Θεωρώ πως οι αγώνες για επιβίωση θα είναι πάντα κάτι που θα γοητεύει την ανθρώπινη φαντασία. Από την αρχαιότητα συναντάμε ιστορίες για ανδραγαθήματα ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε δυνάμεις μεγαλύτερες από τους ίδιους, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Από τα ομηρικά έπη και την Αινειάδα μέχρι σύγχρονες ιστορίες όπως το Hunger Games και το περσινό Underground Railroad οι άνθρωποι πάντα θα αναζητούν ιστορίες που να εξυμνούν την ανθρώπινη επιβίωση και τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Στις αρχές της χρονιάς λοιπόν από τους δείκτες της Apple Tv+, μίας πλατφόρμας η οποία δεν σταματάει να μας εκπλήσσει συνεχώς με το εξαιρετικό content της, είδαμε μία ακόμα στιβαρή ιστορία επιβίωσης αυτή τη φορά από την άλλη άκρη του κόσμου. Ο λόγος για το Pachinko ένα στιβαρό δράμα επιβίωσης, το οποίο έχει έρθει για να ταράξει τα νερά των πάντα επίκαιρων streaming wars.
Στο Pachinko παρακολουθούμε σε μία μη γραμμική αφήγηση μία οικογένεια Κορεατών, η οποία μεταναστεύει στην Ιαπωνία μετά τη Ιαπωνο-Κορεατική συνθήκη του 1905. Η ιστορία ακολουθεί τις τρεις γενιές Κορεατών από το 1910 μέχρι το 1989 παρουσιάζοντάς μας τα πάθη, τους αγώνες αλλά και τις χαρές των χαρακτήρων μέσα από τα χρόνια και από συγκυρίες οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές κάθε φορά, έχουν όμως τους ίδιους βαθμούς δυσκολίας. Και κάθε φορά οι πρωταγωνιστές μας, διαφορετικοί σε κάθε περίοδο αλλά και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι, θα αγωνίζονται μέσα από τις δυστυχίες αλλά και τις χαρές της ζωής, για να καταφέρουν να επιβιώσουν ή να βρουν ένα νόημα στη ζωή τους. Αν και αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί πάνω-κάτω;
Στο Panchinko, το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζεις σε αυτό είναι οι ερμηνείες του. Όλα ξεκινάνε με τον χαρακτήρα της Sunja, που ερμηνεύεται από δύο διαφορετικές ηθοποιούς, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η Youn Yuh-jung (Minari), παλαίμαχος του κορεατικού σινεμά, καρπώνεται τα εύσημα της πιο δυνατής ερμηνείας στον ρόλο της γηραιάς Sunja, όμως ισάξια της κονταροχτυπιέται και η Kim Min-ha, που ενσαρκώνει τη νεαρότερη εαυτή της. Γενικά η σειρά είναι ένα σημαντικό σημείο συνάντησης σημαντικών Κορεατών ηθοποιών, όπως ο Lee Min-ho και ο Jin Ha (Devs), που θα κάνουνε ειδικά τους φανς των K-dramas να ουρλιάζουν από τον ενθουσιασμό τους. Και δικαιολογημένα. Δεν κατέχω καθόλου το σπορ των K-dramas, οπότε δε θα θελήσω να μιλήσω για αυτά. Θα πω όμως ότι το Pachinko μπορεί να είναι ένα αμερικανοποιημένο K-drama (δεν το κρύβει αυτό άλλωστε) όμως φαίνεται ότι θέλει να χαράξει το δικό του μοναδικό δρόμο, ενώνοντας τους προβληματισμούς και τη δεινή υποκριτική τέχνη των ηθοποιών της Ανατολής με το plot structure ενός δυτικού δράματος. Και είναι αλήθεια ότι ενώ τις περισσότερες φορές η αποτυχία είναι παταγώδης (βλέπε απλά τα πάμπολλα live action anime τα οποία επιχειρεί ανά καιρούς να φτιάξει το Hollywood), εδώ η συνταγή πετυχαίνει. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι πίσω από το τιμόνι του showrunner συναντάμε τη Soo Hugh, δημιουργό του αριστουργηματικού πρώτου κύκλου του The Terror, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Kogonada (After Young) και τον Justin Chon (The Twilight Saga), αμφότεροι Αμερικανοί με όμως κορεατικές ρίζες, πράγμα που βοηθάει ιδιαίτερα στην κατανόηση και αρτιστική καθοδήγηση μίας σειράς που μιλάει για κάποια πολύ ιδιαίτερα θέματα, όπως ο ξεριζωμός και η μετανάστευση.
Πίσω από την πανάκριβη παραγωγή του όμως και το κινηματογραφικό του υπόβαθρο, το Pachniko είναι μία ιστορία επιβίωσης. Όχι φυσικά στο στυλ των διαφόρων survival ταινιών και σειρών που συναντάμε ιδιαίτερα με το τσουβάλι τα τελευταία χρόνια. Αλλά στον βαθμό της αληθινής επιβίωσης. Μιλάει για ανθρώπους που χρειάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) και κλήθηκαν να παλέψουν για τη δική τους ζωή και αυτή των συνανθρώπων τους. Στην τελευταία σκηνή του τελευταίου επεισοδίου η σειρά φεύγει από το μυθοπλαστικό στοιχείο και μας μεταφέρει στο σήμερα όπου βλέπουμε τις μαρτυρίες γυναικών που έζησαν τον ξεριζωμό εκείνων των χρόνων. Και πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό από το να βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι είδανε τον χάρο με τα μάτια τους και παρόλα αυτά κατάφεραν να βγουν ζωντανοί και να χαμογελάνε με όλη τους την καρδία. Το Pachinko μιλάει για όλες αυτές τις ψυχές. Και το κάνει με τον καλύτερο και πιο όμορφο τρόπο.
Η σειρά ανανεώθηκε και για δεύτερο κύκλο ο οποίος ελπίζουμε να έρθει σύντομα.