Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Beach off! – Τα 10 καλύτερα beach episodes που έχουμε δει!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Filler; Όχι ευχαριστώ – Τα 10 χειρότερα filler arcs όλων των εποχών
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κρυφτείτε – Οι 10 δυνατότεροι πρωταγωνιστές anime
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Παλιοί και νέοι θρύλοι – Tα 10 καλύτερα anime του 2022
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bασικά… τρέξτε! Οι 10 πιο overpowered villains των anime
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Αστερίξ: Λευκή Ίριδα – Εισβολή life coaches στο γαλατικό χωριό;
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    1800: 6. Zιχνα – Ο Θ. Καραμπάλιος συνδυάζει το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Σφαγείο Νούμερο 5 – An american war story
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μανώλης – Το μάταιο ταξίδι για την Ιθάκη
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό – Meta κατάδυση στον ψηφιακό μικρόκοσμο
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    666 λέξεις για το Πανδαιμόνιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κάποτε υπήρχαν λύκοι – Η βίαιη πλευρά της ανθρώπινης φύσης
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κοιλιά του Γαϊδάρου – Μια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Μικρή Λέξη Αγάπη – Μια σπαρακτική ιστορία έμφυλης βίας
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Oppenheimer – Η ζωή ενός διάττοντα αστέρα
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Nimona – Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα τέρατα μέσα μας
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Paradise – Η νέα radical δυστοπική προσθήκη του Netflix
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Barbie- Life in plastic, Ιt’s fantastic?
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Flash – Πρόσω ολοταχώς προς τον γκρεμό
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Ahsoka- Καλώς ήρθατε στο επόμενο sidequest
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Our Flag Means… Love
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Piece – Μεταξύ κατεργαραίων…
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    My Adventures with Superman- Ένας Superman για όλους
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Secret Invasion – Που θα πάει αυτή η βαλίτσα;
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    ΗiVerid Mind | Exploring hybrid realities – 24/11-8/12
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Smassing Culture επέστρεψε με νέο site και ανανεωμένη διάθεση
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βιβλία και νησιά ή καλύτερα… κάθε νησί και βιβλίο!
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πώς το Mission: Impossible κατέκτησε την κορυφή
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Φεστιβάλ Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητικών Εστιών επιστρέφει για 16η χρονιά!
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Six: The Musical – Έξι βασίλισσες (ξανα)γράφουν ιστορία
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Aa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Exclusive > Θέατρο > Six: The Musical – Έξι βασίλισσες (ξανα)γράφουν ιστορία
Θέατρο

Six: The Musical – Έξι βασίλισσες (ξανα)γράφουν ιστορία

Mαίρη Μαυρομάτη Από Mαίρη Μαυρομάτη Τελευταία Ενημέρωση 20 Ιουνίου 2020 7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Αν έχεις αναρωτηθεί αν η Anne Boleyn θα ήταν influencer στην εποχή των social media ή αν η Catherine Parr τραγουδούσε σαν την Alicia Keys, τότε όλες τις απαντήσεις θα τις βρεις στο rock musical των Toby Marlow και Lucy Moss «Six: The Musical».

Το όχι και τόσο μακρινό 2017, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δύο φοιτητές στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και εμπνευσμένοι από την εμπορικοί επιτυχία του επίσης ιστορικού rock musical Hamilton προσεγγίζουν με ανατρεπτικό τρόπο μια από τις πιο χιλιοειπωμένες ιστορίες. Το αποτέλεσμα; Ένα φεμινιστικό ροκ μιούζικαλ, στο οποίο οι έξι σύζυγοι του Ερρίκου του Όγδοου έχουν σχηματίσει girl group και προσπαθούν να αποφασίσουν για το ποια θα στεφθεί αρχηγός της μπάντας τραγουδώντας τραγούδια για τη ζωή και τον γάμο τους με το βασιλιά. Το στέμμα θα κερδίσει η βασίλισσα με το πιο τραγικό backstory.

