνώστη και προσφέρει την ιδανική λογοτεχνική απόδραση από την καθημερινότητα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.