Αναμένοντας την 5η σεζόν Rick and Morty

Παύλος Ιορδανόπουλος Από Παύλος Ιορδανόπουλος 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα πάντα έχουν γραφτεί για το Rick and Morty.
Και γιατί να γραφτεί άλλο ένα άρθρο για μια σειρά που τα μόνα άτομα που δεν την βλέπουν είναι αυτά που δεν βλέπουν κινούμενα σχέδια γενικά;
Γιατί έχω έναν γνωστό μου που έχει ως πρότυπο ζωής τον Rick ή γιατί μόλις είδαμε το trailer της 5ης σεζόν.
Έχει ξεκινήσει να γράφεται η 7η σεζόν Rick and Morty, την ώρα που περιμένουμε να δούμε την 5η , και ο δικός μου είναι εμφανώς αλκοολικός (προφανώς δεν το παραδέχεται…)

41 επεισόδια από τότε που ο Rick ήρθε στη ζωή μας. Ο τύπος που θα μπορούσε να κατουρήσει τον Walter White (aka Bryan Cranston/aka Breaking Bad) γιάτι είναι απλά αστείο. Είναι ο δάσκαλος του Afro Samurai. Είναι το Force. Είναι η Nemesis του Kenny McCormick. Εφιάλτης του Joker. Ο Rick είναι η λύση στον Covid-19. Η ‘’Αποκάλυψη’’3. Το Bigger Bang και το Bigger Bang Theory. Η 8η σεζόν του Game of Thrones γραμμένη από τον J.R.R. Tolkien. O Rick είναι ο Θεός των Elder Gods στο Mortal Kombat και έχει γράψει και το Soundtrack. Κάθε πρωί παίρνει ένα Red Pill (Matrix). Ο Rick μιλάει για το Fight Club…

Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζει. Όμως ο Rick σιγά σιγά δίνει τη σκυτάλη και στους υπόλοιπους χαρακτήρες, ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και είναι ευαίσθητος.

Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό είναι πως η ιστορία του Rick δεν έχει ολοκληρωθεί και ο κόσμος ταυτίζεται με ότι έχει δει μέχρι στιγμής. Ένα κομμάτι του κοινού που παρακολούθησε φανατικά τις πρώτες σεζόν, όπου ο Rick είναι ένας αστείος και αντιπαθητικός ημίτρελος επιστήμονας (όσο τον βλέπουμε στην τηλεόραση καλά είναι, εάν όμως μας χτυπήσει την πόρτα γίνεται ενοχλητικός και για μας), αγκάλιασε αυτόν τον ατομικισμό και την αυτοκαταστροφικότητα. Μία και μοναδική πίστη στον εαυτό του που ως σοφότερος από όλους έχει το αλάνθαστο οδηγεί την πλοκή στις πρώτες σεζόν. Εάν κρίναμε κακοπροέραιτα τον Rick, το συμπέρασμα θα ήταν πως έχουμε έναν ξερόλα, κομπλεξικό, σεξιστή, ανίκανο να διαχειριστεί τις γνώσεις που έχει πάρει από τη ζωή και πάνω από όλα με ένα βαθύ συναίσθημα μοναξιάς που τελικά καταλήγει να είναι ο άξονας για την πλοκή από εδώ και πέρα.

Απίθανο να ταυτιστεί το κοινό ;

Καθόλου. Σε μια εποχή που η ανεξάντλητη δημιουργία και κατανάλωση πληροφορίας, η διαστρέβλωση κάθε αλήθειας και η πτώση κάθε ηθικής αντίληψης είναι παντού (Social Media, TV, Πλατφόρμες, σχέσεις, γνώση, πρότυπα κλπ) έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη συνθήκη για τον θαυμασμό του Rick. Από την άλλη τα νούμερα είναι αλλού, η πραγματικότητα είναι γεμάτη από ατελείωτους Jerry, λευκούς, medium σε όλα, με μια μόνιμη κρίση αρρενωπότητας άντρες.

Η σειρά θέτει ερωτήματα για τον σύγχρονο τρόπο ζωής όμως οι απαντήσεις θα δωθούν αφού όλοκληρωθεί η ιστορία. Οι χαρακτήρες έχουν ακόμα αρκετά να ζήσουν και το κοινό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό. Το Rick and Morty δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο που έφτιαξε το Community (Dan Harmon) και δεν έφτασε τυχαία να είναι ανάμεσα στις καλύτερες σειρές στον πλανήτη. Είναι πολλά παραπάνω από ένα Μικιμάου με καφρίλες. Όπως το South Park, The Simpsons, BoJack Horseman κ.α. Όλα αυτά τα animation φέρνουν ένα μεγάλο ταρακούνημα με πολιτικές και κοινωνικές εππιροές σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια γεύση από το παρόν και το μέλλον.

Επιστρέφωντας στο trailer της 5ης σεζόν υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Πια, η πλοκή έχει να κάνει με όλους τους χαρακτήρες και τις σχέσεις μεταξύ τους και όχι μόνο με τον Rick.

Τέλος Ιούνη θα είναι κοντά μας…

‘’Did you get any of that? ’’

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ξεκίνησαν όλα με τη Fantasia του Disney, έπειτα ήρθε ένα Game Boy, οι κάρτες Magic the Gathering, το Diablo II και το Warcraft και δύο συναυλίες του Ennio Morricone. Ένα combo σαν την Pizza με extra τυρί και extra pepperoni..