 Ήδη από το σχολείο, διδασκόμαστε ιστορία από τη ματιά των σημαντικών ανδρών. Μαθαίνουμε για τα κατορθώματα τους, τις κατακτήσεις τους και τα σφάλματα τους. Οι γυναίκες, συνήθως παραγκωνίζονται σε ρόλους υποστηρικτικούς. Το «SIX» απορρίπτει αυτή την συντηρητική μέθοδο και δίνει την ευκαιρία στις έξι βασίλισσες να αποκαταστήσουν την υπόληψή τους, εξιστορώντας τα γεγονότα από την δική τους οπτική. Για παράδειγμα, γίνεται ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Anna Boleyn (όπως και η αδερφή της) αποτέλεσε πιόνι στις πολιτικές βλέψεις του πατέρα της. Παράλληλα, πολλοί ιστορικοί κατηγορούν την Katherine Howard για την από νεαρή ηλικία ενεργή σεξουαλική ζωή της. Εδώ γίνεται ξεκάθαρο πως η Howard υπήρξε θύμα χρόνια σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από τους άνδρες, ενώ υπογραμμίζεται η αθωότητα της και οι συνεχείς της απογοητεύσεις στον ερωτικό τομέα. Είναι αισθητή η απουσία ανδρικών ρόλων, τόσο στο καστ, όσο και στη live μπάντα, που πάντα συνοδεύει τις παραστάσεις. Για όλους τους ανδρικούς χαρακτήρες γίνονται αναφορές στα τραγούδια, αλλά το κοινό παρακολουθεί μόνο τις αντιδράσεις των Έξι βασιλισσών στις ενέργειές τους.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνει αναφορά στην σκηνική παρουσία των Έξι. Τίποτα δεν είναι παραδοσιακό. Οι Marlow και Moss απορρίπτουν τις ταμπέλες που έχουν βάλει οι ιστορικοί και δημιουργούν νέες περσόνες για τις πρωταγωνίστριες τους, εμπνευσμένοι από σύγχρονες ποπ τραγουδίστριες. Έτσι, οι διαζευγμένες φορούν κορώνες με καρφιά, οι απαγχονισμένες τσόκερ, οι Seymour  και Parr που ο γάμος τελείωσε από το θάνατο του ενός, κρίκους ως σύμβολο για τις βέρες και εν τέλει, οι δύο που έζησαν περισσότερο από τον Ερρίκο, παντελόνι ή σορτς. Αναλυτικότερα για κάθε βασίλισσα:

1)Catherine of Aragon

H βασιλεία της είναι η πιο μακροχρόνια, κρατά 24 χρόνια. Αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις (τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένες) εξωσυζυγικές σχέσεις του Ερρίκου. Λουσμένη στα χρυσά με εντυπωσιακές βάτες στους ώμους της, δεν χωράει καμία αμφιβολία πως έμπνευση για εκείνη αποτελεί η Beyonce. Οι αναφορές στη βετεράνο βασίλισσα της ποπ σκηνής δεν σταματούν στην Aragon, αλλά εμφανίζονται διαρκώς στη διάρκεια του έργου στις υπόλοιπες βασίλισσες («Alright ladies, let’s get in reformation.»)

2) Anne Boleyn

Σ’ αυτή την ιστορία η Anne Boleyn είναι μια πανκ πριγκίπισσα που προσπαθεί να ζήσει μια ενδιαφέρουσα ζωή. Πίσω από το χαρακτήρα της κρύβεται η Avril Lavigne. Οι ιστορικοί την θεωρούν σοβαρή και πονηρή. Εδώ, το εν λόγω αφήγημα ανατρέπεται και το κοινό παρακολουθεί μια Boleyn που πρώτα μιλάει και μετά σκέφτεται.

3) Jane Seymour

Η ιστορία της Jane αγγίζει τα όρια του δακρύβρεχτου. Ως η μόνη σύζυγος που αγάπησε ο Ερρίκος, επειδή του χάρισε τον πολυπόθητο γιο, η Jane πεθαίνει στη γέννα και ο γιος της λίγο αργότερα. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού της, μιας συγκινητικής μπαλάντας με φωνητικά που θυμίζουν Adele, βρίσκεται μόνη της στη σκηνή, υπογραμμίζοντας έτσι τον πόνο και την απώλεια.

4) Anna of Cleves

Αδιαμφισβήτητα, η πιο κερδισμένη από τον γάμο της με τον Ερρίκο, ο οποίος, σύμφωνα με το ιστορικό αφήγημα, απογοητεύτηκε όταν συνειδητοποίησε πως δεν έμοιαζε με το πορτραίτο της. Έπειτα από δύο βδομάδες κοινής συζυγικής ζωής και ένα διαζύγιο που της εξασφάλισε περιουσία, αποσύρθηκε σε ένα παλάτι, έχοντας εν τέλει τη μακροβιότερη ζωή. Η Cleves δεν θα κερδίσει το διαγωνισμό και το ξέρει. Το τραγούδι της είναι ένας δυναμικός ύμνος για την αυτοεκτίμηση, όπως μας διδάσκει η Rihanna.

5) Katherine Howard

Η  Ariana Grande είναι η προφανής επιλογή για την δημιουργία του χαρακτήρα της νεαρής (ήταν μόλις δεκαεννέα ετών όταν εκτελέστηκε) Howard. Η χαρακτηριστική αλογοουρά, ο στενός κορσές και η μίνι φούστα συνοδεύουν το εθιστικό ποπ τραγούδι της που αποκαλύπτει βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, επίκαιρες μέχρι και το σήμερα και το slut-shaming.

6) Catherine Parr

Τελευταία είναι η Catherine Parr. Ερωτευμένη με άλλον, μέχρι που ο Ερρίκος διέλυσε τον αρραβώνα και την έκανε δική του. Η Parr δεν χρειάζεται την αγάπη κανενός άνδρα και η R&B μπαλάντα της στο στυλ της Alicia Keys το καθιστά σαφές.

Ίσως, απροσδόκητα, το καλλιτεχνικό ταλέντο, όπως και το edgy βρετανικό χιούμορ των Marlow και Moss να βρίσκεται στο “HouseofHolbein”, ένα χορευτικό τέκνο beat-άκι για τον Hans Holbein τον Νεώτερο, ένα ζωγράφο στην υπηρεσία των Ερρίκου Η’, ο οποίος δημιούργησε τα πορτραίτα των Seymour, Cleves και Howard. Το τραγούδι αποκαλύπτει αντίληψη πως οι γυναίκες πρέπει να υπακούσουν σε παράλογες απαιτήσεις και να υποστούν τοξικές διαδικασίες προκειμένου να ταιριάζουν με τα πρότυπα ομορφιάς της εκάστοτε εποχής.

Εν κατακλείδι, πέρα από τις επιφανειακές διαφορές τους, οι Έξι είναι κάτι παραπάνω από σύζυγοι του Ερρίκου του Όγδοου ή θύματα στο βωμό ενός πατριαρχικού αφηγήματος. Είναι βασίλισσες, υπεύθυνες για τις ιστορίες τους. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό υπερθέαμα διάρκειας 75 λεπτών, πολύ περισσότερο το «SIX: The Musical!» αποκαλύπτει πηγαία λάθη στο τρόπο που προσεγγίζουμε τα γεγονότα του παρελθόντος. Είναι ένας φεμινιστικός ύμνος για όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που η ιστορία έκρινε άδικα και τους ανέθεσε αναχρονιστικούς ρόλους και για όλες αυτές που θα γράψουν τα νέα κεφάλαια.

We’re one of a kind, no category.

TAGGED: Anna of Cleves, Anne Boleyn, Catherine of Aragon, Catherine Parr, Jayne Seymour, Katherine Howard, Lucy Moss, rock musical, six, six the musical, Toby Marlow
Mαίρη Μαυρομάτη 20 Ιουνίου 2020 19 Ιουνίου 2020
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Twitter Copy Link Print
Από Mαίρη Μαυρομάτη
Follow:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, αλλά τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στην κοσμάρα της. Με την ποπ κουλτούρα άρχισε να ασχολείται επειδή έψαχνε αφορμή να μιλάει στα άλλα παιδάκια στο νηπιαγωγείο, όμως, εν τέλει, της άρεσε. Θα τη βρείτε να κοιμάται, να διαβάζει και να προσπαθεί, με τρομερή αποτυχία,να κάνει χιούμορ, σαν αυτό το κείμενο περίπου
Προηγούμενο άρθρο Μάγισσες, νάνοι, βάτραχοι και ιπποτες σε μια ξέφρενη περιπέτεια Στο Δάσος
Επόμενο άρθρο Superman: Up in the Sky- Όταν ξαναγνωρίσαμε τον Superman

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ΘέατροΣυνεντεύξεις

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Ισμυρνιόγλου για την παράσταση Αλμυρή Έρημος

Αρχοντούλα Βαρβάκη Αρχοντούλα Βαρβάκη 17 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο

Η Γιορτή Του Θερισμού – Μια παράσταση για την τελευταία εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Ισλανδία

Αρχοντούλα Βαρβάκη Αρχοντούλα Βαρβάκη 30 Ιουλίου 2022
ΘέατροΣυνεντεύξεις

Η Μαρία Χριστοδούλου μας μίλησε για τη σελίδα της “Θεατρομυθία”, τους μύθους, το θέατρο

Αρχοντούλα Βαρβάκη Αρχοντούλα Βαρβάκη 1 Φεβρουαρίου 2022
ExclusiveΘέατρο

Προμηθέας Δεσμώτης – Μία διαχρονική αμφισβήτηση για κάθε Τυραννία

Παναγιώτα Καρβούνη Παναγιώτα Καρβούνη 28 Σεπτεμβρίου 2021
Θέατρο

Άνθρωποι και Ποντίκια- Ένα διαχρονικό μήνυμα για την κοινωνική ανισότητα

admin admin 3 Ιανουαρίου 2021
ExclusiveΘέατρο

Θέατρα της Καραντίνας: 6 παραστάσεις που ξεχωρίσαμε

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 29 Σεπτεμβρίου 2021
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?